Fokustema
Svenskt Trav-Kriterium
Läs senare

Elddop för danska segermaskiner

För två år sedan köpte den danske amatören Sören Kolberg två hästar på Kriterieauktionen.
För Staro McMillan hostade han upp 425.000 kronor, för Fusion Scoop blott 25.000 kronor.
Ikväll kvalar båda hästarna till Svenskt Trav-Kriterium.
Av
Emil Persson
Staro McMillan och Steen Juul vid senaste segern på Lunden. Foto Jörgen Tufvesson/ALN
Staro McMillan och Steen Juul vid senaste segern på Lunden. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

64-åringen hemmahörande i Slagelse dryga timmen från Köpenhamn är måhända något av en doldis i Sverige, men inte i sitt hemland.
Där har han fött upp vinnare av såväl Uppfödningslöpningen, Kriteriet som Derbyt, men att det kittlar lite extra att komma till Solvalla för svenska Kriterieuttagningar är han väldigt tydlig med.
– Jag har dessutom fött upp fyra Derbyfinalister och haft en femte i final som inte var egenuppfödd, men att komma till Sverige och vara med i sådana här sammanhang är mycket större. Det är en annan konkurrens och det känns skönt att ha lyckats med målet att ha hästarna klara till den här dagen, säger Sören Kolberg.

Jag fick bud på honom redan efter att kört provlopp

Nog för att Staro McMillan (e. Raja Mirchi) var en dyring som gick loss på 425.000 kronor, men alla som sysslar med trav är väl medvetna om att en dyr häst inte per automatik blir en framgångsrik häst.
– Men Staro McMillan har visat stor talang sedan första dagen. Jag fick bud på honom redan efter att kört provlopp med hästen, men valde att hålla kvar honom. Den här hästen ska inte säljas, säger Kolberg.

En handfull starter har det blivit såhär långt med fyra segrar och en tredjeplats som resultat. I felfritt lopp är Staro McMillan obesegrad.
– Jag har alltid velat ha en häst efter Raja Mirchi som jag tycker är Sveriges bästa avelshingst. Jag vet att jag kommer med en häst som är riktigt bra och det ska bli spännande ikväll, men jag har inga krav. Vi ska fortsätta med skor på hovarna och tussar i öronen, den här hästen ska vi inte forcera, säger Sören Kolberg.

Övernattat på Solvalla

Om det varit en relativt smärtfri väg fram till Kriteriekvalen för Staro McMillan så har det inte rullat på riktigt lika lättsamt för Fusion Scoop (e. Quarcio du Chene).
– Nej, han har haft ett mycket svårt temperament. Han har varit ”varm i huvudet” och det har varit problem under vägen, men nu tycker jag att vi har lyckats dämpa honom. Han får svårare än Staro McMillan att hävda sig, men är en riktig fighter som alltid gör sitt bästa. Jag brukar säga att om det är sexcylindrig motor på på McMillan så är det en fyrcylindrig på Fusion Scoop.

Under gårdagen kom hästarna till Solvalla.
– De har druckit och ätit som de ska göra. Jag körde dessutom en tur med dem idag på förmiddagen här på Solvalla och allt verkar bra, säger Kolberg som planerar att få göra resan tillbaka i nästa vecka:

– Ja, det är ju auktion och jag har plats för att fylla på stallet med mer hästar. Förhoppningsvis så har jag även starthäst i Kriteriet. Det vore väldigt, väldigt stort för mig, avslutar Sören Kolberg.

15-19 sept: Dubbla V75, Masters, Kriterie- och Oaksuttagningar

Fokustema
Atlanta
Läs senare

Prislapp: 1.550.000 dollar

Slutbudet för Hambletonian-vinnaren Atlanta stannade på 1.550.000 dollar när hon bjöds ut på auktionssidan ongait.com. Auktionen avslutades klockan 19.00 ikväll svensk tid och högsta budet hade Atlantas delägare Michelle Crawford.
Av
Claes Freidenvall
Atlanta, Rick Zeron (t.v.), Scott Zeron och längst till höger delägaren Michelle Crawford efter segern i Kentucky Filly Futurity ifjol. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Atlanta, Rick Zeron (t.v.), Scott Zeron och längst till höger delägaren Michelle Crawford efter segern i Kentucky Filly Futurity ifjol. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Sulkysport har berättat i omgångar om turerna runt Atlanta och hennes tränare, dopingavstängde kanadensaren Rick Zeron. Innan nyår dömdes Rick Zeron till sex månaders avstängning, vilket bland annat betyder att hans hästar är utestängda från att tävla på Meadowlands, Mohawk Raceway, Tioga Downs och Vernon Downs.

För att ”lösa” problemet försökte den del av ägarkretsen som förfogar över 95 procent köpa Rick Zerons del på fem procent för 50.000 dollar. Rick Zeron tackade nej till erbjudandet och krävde 200.000 dollar för sin del, vilket i så fall betyder att Atlanta skulle vara värd fyra miljoner dollar!

Eftersom det inte gick att lösa på ”fredlig väg” auktionerades Atlanta ut på ongait.com och budgivningen stannade på 1.550.000 dollar.

Chapter Seven-dottern Atlanta (u. Hemi Blue Chip), 1.08,7*/$1.140.689, som fyllde fyra år vid årsskiftet, har vunnit tolv av 24 starter. Bland segrarna sticker finaltriumferna i Hambletonian Stakes ($1.000.000), Empire Breeders Classic ($238.613) och Kentucky Futurity Filly ($224.000) ut.

Atlanta är undan ostartade Hemi Blue Chip (e. Cantab Hall), som är halvsyster med Hot Shot Blue Chip (e. Revenue), 1.09,2*/$1.214.044, Munis Blue Chip (e. Credit Winner), 1.11,1/$471.127, Epona Blue Chip (e. Conway Hall), 1.11,8/$174.466, och Dupree (e. Andover Hall), 1.10,2ak/1.902.568 kr.

”Det är en stor skam”

Förfalskade etiketter gav lång avstängning

Hambletonian-vinnare diskvalificerad

Fokustema
Cagnes-sur-Mer
Läs senare

Prix d’Amérique-travare delad femma

Prix d'Amérique-deltagaren Bahia Quesnot var helt utan chans i Prix de Barcelone (€49.000) i Cagnes-sur-Mer idag och fick nöja sig med en delad femteplats och segern gick till favoritspelade Baby Lou Max.
Av
Claes Freidenvall

Nicolas Mortagne och Baby Lou Max (e. Gazouillis-Kamaxie) lämnade femte utvändigt 1.600 kvar, tog sig fram i tredjespår och nådde dödens dryga varvet för mål, skuggad av Balzac de l’Iton.

Inne på sista bortre långsidan övertog Baby Lou Max täten och i slutsvängen klev utvändige Balzac de l’Iton ner i rygg innan han lyftes ut på upploppet. Balzac de l’Iton (e. Panache de l’Iton) utmanade, men kunde aldrig få slag på Baby Lou Max, som vann på 1.12,8/2.950 meter.

Precis som vinnaren Baby Lou Max startade Bahia Quesnot (e. Scipion du Goutier) från 25 meters tillägg och på upploppet valde Junior Guelpa en invändig väg och duon delade femteplatsen på 1.13,4.

För Baby Lou Max var det andra raka segern i Cagnes-sur-Mer; den 29 januari vann han Prix Andre Rouzaud (€41.000). Valacken är undan ostartade Kamaxie (e. Cygnus d’Odyssee), som förutom Baby Lou Max, 1.12,9/€517.890, också lämnat Vazarka Max (e. Islero de Bellouet), 1.13,7/€176.570, och Single Max (e. Gazouillis), 1.14,2/€173.420.

Fokustema
Championhingst
Läs senare

Bork Odin blir svensk?

Norges ledande avelshingst på kallblodssidan kan hamna i svensk ägo. Nätsidan trav365.no berättar att det finns intresse för att köpa Bork Odin från blågult håll.
Av
Claes Freidenvall
Alf Jonsson-tränade Ängsborken är en av Bork Odins främsta avkommor och tillhörde absoluta kulltoppen bland treåringarna ifjol. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Alf Jonsson-tränade Ängsborken är en av Bork Odins främsta avkommor och tillhörde absoluta kulltoppen bland treåringarna ifjol. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Det handlar om seriösa och framstående aktörer som traditionellt satsat på varmblodssidan, säger ägaren Tom Krageboen till trav365.no.

Tom Krageboen vill inte avslöja vem/vilka som är intresserade av att förvärva Bork Odin (e. Moe Odin), som petade ner sin far från hingsttronen i Norge förra året. Bork Odins avkommor sprang in 14.456.700 norska kronor under 2018, och det var drygt två miljoner mer än Moe Odin.

I Sverige placerade sig Bork Odin som trea i hingststatistiken med 7.836.853 kronor och framför sig hade han Järvsöfaks (10.095.689 kr) och Moe Odin (8.079.611 kr).

Tom Krageboen radar upp några punkter till trav365.no varför det kan bli tal om försäljning:

– Min egen hälsosituation plus allt sämre ramvillkor för kallblodsuppfödning i Norge, gör att jag överväger försäljning. Å andra sidan tycker jag att det är väldigt svårt att sälja en häst som jag älskar och som har uppfyllt många av mina travdrömmar.

Bork Odin har varit fulltecknad de senaste åren och enligt trav365.no är hingsten fulltecknad för tre år framåt. Priset för hans tjänster är satt till 4.500 norska kronor vid bokning och 25.000 norska kronor vid levande föl.