Fokustema
E3 Ston
Läs senare

Drömmöte stundar

KARLSTAD. Obesegrade Dibaba (e. Ready Cash) mot Jerry Riordans supertalanger Vamp Kronos (e. Ready Cash) och Vanquish Kronos (e. Raja Mirchi).
E3-finalen för ston har alla möjligheter att bli någon alldeles, alldeles extra.
Av
Emil Persson
Dibaba är obesegrad felfri. Foto: MVA Foto
Dibaba är obesegrad felfri. Foto: MVA Foto

Samtliga ur den nämnda trion såg lysande ut i söndagens kvallopp, men ska man lyfta någon lite extra kanske det ändå blir Dibaba.

Roger Walmanns auktionsdyring är alltjämt ovetande – precis som Coin Perdu – om hur det känns att förlora.
Under söndagen var det inte ens nära, även om Drizzle C.C. (e. Sam Bourbon) gjorde en topprestation framme i ledningen.
Med sina 1.09,8 sista 800 meterna bör rimligtvis Dibaba varit den hästen som avslutade snabbast av alla under tävlingsdagen.
Någon Örjan Kihlström blev det dock inte i vinnarcirkeln. Han begav sig hem mot stallbacken direkt och ville inte chansa och bekläda stoet med ett segertäcke.

Dubbla finalister

Om det blir en ny chans att placera det över hennes rygg i Sundsvall om knappt två veckor återstår att se, men Dibaba lär i sådana fall få arbete för det på ett helt annat sätt.

Jerry Riordan har nämligen två mycket värdiga utmanare i Vamp Kronos och Vanquish Kronos.
Den sistnämnda fick förvisso bra hjälp med tempot då Zolicia (e. Zola Boko) varvade på 1.12,7, men sättet hon svepte fältet på sista 700 meterna tydliggjorde att hon är tillbaka på allvar efter att svikit en aning – om än från dödens – i Guldstoet.
– Hon är väldigt snabb i benen och nu hade hon dessutom fått två lopp i kroppen. De andra körde ju så tufft så de var möra när vi kom, sade Christoffer Eriksson.
Vamp Kronos släpptes till tät halvvägs in i sitt lopp och behövde aldrig visa hela registret.
– Hon vann väldigt enkelt och avslutade i 1.10-tempo utan att jag körde någonting på henne, sade Christoffer Eriksson.

Att det blir Vamp Kronos Eriksson kommer köra i finalen är ingen vild gissning eftersom Vanquish Kronos haft såväl Peter Ingves som Thomas Uhrberg bakom sig tidigare, men någon beslut kungjordes aldrig på Färjestad.

Finalist i första kullen

Hard Livin har en blott 16 hästar stor debutkull, men S.J.’s Caviar-sonen kan redan stoltsera med en Grupp I-finalist efter att Bellatrix Zet skrällvunnit sitt försök till 54 gånger pengarna.
Tränare till hästen är passande nog Daniel Redén som ju även firade framgångar med just Hard Livin.
– Jag var lite optimistisk i tanken om att vi skulle kunna gå till final, men är ändå överraskad över att vi vann loppet. Hästen har utvecklats enormt och framförallt blivit snabbare sedan skorycket. Det har gett en växel till och jag tror hon kommer vara ännu bättre i finalen, sade körande Kenneth Haugstad.

Svante Båth fick även en E3-finalist på stosidan. Staro Lochlyn (e. Varenne) har likt Global Un Poco bara lyft för varje start hon fått och antagit alla utmaningar med största glädje.
– Hon är tacksam den här; en jättefin häst. Jag var jättenöjd med det hon gjorde idag även om hon var frånvarande första 100 meterna och inte alls förstod vad hon skulle göra, sade segerkusken Erik Adielsson.

Startspår E3-finalen ston

2.140 meter autostart, förstapris: 925.000 kr

 1. Bellatrix Zet (e. Hard Livin) – Daniel Redén (4)
 2. Vanquish Kronos (e. Raja Mirchi) – Jerry Riordan (1)
 3. Dibaba (e. Ready Cash) – Roger Walmann (2)
 4. Vamp Kronos (e. Ready Cash) – Jerry Riordan (3)
 5. Staro Lochlyn (e. Varenne) – Svante Båth (5)
 6. Hanna (e. Muscle Hill) – Lutfi Kolgjini (7)
 7. Drizzle C.C. (e. Sam Bourbon) – Liselotte Nyström (9)
 8. Callela Lisbeth (e. Quite Easy U.S.) – Markku Nieminen (12)
 9. Current Affair (e. Love You) – Tomas Malmqvist (6)
 10. Sheila Laday (e. Text Me) – Peter G Norman (8)
 11. Violet Bi (e. Equinox Bi) – Jim Oscarsson (10)
 12. White Lightning (e. Maharajah) – Jörgen Westholms (11)
Fokustema
STL Axevalla 16 februari
Läs senare

Canta Napoli, canta Lubrano!

AXVALL. – Det här loppet har jag väntat på!
När lördagens bronsdivisionsförsök kördes över tre varv med bilstart var det givet för Åbyproffset Giuseppe Lubrano att ta sikte med sin stjärna Pacific Face.
Det gjorde han med den rätta och lyckades från start till mål.
Av
Emil Persson
Giuseppe Lubrano gör segergest bakom Pacific Face. Foto Malin Albinsson/TR Bild
Giuseppe Lubrano gör segergest bakom Pacific Face. Foto Malin Albinsson/TR Bild

Segergesten kunde han göra i god tid efter att Pacific Face (e. Igor November) kommit till tät samtidigt som favoriten Illuminati (e. Ready Cash) hamnade i köposition. Den sistnämnde kom fram i hastig fart genom slutkurvan, men Pacific Face hade skaffat sig ett säkert och ointagligt försprång.
– Jag var väldigt nöjd med honom idag. Han gjorde något skutt 100 kvar, men det rättade till sig. Jag har siktat mot detta loppet efter Solvalla; han startade en gång till och sedan var han perfekt inne med 300 kronor på detta loppet över en perfekt distans. Han kändes väldigt fin bakom bilen och ville verkligen ladda. Han bara sprang och lekte, var pigg och glad hela vägen och ville verkligen tävla, sade Lubrano.
Hur långt kan detta räcka?
– Jag vet inte, men han blir bättre och bättre har för varje år jag haft honom, sade Lubrano.

Vlad vann

Åbyseger blev det även i V75-avslutningen. Björn Goop fick chansen bakom Edvin Cekas förvandlingsnummer Vlad del Ronco (e. Iulius del Ronco) som växlade ner ledande Night Brodde (e. Up and Quick) efter en perfekt löpning i andra utvändigt och sparad speed tills utgången av slutkurvan.
– Han kändes jättebra och det var stabilt hela tiden. När vi väl kommit igenom första kurvan var det stabilt hela tiden, sade Goop.
Roger Perssons Västerbo Exact (e. Racer Bourbon) löste silverdivisionen från dödspositionen. Thomas Uhrberg satte sig säker på utsidan av Always On Time (e. Revenue) och hade grepp om loppet 150 meter före mål.

On Track Piraten (e. Kool du Caux) är travhästen som saknar bäst-före-datum. Under lördagseftermiddagen tog han sin 31:a V75-seger när han vann Gulddivisionen på Axevalla.
– Det går inte beskriva hur det känns att köra honom, det är något som måste upplevas för att man ska kunna förstå, sade kusken Rikard N Skoglund.
Det var andra gången som han fick chansen bakom ”världens bästa Dalahäst” och han förvaltade den återigen på bästa sätt.
När On Track Piraten släpptes till tät i tidigt skede och Nimbus C.D. fick traska på utsidan uteblev all dramatik.
– Banan är lite halvlös och han var faktiskt nära att galoppera i starten, men redde ut det själv. Ett superproffs, sade Skoglund och tillade:
– Det går inte beskriva hur det känns att köra honom, det är något som måste upplevas för att man ska kunna förstå. Man blir inte ett dugg orolig när man kör honom och är mer en passagerare.
Skoglund (som en gång i tiden var lärling på just Axevalla hos Åke Svanstedt) vann dubbelt. I loppet innan överraskande han nämligen friskt med Miss Hejaracka (e. Juliano Star).
– Markus Pihlström som tränar ringde mig och frågade om jag hade vunnit V75 i år. När jag svarade att jag inte hade gjort det så sade han att ”okej, men nu är det dags”. Han hade rätt för trots att hon fick gå först i tredjespår var hon väldigt bra som kunde vinna, sade Skoglund.

Afrika-seger

Klass II-försöket blev galoppfyllt. Trots att Whipped Eggs (e. Ready Cash) tappade markant från start och kändes chanslös när två varv återstod togs han fram så pass väl av Robert Bergh att han räckte till seger.
– Jag kunde inte sitta i tionde utvändigt, därifrån förstod jag att vi inte kunde vinna loppet så jag chansade invändigt. Jag såg redan 1100 kvar att det var god chans att det skulle öppna sig och 900 kvar kom vi ut. En bit in mot upploppet kändes det att det skulle gå, sade Bergh.
Adrian Kolgjini skickade Tony Afrika (e. Joke Face) till tät i ett flerklasslopp. Från sidan såg det relativt säkert ut, men kusken och tränaren uppfattade det hela annorlunda!
– Allt blev egentligen fel idag. När vi vände upp tog han inte fatt i grejerna och i slutkurvan skulle han springa hem. Som tur var skrek Mikael J Andersson på sin häst och min tog det som att det var han som skulle springa rakt fram. Lär sig hästen att trava klockrent har han styrkan för att tjäna riktigt mycket pengar, sade Adrian Kolgjini.

Fokustema
Readly Express
Läs senare

Bokslut i Elitloppet!

Igår kunde Sulkysport avslöja att Readly Express lägger avelskarriären på hyllan tills vidare och satsar mot Elitloppet. Idag meddelas att Readly Express kommer göra karriärens sista framträdande på tävlingsbanan i Elitloppet i år.
Av
Claes Freidenvall
Readly Express avslutar sin karriär i samband med Elitloppet i år och övergår sedan till avelsverksamhet på heltid. Foto Mia Törnberg
Readly Express avslutar sin karriär i samband med Elitloppet i år och övergår sedan till avelsverksamhet på heltid. Foto Mia Törnberg

– Det blir den sista starten för Readly Express, då han efter Elitloppet, delvis med nya ägare, övergår till avelsverksamhet på Menhammar Stuteri, säger ägaren Rolf Andersson (Bro Byggnads AB) i ett pressmeddelande från Menhammar Stuteri.

Readly Express. Foto Mia Törnberg

Readly Express ska verka – precis som han gjort tidigare – på Menhammar Stuteri. Därifrån konstaterar stuterichefen Johan Hellander:

– Vi är alla medvetna om att mycket kan hända och att det är en lång väg kvar till startbilen släpper finalfältet i Elitloppet sista söndagen i maj. Menhammar håller alla tummar för att Readly Express är en av de åtta som gör upp om segern i finalen och att han också får visa att han även är en världsartist över sprinterdistans.

Börjar betäcka efter Elitloppet

Menhammar Stuteri skriver i pressmeddelandet, att en lista förs över de stoägare som har anmält intresse av att eventuellt betäcka med Readly Express under 2019 och att stuteriet inom de närmaste två veckorna kontaktar stoägarna för att eventuellt bekräfta en bokning till Readly Express.

Avgiften för att betäcka med Readly Express under 2019 är 5.000 kronor vid bokning och 85.000 kronor vid levande föl.

– Betäckningsverksamheten påbörjas i veckan efter Elitloppet. Fryst sperma finns inte tillgängligt under 2019, skriver Menhammar Stuteri i pressmeddelandet.

Readly mot Elitloppet

Fokustema
Snabbast, vinstrikast & segerrikast
Läs senare

Bäst igår – Hanna!

Hanna Olofsson dominerade lunchtävlingarna i Boden under fredagen med tre kusksegrar, varav två med egentränade hästar.
Av
Thomas Hedlund

Banor som tävlade den 15 februari: Boden & Örebro.

De fem snabbaste vinnarna

Mountain Hooligan (e. Amour Ami) – 1.14,3a/1.640 – Boden
Tränare och körsven: Petteri Joki.
Ägare: Aki & Paula Sikkilä, Finland. Uppfödare: Finsk uppfödare.

Atlas Eagra (e. Judge Joe) – 1.15,2a/2.140 – Boden
Tränare och körsven: Hanna Olofsson.
Ägare: Lasses Hästsport AB m.fl. Uppfödare: Johan E Hermansson, Rättvik.

Diablo Sisu (e. From Above) – 1.16,1a/2.140 – Boden
Tränare och körsven: Mauri Jaara.
Ägare: Päivi Harju m.fl. Finland. Uppfödare: Sisyfos Breeders AB, Sigtuna.

Haratio Fortuna (e. Love You) – 1.16,2a/2.100 – Örebro
Tränare och körsven: Roman Matzky.
Ägare: Roman Matzky, Tyskland. Uppfödare: Saskia M Strik-Schoonderwoerd.

Earn n’Burn (e. Scarlet Knight) – 1.16,3a/2.100 – Örebro
Tränare: Björn Goop. Körsven: Carl Johan Jepson.
Ägare: Stall Arvidssons AB & Pa2 Consulting AB. Uppfödare: Berndt & Karl Lindstedt.

Snabbaste och vinstrikaste kallblod

25.000 kronor – Boden

Blixten E.S. (e. Neslands Loke) – 1.30,9/2.160
Tränare och körsven: Martin M Nilsson.
Ägare: Martin Nilsson, Byske. Uppfödare: Martin Nilsson, Byske.

Vinstrikaste vinnare

60.000 kronor – Örebro
Monique Tooma (e. Dream Vacation)
Tränare: Jevgeni Ivanov. Körsven: Oskar J Andersson.
Ägare: Stall Oxalis. Uppfödare: Oxalis AB, Solna.

35.000 kronor – Örebro
Earn n’Burn (e. Scarlet Knight)
Tränare: Björn Goop. Körsven: Carl Johan Jepson.
Ägare: Stall Arvidssons AB & Pa2 Consulting AB. Uppfödare: Berndt & Karl Lindstedt.

Felix V.M. (e. Up Front Larry)
Tränare och körsven: Henrik Johansson.
Ägare: Henrik Johansson & Boye Arvidsson. Uppfödare: Maud Johansson, Östhammar.

30.000 kronor – Örebro
Thirsty For More (e. Enjoy Lavec)
Tränare och körsven: Jimmi Ehlers.
Ägare: Stall Heavy HB, Sundbyberg. Uppfödare: Jesper Nörrevang, Danmark.

Arewehavingfun (e. So Perfect)
Tränare: Torbjörn Maltesson. Körsven: Tobias Modig.
Ägare: Torbjörn & Eva Maltesson. Uppfödare: Louise Granstedt, Sköllersta.

No April Fool (e. Adrian Chip)
Tränare och körsven: Nicklas Westerholm.
Ägare: Stall Stabil HB m.fl. Uppfödare: Anders Karlsson, Tystberga.

Flest segrar tränare: Svante Båth och Hanna Olofsson – 2 segrar.
Flest segrar körsven: Hanna Olofsson – 3 segrar.
Flest segrar avelshingst: Love You – 3 segrar.

Prova Sulkysport
för endast 39 kr första månaden
Läs även digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 150 kr/mån
Beställ