Fokustema
Sundbyholm
Läs senare

E3: Hemmahopp med dubbla chanser

Med dubbla chanser i lördagens E3-finaler är det ingen överdrift att Jörgen S Eriksson har ett spännande veckoslut framför sig.
– Jag inbillar mig att Lilian Young inte är sämre än någon annan i stofinalen, säger hemmatränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Lilian Young och Jörgen S Eriksson har chansen i E3-finalen för ston. Foto Martin Langels/ALN
Lilian Young och Jörgen S Eriksson har chansen i E3-finalen för ston. Foto Martin Langels/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Med blott elva treåringar på träningslistan är det en stark bedrift av Eriksson att lyckats kvala in två hästar till helgens E3-finaler hemma på Sundbyholm.
Eskilstunatränaren är på intet färsk i Grupp I-sammanhang utan har haft finalister i flertalet stora årgångslopp, men det går inte låta bli att fråga om han skruvat något på upplägget kring kullen födda 2019.
– V har tränat dem oftare, men mindre. När de börjat gå jobb i mars och april som tvååringar kör vi dem varannan dag fram tills senhösten. Sedan känner jag att vi har blivit mer noggranna helhetsmässigt, säger Jörgen S Eriksson och utvecklar sig:
– Personalen är insvetsade i upplägget vi har. I höstas hade jag så mycket häst här att jag fick börja samarbeta med Lars D Carlson och låta honom ha mina unghästar på inkörning. Han tränade in dem och tränade dem fram tills mars i år och det har varit positivt. Blandar man unghästar som är infektionskänsliga med äldre hästar blir det lätt så att de äldre också drar på sig någon skit, men det har vi varit förskonade från sista året.

Lättas i balansen

Träning har med andra ord kunnat bedrivas regelbundet utan avbrott och resultaten har kommit därefter i loppen. Maharajah-dottern Lilian Young är det tydligaste exemplet på det som vann sitt uttagningslopp till E3 för ston och som dessförinnan slutade tvåa i Guldstoet.
– Hon spurtade toppenbra på Axevalla så vi åkte till kvalen på Bergsåker med en bra känsla. Jag kände mig trygg i vart hon stod och att matchningen fram till E3-kvalen hade blivit bra och var fullt nöjd med det jobb hon gjorde den dagen.

Jörgen S Eriksson har dubbla chanser i E3-finalerna hemma på Sundbyholm. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Till lördagens final aviseras ryck av bakskor.
– Jag tror hon får annan snärt i steget med den balansen. Hon är ingen som bryter och kränger utan det kommer bli bra. Dessutom lättar vi henne fram nu efter att hon tidigare tävlat med järnskor och boots. Hon rullade och for i vintras, men det händer mycket i takt med att de börja starta. Hon rör sig på ett annat sätt nu.

Att Lilian Young är den av hans två finalister som han tillmäter störst vinstchans hymlar han inte med.
– Jag inbillar mig att hon inte är sämre än någon annan i det här loppet och ser det som en fördel att det är olika kuskar från olika länder. Det tror jag kan göra att loppet blir rivigt och sevärt. Ska man få en bra placering i de här loppen så måste det klaffa och är hon bland de tre är jag jättenöjd.

”Vore succé”

Till pojkarnas final tog sig Frazze (e. Mosaique Face) trots att hästen blott hade tre lopp innanför västen inför kvalet.
– Han hade känts toppenbra här hemma i träningen inför kvalet. Jag trodde kanske inte att han skulle kvala in, men hade en stark känsla av att han skulle göra en stark insats.

Efter att inlett karriären med en andra- och en tredjeplats var Frazze sämre i den tredje starten på Solvalla och fick en inte helt önskvärd paus.
– Jag hade gärna haft ett eller två lopp till innanför västen på honom inför E3-kvalen för att vara riktigt nöjd, men när han var sämre på Solvalla fick han pausa några veckor. Han hade känts fräsch och fått bra träningsrundor inför kvalet och har varit jättepigg efter. Jag blir inte förvånad om han är minst lika bra på lördag.

I kvalet testades hästen utan bakskor för första gången vilket gav önskad effekt.
– Han tävlade även med rycktussar samt helstängt huvudlag och vi fortsätter med det, men sätter även på jänkarvagn den här gången. Jag tycker det är en väldigt spännande häst för framtiden, men tyvärr är han bara anmäld till E3 så det är i de sammanhangen vi får försöka ta för oss.

Vad har du för förhoppningar i det här loppet?
– Han har spår långt ut bakom vingen och det är ett tufft lopp. Får han med sig en fin slant så tycker jag att det är succé, avslutar Jörgen S Eriksson.

Fakta

Jörgen S Eriksson om lördagens övriga chanser:

Conrads Anette (lopp 3) har tagit plats i Diamanstofinalen trots att det blev galopp i försöksloppet. Det var svåra kurvor i Oslo och banan var lös så jag tar inte så hårt på det. Nu finns det hov för att köra barfota runt om igen vilket är ett jätteplus. Hon har tråkig statistik i voltstart på hemmaplan, men nu ändrar vi till helstängt huvudlag och hoppas det kan göra susen för att få iväg henne. Om vi där framme på startvolten får fuska bort lite första varvet kan hon gå ett snabbt slutvarv.

Dollar Doc (lopp 11/V75-7) var toppenbra i våras som tvåa bakom Best ofdream Trio i en Bronsdivisionsfinal. Sedan fick han en paus innan vi startade i Umeå och kanske hade jag kört för tung träning med honom för han var muskelöm den dagen. Hästen brukar vara smidig, men den dagen var han stel och kantig för att vara honom. Nu har han jobbat 1.17 full väg inne på Sundbyholm för två och en halv vecka sedan och jag var fullt nöjd med hur han kändes. Jag tycker dock att det är svårt att säga hur formen är och vilken nivå han kommer tävla på och avser att köra lite avvaktande. Samtidigt har jag haft sådant här upplägg på flera hästar som gått ut och prestera direkt så… ja, han är svår att räkna på. Det var längesen han gick iväg felfri när det varit voltstart, men ska det ske någon gång så bör det vara nu när det är springband.

G.R.J.’s Wolverine (lopp 11/V75-7) i samma lopp har gått bra i skymundan på sistone, har dokumenterad form och trivs på distansen. Hästen har en bra speed sisa 200 meterna om han får spara den. . Jag är inne på att han kan tjäna en fin slant här.

Expandera