Fokustema
Reklam
Läs senare

Dressen som skapat debatt

Fyra tävlingsdagar i rad har Bollnäsamatören Thomas Åhlund kört med en felaktig dress bakom Vacqueyras utan att han har blivit bestraffad och senast igår i Gösta Nordins Minneslopp på Solvalla.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Thomas Åhlund kör i en felaktig tävlingsdress bakom Vacqueyras (3) för fjärde starten i rad.
Thomas Åhlund kör i en felaktig tävlingsdress bakom Vacqueyras (3) för fjärde starten i rad.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Thomas Åhlunds tävlingsfärger är vit, blå rundel; grå hjälm, medan han i de fyra senaste starterna haft en vit dress med ett politiskt partis partilogga – Sverigedemokraterna – på ryggen utan att detta har uppmärksammats eller renderat i några böter.

Nu är det inte så att det är otillåtet enligt Svensk Travsports reglemente för tävlingsfärger att köra med en logotyp för ett politiskt parti, men däremot får ett ekipage inte bära reklam för spelbolag, spelformer eller andra varumärken knutna till spel i samband med tävling.

Inte heller är det tillåtet att bära dressreklam för företag, organisationer och personer som är verksamma inom krigsindustri eller pornografi. Det är även förbjudet att marknadsföra alkoholvarumärken i kategorin starksprit samt tobak i alla former.

Fyra ”missar” – inga böter

En tävlingsdress skall alltid godkännas av Svensk Travsport, men det har inte hindrat Thomas Åhlund att tävla i de fyra senaste loppen med en annan dress än den han har registrerad, utan att detta uppmärksammats av måldomarna på Solvalla (5 februari), Umåker (13 februari), Färjestad (21 februari) och ytterligare en gång på landets huvudarena igår.

I Svensk Travsports rekommendation av påföljder vid ordningsförseelser ska det utdömas 300 kronor i böter vid första tillfället för felaktig tävlingsdress, 500 kronor vid det andra och 1.000 kronor vid tredje tillfället. Däremot finns det ingen rekommendation om straffpåföljd om det skett vid ytterligare tillfällen.

Plockade ner skylten

Förra året väcktes en hel del kritik för att Sverigedemokraterna hade en stor annonsskylt på Åbytravet, vilket slutade med att skylten först täcktes över och senare plockades ner av Åby Travsällskap.