Fokustema
Uppfödare
Läs senare

Dubbelseger för små uppfödare

Att föda upp en vinnare en Elitloppshelg är stort.
Att ha två snudd på osannolikt.
– Vi var glada bara över att ha två till start, säger Mikael Blomgren.
Av
Ola Lernå
Mikael Blomgren och Kristoffer Persson är två tredjedelar av Stall Nyx som hade en stor dag på Solvalla med två vinnande uppfödningar. Foto Cecilia Kristoffersson
Mikael Blomgren och Kristoffer Persson är två tredjedelar av Stall Nyx som hade en stor dag på Solvalla med två vinnande uppfödningar. Foto Cecilia Kristoffersson

Tillsammans med Stefan Johansson och Kristoffer Persson bildar de Stall Nyx som de numera heter, och har fött upp de båda Solvalla-vinnarna Deep Pockets (Svante Båth tränar) och Bucks To Burn (Daniel Redén tränar).
– Båda hade ju bra utgångslägen och bra kuskar, så visst hade man lite förhoppningar om att någon skulle gå bra. Men det här var väldigt oväntat, fortsätter Blomgren.
Vad är känslan?
– Man är stolt och glad!
Som uppfödare har man 20 procent på intjänade pengar, Deep Pockets (e. Ready Cash) och Bucks To Burn (e. Ready Cash) tjänade tillsammans 350.000.
– Men pengar är faktiskt det sista man tänker på en dag som denna. Det man tänker på är möjligen fölstoet som givetvis stiger i värde, precis som avkommorna. Sedan är det ju ganska trevligt att få gå till vinnarcirkeln och någon form av reklam innebär det ju även för oss som uppfödare, säger Blomgren.
Stall Nyx har fyra fölston för dagen: Bloom Boko (e. Cantab Hall), Gliding Light (e. Yankee Glide), Morgana Bi (e. Donato Hanover) och Prowess Kronos (e. Andover Hall).
Hittills har det kommit tre föl: hingst (e. Muscle Hill – Bloom Boko), hingst (e. Bold Eagle – Morgana Bi) och sto (e. Bold Eagle – Gliding Light).

Fokustema
V86
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Champion jagar första segern

Landets segerrikaste amatör 2019 väntar på årets första seger.
Den kan komma ikväll då Ingvar Nyberg kör två intressanta hästar på Solvalla inom V86-spelet.
Av
Ola Lernå
Everest Sisu bidrog med fem av Ingvar Nybergs 37 segrar under 2019. Ikväll jagar duon nya framgångar på Solvalla. Foto Mia Törnberg
Everest Sisu bidrog med fem av Ingvar Nybergs 37 segrar under 2019. Ikväll jagar duon nya framgångar på Solvalla. Foto Mia Törnberg

Ingvar Nyberg är Dannero-amatör. Sambon har flera hästar i träning, själv pysslar han om en. Ettårige kallblodet L.Q.Ross (e. Lome Brage), men Nyberg är flitigt anlitad som kusk – ifjol blev det 214 starter och 37 segrar; bäst av amatörerna i landet.
– Jag trivs med tillvaron och har inga planer på att ändra. Jag har ju flera år varit med i toppen bland amatörerna och gjorde ett seriöst försök att vinna ifjol. Därför blev det 214 starter och jag får inte köra breddlopp i år, säger Ingvar Nyberg.
Till vardags jobbar han på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som bland annat ansvarar för skydd mot olyckor, krisberedskap och civilt försvar.
– Jag har ett jättebra jobb som jag trivs med och försöker hinna med hästarna på kvällarna, säger Ingvar.

Två toppar på V86

57-åringen lämnar Kramfors mitt på dagen för att åka till Solvalla och köra två hästar åt Elisabeth Lundholm. Everest Sisu (V86-2) är Ingvar väl bekant med.
– En jättefin häst, tuff och oöm. Han har dock varit borta ett tag och även om Elisabeth alltid har vältränat och hästarna i fin ordning så kan det fattas. På minussidan är också att han är ganska långsam från start och att han får skor på framhovarna är heller inget plus.
Taktik?
– Jag låser mig inte. Jag måste avvakta och se hur det känns, normalt sett tål han att göra en hel del jobb och duger i klassen, även om det var några tuffa emot.
Soul Tan (V86-8) är segervan och har drömläge – men har också varit borta ett tag.
– Jag tycker att spåret är bra. Han är hygglig från början och innerst inne tror jag att han fixar att hålla ledningen. Han kan vara lite spänd första halvvarvet, men det här spåret var vad jag önskade.
Hur bra häst rör det sig om?
– Han är jättebra och även här är Elisabeth nöjd med träningsrundorna. För hans del spelar det mindre roll med skokravet, han har tidigare visat att han fixar det.
Vilket resultat ska du ha ikväll för att du ska åka hem nöjd?
– Jag brukar alltid säga att jag är nöjd om hästarna ger vad de kan. Placeringarna kan man inte göra så mycket åt, utan jag är glad när jag vet att de gjort sitt bästa den här dagen, säger Ingvar.

 

Vaktombyte på amatörtronen

Fokustema
Gala
Läs senare

Prisregn på Solvalla

Inför över 300 gästar på Solvallas kongress hade huvudstadsbanan gala under fredagkvällen. Finaste priset, utsedd via allmän omröstning, fick numera tävlingspensionerade Readly Express som tog hem ”Årets Häst-titeln”.
Av
Ola Lernå
Kretsen bakom Readly Express med Rolf Andersson och TImo Nurmos i spetsen fick ta emot priset för Årets Häst på Solvalla. Foto Solvalla
Kretsen bakom Readly Express med Rolf Andersson och TImo Nurmos i spetsen fick ta emot priset för Årets Häst på Solvalla. Foto Solvalla

Han besegrade bland annat Propulsion genom att få 29 procent av rösterna. Den här duons bataljer på tävlingsbanan är ju förbi, men de möts minst en gång till: båda är ju nominerade till Årets Häst-titeln 2019 på Hästgalan.

Övriga priser tillföll de hästar som tjänat mest pengar under året och här hela prisregnet:
Årets tvååring: Armani Degato
Årets treåriga sto: Diana Zet
Årets treåriga h/v: Brother Bill
Årets fyraåriga sto: Conrads Rödluva
Årets fyraåriga h/v: Attraversiamo

Årets kuskchampion: Örjan Kihlström
Årets tränarchampion: Timo Nurmos
Guldklockan: Anders Eriksson
Amatör: Lukas Svedin
Amatörtränare: Lisa Orefors

Uppfödare: Menhammar Stuteri
Skötare: Hanna Vestfält
Ponnykusk A: André Olofsson
Ponnykusk B: Ebba E Handler

Fokustema
Morgonsvepet
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Världsrekord!? – och Nilsby Gnista

V75 i Kalmar, värdsrekord (?) i Paris, första segern, vann rätt häst omröstningen? Och så minns vi Nilsby Gnista och Lars Lindberg. Det och mycket mer hittar ni i dagens morgonsvep.
Av
Ola Lernå

1 Nybakade guldfinalvinnaren Stepping Spaceboy eller segraren av Svensk Uppfödningslöpning 2015 Gareth Boko? Är någon av dem först i mål i gulddivisionen i eftermiddag när V75-tåget når Kalmar (14.45)? Kvällen fortsätter på Romme (18.30) med tio lopp och bland annat nye montéspecialisten Mellby Galanga och Emilia Leo på startlinjen. Här är startlistorna till lördagens 22 travlopp på svensk mark!

2 I Paris är dagens höjdpunkt definitivt Prix de Brest (€90.000) där en av världens bästa hästar, Cleangame (e. Ouragan de Celland) jagar ”guldhästar” från 50 meters tillägg.
Distansen är 2.850 meter och känns det inte omöjligt att Jean Michel Bazires åttaårige valack sätter världsrekord klockan 15:15 på Vincennes.
Gällande världsrekord är Amiral Sachas (e. Ganymede) 1.10,5/2.450 meter, satt i Caen 17 maj 2017.

3 Det är 39 år sedan det för första gången delades ut över en miljon kronor på V65. På Solvalla var Nilsby Gnista och Lars Lindberg största ”orsaken” då de delade ut 97,24 vid segern 17 januari 1981.

4 Solvalla hade förresten gala igår på Kongressen och alla kategorier utom en var så att säga ”klara” på förhand då den häst som tjänat mest fick ”Årets-titeln”.
I Årets Häst var det omröstning för allmänheten. Endast hästar fem år och äldre var nominerade och segrande ur striden gick Readly Express. Hans halva säsong innehöll tredjepris i Prix d’Amérique, seger i Prix de France, Grand Criterium de Vitesse, Finlandia Ajo och Elitloppsförsök. Det straffade Propulsions triumfer i Olympiatravet, Norrbottens Stora Pris, Åby Stora Pris och finalen av Trotting Masters…

5 Anmälan till årgångslopp via travsport.se är det nya – men till Derbyt, vars sista dag är 31 januari, har det inte gått att anmäla till. Med mindre än 14 dagar tills snöret dras lades loppet äntligen upp under gårdagen. Det gäller alltså för hästarna födda år 2018 (och Derbyt 2022).

6 Du hittar Sulkysports V75-tips här. Och här hittar du gårdagens Fredagsintervju med Joakim Elfving som rivstartat det nya året och berättar om sina V75-hästar på Kalmartravet, där han dessutom tillbringat en hel del av sin lärlingstid.

7 Gårdagen var ytterst vardaglig i trav-Sverige, snabbt passerad för många, medan andra aldrig kommer glömma. 17-åriga Julia Smedman tog nämligen första segern i 45:e starten! Hon satte dit Passa (e. Que Pasa) på Sundbyholm och besegrade rutinerade rävar som Jorma Kontio och Kim Eriksson.