Fokustema
Utblick
Läs senare

Drömdebuten i Paris

Debuten i Frankrike hade omöjligen kunnat sluta bättre.
Anna-Karin Rundqvists midsommarafton på Vincennes resulterade i seger för Bison Spiro (€48.000) när han luftades i Prix Clementina (€48.000).
Av
Emil Persson
Bison Spiro hade inga problem att vinna sin debut på Vincennes. Foto: Gerard Forni
Bison Spiro hade inga problem att vinna sin debut på Vincennes. Foto: Gerard Forni

Pierre Vercruysse verkade helt på det klara med att han satt bakom en bra häst i det stängda sexåringslopp som Rundqvist hade funnit till Sinou Madrik-sonen.

Efter att inlett i tredjespår och varit med bland de främsta direkt kunde Bison Spiro forceras till tät efter 800 meter.

Anna-Karin Rundqvist var lycklig efter Bison Spiros Vincennes-seger. Foto: Gerard Forni

Därifrån höll Vercruysse ett 1.14-tempo loppet igenom och det syntes redan in mot upploppet att det skulle hålla trots att han inte hade något gigantiskt försprång på något vis.

Segertiden blev 1.14,1/2.700 meter och förstapriset var 21.600 euro.

Tyskfödde Schubert (e. Abano As) var tvåa i mål medan såväl trean, fyran som femman i mål var italienskfödda hästar i form av Suricato Jet (e. Ideale Luis), Sidney Effe (e. Ganymede) och Sogno d’Amore (e. Broadway Hall).

Stefan Perssons Global Respons (e. Credit Winner) gjorde likaså debut på Vincennes. Björn Goop gästkuskade bakom hästen och vände ut längst ut i banan, men Global Respons tog inte trav, stod i stort sett still och tappade dyrbar mark.
Därefter chansade Goop invändigt i kön och Global Respons såg helt okörd ut som sjua i mål efter att kommit loss för sent.

Seger för Nurmos

Goop vann dock två andra lopp. Först med Bruno Maries Crepe de Satin (e. Le Retour) som landade på 1.14,9/2.700 meter vilket gav 24.300 euro i segerpremie.

Glatt i vinnarcirkeln efter Sir Ratzeputz seger. Foto: Gerard Forni

Därefter tog han hem Prix Hygica (€48.000) med Timo Nurmos Sir Ratzeputz (e. Love You). Goop satte hästen i tät och åkte ifrån lekande lätt till vinst på 1.13,8/2.850 meter på Vincennes lilla bana.

Förstapriset på 21.600 euro var bra betalt för ser man till vad hästen behövde göra för prestation så kan man behöva svettas ut mer i ett 25.000 kronorslopp på Sundbyholm en tisdagskväll om man har lite otur…

Likväl snyggt av hästen att bara lattja med sina konkurrenter på Vincennes, hatten av för Timo Nurmos som hittade loppet i fråga och hatten av för Björn Goop som kör med en oerhörd pondus på Vincennes.

Fjärde raka

Efter en fjärdeplats med galopp i tävlingsdebuten har Kos Odin (e. Alm Viktor) radat upp segrar. Den fjärde i följd togs i Alm Rau Joe Äreslopp på Leangen vilket han vann på 1.26,3a/2.100 meter.

Förstapriset var 100.000 norska kronor och segertiden är den näst snabbaste i löpningens historia.

Här har tveklöst tränarparet Kristin och Simen Bjørbæk Jessen en talang utöver det vanliga.

Snabba tider

Det gick undan i flera lopp på Meadowlands i natt och snabbast var fyraårige valacken Cufflink Hanover (e. Andover Hall-CR Savoire Faire) som drog till med 1.05,1 (!) sista quartern för Corey Callahan och landade på 1.09,1/1.609 meter. Belöningen var 8.750 dollar.

Cufflink Hanover och Corey Callahan. Foto Lisa Photo

Jämngamle Trolley (e. Donato Hanover-Likeside Bride) vann från spets för Marcus Miller och kom hem på 1.09,5 i ett lopp som Jimmy Takters Ready Cash-son Victor Gio galopperade bort sig.

Jimmy Takter kunde räkna in en femetta sedan Achille Duharas (e. Andover Hall-Ariane du Haras) hållit undan med hals för Åke Svanstedts duo Yes Mickey och Explosive) på 1.10,1. Treåringen gjorde sitt jobb från spets för Yannick Gingras och förstapriset var 5.000 dollar.

Jimmy Takter hade också en tränarseger på Harrah’s Philadelphia i Chester igår och kunde räkna in sin första tvåårige vinnare för säsongen. Bautista (e. Muscle Hill-Ever Gorgeous) var i en klass för sig efter ett lopp i pik. Därifrån gick han ifrån med fem längder för Yannick Gingras. Segertiden skrevs till 1.13,6 och förstapriset var 6.500 dollar. Delägar gör Bengt Ågerup och som ettåring kostade Bautista 120.000 dollar i Lexington.

Från spets vann Jonas Czernyson-tränade Brand New Key (e. Cantab Hall-Bar Slide) för Corey Callahan. Från tät stack den Lennart Ågren-ägde treåringen ifrån med drygt fyra längder på 1.13,0. Segern var värd 6.000 dollar.

Fokustema
V86 Solvalla/Bergsåker
Läs senare

Gamla kämpar gjorde upp

Två gamla härliga kämpar gjorde upp om segern i Solvallas snabblopp. Tioårige Star Advisor Joli och elvaårige On Track Piraten.
Av
Lars G Dahlgren
Star Advisor Joli höll undan för On Track Piraten. Foto Leif Norberg/ALN
Star Advisor Joli höll undan för On Track Piraten. Foto Leif Norberg/ALN

Star Advisor Joli (e. Look de Star – Rocco’s Advice) rev för André Eklundh sin vana trogen åt sig ledningen när han hade ett bra startspår i Solvallas snabblopp och stannande där in i mål till sin femte årsseger på tio starter. Sofia Aronssons tioårige fux höll undan för On Track Piraten, vilken sista varvet gick utvändigt ledaren, på 1.13,3a/2.140.

Fakta

Star Advisor Joli

valack tio år Look de Star – Rocco’s Advice e. Malabar Man
101 st: 39–13–15
Rekord: 1.14,8m – 1.10,7ak
Insprunget: 3.093,718 kr
Uppfödare: Lisa & Jonathan Blomqvist.
Ägare: Stall B-laget – Easy.
Tränare: Sofia Aronsson, Axevalla.
Körsven: André Eklundh, Åby.
Skötare: Ellen Johansson

Expandera

– Star Advisor Joli är en underbar häst som älskar att springa fast han är tio år och idag gjorde sin 101:a start. 100 kvar kändes det klart, men han vet var mållinjen är och fuskar gärna lite sista biten, så han slog av på takten, sade André Eklundh.

Huvudloppet för kvällen kördes på Bergsåker, finalen i Norrlands Elisterie för ston med 150.000 kronor i förstapris. 77-oddsaren Texan Rose (e. Text Me – Niji Seahouse) avgjorde på kortspeed från rygg ledaren på 1.14,6/2.140. Anders Wallin tränar vinnaren.

Fakta

Texan Rose

sto fem år e. Text Me – Niji Seahouse e. Pine Chip
58 st: 7–1–8
Rekord: 1.14,2k* – 1.13,8ak
Uppfödare och ägare: Lars Nyh, Ljustorp
Tränare: Anders Wallin, Bergsåker
Körsven: Henrik Svensson, Bergsåker
Skötare: Cajsa Buhlér

Expandera

– Anders sa att hon var fint i ordning. Det var tryck i benen både från start och till slut. Jag fick den rygg jag ville ha, Peak Chimney, och hoppades att Ulf Ohlsson skulle köra undan vad som gick sista varvet i leningen, och det gjorde han, sade Henrik Svensson som körde Texan Rose för första gången.

Fakta

Spelfakta

Rätt V86-rad:
1–3–12–10–4–4–3–10
Utdelning:
Åtta rätt: jackpot
Sju rätt: 49.437 kr
Sex rätt:1.252 kr
Omsättning: 24.701.209 kr

Expandera

Dragon Starfly (e. Juliano Star – Elles W.Lolita) var tufft anmäld söndag-onsdag och efter fem raka galopper har det blivit två raka vinster i snabb följd. Micael Melander körde fram utvändigt ledaren ledaren med Robert Bergh-hästen som vann på 1.15,7a/2.140.

Kvällens bästa prestation stod treårige Surf’n Turf för. Sonen till Scarlet Knight och Classic Queen pullade elakt utvändigt ledaren för Örjan Kihlström men hade ändå tillräckligt med luft i lungorna för att sticka undan på 1.12,3a/1,640. Andra raka segern för den Catarina Lundström-tränade hästen som i somras var i final i korta E3.

 

 

 

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Say That Again spräckte nollan

En perfekt resa i andra utvändigt större delen av loppet banade vägen för Björn Goop-tränade Say That Again i Prix du Cafe du Commerce de Forges Les E (€30.000) i Mauquenchy idag.
Av
Claes Freidenvall

Matthieu Verva satte in attacken vid utgången av sista sväng och Say That Again (e. Viking Kronos-Kiss Me Again) kopplade greppet mitt på upploppet, men de två invändiga hästarna Cabalera och Cactus d’Yvel höll emot duktigt.

Say That Again.

Segertiden för Say That Again blev 1.16,6/2.850 meter och ägarna Stall Kennys kunde räkna in 13.500 euro.

För den åttaårige valacken var det årets första vinst på fransk mark. Ifjol blev tre triumfer, varav en på franska huvudstadsovalen Vincennes i Prix de la Chartre sur Le Loir (€48.000).

Fokustema
Försäljning
Läs senare

Obesegrat löfte i ny regi

Johan Untersteiner är på väg att få ett högintressant treårigt tillskott i stallet.
Av
Ola Lernå

Det handlar om treårige Behind Bars (e. Maharajah) som inlett karriären med två raka segrar för sin ägare, tränare och kusk Viktor Lyck.
Behind Bars inledde karriären med seger på Romme och vann senast på Solvalla noterandes rekordet 1.16,8/2.140 meter som förde upp hästen på 60.000 kronor intjänat.
Hästägare hos Johan Untersteiner har visat intresse för Behind Bars och endast en veterinärundersökning återstår innan Behind Bars byter tränare.
Behind Bars (e. Maharajah – Quarantine e. Varenne) är lillebror till årets Derbytrea Alone 1,11,5ak/1.531.500 kronor.

Sport