Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Dramatik när Linda vann damlopp

Han tillhörde de hästar som tvångsströks ur Kriteriekvalen.
Kanske kommer revanschen i år?
Weather Chart har inlett fyraåringssäsongen på bästa sätt.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Linda Sedström körde Champ Lane till vinst. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Linda Sedström körde Champ Lane till vinst. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Gårdagens damlopp, Helen Ann Johanssons Invitation, blev lika rafflande som sportsligt starkt där den ena toppinsatsen efter den andra presterades.

När krutröken skingrats stod Markus B Svedbergs fyraåring Weather Chart (e. Uncle Lasse) och Linda Sedström som segrare, men det var lång väntan och dramatik innan vinnaren ropades ut.

Vi tar det från början. Solkattens Shirazi (e. Maharajah) och Saga Laursen var snabbast iväg och pep till ledningen direkt med Weather Chart på utsidan. På första långsidan – efter 1.11,2 första 500 – tryckte Linda Sedström till och övertog täten. Kort senare tog Hanna Forslin ett initiativ med Birbone Gual (e. Algiers Hall) och bytte andra utvändigt mot dödens.

Samtidigt var Sofia Adolfsson fortsatt hängande i tredjespår med Conte Prad (e. Daguet Rapide), som avancerade med målet att komma ned utvändigt ledaren. Birbone Gual försvarade den positionen och tempot skärptes. Först 900 meter från mål kom Conte Prad ned i andraspår i rygg på Birbone Gual.

trav, travsport, sulkysport
Markus B Svedberg. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Nästa drag från kön gjorde Emilia Leo med Gloster Gladiator (e. Brad de Veluwe), som klev fram som första häst i tredjespår och genom slutsvängen satt Conte Prad fastlåst i andra utvändigt. Ut ur slutsvängen tog sig Conte Prad ut i fritt slagläge och tog upp jakten på ledande Weather Chart. Precis före mållinjen satte italienaren nosen först.

Men seger blev det inte. Måldomarnämnden valde att diskvalificerade Conte Prad för trängning för incidenten mot Gloster Gladiator 230 meter från mål. Istället plockade Linda Sedström hem Helen Ann Johanssons Invitation för första gången.

– Det kostade för oss att ta ledningen och sedan kom de redan 1.200 kvar, men hästen var stark och gjorde ett bra lopp. Det kändes som att Sofia var förbi mig, men jag förstod att något hade hänt och stannade kvar på banan, sade Linda Sedström i vinnarcirkeln efter segern på 1.14,0a/2.140 meter.

Fakta

Weather Chart

Valack 4 år e. Uncle Lasse – Sko to the Max e. Conway Hall
Resultat: 15 st: 4–3–2
Rekord: 1.14,5k* – 1.13,5am
Intjänat: 363.000 kr
Uppfödare: Stefan T.Z. Melander HB, Enköping
Ägare: Olof Brodin (Chartering) AB, Sollentuna
Tränare: Markus B Svedberg, Eskilstuna
Körsven: Linda Sedström, Axevalla
Skötare: Jimmy Hertzberg

Expandera

För tränaren Markus B Svedberg var det en skön seger och ett nytt kvitto på att Weather Chart är på rätt väg.

– Han gör det bra nu, det finns mer i hästen och jag hoppas att han fortsätter att utvecklas. Det kändes redan i första starterna förra året. Då sprang han på 50 procent av sin kapacitet, sedan ökade han till 60 och mot slutet av året 80 procent. Vi väntar på att polletten ska ramla ner på riktigt, sade Markus i ATG Live.

Weather Chart debuterade i juni som treåring, men trots goda insatser dröjde det faktiskt ända till tionde starten – på Solvalla i mitten av november – innan första segern kom. Dessförinnan hade bland annat Markus anmält hästen till Kriteriekval, men där var han en av det dryga tiotalet treåringar som inte fick plats.

Två segrar, en andraplats och en ”nolla” avslutades fjolårssäsongen med och efter 3,5 månaders uppehåll kom hästen tillbaka i Gävle på skärtorsdagen och vann direkt ett V75-lopp. Gårdagens start var den andra i år och han är fortsatt obesegrad.

Kostade 220.000 kronor på auktion

Weather Chart tillhör Sprintermästaren Uncle Lasses första kull och ropades in av Markus B Svedberg på Kriterieauktionen 2019, då Stefan ”Tarzan” Melander bjöd ut 54 ettåringar till försäljning. 220.000 kronor slogs klubban på och Weather Chart var en av åtta Uncle Lasse-avkommor som kostade 200.000 kronor eller mer på den auktionen.

Weather Charts mamma Ski to the Max (e. Conway Hall), 1.11,0ak/974.314 kr, ropades in av Stefan Melander på Harrisburgs mixedauktion 2014 för 25.000 dollar. Hon tävlade flitigt som fyra- och femåring för Melander innan hon togs till avel på våren som sexåring 2017 efter 35 starter (3–7–6) i Sverige och totalt tio segrar på 62 starter i karriären.

Weather Chart är hennes första avkomma. Sedan har hon lämnat treåriga The Black Box (e. Scarlet Knight), 1.16,0am/50.500 kr, och tvååriga Cloud Busting (e. Scarlet Knight), som båda är kvar i Stefan Melander ägo.

Det är däremot inte modern Ski to the Max längre. På en internetauktion hösten 2020 såldes hos till finska Hoss-uppfödarna, dräktig med Scarlet Knight för 175.000 kronor. Där har Ski to the Max ettårige hingsten Knight Rider Hoss (e. Scarlet Knight) och hingstfölet Lex Luthor Hoss (e. Maharajah).

Ski to the Max mamma Enjoy the Sun (e. Enjoy Lavec)), 1.11,7ak/$108.163, har på elva avkommor lämnat fyra som tjänat över en miljon kronor, medan Ski to the Max är femma på 974.314 kr. Bäst är Beachcomber (185.995 dollar) följd av Sverigeimporten Helios (e. Muscles Yankee), 1.10,1ak/1.353.728 kr, som tävlade sex säsonger i regi Åke och Veronica Sundberg.

Weather Chart. Källa breedersbible.com