Fokustema
Frankrike
Läs senare

Dubbelt Nivard i semi-classique-lopp

Franck Nivard kuskade bakom båda semi-classique-vinnarna när Vincennes arrangerade finfina treåringslopp under tisdagskvällen.
Av
Emil Persson
Follow You (6) vann Prix Paul Karle (€120.000). Foto: Gerard Forni
Follow You (6) vann Prix Paul Karle (€120.000). Foto: Gerard Forni

I Prix Paul Karle (€120.000) för de treåriga hingstarna var det ultrastammade Follow You (e. Ready Cash-Mara Bourbon) som var Nivards segervapen. Sebastien Guarato tränar toppämnet som snabbstartade till ledningen bara för att släppa till Fastissime (e. Ready Cash) inför slutrundan.
När de första 1.100 meterna blott hade passerats på 1.17,9 tempotiltade Guillermo Roig-Balaguer och sände iväg File Gin (e. Repeat Love) utvändigt om ledaren.
Farten ökades markant och skapade bra drag hela vägen hem, men det var File Gin som föll på eget grepp, det till Follow Yous stora lycka. När 150 meter återstod kunde Nivard skifta spår och Follow You avgjorde relativt enkelt, närmast före favoriten Fakir du Lorault (e. Vaillant Cash) som gick en rejäl långspurt från tredje utvändigt och höll stilen hela vägen hem till linjen.
Som trea inkom Fastissime medan Fria du Chene (e. Nobody du Chene) levererade karriärens bästa insats då han spurtade riktigt raskt till fjärdeplatsen.

Segern värd 54.000 euro är den ultrastammade hingstens största i karriären. Innan tisdagskvällen hade triumfen i Prix Leopold Verroken (€80.000) under Prix d’Amerique-dagen som tyngsta merit.
Blott 1.15,0a/2.100 meter krävdes för att avgå med segern.

Fiorella kunde skrälla

I Prix Masina (€120.000) för de treåriga stona blev det en riktig överraskning. Favoritspelade Fly With Us (e. Ready Cash) skulle revanschera sig efter två raka diskvalifikationer och visa sin storhet, men fick se sig slagen redan 400 meter före mål framme i tät, trots att hon hade släppts smärtfritt till ledningen.
Medan hon slog på en galopp 150 meter senare såg det ut som att Fend La Bise (e. Prince Gede) som hade svept förbi henne via en häftig 300 metersspeed från femte utvändigt skulle gå undan, men den forceringen satte sina spår och det var nära nog att Franck Annes sto fick parkeringsböter för sin takt över spurtrakan.
Istället öppnade det upp sig för Fiorella de Ted (e. Up and Quick) som hade tassat med i tredje invändigt eter att frontat initialt. Franck Nivard kom ut perfekt i andra utvändigt 400 meter före mål då tre konkurrenter störde varandra med galopper som påföljd och kunde vänta med attacken tills 200 meter återstod.
28-oddsaren avgjorde i ett nafs, närmast före Fantastic Life (e. Prodigious) som hade suttit hacket bakom Fiorella de Ted samt Fipsie de Guez (e. Tango Quick).

För Fiorella de Ted var segerchecken på 54.000 euro den största hon erövrat i karriären. Två tredjeplatser i Grupp III-sammanhang stack ut sedan tidigare, men tveklöst var fuxan markant förbättrad denna dag när hon spurtade till vinst på 1.14,2a/2.100 meter.

Fokustema
Hästaffär
Läs senare

Svenskduo köper Ecurie D.

Flera har försökt köpa jättetalangen Ecurie D., men ingen har lyckats.
Fram tills nu.
Sulkysport kan avslöja att den obesegrade treåringen numera finns i svensk ägo!
Av
Emil Persson
Ecurie D. och Björn Goop vid seger på Solvalla för ett par veckor sedan. Nu är hästen såld till svenska ägare. Foto Martin Langels/ALN
Ecurie D. och Björn Goop vid seger på Solvalla för ett par veckor sedan. Nu är hästen såld till svenska ägare. Foto Martin Langels/ALN

Det är Jean Pierre Dubois som fött upp och även ägt danskregistrerade hingsten som inlett med fyra raka segrar i Frode Hamres regi.
Superlativerna har haglat från kors och tvärs efter varje triumf och trots att Ecurie D. (e. Infinitif) 1.13,4am*/270.000 kronor inte är anmäld till något av de klassiska, danska unghästloppen har intresset varit stort från flera hästägare.

Nu har också affär gjorts och Ecurie D. finns numera i svensk ägo. Bakom köpet står Marko Kreivi från Göteborg (Göteborg Smart Repair Center AB) samt Süleyman Yüksel från Skövde (Global Glide AB).
Den sistnämnde är bland annat känd för att importerat avelshingsten Global Glide (e. Yankee Glide) till Sverige medan Kreivis stora travsatsning är desto färskare. På kort tid har det dock vuxit lavinartat och vid en sökning på Göteborg Smart Repair Center AB på travsport.se dyker det upp 22 hästar av varierande åldrar, men med en sak gemensam. Samtliga är toppstammade, oavsett om det är tävlingshästar eller fölston.
– Jag bestämde mig på allvar under fjolåret att satsa på travet efter att sålt mitt företag och är väl framförallt inställd på avelsbiten, men kommer även bedriva tävlingsverksamhet. Jag är bekant med Johan L Sundgren sedan 90-talet och kommer stötta honom ordentligt när han tar ut proffslicens efter årsskiftet, men Ecurie D. kommer få vara kvar i träning hos Frode Hamre. Det känns rätt med tanke på vilket bra arbete de gjort med hästen, säger Marko Kreivi.

”Känns speciellt”

Efter Ecurie D.:s andra start i karriären började tankarna på att försöka köpa löftet.
– Ja, det var för två-tre månader sen, men jag fick inte med mig någon delägare i första skedet. Det är klart att det inte varit en fördel att det dragit ut på tiden, men nu är affären i alla fall klar vilket känns väldigt bra. Jag har förstått att det var många intresserade så det är klart att de här känns speciellt, medger Kreivi.

Marko Kreivi till vänster tillsammans med V75-aktuella duon Restless och Johan L Sundgren. Foto: MVA Foto

På söndag startar Ecurie D. i Slaget vid Axevalla Hed på Axevalla, men ingen av de nya ägarna kommer finnas på plats!
– Jag befinner mig i Budapest just nu och ska vidare till Italien. Vi båda har haft planer som varit inbokade sen länge och det känns givetvis tråkigt att missa loppet, men jag såg honom på plats vid Åbystarten i juni. Det är en fantastisk individ, det tycks alla vara överens om som kommit nära hästen, avslutar Kreivi.

Till helgen har han ytterligare fyra hästar till start på Axevalla. Under fredagen startar Vikens Dome (e. Symphonic Hanover), under lördagen Restless (e. Ready Cash) och under söndagen testar duon Fleur Mearas (e. Love You) och Jasmin Band (e. Dream Vacation).

Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Dreammoko till Björn Goop

Björn Goop har fått in fjolårets Elitloppsfyra Dreammoko i träning.
Av
Emil Persson
Dreammoko flyttas till Björn Goop. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Dreammoko flyttas till Björn Goop. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Sexåringen kommer närmast från en tre starter lång sejour hos Wilhelm Paal där han gjorde sin senaste start på Jägersro i tisdags och fick nöja sig med en femteplats på 1.11,8a/1.609 meter.

I fjol hade Timoko-sonen Dreammoko ett betydligt bättre år. Utöver den nämnda fjärdeplatsen i Elitloppet slutade han även tvåa i Gran Premio della Lotteria bakom Urlo dei Venti (e. Mago d’Amore) ihop med just Björn Goop som kusk.
I september vann han även Silverörnen på Solänget med Peter Ingves som tömförare.

Totalt har karriären inbringat 5.423.012 kronor med sex segrar på 54 starter. Det är Jan Stins från Nederländerna som äger sexåringen.

Fokustema
Nederländerna
Läs senare

Breeders Course-kval i Wolvega

Sju hästar gör upp i morgondagens Breeders Course-kval på Victoria Park-banan i Wolvega och vilka som tar sig vidare till finalen på Jägersro står redan klart.
Av
Emil Persson

Det är nämligen bara två hästar som är startberättigade i Breeders Course av de sju deltagarna. Dels Paul Hagoort-tränade Andromeda Font (e. Love You) som ströks i Breeders Course-finalen under Elitloppsdagen och därtill Arquana As (e. Chapter Seven) som tränas och körs av Erwin Bot.

Finalen avgörs på Jägersro under Hugo Åbergs-kvällen den 30 juli över 1.640 meter, men av någon oförklarligt anledning så körs morgondagens kval över 2.100 meter!
I morgondagens lopp stundar 5.000 euro till vinnaren medan finalen lockar med 600.000 kronor.

Startlista Breeders Course-kval Wolvega
2.100 meter, förstapris: 5.000 euro

  1. Jari L Petnic (e. Marco di Jesolo) – Frank Westerveld
  2. Andromeda Font (e. Love You) – André Bakker
  3. Arquana As (e. Chapter Seven) – Erwin Bot
  4. Frosted (e. Father Patrick) – Robin Bakker
  5. Jo Jo Harley (e. Caen Oldeson) – John de Leeuw
  6. Alex HP (e. Ideale Luis) – Rick Ebbinge
  7. Patrick de Haan (e. Yarrah Boko) – Patrick de Haan