Fokustema
”Tungan i dokumentförstöraren”
Läs senare

Dubbla budskap från ST

Svensk Travsport (ST) skrev nyligen avtal med samtliga banor om rätten att sälja gentemot spelbolagen. Samtidigt har ST:s dotterbolag TR Media tecknat avtal med Svenska Spel.
– Jag är den första att gratulera TR Media till ett spännande avtal. Men även grattis till alla travbanor, säger Solvallas vd Jörgen Forsberg.
Av
Ola Lernå
Upplåst för dig som är prenumerant
Solvallas vd Jörgen Forsberg är kritisk till hur ST har agerat mot banorna och sitt eget dotterbolag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Solvallas vd Jörgen Forsberg är kritisk till hur ST har agerat mot banorna och sitt eget dotterbolag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Svensk Travsports dotterbolag Travronden, som ägs av TR Media, levererar travtips till Svenska Spel som ännu inte har något avtal klart med ST. Samtidigt har just bläcket torkat på det avtal mellan Svensk Travsport och landets travbanor som innebär att ingen travbana får ha samröre med något spelbolag.

– Solvalla får inte ens förhandla med ATG. Men det måste väl vara ett minne blott med tanke på TR Media-avtalet. Vi är duktiga på banorna att jobba med sponsorbiten om vi bara får chansen. För oss på Solvalla handlar det så klart om stora belopp – som dessutom kan gå direkt ut till såväl aktiva som hästägare samt arenaupplevelsen och nyrekrytering –  nu måste väl även vi ges möjligheten? Jag har väldigt svårt att se ST fortsätta att sätta strypsnara på banorna när det gäller spelbolagen samtidigt som man låter sitt eget mediebolag härja fritt utan några uppenbara begränsningar, funderar Forsberg.

”Förväntar mig att det rivs”

Att Travronden levererar tips utanför sin egen sfär är inget kontroversiellt. Men att de gör det till ett spelbolag utan avtal med Svensk Travsport, innebär att inga pengar vänder åter till hästsporten.
Hur rimmar det här med att ”Hålla ihop familjen?”
– Om nu inte ”familjen” är begränsad till ST och TR Media så rimmar det här illa. Men i och med att jag förväntar mig att våra sponsoravtal med ST rivs så hoppas jag inte det här ska påverka det.

Forsberg har också synpunkter på hur arbetet på styrelsenivå sköts i de här frågorna.
– Det borde vara besvärande för ST att sitta på så många stolar och godkänna den här typen av avtal. När ST samtidigt tvingar banorna att montera ner  skyltar och annonser som vi sedan länge sålt till Casino Cosmopol…Annars är det självmål av monumentala mått.

”Tungan i dokumentförstöraren”

Svenskt Travsports tillförordnade vd Ulf Hörnberg sade i en intervju i Sulkysport förra veckan:
– Deras (Travrondens reds; anm.) leverans av innehåll till Svenska Spel är förbehållet en klausul som säger att Svenska Spel ska teckna avtal med Svensk Travsport under en begränsad tid av 2019.
Men under samma ”begränsade tid av 2019” har alltså banorna inte ens rätt att förhandla med spelbolag – oavsett om dessa har tecknat ett avtal med Svensk Travsport.
– Det är ingen hemlighet att jag varit motståndare till sponsoravtalet med ST och är glad att dom nu rivs.
Tror du att dom rivs?
– Ja jag har väldigt svårt att se hur man ska ha dom kvar efter det här avtalet. I så fall är det inte bara kluven tunga. Då har man kört tungan i dokumentförstöraren.

Fokustema
V75-finalerna
Läs senare

”Har aldrig varit så bra som nu”

Disco Volante hade inte vunnit något lopp över 2.140 meter sedan han kom upp i högsta klassen. Men i gulddivisionsfinalen på Solvalla var det nu dags – och det trots att hästen slösade med krafterna under vägen.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Disco Volante och Ulf Ohlsson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Disco Volante och Ulf Ohlsson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Stefan Melander hade höga förväntningar på Disco Volante som kom med två raka försöksssegrar under meetinget i gulddivisionen – båda över 1.640 meter – i kroppen till lördagens guldfinal och de kom intyg på skam.

Fakta

Disco Volantes gulddivisionssegrar i år

Jägersro 4 januari – 1.12,0a/1.640
Eskilstuna 25 januari – 1.10,6a/1.640
Bergsåker 29 februari – 1.10,3a/1.640
Halmstad 14 mars – 1.10,1a/1.640
Solvalla 28 mars – 1.10,9a/2.140 (final)

Expandera

Det kostade underkant 1.10 första 500 meterna att komma förbi stallkamraten Zack’s Zoomer i körningen om ledningen och efter det hade Ulf Ohlsson fått upp den inte helt lätthanterliga Disco Volante till ett mentalt varvtal som hästen inte taggade ner från. Det gick 1.11 första kilometern och 1.10,8 första 1.500 meterna och Disco Volante låg hårt i grejorna.

– Ja, han pullade en del. Det stämmer att han förut bara vunnit på kort distans i högsta klassen, men hästen har heller aldrig varit så bra som han är nu. Otroligt stark och tuff helt enkelt, och då orkar han hela vägen även i medeldistanslopp fast han ligger på. Disco Volante gick undan där framme i en ensamhet idag på upploppet och även om det naturligtvis inte finns några mängder av krafter kvar när det går 1.10,9 över full distans så hade jag tussarna oryckta, säger Ulf Ohlsson, och tillägger att i guldfinalen i februari var det nog kuskens fel att det blev en floppinsats.

Fakta

Disco Volante

valack sju år e. Scarlet Knight – Glorify e. Super Arnie
59 st: 24–5–4
Rekord: 1.15,2m* – 1.09,9ak*
Insprunget: 4.192.915 kr
Uppfödare: Jan Johansson, Vara
Ägare: Stall Courant AB, Stockholm
Tränare: Stefan Melander, Solvalla
Körsven: Ulf Ohlsson, Solvalla
Skötare: Jenny Gustafsson

Expandera

– Jag tror att jag drog luften ur honom den gången. Det är altid risk att man kan göra det med sådana här hästar, om man brottas för mycket med dem.

Disco Volante hade nu kraft och spänst kvar för att hålla den höga farten ända in i mål på 1.10,9a/2.140 meter. Med den segertiden är Disco Volante nu snabbast i Sverige i år över både kort distans (1.10,1) och medeldistans.

Gulddivisionsfinalen var även första uttagningen till Paralympiatravet om en månad och med tanke på att det finns ett helt knippe wildcards, tänkta för utländska hästar, som Åbys sportchef Jon W Pedersen inte kommer att kunna distribuera på grund av coronavirusutbrtottet, kan säkert även tvåan Baron Gift (e. Gift Kronos) räkna med att få plats bakom startbilen i det första svenska storloppet för säsongen.

Lite bonusinfo av kuriosakaraktär: Disco Volante är namnet på den mycket snabba och tekniskt välutrustade lyxjakt som den atombombsstjälande skurken Largo kör i Bond-filmen Thunderball från 1965,

Topp 3

 

1 Disco Volante är Sveriges bästa häst just nu, inget snack om saken.

 

 

2 Att hög ålder inte behöver vara något hinder för att trava snabba lopp har det kommit två bevis på denna vecka: I torsdags vann tolvårige Picasso ett lopp i Gävle på 1.10,1 – nu kom tioåriga norska stoet I Love Paris (e. Steinlager – Marie Dulcinea) ner på 1.10,8a/1.640 när hon för Björn Goop (Goop vann för övrigt tre av V75-finalerrna) sista biten plockade ner urtappra Unique Juni (e. Uptown Yankee i Pixies lopp för stoeliten.

 

3 Tre amatörtränade V75-final-vinnare hör inte till vanligheterna, men det är väl värt att uppmärksamma lite extra? Henrik Nilsson körde ursnygga vägvalsmässigt sin egen Takata (e. Kadabra – Super Mollie) till seger i klass II-finalen på 1.13,2a/2.140, Per-Erik Petterssons snabbstartare Dom Perignon (e. Zola Boko – Frosts Octopussy) spårade hem silverdivisionsfinalen på samma tid för Torbjörn Jansson och Christin Sjöströms femåring Image Rapida som såg seg ut i slutkurvan i andra par utvändigt kom för Björn Goop tillbaka på upploppet och vann klass I-finalen på 1.12,8a/2.140.

Fakta

Spelfakta

Rätt V75-rad:
7–9–5–6–1–6–6
Utdelning:
Sju rätt: 9.826.885 kr
Sex rätt: 41.650 kr
Fem rätt: 1.316 kr
Omsättning: 113.388.295 kr

Expandera

 

 

”Massor med växlar kvar”

 

”Stod över de andra för att satsa på henne”

Fokustema
Margaretas Tidiga Unghästserie
Läs senare

”Massor med växlar kvar”

Ultion Face lovade mycket som tvååring men fick en galoppfylld treåringssäsong. Nu inledde han fyraåringstävlandet med att vinna mycket lätt i Margaretas Tidiga Unghästserie.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Ultion Face svarade flr en bra årsdebut när han vann Margaretas Tidiga Unghäserie. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Ultion Face svarade flr en bra årsdebut när han vann Margaretas Tidiga Unghäserie. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport

Adrian Kolgjini skickade sonen till Joke Face och Croix d’Am till ledningen direkt och när han avslutade 1.11.5 sista varvet fram till segertiden 1.12,7a/2.140 var det rätt chanslöst för de bakom att försöka ta någonting. Det gjorde de egentligen inte heller, Ultion Face vann via 1.10,2 sista 500 meterna mycket lätt före Stefan Melander-duon Digital Summit (e. Super Photo Kosmos) och Rally Hans (e, Scarlet Knight).

Fakta

Ultion Face

hingst fyra år e. Joke Face – Croix d’Am e. Love You
20 st: 4–4–2
Rekord: 1.16,4m – 1.12,7am*
Insprunget: 1.178.750 kr
Uppfödare: Lutfi Kolgjini & Anna Svensson
Ägare: Whap Capital AB, Sandviken
Tränare och körsven: Adrian Kolgjini, Jägersro
Skötare: Saga Scott

Expandera

– Det här var oerhört skönt. Vi vet ju att Ultion Face kan springa, allt har handlat om att hästen ska slappna av och fungera. Han var inte det minsta trött i mål och gjorde vad jag hoppades på både från början, i loppet och till slut, Det finns också massor med växlar kvar. Han gick med fast bomull, vanlig vagn, järnskor sula och boots idag. Något av det ska vi väl kunna plocka bort till Kungapokalskvalet, dit han går direkt nu, säger Adrian Kolgjini.

Ultion Face var trea i Svampen som tvååring och galopperade i Uppfödningslöpningens final. Som treåring handlade det sedan om väldigt mycket galopp: Adrian Kolgjini tyckte att hästen tappade självförtroendet och hästen fick allt tyngre säkerhetsbalans, vilket ledde till årets största framgång för hästen: seger i Sommarfavoriten på Solvalla. Han rundade sedan av som treåring med att gå till final (galopp) i Breeders Crown. Nu är frågan om Ultion Face går mot en stabilare fyraåringssäsong?

– Det blev i alla fall precis det besked vi ville få idag, att hästen har mognat och blivit stabilare. Jobbat bra har han gjort hela tiden, det var i loppen det låste sig som treåring, men efter prestationen idag och hur han kändes även före loppet måste jag ha förhoppningar om att han får en intressant säsong, säger Adrian Kolgjini.

Alaska Kronos med nos

Fakta

Alaska Kronos

sto fyra år e. Trixton – Illinois e. Donerail
11 st: 4–3–1
Rekord: 1.15,0m – 1.13,3am*
Insprunget: 2.084.500 kr
Uppfödare: Allevamento Kronos S.R.L. Soc Agr, Italien
Ägare: Stall Zet
Tränare: Daniel Redén, Solvalla
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla
Skötare: Michaela Magnusson

Expandera

I de fyraåriga stonas Margaretalopp räddade sig Daniel Redéns Oakstvåa Alaska Kronos (e. Trixton – illinois) först över mållinjen på 1.13,9a/2.140 efter att ha fått bestämma fram till 1.15,4 första varvet i ledningen för Örjan Kihlström. Att Alaska Kronos behövde loppet i kroppen i sin första start sedan Breeders Crown-finalen var rätt tydligt när BC-vinnaren Ganga Bae (e. Muscle Hill) kom med en skarp avslutning från köregionerna, och i mål skiljde endast nos de två åt.

Invändiga Alaska Kronos höll undan för Ganga Bae i Margareta-loppet för fyraåriga ston.

 

Fokustema
Margaretas Tidiga Unghästserie
Läs senare

”Stod över de andra för att satsa på henne”

Joakim Elfving-tränade Clockwork hade de piggaste spurtbenen i loppet för treåriga ston i Margaretas Tidiga Unghästserie.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Clockwork vann stoavdelningen för treåringar i Margaretas Tidiga Unghästserie före Martha Zon. Foto: Mathias Hedliund/Sulkysport
Clockwork vann stoavdelningen för treåringar i Margaretas Tidiga Unghästserie före Martha Zon. Foto: Mathias Hedliund/Sulkysport

Clockwork är uppfödd av Menhammar Stuteri så man kan väl säga att det blev en viss rundgångseffekt när hon nu vann ett Margareta-lopp med 300.000 kronor i förstapris.

Fakta

Clockwork

sto tre år e. Zola Boko – Quelque Part e. Viking Kronos
5 st: 2–1–0
Rekord: 1.17,9m – 1.14,5am*
Insprunget: 387.000 kr
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö
Ägare: GurMiq HB, Mora
Tränare: Joakim Elfving, Romme
Körsven: Ulf Eriksson, Bollnäs
Skötare: Emma Holmberg

Expandera

– Det här var väldigt roligt. Vi köpte Clockwork på Kriterieauktionen. Hon gick sent på fredagen och var en av ett par-tre hästar jag valt ut. Vi anstod över de första för att satsa på henne. Det gick vägen, vi lyckades köpa henne. Och nu står vi här, säger Joakim Elfving.

Clockwork kostade 100.000 kronor. Hon debuterade i slutet av januari och gjorde nu sin femte start. Elfving är mycket nöjd med hur Zola Boko-dottern ”tar sig”.

– Hon var talangfull från början och det har inte varit några problem förutom att hon haft lite humör och nerv. Mest nöjd idag var jag med att hon skötte sig så bra och slappnade av bakom bilen. Det gjorde hon inte i första starten med auto. Det är ett bra tecken att hon lärde sig så snabbt vad det handlar om, säger Joakim Elfving.

bra tecken att hon lärde sig så snabbt

Ett annat positivt moment var 500 kvar. Ulf Eriksson fick då halvbacka sig loss från andra par utvändigt för att få fritt skottfält i tredjespår, och det treåriga stoet var helt med på noterna; bet tag i grejorna och spurtade till säker seger på 1.14,5a/2.140 meter före Martha Zon (e. Panne de Moteur) vilken kom loss lite för sent från ledarens rygg för att hinna utmana Clockwork på allvar.

– Det var bra gjort av ett orutinerat treårigt sto att agera så moget när Ulf först fick ta ta lite i henne och sedan köra igen, säger Joakim Elfving, som när Clockwork nu har kommit upp i 387.000 kronor i startprissumma får inrikta sig på att leta ”öppna” treåringspropositioner.

– Det är ju ett angenämt problem om man säger så. Det är tidigt på säsongen ännu, men Clockwork är i alla fall anmäld till ”allt” så vi får väl se vart det tar vägen nu, säger Joakim Elfving.

Clockworks mamma Quelque Part (e. Viking Kronos – Oaklea Omega) tog fyra segrar, rekordet 1.13,2 och sprang in 216.000 kronor. Clockwork är hennes andra avkomma. Oaklea Omega var en högoktanig Nordamerikaimport: 3,6 miljoner kronor insprunget och hon avslutade karriären hos Olle Goop. Mödernet är gediget, detsamma som lämnat till exempel Nealy Lobell 1.11,7ak*/6,9 mkr. Quelque Part har i år exporterats till Finland.

Forever Melon hela vägen

I hingstavdelningen för treåringar blev det tre Jägersrogäster i topp. Christoffer Eriksson-tränade Forever Melon (e. Infinitif – Easter Ås) såg hetsig ut innan start för Örjan Kihlström, men när bilen släppte var hästen exemplarisk och tog efter ett långsamt förstavarv karriärens tredje seger i femte starten på 1.15,7a/2.140. Detta före Billions (e. Father Patrick) som anslut utvändigt sista varvet och Önas Prince (e. Chocolatier) från rygg ledaren.

Fakta

Forever Melon

valack tre år e. Infinitif – Easter Ås e. Dancer’s Victory
5 st: 3–0–0
Rekord: 1.16,4m* – 1.15,7am*
Insprunget: 436.300 kr
Uppfödare: Ulf Bergström, Vellinge
Ägare: Uph Education Ab, Ätran
Tränare: Christoffer Eriksson, Jägersro
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla
Skötare: Vijo Mitra

Expandera

Mamman Easter Ås (e. Dancer’s Victory – Regina Nilema) har tidigare lämnat miljonären Trade East (e. Trade Balance). Det här är samma möderne som producerat bland annat internationelle vinnaren Meadow Roland (e. Nevele Pride – Meadow Whirl), amerikanske toppen och avelshingsten Like A Prayer (e. Lindy Lane – Meedowmiss Hanover), det svensktränade framgångsrika stoet Lizzie Lee Brook (e. Joie de Vie – Joyous Princess) och svenskfödde trefaldige miljonären Evidence Ås (e. Angus Hall – Fantasy Sund).

Forever Melon höll från ledningen undan för Billions i Margareta-loppet för treåriga hingstar och valacker. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport