Fokustema
Kallblod
Läs senare

Dussinet fullt för Bore Mikkel

Tolfte årssegern plockade Öystein Tjomslands topptreåring Bore Mikkel i anrika Jämtländskt Uppfödningslopp.
Han blev utmanad både i början och till slut.
– Men jag hade massor av krafter kvar, sade Tjomsland.
Av
Mathias Hedlund
Öystein Tjomsland. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Öystein Tjomsland. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Treåringskullens vinstrikaste travare är Öystein Tjomsland-tränade Bore Mikkel (e. Moe Odin) och i Jämtländskt Uppfödningslopp satte han punkt för en säsong som innehållit 14 starter och tolv segrar. I prispengar har det blivit hela 1.296.762 kronor!
– Det är en enorm häst och han har gjort det mesta rätt. Han hade lite problem med rytmen i några starter, men idag hade jag lättat honom lite och han fungerade perfekt, sade Öystein Tjomsland efter dagens triumf.

Det blev dock allt annat än en läggmatch med fem motståndare i startlistan. Jan-Olov Persson laddade från start med Juni Blixt (e. Tekno Odin) som stack till spets med en hårt pressande Bore Mikkel på utsidan. 1.22,0 visade klockan första 500 meterna innan Öystein Tjomsland tog sig förbi.
Sedan dämpades farten rejält av naturliga skäl och efter ett halvvarv i 1.30-fart varade Bore Mikkel på 1.26,0.

Ut på sista bortre långsidan verkade Bore Mikkel själv att det gick för sakta och tempot skärptes. Erling N.O. (e. Lome Elden) hade anslutit på utsidan och utmanade ledaren genom slutsvängen, men det var mest en synvilla. Över upploppet stegade Bore Mikkel undan till enkel seger på 1.26,4a/2.140 meter.
– Jag hade massor av krafter kvar och det kan vara skönt att inte behöva köra mer än nödvändigt. Det blir otroligt spännande att följa honom framöver och nu blir det troligen vinterträning i Norge, sade Tjomsland.

Fläckfri – utom i Kriteriet

Bore Mikkel har egentligen bara två ”plumpar” i protokollet – och detta i kullens största lopp. Han slutade femma efter galopp i svenska Kriteriet, medan det blev silverpengen bakom obesegrade stallkamraten Brenne Borken (e. Bork Odin) i norska Kriteriet.
I övrigt har Bore Mikkel radat vinster med Biris Uppfödningslopp som den största. På svensk mark har han vunnit fyra lopp med 100.000 kronor i förstapris.

Erling N.O. – femma i norska Kriteriet i september – fullföljde positivt som tvåa, medan Jan-Olov Perssons kvartett fick nöja sig med placeringarna tre till sex. Bäst i gänget var svenske Kriterievinnaren Brolin (e. Lome Brage), som serverades en resa i ryggar på innerspår.