Fokustema
Inför STL
Läs senare

Drömstarten fortsätter?

När Anders Eriksson startade sin första egentränade häst i onsdags blev det seger direkt.
I morgon är han åter i hetluften då Global Above All (e. Love You) tillhör favoritskaran i Gävles Klass II-försök.
– Jag tycker att jag har en häst som ska duga i sådana här lopp, säger Anders Eriksson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Global Above All och Anders Eriksson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Global Above All och Anders Eriksson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

För en dryg månad sedan kungjorde Anders Eriksson sina planer på att ta ut proffslicens. Altjämt innehar han en B-licens och får därmed nöja sig med att driva en mindre verksamhet, men att skynda långsamt tycks han inte ha något problem med.
– Nej, jag börjar med att hyra nio boxar på Sandemar vilket är det som finns tillgängligt i nuläget och vill inte jobba med alternativa lösningar utan de hästar jag tränar ska jag också stå som tränare till.

Två veckors utbildning har han kvar på Wången innan han kan titulera sig A-tränare.
– Nästa vecka åker jag dit och så är det en vecka i början av december. Sedan har jag tre veckor på mig med alla papper för att kunna få ut A-licensen till årsskiftet, men det ska säkert gå bra. Jag tycker att jag har fått god respons sedan jag gick ut med att jag skulle bli proffstränare och en del intressenter har hört av sig, säger Eriksson.

”Duger i sådana här…”

I onsdags startade 30-åringen sin första häst som egen tränare och det blev succé direkt då Global Appearance (e. S.J.s Caviar) vann på Solvalla.

Anders Eriksson. Foto Mia Törnberg/Sulkysport.se

– Det var en skön start. Hästen gjorde ett jättebra lopp med tanke på att han fick ett tufft första varv innan han kom till ledningen och kunde bestämma en bit. Det var lite krafter kvar och jag tror att han kommer kunna utvecklas fint framöver för det är en tung häst som bör bli bättre med tiden. Nu gick han ju dessutom felfritt för första gången, det var givetvis viktigt, säger Eriksson.

I morgon kan han få en förlängning av drömstarten. Global Above All (V75-2) tillhör favoritskaran i Klass II-försöket i Gävle.
– Även det en häst med bra kapacitet för klassen, men som gjort få starter. Han är grön, men jag tycker ändå att hästen är förnuftig och har utvecklats under sommaren. Han var väldigt bra i senaste starten och har god kapacitet för klassen. Jag har inte läst på så noga än, men tycker att jag har en häst som duger i sådana här sammanhang och avser inte att ändra på något i balans eller utrustningen.

Kungapokalsfinalist

Morgondagens fjärdespår bakom bilen kan tyckas optimalt, men att det ska bli tal om någon snabbstart tycks inte givet.
– Han har bara haft framspår bakom bilen en gång tidigare. Då galopperade han från start, men den dagen hade jag för lång check på honom. I grunden är det ingen osäker häst och vi har korrigerat grejer i utrustningen sedan dess som gör att jag inte tror det ska behöva upprepas.

Hårdsatsande Stall SoFo äger de nämnda hästarna liksom Erikssons nyförvärv Gaylord Am (e. Muscle Hill).
En ytterst bekant häst för den breda massan då Gaylord Am var finalist i Kungapokalen i våras och under en längre period varit en snackhäst i den västsvenska travsporten.
– Han har varit här i en och en halv månad nu. Hästen har blivit kastrerad och fått ta det lugnt, men nu har vi precis dragit igång honom igen. Det känns som en intressant häst som ska ha ha mer att ge framöver, men det blir ingen start i år utan nu tränar vi på under hösten och ger honom en ordentligt vinter innan han kommer ut igen, avslutar Anders Eriksson.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Passerade en miljon euro

Bugsy Malone kan titulera sig euromiljonär efter att den nioårige valacken tagit hem Prix de la Ville de Caen (€55.000) för andra året i rad för Yoann Lebourgeois.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

En hel del av det 4.450 meter loppet i Caen tillbringade Bugsy Malone (e. Ready Cash-Night Captain) i dödens innan täten övertogs från Brilliant Madrik varvet från mål.

Inne på upploppet såg Philippe Allaires valack gå mot en klar seger, men sista biten rädda mållinjen Bugsy Malone mot Brillant Madriks slutstöt.

Långt före övriga är Bugsy Malone (invändigt) och Brillant Madrik.

Segertiden skrevs till 1.14,8 över 4.450 meter och förstapriset uppgick till 24.750 euro. Det innebar att Ready Cash-sonen sprängde miljoneuro-gränsen och står nu med 1.023.180 euro på bankboken.

Modern Night Captain (e. Goetmals Wood), 1.14,1/€105.670, har nio registrerade avkommor och bakom Bugsy Malone (€1.023.180) följer End Love Captain (e. Uniclove) och Hermine Captain (e. Brillantissime) med 21.760 respektive 20.600 euro.

Bugsy Malones seger kan ses här!

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

BC-semi nästa för segerstaplare

Första starten på fyra månader inleddes med startgalopp.
Ändå bjöd treårige No Business på stor uppvisning när årets sjätte seger bärgades.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Oscar Berglund. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Oscar Berglund. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Oscar Berglund-tränade treåringen No Business (e. The Bank) är tillsammans med hingstarna Önas Prince (e. Chocolatier) och Mister Hercules (e. Trixton) de segerrikaste treåringarna i landet med sex triumfer vardera på svensk mark i år.

Alla tre är också inkvalade till Breeders Crown-semifinalerna på Solvalla nästa söndag.

För No Business del bärgades BC-platsen via seger i försöket i Rättvik i midsommar med Björn Goop vid tömmarna. Sedan dess hade inte hästen startat – inte förrän igår i ett stolopp mot äldre hästar på Umåker.

En löpglad No Business kastade sig dock i galopp när startbilen släppte fältet. Körande Magnus A Djuse fick ned hästen i trav igen och via tredjespår en bra bit av första sväng hittade Magnus ned i andra utvändigt med No Business.

Fakta

No Business

Sto 3 år e. The Bank – T.T.De Luxe e. Center Field
Resultat: 10 st: 6–0–2
Rekord: 1.14,9k* – 1.14,9am*
Intjänat: 273.500 kr
Uppfödare: Emma Orefors, Bålsta
Ägare: Stall Mateus
Tränare: Oscar Berglund, Östersund
Körsven: Magnus A Djuse, Solvalla

Expandera

Där kunde duon mysa till 400 kvar, då attacken sattes in. På bara några steg svepte No Business förbi täthästarna och seglade undan till övertygande seger på 1.16,4a/2.140 meter före ledarinnan Västerbo Burberry (e. Brioni) och Ida Olsson.

Östersundstränaren Oscar Berglund har redan anmält No Business till BC-semifinalerna på Solvalla och det blir förstås en intressant uppgift nu när stoet fått ett lopp i kroppen.

Berglund har för övrigt superform på stallet. Nio starter i oktober har slutat med sex segrar! Igår vann hans träning S.G.Charpentier (e. Chocolatier) dessutom Umåkers högst doterade lopp, Umåkermästaren med 100.000 kronor, på 1.13,6/2.160 meter tillsammans med Mats E Djuse.

Framgångsrikt möderne

Det är också ”jämtländskt” blod i hans sto. Mormor Vinjett N. (e. Native Reel), 1.14,3ak/615.710 kr, tränades hela karriären av tidigare Östersundsproffset Bengt Svensson och i aveln har hon bland annat lämnat två miljonärer, helsyskonen Vinn de Luxe, 1.14,3am*/1.119.814 kr, respektive Nigritella Nigra (e. Super Arnie), 1.12,7ak/1.129.874 kr.

Den sistnämnda inledde och avslutade karriären hos Bengt Svensson, där hon bland annat slutade trea i Svenskt Trav-Oaks 1999, där Stig H Johansson-tränade Kimbee San (e. Texas) och Jim Frick vann. Nigritella Nigra har själv lämnat Julio de Luxe (e. Junilano Star) med 3,5 miljoner kronor på kontot!

De får vara med i BC-semifinalerna

Fokustema
Öppet brev till ST
Läs senare

”Integritetskränkning och dataintrång”

Sulkysports ägare skriver ett öppet brev till Svensk Travsports verkställande direktör Maria Croon och styrelsen i Svensk Travsport under rubriken ”Integritetskränkning och dataintrång mot person(er) i Sulkysport”.
Brevet kan läsas i sin helhet nedan.
Av
Redaktionen
Upplåst för dig som är prenumerant
Sulkysports ägare skriver ett öppet brev till ST:s ledning och ST:s styrelse. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Sulkysports ägare skriver ett öppet brev till ST:s ledning och ST:s styrelse. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Krönika