Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Drömstart på karriären

Storebror kvalade in till flera stora unghästlopp och morbror vann VM-loppet på Yonkers Raceway.
Fast Dream Mine kan skriva sin egen historia.
Igår bjöd han på toppintryck när han vann debuten i Rättvik.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Jörgen Westholm. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Jörgen Westholm. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Jörgen Westholm tränar fint stammade, treårige hingsten Dream Mine (e. Maharajah) och det var goda lovord inför tävlingsdebuten i gårdagskvällens treåringslopp i Rättvik. Dream Mine gjorde ingen besviken.
Han klev iväg både snabbt och stabilt från innerspår och spetsade utan större problem tillsammans med Mats E Djuse. Klockan visade 1.16,3 första 500 meterna, innan Djuse kunde dämpa till varvning på 1.18,0 med Daniel Wäjerstens Danville (e. Tactical Landing) i rygg.

Mitt i sista sväng petade Mats Djuse in en växel till och Dream Mine skaffade sig genast ett par längders försprång. I en snabb avslutning höll han det hela vägen hem före likaledes gott avslutande Danville.
Via 1.13 sista 800 och mycket snabba 1.10,5 sista 400 meterna landade Dream Mine på goda debuttiden 1.16,2/2.140 meter när han inkasserade karriärens första seger redan i första försöket.
– Jag värmde hästen och det kändes att det var bra grejer, jag fick en bra feeling efter värmningen. Jag ville visa att jag ville köra i ledningen när det kändes så bra som det gjorde innan. Han kunde springa fort och gjorde det på ett enkelt och bra vis, sade Mats E Djuse i segerintervjun.

Ropades tillbaka för 360.000 kronor

Dream Mine är uppfödd av Christer Nordin och Jörgen Westholm. Han var utbjuden på Ekebygårds-auktionen i Tystberga på sommaren som ettåring, men ropades tillbaka för 360.000 kronor. Istället blev hästen kvar i Christer Nordins ägo och det är en hästägare/uppfödare med full form för dagen.
– Det går bra nu, jag hade en dubbelseger på Solvalla i onsdags Graces Bird (e. Bird Parker) och Natural Mind (e. Nuncio), men det här glädjer ännu mer när en treåring debuterar på det här sättet. Jag har förstått att både Jörgen och stallet varit nöjda med honom, men som ägare får man ju aldrig några garantier. Att han skulle vara bra det visste vi och vi hade förhoppningar, sade Christer Nordin i vinnarcirkeln.

Fakta

Dream Mine

Hingst 3 år e. Maharajah – Your Dreamgirl e. From Above
Resultat: 1 st: 1-0-0
Rekord: 1.16,2m*
Intjänat: 40.000 kr
Uppfödare: Christer Nordin & Jörgen Westholm
Ägare: Norchi AB, Sala
Tränare: Jörgen Westholm, Solvalla
Körsven: Mats E Djuse, Hagmyren
Skötare: Victor Sundgren

Han satsar en hel del på travsporten.
– Jag är delägare i tio hästar och alla är hos Jörgen Westholm, både fölston och tävlingshästar, sade han.

Dream Mines mamma Your Dreamgirl (e. From Above), 1.13,0ak*/792.100 kr, vann tolv av 66 starter i regi Jörgen Westholm, Roger Walmann och Urban G Eriksson, där största segern kom i försök till diamantstoet som fyra åring vilket följdes upp med andraplatsen i finalen. Fyraåringssäsongen var hennes bästa och innehöll fem segrar. Hon testades i Stochampionatet (fyra i uttagningsloppet) och Breeders Crown-semifinal (oplacerad).

Sista starten gjordes på våren som åttaåring och tre år senare födde hon första avkomman, stoet Your Dreamlove (e. Love You), 1.12,1ak/765.700 kr. Hon inledde hos Fredrik Wallin och avslutade efter 53 starter (5-9-8) karriären hos Jörgen Westholm.

Marre’s Dreamboy och Jörgen Westholm. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Andra avkomman är Your Dreamgirls främsta så här långt. Det handlar om gårdagsvinnarens helbror Marre’s Dreamboy (e. Maharajah), 1.10,6ak/1.316.150 kr, som kvalade in till korta E3 (sexa i finalen) och var en hårsmån från att nå Kriteriet som knappt slagen trea i försöket.
Som fyraåring kvalade han in till Svenskt Travderby efter andraplats i uttagningen bakom Önas Prince (e. Chocolatier), men gick lottlös från finalen. Efter sjätteplatsen i Breeders Crown-semifinalen var dock Marre’s Dreamboy borta i nästan ett år innan han kom tillbaka på hösten som femåring och efter ett nytt längre uppehåll under 2023 har han i vår kommit tillbaka med full kraft via dubbla pallplatser i silverdivisionen.

Your Dreamgirls tredje avkomma dog som ettåring och Dream Mine är hennes fjärde. Sedan finns tvååriga stoet Green Dream (e. Green Manalishi) och en ettårig hingst med Calgary Games som pappa, som båda är i Christer Nordins ägo.

Morbror blev världsmästare

Your Dreamgirl är sista avkomman till Sten och Irja Grönströms fina fölsto Åminne (född 1980 e. Lullwater Song), 1.17,8m/102.200 kr, som själv vann tre lopp och som tredje avkomma lämnade självaste His Majesty (e. Ideal du Gazeau), 1.12,5am/5.022.330 kr.

Catarina Lundström och Stefan Melander efter His Majestys seger i VM-loppet 1995. Foto Stalltz.se

Denne tränades i omgångar av Sten O Jansson och ägarinnan Annelie Henriksson, men i regi Stefan Melander/Catarina Lundström kom den största av hästens 24 segrar, nämligen i VM-loppet på Yonkers i augusti 1995, då Stefan Melander själv satt i sulkyn.

Året efter vann han Sundsvall Open Trot och Gävle Stora Pris, samt slutade tvåa i Åby Stora Pris. His Majety testades även på Vincennes, där han sluatde tvåa i Prix de Belgique 1997 tillsammans med Torbjörn Jansson och med Henriksson som tränare. Samma vinter startade han i både Prix d’Amérique och Prix de France, dock utan framgång.

His Majesty blev avelshingst efter karriären och bland drygt 100 svenskfödda avkommor finns en miljonär: Majesty of Rock, 1.11,3ak/1.900.037 kr.

Modern Åminne är själv syster till slitaren Zarkaan (e. Chaco S.), 1.14,6ak/972.935 kr, som gjorde hela 202 starter (25-34-30).

Dream Mine. Källa breedersbible.com