Fokustema
Lärlings-SM & Ungdoms-SM
Läs senare

Dubbla SM-chanser

Mats E Djuse var förra året nära att kvala in till SM, men nådde inte hela vägen fram. I år är han istället tillbaka med dubbla chanser och kör både i Lärlings- och Ungdoms-SM. – Det har varit ett litet mål att ta sig hit i år, säger 20-åringen som snart byter arbetsgivare.
Av
Cecilia Kristoffersson
Mats E Djuse har dubbla chanser i SM i morgon på Åbytravet. Foto Hanold/ALN
Mats E Djuse har dubbla chanser i SM i morgon på Åbytravet. Foto Hanold/ALN

Mats E Djuse tog förra året studenten från Wången och efter några veckors sommarjobb hos Jan-Olov Persson började han hos sin bror Martin P Djuse i Sundsvall. Nästa vecka är planen att han ska vända hem till Brunflo för att börja jobba hos Oscar Berglund.
– Jag hade ett litet sug av att prova något nytt och då jag fick ett erbjudande av Oscar tackade jag ja. Han har väldigt fina hästar och det går bra för honom, det är såklart en av anledningarna. Jag har trivts väldigt bra hos Martin och det har fungerat mycket bättre att jobba tillsammans än jag först trodde att det skulle göra och han har gett mig väldigt många chanser vilket jag är tacksam för.

något annat än travet att falla tillbaka på

Familjen Djuse och Oscar bor grannar i Brunflo och det var hemma hos dem som Oscar fick köra ponny första gången.
– Jag har för mig att han var jätterädd för hästar från början, men det gick över fort.

Men idag är Mats på väg till Göteborg för en middag ikväll och för att köra Mikael Cedergrens Alvena Uni i Lärlings-SM och Robert Berghs Hakon von Haithabu i Ungdoms-SM på Åby imorgon. I båda loppen är lillebror Magnus en av konkurrenterna.
– Vi kör väldigt ofta mot varandra så det är som att köra mot vilken annan kusk som helst. Det är omöjligt att hålla koll under loppen och jag skulle aldrig ge honom en fördel för att det är min bror, men vi har hamnat i några upploppsdueller mot varandra och då är det extra roligt att få slå honom, säger Mats med ett skratt.

Fakta

Kuskstatistik Mats E Djuse

2014

Resultat: 48 st: 2-2-3
Segerprocent: 4
Inkört: 104.000 kronor

2015

Resultat: 91 st: 8-4-8
Segerprocent: 9
Inkört: 306.400 kronor

2016

Resultat: 183 st: 12-12-11
Segerprocent: 7
Inkört: 695.700 kronor

2017

Resultat: 230 st: 11-13-18
Segerprocent: 5
Inkört: 829.660 kronor

2018

Resultat: 265 st: 21-25-20
Segerprocent: 8
Inkört: 1.109.222 kronor

Expandera

Mats började tävla i ponnytrav så fort han hade åldern inne och detsamma gällde för stor häst. Det året han fyllde 16 år plockade han ut körlicensen.
– Det har egentligen aldrig varit aktuellt att jag skulle hålla på med något annat än hästar, men mamma och pappa ville väl att jag skulle ha något annat än travet att falla tillbaka på och jag sökte Elprogrammet till gymnasiet. Jag ångrade mig dock någon månad innan det var dags att börja och det blev Wången istället.

Båda Mats storebröder – Martin och Mattias – har tagit ut proffstränarlicenser och dragit igång varsin rörelse, men Mats kommer hålla löpkörningen i fokus, i alla fall ett tag framöver.
– Jag har förstått hur mycket jobb det innebär att starta eget och även om jag tycker det är väldigt kul att träna hästar är det ett stort steg att bli proffs. Jag har två hästar jag kommer att ta med mig hem från Martin och träna vid sidan av jobbet hos Oscar. Romanova, som jag och Magnus tränade i lag då jag gick sista och han första året på Wången, och familjens egenuppfödda A Peptalk. Det är klart att det är mer känsla att vinna med en häst man varit med och tränat fram, även om det självklart alltid är roligt att vinna lopp.

Mats E Djuse har varje år avsevärt förbättrat sina siffror och fått allt fler kunder att köra åt. Imorgon har han chans på två SM-guld och en seger på Åbytravet skulle samtidigt ge honom hans första seger inom rikstoton.

Fokustema
Snabbast, vinstrikast & segerrikast
Läs senare

Bäst igår – Hanna!

Hanna Olofsson dominerade lunchtävlingarna i Boden under fredagen med tre kusksegrar, varav två med egentränade hästar.
Av
Thomas Hedlund

Banor som tävlade den 15 februari: Boden & Örebro.

De fem snabbaste vinnarna

Mountain Hooligan (e. Amour Ami) – 1.14,3a/1.640 – Boden
Tränare och körsven: Petteri Joki.
Ägare: Aki & Paula Sikkilä, Finland. Uppfödare: Finsk uppfödare.

Atlas Eagra (e. Judge Joe) – 1.15,2a/2.140 – Boden
Tränare och körsven: Hanna Olofsson.
Ägare: Lasses Hästsport AB m.fl. Uppfödare: Johan E Hermansson, Rättvik.

Diablo Sisu (e. From Above) – 1.16,1a/2.140 – Boden
Tränare och körsven: Mauri Jaara.
Ägare: Päivi Harju m.fl. Finland. Uppfödare: Sisyfos Breeders AB, Sigtuna.

Haratio Fortuna (e. Love You) – 1.16,2a/2.100 – Örebro
Tränare och körsven: Roman Matzky.
Ägare: Roman Matzky, Tyskland. Uppfödare: Saskia M Strik-Schoonderwoerd.

Earn n’Burn (e. Scarlet Knight) – 1.16,3a/2.100 – Örebro
Tränare: Björn Goop. Körsven: Carl Johan Jepson.
Ägare: Stall Arvidssons AB & Pa2 Consulting AB. Uppfödare: Berndt & Karl Lindstedt.

Snabbaste och vinstrikaste kallblod

25.000 kronor – Boden

Blixten E.S. (e. Neslands Loke) – 1.30,9/2.160
Tränare och körsven: Martin M Nilsson.
Ägare: Martin Nilsson, Byske. Uppfödare: Martin Nilsson, Byske.

Vinstrikaste vinnare

60.000 kronor – Örebro
Monique Tooma (e. Dream Vacation)
Tränare: Jevgeni Ivanov. Körsven: Oskar J Andersson.
Ägare: Stall Oxalis. Uppfödare: Oxalis AB, Solna.

35.000 kronor – Örebro
Earn n’Burn (e. Scarlet Knight)
Tränare: Björn Goop. Körsven: Carl Johan Jepson.
Ägare: Stall Arvidssons AB & Pa2 Consulting AB. Uppfödare: Berndt & Karl Lindstedt.

Felix V.M. (e. Up Front Larry)
Tränare och körsven: Henrik Johansson.
Ägare: Henrik Johansson & Boye Arvidsson. Uppfödare: Maud Johansson, Östhammar.

30.000 kronor – Örebro
Thirsty For More (e. Enjoy Lavec)
Tränare och körsven: Jimmi Ehlers.
Ägare: Stall Heavy HB, Sundbyberg. Uppfödare: Jesper Nörrevang, Danmark.

Arewehavingfun (e. So Perfect)
Tränare: Torbjörn Maltesson. Körsven: Tobias Modig.
Ägare: Torbjörn & Eva Maltesson. Uppfödare: Louise Granstedt, Sköllersta.

No April Fool (e. Adrian Chip)
Tränare och körsven: Nicklas Westerholm.
Ägare: Stall Stabil HB m.fl. Uppfödare: Anders Karlsson, Tystberga.

Flest segrar tränare: Svante Båth och Hanna Olofsson – 2 segrar.
Flest segrar körsven: Hanna Olofsson – 3 segrar.
Flest segrar avelshingst: Love You – 3 segrar.

Prova Sulkysport
för endast 39 kr första månaden
Läs även digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 150 kr/mån
Beställ
Fokustema
Atlanta
Läs senare

Prislapp: 1.550.000 dollar

Slutbudet för Hambletonian-vinnaren Atlanta stannade på 1.550.000 dollar när hon bjöds ut på auktionssidan ongait.com. Auktionen avslutades klockan 19.00 ikväll svensk tid och högsta budet hade Atlantas delägare Michelle Crawford.
Av
Claes Freidenvall
Atlanta, Rick Zeron (t.v.), Scott Zeron och längst till höger delägaren Michelle Crawford efter segern i Kentucky Filly Futurity ifjol. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Atlanta, Rick Zeron (t.v.), Scott Zeron och längst till höger delägaren Michelle Crawford efter segern i Kentucky Filly Futurity ifjol. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Sulkysport har berättat i omgångar om turerna runt Atlanta och hennes tränare, dopingavstängde kanadensaren Rick Zeron. Innan nyår dömdes Rick Zeron till sex månaders avstängning, vilket bland annat betyder att hans hästar är utestängda från att tävla på Meadowlands, Mohawk Raceway, Tioga Downs och Vernon Downs.

För att ”lösa” problemet försökte den del av ägarkretsen som förfogar över 95 procent köpa Rick Zerons del på fem procent för 50.000 dollar. Rick Zeron tackade nej till erbjudandet och krävde 200.000 dollar för sin del, vilket i så fall betyder att Atlanta skulle vara värd fyra miljoner dollar!

Eftersom det inte gick att lösa på ”fredlig väg” auktionerades Atlanta ut på ongait.com och budgivningen stannade på 1.550.000 dollar.

Chapter Seven-dottern Atlanta (u. Hemi Blue Chip), 1.08,7*/$1.140.689, som fyllde fyra år vid årsskiftet, har vunnit tolv av 24 starter. Bland segrarna sticker finaltriumferna i Hambletonian Stakes ($1.000.000), Empire Breeders Classic ($238.613) och Kentucky Futurity Filly ($224.000) ut.

Atlanta är undan ostartade Hemi Blue Chip (e. Cantab Hall), som är halvsyster med Hot Shot Blue Chip (e. Revenue), 1.09,2*/$1.214.044, Munis Blue Chip (e. Credit Winner), 1.11,1/$471.127, Epona Blue Chip (e. Conway Hall), 1.11,8/$174.466, och Dupree (e. Andover Hall), 1.10,2ak/1.902.568 kr.

”Det är en stor skam”

Förfalskade etiketter gav lång avstängning

Hambletonian-vinnare diskvalificerad

Fokustema
Cagnes-sur-Mer
Läs senare

Prix d’Amérique-travare delad femma

Prix d'Amérique-deltagaren Bahia Quesnot var helt utan chans i Prix de Barcelone (€49.000) i Cagnes-sur-Mer idag och fick nöja sig med en delad femteplats och segern gick till favoritspelade Baby Lou Max.
Av
Claes Freidenvall

Nicolas Mortagne och Baby Lou Max (e. Gazouillis-Kamaxie) lämnade femte utvändigt 1.600 kvar, tog sig fram i tredjespår och nådde dödens dryga varvet för mål, skuggad av Balzac de l’Iton.

Inne på sista bortre långsidan övertog Baby Lou Max täten och i slutsvängen klev utvändige Balzac de l’Iton ner i rygg innan han lyftes ut på upploppet. Balzac de l’Iton (e. Panache de l’Iton) utmanade, men kunde aldrig få slag på Baby Lou Max, som vann på 1.12,8/2.950 meter.

Precis som vinnaren Baby Lou Max startade Bahia Quesnot (e. Scipion du Goutier) från 25 meters tillägg och på upploppet valde Junior Guelpa en invändig väg och duon delade femteplatsen på 1.13,4.

För Baby Lou Max var det andra raka segern i Cagnes-sur-Mer; den 29 januari vann han Prix Andre Rouzaud (€41.000). Valacken är undan ostartade Kamaxie (e. Cygnus d’Odyssee), som förutom Baby Lou Max, 1.12,9/€517.890, också lämnat Vazarka Max (e. Islero de Bellouet), 1.13,7/€176.570, och Single Max (e. Gazouillis), 1.14,2/€173.420.