Fokustema
Sulkysport nummer 22
Läs senare

Eftersnacket och den stora segraren!

Allt om Elitloppet med fransk seger, Readly Express avsked, domarna om dramatiken i Elitloppet, Kolgjinis rekord i ringen, tips och startlistor till hela helgen, världsrekord och så mycket mer.
Trevlig läsning!
Av
Cecilia Kristoffersson
Upplåst för dig som är prenumerant
 • Ledare
 • Maria Törnqvist är veckans krönikör
 • Dramatiken på upploppet
 • Franske sprinterexperten
 • Solvallas måldomare
 • Readly Express avsked
 • Makethemark bäste svensk
 • Propulsion hade hög puls
 • Världsrekord och tre andra höjdare från helgen
 • Elitauktionen – Kolgjini ordnade nytt rekord
 • Tips och startlistor till V86 i Rättvik, V64 på Jägersro torsdag och Solänget fredag, V75 från Mantorp lördag och GS75 på Axevalla
 • Derbyvinnarens gulddebut
 • Dubbla uppdrag för Kim Moberg
 • V75-resultat både från lördag och söndag på Solvalla
 • Season leaders
 • Förra veckans höjdare

Köp lösnummer i appen!

Inte prenumerant på Sulkysport ännu? Då kan du enkelt bli det via länken nedan eller köpa lösnummer i vår app för 30 kronor styck.

Är du prenumerant ingår även Sulkysport digital och premium!

På nätet läser du oss enklast i vår app som finns att ladda ner kostnadsfritt från App Store eller Google Play. Du hittar länkarna nedan!

Länk till App Store

Länk till Google Play

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Kihlström till Bjerke i helgen

Årgångsfinaler i Norge, storloppsfinalist byter regi och karriären i fara för Kulldrottningen.
Det är ett par av rubrikerna i tisdagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Diana Zet och Örjan Kihlström. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Diana Zet och Örjan Kihlström. Foto Adam Ström/Stalltz.se

1 Diana Zet (e. Hard Livin) befäste positionen som kullens Drottning när hon vann Derbystoet på Jägersro i söndags, men vill det säga illa är det sluttävlat för Daniel Redéns stjärnsto.

Risken är stor att det här var hennes sista start för året

Hon trampade sig efter målgång när travet inte längre höll ihop. Risken är stor att det här var hennes sista start för året, eller kanske till och med i livet”, skriver stallets medarbetare Thomas Hedlund i ett blogginlägg på Stall Zets hemsida.

Förutom Derbystoet har Diana Zet vunnit Stochampionatet och Drottning Silvas Pokal i år. Förra säsongen toppade hon Svenskt Trav-Oaks. Totalt har fyraåringen startat 18 gånger (10-2-1) och tjänat över 9,1 miljoner kronor.

***

2 Tre svenska banor tävlar under tisdagen. Romme (första start 12.20) inleder, medan Eskilstuna (18.20) är huvudbana och tävlingarna saxas med Axevallas (18.30).
Tisdagens höjdare på förhand? Varför inte mötet mellan Daniel Redéns italienare Admiral (e. Ready Cash) och Oskar J Anderssons nybakade V75-vinnare Viscount (e. From Above).

Admiral inledde året i mars-april med två andraplatser och en seger, men sedan har han varit borta från tävlingsbanan i över fyra månader. Viscount å sin sida har plockat fem segrar på sex starter i sommar och kommer senast från rikstototriumf på hemmabanan Romme.

Här är startlistorna till tisdagens tävlingar.

***

3 På Solvalla på fredag väntar en spännande kvalkväll med 144 treåringar på jakt efter 24 finalplatser till Svenskt Travkriterium och Trav-Oaks. De två främsta från varje heat går vidare till finalerna som körs lördag den 26 september.

Här är startlistorna till uttagningsloppen i pdf-format.

***

4 Örjan Kihlström har fått en styrning i Norskt Travderby på Bjerke på söndag. Han sitter bakom Trond Andersen-tränade Olympic Tile (e. Muscle Hill), som börjar från bakspår. Lånekusken kör även i Kallblodsderbyt där han får chansen med Grisleprinsen G.L. (e. Moe Odin). Han tränas av Öystein Tjomsland.

Det körs även unghästfinaler (ston) på Oslo-banan på lördag och Kihlström har styrningar i både varma och kalla Kriterietstoet. Solvallakusken kör Ola Samuelssons Supercute (e. Muscle Hill) och bland de treåriga kallblodsstona är hans uppsittning Silke Diamant (e. Bork Odin). Hon tränas av Anders Wolden Lundström.

I Derbystoet för kallblod stiftar Örjan Kihlström åter bekantskap med Öystein Tjomsland-tränade Norheim Borka (e. Bork Odin). Duon hon vann som bekant Derbystoet i Östersund tidigare i somras.

Här är startlistor till lördagens tävlingar på Bjerke.

Här är startlistor till söndagens tävlingar på Bjerke.

Magnus Teien Gundersen kör Iggy B.R. i Derbyt i Norge. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Norskt Travderby
2.600 meter autostart
Förstapris: 1.000.000 norska kronor
Häst (far) – Körsven

 1. Alpha Scarlet R.R. (e. Scarlet Knight) – Kristian Malmin
 2. Strong Pepper (e. Orlando Vici) – Hans Christian Holm
 3. Iggy B.R. (e. Trixton) – Magnus Teien Gundersen
 4. Ivan B.R. (e. S.J.’s Caviar) – Geir Vegard Gundersen
 5. Golden Dream M.E. (e. Buzzin Brian) – Noralf P Breakkan
 6. Pantini (e. Pastor Stephen) – Vidar Hop
 7. Admiral Knick (e. Broadway Hall) – Frode Hamre
 8. Millmighty (e. Make it Happen) – Paw Mahony
 9. Failern (e. Bold Eagle) – Per Oleg Midtfjeld
 10. Olympic Tile (e. Muscle Hill) – Örjan Kihlström
 11. Te Amzo Corazon (e. Trixton) – Tom Erik Solberg
 12. Youandi Salt (e. S.J.’s Photo) – Kjetil Djöseland

***

5

Very Kronos och Mia Båth, Sulkysport, Travsport
Mia Båth kliar på Very Kronos. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Hagmyren bjuder lördagens V75-tävlingar med E.J:s Guldsko för den äldre eliten. Antonio Tabac är vinnaren i spårlottningen, men det saknas inte motbud. Eller vad sägs om Milligan’s School, Missle Hill och Diamanten? Dessutom gör yrvädret Very Kronos debut över sprinterdistans.

Här är Tidiga tankar till omgången.

***

6 Roger Walmann har fått in fjolårets Breeders Crown-sexa Schweppes i träning. Det numera fyraåriga stoet har totalt startat 19 gånger (3-1-4) och tjänat 515.000 kronor. Hästen ägs av SRF Stable och har papperen i ordning. Schweppes far är Muscle Hill och hon är undan Swept To Victory (e. S.J.’s Caviar), 1.11,1ak/3.347.077 kr. Modern tränades med framgång av Walmann under tre år och hos Solvallatränaren vann Swept To Victory bland annat Queen L.:s lopp och stoeliten.

Ola Samuelsson har haft Schweppes som i våras var finalist i Drottning Silvias Pokal (oplacerad). Hästen skulle ha startat i uttagningarna till Derbystoet, men ströks på grund av dåliga blodvärden.

***

7 Åby Yearling & Mixed Sale 2020 hålls den 9 oktober 2020. Bland annat ska fem ettåringar efter Muscle Hill, två hästar efter Googoo Gaagaa och ett sto efter Ready Cash gå under klubban. Totalt är det 117 hästar i katalogen.

Fokustema
V75 lördag
Läs senare

”Han duger i klassen”

Två heta segerbud och en outsider.
Så här säger Marc Elias om stallets tre chanser på V75 idag.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Marc Elias. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Marc Elias. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Nero Maximus (V75-1) hade bakspår senast, men han avslutade bra och vi var nöjda med hästen. Han känns pigg och fin efteråt och har fått passande spår. Nero brukar öppna snabbt med voltstart och jag hoppas på fin position. Tidigare har han varit nära att vinna och han duger i klassen. Den här gången kör vi barfota runt om.
Virgin Maiden (V75-4) var för laddad i volten senast och nu har vi bättre spår än senast. Hon är snabb ut och om vi kommer iväg fint så kan vi sluta långt framme. Inga ändringar.
Harran Boko (V75-6) fick dra tåget i tredjespår i tufft tempo senast. Resultatet var inte bra, men insatsen var fin och hästen har tränat starkt. Nu har vi bättre spår än senast och han är tillsammans med Nero Maximus är stallets bästa chanser. Inga ändringar för Harran Boko.

Startlistor till dagens tävlingar på Jägersro.

Sulkysports V75-paket.

Inför V75: ”Vinner eller blir tvåa”

Fokustema
Inför V75 Jägersro 5 september
Läs senare

Inför V75: ”Vinner eller blir tvåa”

Rekordsiffror i alla staplar och två saftiga chanser på V75.
Inte undra på att Hans Crebas ser fram emot morgondagens övningar på Jägersro.
– Jag åker med två hästar som båda har chans att vinna, säger Axevallatränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Lucky Base är en av de två hästar som Hans Crebas sänder till Jägersro. Foto: Mathias Hedlund
Lucky Base är en av de två hästar som Hans Crebas sänder till Jägersro. Foto: Mathias Hedlund

Den 38-årige nederländaren lämnade Blädingeås i Småland under fjolårets sista kvartal för att återstifta bekantskap med Kvänum.
Där hade han tidigare arbetar som lärling hos Åke Svanstedt på Bjertorp, men nu huserar han som en av tre tränare på Stall Palemas träningsanläggning en kort bit därifrån.
Resultaten har inte låtit vänta på sig. När snart tre fjärdedelar av 2020 gått har Crebas slagit personligt rekord vad gäller inkörda prispengar med god marginal. I år har han kört in 1.603.700 kronor vilket kan jämföras med 669 700 kronor under 2019.
Efter att Isan (e. Felix du Nord) avlagt maiden på Solvalla i onsdags har nio olika hästar från stallet som nu innehåller 21 hästar vunnit lopp under 2020.

”Bättre form nu”

I morgon är Kevin Oscarsson den utsedda ersättaren i Crebas avstängningsfrånvaro och det är två starka kort han svingar sig upp bakom.
Akjas Funnymaker-sonen Lucky Base (V75-1) har gått ifrån att för den svenska publiken vara en ”belgisk doldis” till en ständigt högpresterande klassklättare. Närmast kommer han från en tredjeplats på Solvalla bakom toppar som Exaudio Vici och Ble du Gers.
– Jag var nöjd med hästens prestation, men inte riktigt lika nöjd med min egna. Kanske borde jag ha ryckt undan i slutkurvan och inte kört emot Tony Afrika i rygg utan mer mot Exaudio Vici. Då hade jag nog blivit tvåa åtminstone och dessutom drog jag ner norsken för sent, menar Crebas.

Lucky Base har fått en stämpel på sig att vara en stayer, men…
– Det är en tillfällighet att han startat i de här stayerloppen. Han har helt enkelt stått väldigt bra inne i de här loppen och det har passat bra att stå på start då han är startsnabb och bra när han har tätkänning.
Nej, Crebas har en annan uppfattning om vilken som är hästens favoritdistans.
– Det är 2.140 meter, som nu på lördag. När han vann på Axevalla i maj gick han 1.13,4 full väg okörd och hästen är i bättre form nu.

Byter taktik

Att Lucky Base ska inleda från ett andraspår i volten tycks han inte legat sömnlös av under veckan.
– Det klarar han av bra och ska kunna öppna så pass snabbt att jag varken tror att någon av hästarna från spår tre, fyra eller fem ska kunna komma förbi direkt. Får han ledningen och loppet blir normalt kört så tror jag att han vinner eller blir tvåa, säger Crebas tydligt och klart.
Även lördagens andra starthäst Kadabra Bolets (e. S.J.’s Photo) har belgiskt påbrå. Även han är en doldis sedan tidigare, men på svensk mark har han inlett med tre segrar och lika många andraplatser på sex starter.

Streckar man tre-fyra hästar ska man ha med min häst

– Han avslutade 1.11,3 sista 800 meterna senast och var inte dålig, men jag kan inte förneka att hästen är vassare bakifrån. Arctic Don som slog honom var dock bra och vid förlusten i Arvika var det Elmo Ice som slog honom så det är inga dåliga hästar som han förlorat mot. Nu får vi sikta på ett rygglopp, men kommer bara chansen kan jag se att det går vägen och streckar man tre-fyra hästar ska man ha med min häst, avslutar Hans Crebas.

V75-tips: Jackpot, spelvänligt och tuff spik

Krönika