Fokustema
”Tungan i dokumentförstöraren”
Läs senare

Dubbla budskap från ST

Svensk Travsport (ST) skrev nyligen avtal med samtliga banor om rätten att sälja gentemot spelbolagen. Samtidigt har ST:s dotterbolag TR Media tecknat avtal med Svenska Spel.
– Jag är den första att gratulera TR Media till ett spännande avtal. Men även grattis till alla travbanor, säger Solvallas vd Jörgen Forsberg.
Av
Ola Lernå
Solvallas vd Jörgen Forsberg är kritisk till hur ST har agerat mot banorna och sitt eget dotterbolag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Solvallas vd Jörgen Forsberg är kritisk till hur ST har agerat mot banorna och sitt eget dotterbolag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Svensk Travsports dotterbolag Travronden, som ägs av TR Media, levererar travtips till Svenska Spel som ännu inte har något avtal klart med ST. Samtidigt har just bläcket torkat på det avtal mellan Svensk Travsport och landets travbanor som innebär att ingen travbana får ha samröre med något spelbolag.

– Solvalla får inte ens förhandla med ATG. Men det måste väl vara ett minne blott med tanke på TR Media-avtalet. Vi är duktiga på banorna att jobba med sponsorbiten om vi bara får chansen. För oss på Solvalla handlar det så klart om stora belopp – som dessutom kan gå direkt ut till såväl aktiva som hästägare samt arenaupplevelsen och nyrekrytering –  nu måste väl även vi ges möjligheten? Jag har väldigt svårt att se ST fortsätta att sätta strypsnara på banorna när det gäller spelbolagen samtidigt som man låter sitt eget mediebolag härja fritt utan några uppenbara begränsningar, funderar Forsberg.

”Förväntar mig att det rivs”

Att Travronden levererar tips utanför sin egen sfär är inget kontroversiellt. Men att de gör det till ett spelbolag utan avtal med Svensk Travsport, innebär att inga pengar vänder åter till hästsporten.
Hur rimmar det här med att ”Hålla ihop familjen?”
– Om nu inte ”familjen” är begränsad till ST och TR Media så rimmar det här illa. Men i och med att jag förväntar mig att våra sponsoravtal med ST rivs så hoppas jag inte det här ska påverka det.

Forsberg har också synpunkter på hur arbetet på styrelsenivå sköts i de här frågorna.
– Det borde vara besvärande för ST att sitta på så många stolar och godkänna den här typen av avtal. När ST samtidigt tvingar banorna att montera ner  skyltar och annonser som vi sedan länge sålt till Casino Cosmopol…Annars är det självmål av monumentala mått.

”Tungan i dokumentförstöraren”

Svenskt Travsports tillförordnade vd Ulf Hörnberg sade i en intervju i Sulkysport förra veckan:
– Deras (Travrondens reds; anm.) leverans av innehåll till Svenska Spel är förbehållet en klausul som säger att Svenska Spel ska teckna avtal med Svensk Travsport under en begränsad tid av 2019.
Men under samma ”begränsade tid av 2019” har alltså banorna inte ens rätt att förhandla med spelbolag – oavsett om dessa har tecknat ett avtal med Svensk Travsport.
– Det är ingen hemlighet att jag varit motståndare till sponsoravtalet med ST och är glad att dom nu rivs.
Tror du att dom rivs?
– Ja jag har väldigt svårt att se hur man ska ha dom kvar efter det här avtalet. I så fall är det inte bara kluven tunga. Då har man kört tungan i dokumentförstöraren.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Portland tvåa med galopp

Portland och Björn Goop kunde inte stå emot 23-oddsaren Victor Ferm i Prix de Fontainebleau (€47.000) på Vincennes idag och fick glädja sig åt en andraplats efter ha inlett med startgalopp.
Av
Claes Freidenvall
Utvändige Victor Ferm är starkast i spurten och plockar ner Björn Goop (röd dress) och Portland. Foto: Gerard Forni
Utvändige Victor Ferm är starkast i spurten och plockar ner Björn Goop (röd dress) och Portland. Foto: Gerard Forni

Björn Goop tog sats från jumboplats med Portland drygt 1.200 kvar och övertog täten från Victor Ferm (e. Nad Al Sheba-Gavina di Casei) 800 meter från mål. Från rygg ledaren slank Victor Ferm ut vid upploppets början för Andrea Guzzinati och femåringen hade inga större problem att plocka ner 17-för-tio-favoriten på 1.14,4/2.850 meter.

Portland (e. Ganymede) noterade 1.14,5 som tvåa och andraplatsen var värd 11.750 euro. Björn Goop hade också Pelle Barosso (e. Explosive Matter) till start och han slutade femma på 1.14,7, medan Goops tredje häst – Mac Smily – hamnade utanför prisbordet.

Förra året vann Mauro Baroncini-tränade Victor Ferm bland annat Gran Premio Citta di Follonica (€33.000) och den femårige hingsten ståtar med 13 vinster på 43 starter och drygt 150.000 euro på kontot.

Victor Ferm är undan Gavina de Casei (e. Uronometro), 1.13,9ak/€106.336, och hon har också lämnat Renuka Ferm (e. Love You), 1.13,1ak/€69.420.

Fokustema
Kiwin
Läs senare

Don Kiwins uppfödare ur tiden

Sven Schön, mest känd som uppfödare till Don Kiwin, har gått ur tiden. Han blev 80 år och tillsammans med sin hustru Gull-Britt födde paret upp sina hästar under pseudonymen Kiwin.
Av
Claes Freidenvall
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se

Under Kjell P Dahlströms flagg vandrade Don Kiwin (e. Netted-Lionilla) snabbt genom klasserna, vann 51 lopp och tjänade drygt 1,7 miljoner kronor. Don Kiwin vann åtta V65-lopp, varav sju togs under 1987 och inleddes med seger i ett Klass III-försök den 5 september och avslutades med finalvinst i silverdivisionen 26 december! Det var för övrigt Don Kiwins fjärde raka finalseger på fyra månader.

Sedan dröjde det till 27 februari 1988 innan Don Kiwin vann gulddivisionen och då satt Helen A Johansson i sulkyn och blev den första kvinnan att vinna högsta V65-divisionen i Sverige!

En annan av Sven Schöns uppfödningar var Wilma Kiwin (e. Giant Chill-Tina Kiwin), 1.13,8ak/321.500 kr, som han tränade själv och stoet vann sju lopp och däribland ett rikstotolopp.

Sven Schön tränade också Tina Kiwin (e. Mr Drew-Dolly Way), 1.13,0ak/1.316.755 kr. Hon vann 19 lopp på 103 starter och blev mor till nämnda Wilma Kiwin och Ricky Kiwin (e. Keepitinthefamily), 1.15,4ak/126.500 kr. Nämnas ska också Diana Kiwin (e. Netted-Dolly Way), 1.16,0ak/134.400 kr.

Fokustema
Kvinnerstaskolan
Läs senare

Misstänkta brännskador på häst

I morse upptäckte en elev på Kvinnerstaskolan i Örebro, att en häst brännskadats sedan en eller flera gått in i skolans stall och tänt eld på hästens täcke. Hästen hade mindre brännskador, skriver P4 Örebro.
Av
Claes Freidenvall

– Det hade kunnat slutat med en förskräckelse, säger Claudia Kraft, rektor på Naturbruksprogrammet på Kvinnersta till P4.

Åtgärder kommer vidtas – enligt Claudia Kraft – och händelsen är dessutom polisanmäld.

– Täcket var rejält eldhärjat och delar av det hade smält ner i hästens päls. Hästen har också fått mindre brännskador, men klarade sig efter omständigheterna ganska väl, säger Claudia Kraft, till Nerikes Allehanda.