Fokustema
Danmark
Läs senare

Drömtjejens stora dag

Uppstickaren Dream Girl (e. From Above U.S.) vann lördagens final av det danska Derbystoet.
Nicolaj Andersen tog därmed hem sin andra raka upplaga av loppet!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

TrDansk Hoppe Derby har verkligen varit Nicolaj Andersens melodi. Totalt har han fyra kusksegrar i loppet och tre av dem har han nu tränat själv.

Triumfen med årets segergods Dream Girl sade han dock i vinnarcirkeln att han värdesätter högst.
– Jag har varit med och skapat henne själv. Jag trodde stenhårt på mamman som avelssto och hennes två första avkommor har visat att jag inte har haft fel, sade Nicolaj Andersen.

Nej, tvärtom har han varit helt rätt ute kring mamman Parks Winner (e. Credit Winner) 1.14,4am/158.572 ddk. Förstfödda Cassiopeia (e. Quaker Jet) 1.12,5/182.043 dkk har vunnit sju av 28 lopp och vann faktiskt Derbystoets Consolation i fjol, men Dream Girl lyckades nu alltså ännu bättre.

Från femtespår bakom vingen kom Andersen ner bakom ledande Danielle D D (e. From Above U.S.) och gottade sig i det uppskruvade tempot. Att ledaren sannolikt skulle mattas efter en 1.09,5-öppning insåg han ut och vek ut för attack innan ingången av slutkurvan. Dream Girl tog snabbt över befälet och hade mod och kraft nog för att hålla stången gentemott starkt avslutande Dustty Shadow (e. Andover Hall) som fick jaga från fjärde utvändigt.
– Jag förstod tidigt att det här skulle bli en bra häst. Kanske var hon lite lite, men det spelar ingen roll för hon har hjärtat. Jag kände inte att vi kunde vinna om vi fick ta dödens så jag vek ner i vinnarhålet och när jag vek ut för attack igen kände jag att det fick bära eller brista, sade Andersen och tillade:
– När man planlagt allt under så lång tid och så får den här utdelningen… det känns fantastiskt.

Svenskfödd vann på topptid

Segern som var stoets femte i den 18:e starten togs på 1.13,5a/2.000 meter. Förstapriset uppgick till 357.500 danska kronor och stoet ägs av Team Lunden som är ett framgångsrikt andelsbolag med hästar hos just olika Lunden-licenserade tränare.

Bakom Dusty Shadow nöp Doyouwishdiamond (e. Wishing Stone) tredjeplatsen och Tomas Malmqvist-tränade Donna di Damgård (e. Great Challenger) tog en femteplats värd 43.000 danska kronor i lag med Ken Ecce.
Thomas Uhrberg körde favoriten Delicious One (e. Gift Kronos) som dock inte alls var lika bra som i försöket utan fick nöja sig med sjätteplatsen.

Tidigare under tävlingsdagen vann Peter Ingves treåringsloppet för ston med Osoma (e. Trixton). Det svenskfödda stoet som tränas av Josef Franzl vann på 1.13,6a/2.000 meter och visade med all önskvärd tydlighet att fjolårets andraplats i Breeders Course-finalen på Jägersro bakom Amelia Grif inte var någon tillfällighet.

Fokustema
Breeders Course
Läs senare

Philosopher i sin tredje final

Philosopher vann den femte och sista uttagningen till Breeders Course, på Jägersro.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Ledning hela vägen var receptet när Sören Norberg-tränade Philospher (e. Cantab Hall – Fascination) i Thomas Uhrbergs händer vann, utan att se bottnad ut, på 1.12,0a/1.640 meter. Philosopher har varit med i både tvååringsfinalen (i oktober) och den första treåringsfinalen (Elitloppshelgen) i Breeders Course, men gått lottlös från båda.

Kilimanjaro blev holländske tränaren Paul Hagoorts fjärde (!) finalist i tiohästarsfältet, etter att ha hålla bra utvändigt om Philosopher.

Breeders Course-finalen blir – vilket förstås är i linje med tanken med loppet – en internationell historia. Fyra av finalisterna, de som är döpta med begynnelsebokstav B,  är födda i Italien, lika många i Sverige, en finalist är född i Nederländerna (Kilimanjaro) och en i Tyskland. (Wilkd West Diamant)

Klara för Breeders Course-finalen på Jägersro tisdag 28 juli. 1.640 meter autostart. Förstapris 700.000 kr:

  • Armani Degato (e. Raja Mirchi – Miss America) – tränare: Svante Båth
  • Barty Laksmy (e. Muscle Mass – Summer Bi) – Paul Hagoort
  • Bengurion Jet (e. Maharajah – Love Me Tender It) – Marco Smorgon
  • Bolero Gar (e. Varenne – Nike Gar) – Timo Nurmos
  • Boltigeur Erre (e. Voltigeur de Myrt – Lilli Degli Ullivi) – Alessandro Gocciadoro
  • Kilimanjaro (e. Conway Hall – Adena Boko) – Paul Hagoort
  • Kuyt F.Boko (e. Conway Hall – Gala dei Bessi) – Paul Hagoort
  • Philosopher (e. Cantab Hall – Fascination) – Sören Norberg
  • Wild West Diamant (e. Muscle Hill – Mustang’s Sally) – Paul Hagoort
  • Önas Prince (e. Chocolatier – Sobra) – Per Nordström

Bolero Gar duktig från dödens

Fokustema
EM för ungdomar
Läs senare

Svedlund till Finland i oktober

Ungdoms-EM skulle ha körts i Finland i juni, men ställdes in på grund av rådande pandemi och nu har mästerskapet fått ett nytt datum.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

21-årige Lukas L Svedlund ska representera Sverige och mästerskapet kommer att avgöras den 20-21 oktober. Den första dagen tävlas det i Tammerfors och sedan koras vinnaren på Vermo-banan i Helsingfors.

Svedlund jobbar med tvååringar hos Jörgen Westholm. Han har i år kört 78 lopp (5-3-6) och kört in 335.750 kronor. 2019 blev det 15 vinster på 92 starter och 627.600 kronor inkört.

Untersteiner senaste blågula vinnaren

Förra året deltog Mats E Djuse i EM för ungdomar och han slutade fyra. Den senaste svensken att toppa är Johan Untersteiner, 2016. Erik Adielsson vann både 1997-1998 och tidigare har Micael Melander (1993), Per Lennartsson (1989) och Mikael Carlstedt (1987) segrat.

Fokustema
Les Sables d'Olonne
Läs senare

Åbergsklar häst vässar formen

Hugo Åbergs Åbergs-klare Bel Avis vässar formen inför storloppet på Jägersro med att starta på Les Sables ’Olonne-banan på torsdag.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Jean-Michel Bazire, Bel Avis och Kirsi Manninen efter segern i Gran Premio della Lotteria 2019. Foto: Gerard Forni
Jean-Michel Bazire, Bel Avis och Kirsi Manninen efter segern i Gran Premio della Lotteria 2019. Foto: Gerard Forni

Detta i Grand Prix des Sables d’Olonne med 42.000 euro i samlad prissumma varav 18.900 til vinnaren. Jean-Michel Bazire-tränade Bel Avis (e. Ganymede – Gloria Maris) ska liksom i de senaste starterna köras av Nicolas Bazire och står med 25 meters tillägg; grunddistansen är 2.775 meter.

På samma startvolt som den nioårige euromiljonären Bel Avis står Prix d’Amérique-hästen Carat Williams (e. Prodigious – Miss Williams) och framförallt Thierry Duvaldestins femårige kulltopp Falcao de Laurma (e. Uniclove – Rangoon) som i sin senaste start – i vintras – vann grupp II-loppet Prix Ovide Moulinet på Vincennes på topptiden 1.11,7/2.700 meter. En annan toppfemåring som Bel Avis får tampas med är Feliciano (e. Ready Cash – Ravanella) som i sin senaste start var trea i sommarens största franska lopp Prix René Balliere på 1.09,7a/2.100 meter bakom Face Time Bourbon (e. Ready Cash – Vita Bourbon) och Åby Stora Pris-klare Drole de Jet (e. Coktail Jet – Likely Jet).

Tio hästar startar i detta lopp på Les Sables d’Olonne-banan som mäter 1.260 meter och där det körs i vänstervarv. Att ta 25 meter på den från grunddistansen startande Fleche du Yucca (e. Prodigious – Vincenza) kanske dock inte blir helt lätt för de fyra på tillägg.

Efter starten på Jägersro är de meningen att Bel Avis ska fortsätta till Frode Hamre i Norge och alltså bli stallkamrat med där redan utlokaliserade Jean-Michel Bazire-hästen Ble du Gers (e. Quinoa du Gers – Moorea), som också ska vara med i Åbergs.