Fokustema
Axevalla
Läs senare

Drömstart för Elias

När Marc Elias under tisdagkvällen startade sin första egentränade häst blev det seger direkt.
Nu går 28-åringen den avslutande delen av proffstränarkursen och hoppas kunna ta ut A-licensen den 1 februari.
– Förhoppningen är att börja med tolv hästar och jag tycker att vi redan har ett spännande material, säger Marc Elias.
Av
Emil Persson
En start som tränare – och en seger. Så har Marc Elias börjat tränarkarriären på egna ben. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
En start som tränare – och en seger. Så har Marc Elias börjat tränarkarriären på egna ben. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Den femårige valacken Remus Eck (e. Look de Star) var Elias första starthäst som egen tränare och det blev alltså seger direkt.
Med sex längders marginal vann hästen på 1.14,5a/2.140 meter i lag med Malte Handfast medan Elias själv befann sig på Wången för den avslutande veckan av proffstränarkursen.
– Att följa på distans var mer nervöst än när man kör själv. Hästen är svår från start, men jag visste att han skulle kämpa om segern om han bara klarade av de första 100 meterna. Hästen var jättebra, säger Marc Elias.

Någon större ära tar han dock inte åt sig för segerloppet.
– Det är Stall Lugauer som gjort jobbet med hästen; han har bara varit här i tio dagar, men visst hade det inte kunnat börja bättre än vad det gjorde.

Sedan september befinner sig Elias och hans Sambo Line Bach-Skallberg på Axevalla. Elias har under hösten arbetat med unghästarna åt Ulf Stenströmer.
– Går allt bra på proven nu är tanken att jag ska ta ut proffslicensen den 1 februari. Jag har fem hästar på min träningslista i nuläget och Line har tre på sin så totalt har vi åtta. Det finns plats för tre-fyra stycken till och det vore bra om vi kan börja om vi kan börja med tolv hästar.

”Träningsmöjligheterna finns”

Den geografiska position som Axevalla kan erbjuda med närhet till många banor var en av anledningarna till att Elias hamnat på just Axevalla.
– Det fanns andra banor med i bilden också innan beslut togs och jag vill gärna undvika att hästarna ska behöva övernatta inför till exempel kval till ett klassiskt årgångslopp. Jag fick ett jättebra mottagande på Axevalla och det kändes som de verkligen ville få till något bra. Jag tycker att alla träningsmöjligheter finns här som jag behöver så jag är nöjd med mitt val.

Bland hästarna som finns på duons träningslista finns bland annat fyra hästar ägda av storhästägaren Karin Walter-Mommert samt en tvåårig Southwind Frank-avkomma ägd av Knutsson Trotting.
– Riktigt kul att få deras förtroende. Karin Walter-Mommert har bland annat Tom’n JerryDiamant här i stallet samt en fyraåring som heter Lindstedt Boko som vunnit elva av 18 starter. Jag har velat låta hästarna acklimatisera sig ordentligt här och ge dem den tid de behöver. De har varit här i tre veckor nu och allt rullar på bra, men vad det gäller Lindstedt Boko blir det ingen start förrän senare i vinter eller början av våren, avslutar Marc Elias.