Fokustema
Danmark
Läs senare

Dortmund i Billund

Danske Derbytrean Dortmund spurtade hem Grand Circle 4-års Championat för Mark Baek Nielsen på 1.14,2a/1.900 meter.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Mark Baek Nielsen och Dortmund (e. Timoko-Odette Vang) tog rygg på Dontpaytheferryman i tredjespår på sista bortre långsidan innan fyraåringen veks ut i fjärdespår vid ingången till upploppet.

Dortmund avgör knappt till seger.

– Det var en fördel för oss att vi fick draghjälp på sista bortre långsidan. Jag tror fortfarande att det finns mycket utveckling kvar i hästen, sade Mark Baek Nielsen.

Kort före linjen fångades ledande Dickson Shadow (e. Classic Photo) in och till tredjeplatsen spurtade Daytona (e. Ganymede) storstilat efter inledande galopp. Fjärdeplatsen tog danske Derbyvinnaren Dumbo (e. Wishing Stone) och han satt fast med mycket krafter i mål bakom Dickson Shadow.

Däremot blev det inga slantar för Peter Untersteiner-tränade Diamondwind och oplacerad slutade också Da Vinci Peak för Thomas Uhrberg efter en resa i dödens.

Förutom tredjeplatsen i Danskt Derby har också Dortmund varit fyra i Ålborgs Stora Pris plus att han vann sitt kval till Danskt Derby på 1.13,8a/2.500 meter.

Marc Baek och Tina Nielsen har fött upp Dortmund. Hans mor Odette Vang (e. S.J.’s Photo), 1.12,5ak/459.196 dkr, vann Jydsk 4-årings Grand Prix för ston och Dortmund är den främsta av de tre som startat. Dagens triumf var värd 205.000 danska kronor och totalt har Dortmund sprungit in 485.950.

Modern Odette Vang är helsyster med Nimbus Vang, 1.13,6ak/479.269 kr, Pavie Vang, 1.12,2ak/434.392 kr, Merkur Vang, 1.12,6ak*/254.001 dkr, och Lucky Vang, 1.14,2am/211.382 dkr.

Fokustema
SLU
Läs senare

Rune Andersson hedersdoktor

Rune Andersson, i travkretsar mest känd som ”Mellby Gård” och en gång i tiden delägare i Grades Singing och därefter topphästar som Going Kronos, Human Behaviour och senast Stochampionatsvinnaren Mellby Free, har utsetts till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Rune Andersson på Mellby Gård.
Foto: André de Loisted
Rune Andersson på Mellby Gård. Foto: André de Loisted

Åtta personer har utsetts till hedersdoktor vid SLU i år och en av dem är alltså Rune Andersson.

2020 års hedersdoktorer – skriver SLU i ett pressmeddelande – kommer att promoveras först i samband med doktorspromotionen i oktober 2021 i Uppsala på grund av rådande omständigheter. Deras respektive föreläsningar kommer också att hållas i samband med promotionen 2021.

Rune Andersson har utsetts till hedersdoktor vid fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap och så här presenteras (se nedan!) han av Sveriges lantbruksuniversitet:

”Direktör Rune Andersson, Mellby gård, är en av landets mest framgångsrika företagsledare och entreprenörer. Han blev civilingenjör vid Chalmers 1968 och har haft en lång karriär inom näringslivet, bland annat som koncernchef för Trelleborg AB. Han köpte Mellby gård 1986 och företaget Mellby gård omfattar i dag ett 20-tal företag inom olika branscher. Han har med sitt stora intresse för företagande och entreprenörskap i lantbruket haft stor betydelse för LTV-fakulteten. Hans stöd och intresse har bidragit till framstående vetenskapliga och samverkansinsatser.”

Fokustema
Norrbottens Stora Pris
Läs senare

M-stjärnor till Boden

Både Makethemark och Milliondollarryhme tilldelas varsitt wildcard till storloppet Norrbottens Stora Pris 2020.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Milliondollarrhyme vid vinsten på SM på Åby. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Milliondollarrhyme vid vinsten på SM på Åby. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Det är med stort nöje vi hälsar Makethemark och Milliondollarrhyme välkomna till start i Norrbottens Stora Pris 2020.  Makethemark har slutat tvåa två år i rad bakom Propulsion och gör nu sin tredje start i storloppet.  Milliondollarrhyme satt fast med krafter sparade i Elitloppsfinalen i söndags och tränaren Fredrik B Larsson hälsar att allt är bra med hästen och att man ser fram emot att åter tävla på Bodentravet, berättar David Zimmer i ett pressmeddelande.

Både Makethemark och Milliondollarryhme deltog i Elitloppet i år och bäst gick det för Fredrik B Larssons häst som slutade femma i finalen.

Norrbottens Stora Pris avgörs den 13 juni – första start är klockan 17.35 – och övriga åtta platser tillsätts via startpoäng.

Fokustema
Avel
Läs senare

Propulsion får fortsätta betäcka

För första gången efter Trav-og Galopp-Nytts avslöjande om att Propulsion tävlat nervsnittad gör Svensk Travsport ett officiellt uttalande på travsport.se och klargör att redan födda avkommor efter Elitloppsvinnaren – och de betäckningar som görs i år – inte kommer att påverkas.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Propulsion. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Propulsion. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Igår berättade Svensk Travsports vd Maria Croon att Propulsion tilldelats startförbud under den utredning som pågår sedan i tisdags kväll.

På sin hemsida skriver Svenskt Travsport:

”Svensk Travsport får också många frågor avseende Propulsions avelsverksamhet och därvidlag har Propulsion fortfarande ett gällande betäckningsbevis, utifrån tidigare genomförd avelsvärdering. En ny avelsvärdering kan, enligt kapitel 25 kap. paragraf 6 Registreringsreglementet, bli aktuell när utredningen är klar. Detta innebär att redan födda avkommor samt de betäckningar som görs i år inte kommer att påverkas, oavsett slutligt beslut i ärendet. Svensk Travsport kommer också inleda en intern utredning för att genomlysa förbundets process och hantering.”