Fokustema
Frankrike
Läs senare

Efterlängtad Grupp I-seger

I sitt femte försök i Grupp I-sammanhang var det äntligen dags för Freeman de Houelle (e. Vigove) att få kliva upp överst på prispallen när Prix de l'Ile-de-France (€200.000) avgjordes under söndagseftermiddagen.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Freeman de Houelle vann Prix de l'Ile-de-France på Vincennes i början av februari. Foto: Gerard Forni.
Freeman de Houelle vann Prix de l'Ile-de-France på Vincennes i början av februari. Foto: Gerard Forni.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Eric Raffin fick en dryg väg fram utvändigt om ledaren Florida Sport (e. Tornado Bello) ovanpå Franck Leblancs sjuåring, men Freeman de Houelle stod pall för det upplägget.
För två veckor sedan gick han lottlös från Prix de Cornulier (€700.000), men i ”revanschloppet” över 2.175 meter var det hans tur.

Loppet reds i ett hiskeligt tempo med 1.06,7 första 675 meterna och 1.08,0 första 1.175 meterna, men trots att Freeman de Houelle fick en tuff väg fram till dödspositonen så var han alltså bara bäst.
Cornuliuer-tvåan Granvillaise Bleue (e. Jag de Bellouet) satt med tätt bakom och kunde avvakta med attacken, men var inte förmögen att ta sig förbi utan fick nöja sig med andraplatsen och Bahia Quesnot (e. Scipion du Goutier) slutade trea från tredje invändigt.

Loppets enda svenska bidrag var Jerry Riordans Zarenne Fas (e. Varenne) som satt med som fyra längs innerspåret, men som fick se sig akterseglad de sista 300 meterna. Hästen inkom som sjua på 1.11,5 och fick 2.000 euro för den placeringen.

1.10-tid

Freeman de Houelle vann loppet på 1.10,3/2.175 meter och fick 90.000 euro för sin fullträff vilket innebär att han nu har tjänat 632.180 euro.
Tre Grupp II-segrar och två Grupp III-dito finns på hans cv sedan tidigare, men även en andraplats i 2019 års upplaga av Grupp I-loppet Prix du President de la Republique (€200.000).

Freeman de Houelle är undan Rafina de Houelle (e. Joyau d’Amour), 1.15,8/€30.730, och hon har sex avkommor i startbar ålder. Förutom Freeman de Houelle har Dinera de Houelle (e. Defi d’Aunou), 1.15,5/€42.430, varit ute och tävlat.

Rafina de Houelle ingår i sin tur i en duktig syskonskara, vilken innehåller Sawasde de Houelle (€363.300), Olita de Kefrauso (€329.210) och Quarla de Mouelle (€231.620).