Fokustema
Utblick
Läs senare

Drömdebuten i Paris

Debuten i Frankrike hade omöjligen kunnat sluta bättre.
Anna-Karin Rundqvists midsommarafton på Vincennes resulterade i seger för Bison Spiro (€48.000) när han luftades i Prix Clementina (€48.000).
Av
Emil Persson
Bison Spiro hade inga problem att vinna sin debut på Vincennes. Foto: Gerard Forni
Bison Spiro hade inga problem att vinna sin debut på Vincennes. Foto: Gerard Forni

Pierre Vercruysse verkade helt på det klara med att han satt bakom en bra häst i det stängda sexåringslopp som Rundqvist hade funnit till Sinou Madrik-sonen.

Efter att inlett i tredjespår och varit med bland de främsta direkt kunde Bison Spiro forceras till tät efter 800 meter.

Anna-Karin Rundqvist var lycklig efter Bison Spiros Vincennes-seger. Foto: Gerard Forni

Därifrån höll Vercruysse ett 1.14-tempo loppet igenom och det syntes redan in mot upploppet att det skulle hålla trots att han inte hade något gigantiskt försprång på något vis.

Segertiden blev 1.14,1/2.700 meter och förstapriset var 21.600 euro.

Tyskfödde Schubert (e. Abano As) var tvåa i mål medan såväl trean, fyran som femman i mål var italienskfödda hästar i form av Suricato Jet (e. Ideale Luis), Sidney Effe (e. Ganymede) och Sogno d’Amore (e. Broadway Hall).

Stefan Perssons Global Respons (e. Credit Winner) gjorde likaså debut på Vincennes. Björn Goop gästkuskade bakom hästen och vände ut längst ut i banan, men Global Respons tog inte trav, stod i stort sett still och tappade dyrbar mark.
Därefter chansade Goop invändigt i kön och Global Respons såg helt okörd ut som sjua i mål efter att kommit loss för sent.

Seger för Nurmos

Goop vann dock två andra lopp. Först med Bruno Maries Crepe de Satin (e. Le Retour) som landade på 1.14,9/2.700 meter vilket gav 24.300 euro i segerpremie.

Glatt i vinnarcirkeln efter Sir Ratzeputz seger. Foto: Gerard Forni

Därefter tog han hem Prix Hygica (€48.000) med Timo Nurmos Sir Ratzeputz (e. Love You). Goop satte hästen i tät och åkte ifrån lekande lätt till vinst på 1.13,8/2.850 meter på Vincennes lilla bana.

Förstapriset på 21.600 euro var bra betalt för ser man till vad hästen behövde göra för prestation så kan man behöva svettas ut mer i ett 25.000 kronorslopp på Sundbyholm en tisdagskväll om man har lite otur…

Likväl snyggt av hästen att bara lattja med sina konkurrenter på Vincennes, hatten av för Timo Nurmos som hittade loppet i fråga och hatten av för Björn Goop som kör med en oerhörd pondus på Vincennes.

Fjärde raka

Efter en fjärdeplats med galopp i tävlingsdebuten har Kos Odin (e. Alm Viktor) radat upp segrar. Den fjärde i följd togs i Alm Rau Joe Äreslopp på Leangen vilket han vann på 1.26,3a/2.100 meter.

Förstapriset var 100.000 norska kronor och segertiden är den näst snabbaste i löpningens historia.

Här har tveklöst tränarparet Kristin och Simen Bjørbæk Jessen en talang utöver det vanliga.

Snabba tider

Det gick undan i flera lopp på Meadowlands i natt och snabbast var fyraårige valacken Cufflink Hanover (e. Andover Hall-CR Savoire Faire) som drog till med 1.05,1 (!) sista quartern för Corey Callahan och landade på 1.09,1/1.609 meter. Belöningen var 8.750 dollar.

Cufflink Hanover och Corey Callahan. Foto Lisa Photo

Jämngamle Trolley (e. Donato Hanover-Likeside Bride) vann från spets för Marcus Miller och kom hem på 1.09,5 i ett lopp som Jimmy Takters Ready Cash-son Victor Gio galopperade bort sig.

Jimmy Takter kunde räkna in en femetta sedan Achille Duharas (e. Andover Hall-Ariane du Haras) hållit undan med hals för Åke Svanstedts duo Yes Mickey och Explosive) på 1.10,1. Treåringen gjorde sitt jobb från spets för Yannick Gingras och förstapriset var 5.000 dollar.

Jimmy Takter hade också en tränarseger på Harrah’s Philadelphia i Chester igår och kunde räkna in sin första tvåårige vinnare för säsongen. Bautista (e. Muscle Hill-Ever Gorgeous) var i en klass för sig efter ett lopp i pik. Därifrån gick han ifrån med fem längder för Yannick Gingras. Segertiden skrevs till 1.13,6 och förstapriset var 6.500 dollar. Delägar gör Bengt Ågerup och som ettåring kostade Bautista 120.000 dollar i Lexington.

Från spets vann Jonas Czernyson-tränade Brand New Key (e. Cantab Hall-Bar Slide) för Corey Callahan. Från tät stack den Lennart Ågren-ägde treåringen ifrån med drygt fyra längder på 1.13,0. Segern var värd 6.000 dollar.

Fokustema
V86 Eskulstuna
Läs senare

Pinto Bob starkast i Fyraåringstestet

Från i princip ingenstans kom Pinto Bob och slutade tvåa i Sprintermästaren. Det följde han upp med att vinna det fina loppet Fyraåringstestet på Sundbyholm, med 300.000 kronor till vinnaren, på 1.13,4a/2.640. Vilket förde upp Pinto Bob till 1.050.000 kronor i inkomst i juli!
Av
Tobias Nilsson
Pinto Bob vann Fyraåringfstestet på Sundbyholm och tar nu helt logiskt sikte på Derbyt. Foto: Martin Langels/ALN
Pinto Bob vann Fyraåringfstestet på Sundbyholm och tar nu helt logiskt sikte på Derbyt. Foto: Martin Langels/ALN

– Vi kom igenom fint från start och fick ett bra lopp. Pinto Bob kändes stark hela vägen och i slutkurvan hade jag mycket att köra med, men tog det lugnt där för att inte riskera att det skulle bli galopp. På upploppet gick han ifrån hur lätt som helst, sade körande Torbjörn Jansson om den Robert Bergh-tränade hästen i segerintervjun.

Fakta

Pinto Bob

valack fyra år e. Maharajah – Harkeröds Wilma e. Dreamaster
20 st: 5–2–1
Rekord 1.13,9m* – 1.11,3ak*
Insprunget: 1.241.500 kr
Uppfödare: Robert Stejdahl, Mariannelund
Ägare: Zachrizz AB, Göteborg
Tränare: Robert Bergh, Åby
Körsven: Torbjörn Jansson, Solvalla
Skötare: Therese Sjödin

Expandera

Torbjörn fyllde 65 år och det var väl ett bra sätt att fira födelsedagen på, att vinna detta fina lopp med Pinto Bob.

Årsdebuterande Kriterievinnaren Inti Boko fungerade inte alls, tog inte trav i uppkörningen bakom startbilen och var aldrig ens med i loppet, italienske Derbyvinnaren Zlatan galopperade också och finske Kriterievinnaren Lewis Ale tröttnade till slut efter att mitt i loppet ha försökt överta ledningen av Zabul Fi.. Pinto Bob (e. Maharajah – Harkeröds Wilma) visade sig alltså vara starkast.

Who’s Who (e. Maharajah – Reality Pride) visade att han blir att räkna med i Jubileumspokalen. Örjan Kihlström tog en lugn start och värsta motståndaren Vainqueur R.P galopperade. Snowstorm Hanover tog ledningen och när Örjan begärde lite av Who’s Who tog han tag i sakerna och joggade 1.09,2 sista varvet. Segertiden för den Pasi Aikio-tränade stjärnan blev 1.12,0a/2.140 meter.

– Han är unik på så sätt att han kan springa på slaka tömmar fram till 600 kvar, sedan tar han tag i grejorna. Who’s Who påminner mycket om Maharajah, berättade Örjan Kihlström för Kanal75.

Alessandro Gocciadoro hade två hästar som stod för topprestationer.

I Gregers Minne fick Visa As (e. Varenne – Etioile Rob) ett riktigt tufft lopp då hon var ute i tredjespår i stort sett hela loppet. I sista sväng tröt krafterna för konkurrenterna medan Varenne-dottern fortsatte kämpa på och vann enkelt på 1.12,8a/2.140. I klass I-försöket övertog Zanzibar Wise As (e. Muscle Massive – Lovely Fame) ledningen och vann på 1.13,3a/2.640, svenskt rekord för icke svenskfödda fyraåriga ston över lång distans.

Det blev galopp för favoriten Ghostintheshell i treåringsloppet för ston. Efter 500 meter övertog Carl-Johan Jepson ledningen med Ola Samuelsson-tränade Schweppes (e. Muscle Hill – Swept To Victory) och på upploppet stegade Muscle Hill-dottern undan och vann säkert på 1.14,5a/2.140 meter.

Banrekord av Coktail Fortuna

I sprinterloppet tog Ajlexes Cubano som väntat ledningen, men Robert Bergh gasade ordentligt bakom Coktail Fortuna (e. Love You – Dalloah No) och tog över. Första 500 metrarna avverkades på 1.06,7. På upploppet visade Coktail Fortuna vilken klasshäst han är då segermarginalen skrevs till tre längder på nya banrekordet alla kategorier 1.09,8a/1.640.

– I värmningen kändes Coktail Fortuna mjuk och spänstig, han har en otrolig spänst som nioåring. Han är riktigt rolig att köra, sade Robert Bergh till Kanal75.

Robert Bergh körde återigen till ledningen med Corroded och varvade på 1.12,6. Vinnaren av loppet var svår att hitta varvet från mål, då han satt långt bak i kön. På upploppet spurtade Morten Waage-tränade Track Angle (e. Scarlet Knight – Quoura du Boscail) snabbast av alla för Anders Eriksson och vann på 1.11,9a/1.640 meter.

Fakta

Spelfakra

Rätt V86-rad:
5–4–11–5–10–15–2–9
Utdelning:
Åtta rätt: 17.319 kr
Sju rätt: 214 kr
Sex rätt: 25 kr
Omsättning: 23.264.958 kr

Expandera

I diamantstoförsöket tog Darshana (e. Lavec Kronos – Laker O.K) sin första seger i karriären. Carl Johan Jepson körde Jerry Riordans sto till seger på 1.13,7a/2.140.

 

Fokustema
Meadowlands
Läs senare

Treåringar i Hambo-genrep

Greenshoes baneman Marseille är tillbaka på tävlingsbanan. På lördag startar Åke Svanstedts Earl Beal Jr. Memorial-vinnare i en division av Tompkins-Geers ($50.450) på Meadowlands.
Av
Claes Freidenvall
Åke Svanstedts Marseille är tillbaka på tävlingsbanan på lördag. Foto Stalltz.se
Åke Svanstedts Marseille är tillbaka på tävlingsbanan på lördag. Foto Stalltz.se

För Marseille blir det ett generalrepetition inför Hambletonian Stakes och det lär knappast bli en promenad i parken för Åke Svanstedts travare. Motstånd saknas nämligen inte och segermaskinen Pilot Discretion blir ingen lätt nöt att knäcka.

Marseille vid en tidigare seger. Foto: Curtis Salonick

Marcus Melander tar ut Gerry och han spurtade strålande som fyra i den ena divisionen av Stanley Dancer Memorial i sin senaste start och bland de anmälda i loppet är också Jonas Czernysons Consus Victory och Per Engbloms Osterc.

Den andra divisionen av Tompkins-Geers är också en högklassig historia med Marcus Melanders svenskfödde Green Manalishi som är hästen att besegra. Åke Svanstedt plockar ut duon Galixton och Sheena’s Boy, medan Jonas Czernyson startar Aldebaranwalkabout och Nancy Johansson Hudson River.

Green Manalishi. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Stona genrepar inför Hambletonian Oaks i Tompkins-Geers ($47.050) i två divisioner. I den första divisionen startar Åke Svanstedt duon Personal Paradise och Hallintheclouds, medan Lucas Wallin selar ut Princess Deo och Per Engblom Whispering Oaks.

I den andra divisionen plockar Svanstedt ut Golden Tricks, Nancy Johanssons bidrag är Fraulein Blucher och Per Engblom startar Beautiful Sin.

Världsmästare till start

Samma kväll avgörs också finalen i Mr Muscleman ($60.000) med världsmästaren Cruzado Dela Noche i startlistan och Marcus Melanders travare möter bland annat Per Engbloms Pinkman.

Samtliga startlistor till Meadowlands på lördag hittar ni här!

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Publiksatsning till Jubileumspokalen

Onsdagen den 14 augusti körs Jubileumspokalen och Solvalla gör sitt bästa för att få folk till banan för att uppleva tävlingsdagen på plats.
Av
Cecilia Kristoffersson
Makethemark vann Jubileumspokalen förra året. Foto Mia Törnberg
Makethemark vann Jubileumspokalen förra året. Foto Mia Törnberg

Om ganska exakt en månad körs Jubileumspokalen på Solvalla och det är flera topphästar som kan vara aktuella för loppet. Bland andra Who’s Who (e. Maharajah), som startar i Eskilstuna ikväll, Selmer I.H. (e. Love You), Villiam (e. Muscle Hill), Perfect Spirit (e. Andover Hall) och Milliondollarrhyme (e. Ready Cash).

Förutom huvudloppet körs även EM för ston, Big Noon-pokalen, Wallenius Cup och nyinstiftade Jäntungens lopp för kallblod.

Nu har Solvalla satt in extra bussar för de som vill lämna bilen hemma eller inte har möjlighet att ta sig till banan på annat sätt.

BUSSLINJER

  • Karlstad – Örebro – Västerås – Enköping – Solvalla
  • Bollnäs – Gävle – Tierp – Uppsala – Solvalla
  • Mantorp – Linköping – Norrköping – Nyköping – Solvalla
  • Rättvik – Borlänge – Romme – Sala – Solvalla
  • Eskilstuna – Södertälje – Solvalla