Fokustema
V64/Grosser Preis von Deutschland
Läs senare

V64: Elddop för Tysklands nya stjärna

Österrikaren Rudolf Haller har det stora hemmahoppet i årets upplaga av Grosser Preis von Deutschland.
Segermaskinen Orlando Jet (e. Orlando Vici) ska äntligen ta sitt första riktiga ”nappatag” mot eliten.
– För mig är detta en häst av en helt annan kategori än vad jag är van att arbeta med, säger Rudolf Haller.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Rudolf Haller var strålande glad efter en seger med Orlando Jet Foto: SCOOPDYGA.com
Rudolf Haller var strålande glad efter en seger med Orlando Jet Foto: SCOOPDYGA.com

När österrikaren tar sådana ord till sin mun hajar man till. Även om han kanske inte är så hiskeligt känd på våra breddgrader så ska man veta att han är ytterst ansedd i Österrike och Tyskland och känt på mycket bra hästar med centraleuropeiska mått mätt.
– Jag köpte honom som åring, i augusti. Billigt. Jag betalade 8.000 euro för hästen. Han var väldigt vacker att titta på och jag ville ha en häst efter Orlando Vici, säger Haller.

Att hästen var mer än bara vacker att vila ögonen på märkte han snabbt.
– Orlando Jet startade inte som tvååring, men i träningen kände jag att detta var en häst på en helt annan nivå än den genomsnittliga. Han lekte sig ner i tempo och jag minns att jag körde 1.18 i 1.000 meter med honom i ett banjobb. Då joggade han bara, det gick så enkelt.

Fakta

ORLANDO JET

4-årig mörkbrun hingst e. Orlando Vici-Chicolina e. Super Arnie
Tränare & kusk: Rudolf Haller
Uppfödare: Peter Busch
Ägare: Stall Team Neuhof

Statistik: 12: 10–2–0, 1.11,6aK
Intjänat: 168.549€

Största prischeckar: Tvåa i Tyskt Travderby 2016 (66.423€), Vinnare av Prix Raymond Fouard (38.250€), Vinnare av tyska Breeders Crown för treåringar (15.492€), vinnare av tyska Breeders Crown för fyraåringar (19.134€).

Expandera
Då hästen blott har gjort tolv starter i karriären fördelat på sju som treåring och fem i år som fyraåring är det lätt att föreställa sig att hästen haft stora problem med sin hälsa.
– Nej, så har inte varit fallet. Visst har det varit småsaker som krånglat ibland, men inget ovanligt. Däremot är hästen stor och jag har inte velat stressa honom eller starta för mycket.

”Frustrerande”

Trots att det blivit tio triumfer på tolv försök så räckte det inte hela vägen i fjolårets upplaga av det tyska derbyt.
– Det var en stor besvikelse. I kvalloppet veckan innan galopperade han och fick gå ett väldigt tufft lopp efteråt. Att sedan starta redan vecka efter igen blev för tufft och han fick nöja sig med andraplatsen. Det var frustrerande och jag ser det som hästens svagaste insats såhär långt, men det var förståeligt att han inte orkade. Vi mötte faktiskt Derbyvinnaren Muscle Scott sex veckor senare och då slog vi honom med tio längder.

I år har Orlando Jet bara gjort fem starter, men bland dem har han en seger på Vincennes. Trots att tempot blev lågt och det blev långt fram från fjärde utvändigt så visslade Orlando Jet bara förbi sina konkurrenter i spurten av Prix Raymond Fouard (€85.000). Under den tyska derbyhelgen följde han upp med att dundra runt på 1.11,6a/1.900 meter – tillsynes okörd.
– Han flög fram i Paris! Under derbyhelgen gick han i ledningen och fick göra loppet själv. Han blir lite lat vid de tillfällena, men var inte trött.

Ny utrustning

Den dagen i Berlin tävlade hästen barfota runt om för första gången och det blir skolöst på alla hovarna även idag.
– Han tävlade med skor runt om i senaste starten för att jag ville spara på hovarna till detta lopp.

Fakta

KLAUS KOCH OM BAHRENFELD

Klaus Koch är VD för Bahrenfeldbanan i Hamburg sedan den 1 juli år 2015. Så här kommenterar han banan:

”Banlängd 1.040 meter, radius 105 meter (Solvalla 88!) så det är stora kurvor. Det är ett kort upplopp på 142 meter och en kort open stretch. Doseringen är 14 procent och banan är av toppkvalitet då vi har världens bästa banmästare”.

Expandera
Dessutom ska han få tävla med urryckare för första gången.
Haller har alltså maximerat till dagens storlopp, men ligger ändå en aning lågt.
– Dels talar orutinen emot min häst, men även startspåret. Det är kort upplopp i Hamburg och ska man ge sig iväg 500 meter före mål och får gå där ute genom den långa kurvan… ja, då är det inte enkelt att orka. Framförallt inte när de bästa hästarna i loppet såsom Django Riff och Diamanten har bättre startspår. Jag tycker faktiskt det är svårt att vinna lopp bakifrån i Hamburg.

För Orlando Jets del är dagens start den sista för året, oavsett hur det går.
– Ja, vi stoppar efter detta och står över vintermeetinget i Paris. För mig är detta en undantagshäst av den sort som jag verkligen inte får framme varje år och jag hoppas att han ska kunna tävla på hög nivå under flera säsonger. Skulle vi vara bland de tre främsta i det här loppet blir min häst svårmatchad i Frankrike då Grosser Preis von Deutschland är ett Grupp I-lopp så kanske får vi åka till Skandinavien med hästen om det skulle gå så pass bra denna gång.

Inom streckspelet startar Haller även Pompano Julian (V64-2) som han höjer ett varningens finger för.
– Det är en bra häst för den här klassen. Han startade i en lite lägre klass av Breeders Crown senast och var inte långt efter vinnaren så formen är i topp. Den hästen kan överraska, avslutar Rudolf Haller.

V64-tipset

Spikarna

 • Rolex Bigis halvbror Un Nuovo Bigi (V64-2) har vunnit sju av åtta starter i karriären. Den enda förlusten kom mot Major Brown vilket verkligen inte var något att skämmas över. Förutsättningarna denna gång är nära nog perfekta och som det såg ut senast i Wolvega så har hästen utvecklat sin startsnabb lite ytterligare. Vi tror att han leder från start till mål.
 • Dice Man (V64-3) var inte som bäst senast i Bollnäs, men desto vassare gången innan då han gav Dominion Beach en match till linjen via 1.10 sista 700 meterna. Det här är ett lurigt lopp om man inte väljer att ta ställning och vi väljer att göra det sistnämnda med hopp och tro om att Dice Mans hårdhet och spurtkunnande kommer avgöra.

Skrällbudet

 • Uzo Josselyn (V64-5) har haft oflyt på sistone och har bättre form än resultatraden ger sken av. Nu vankas lite intressanta ändringar och Robert Berghs häst skulle gynnas av tuff körning om spets.

Fullständigt spelförslag, analyser och mängder av intervjuer med tränare och kuskar från hela Europa finner du i vår tidning.

Klicka här för att köpa och läsa vår E-tidning.

Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Toppsto debuterar i ny regi

Hon kvalade in till tre stora finaler i Sverige ifjol som treåring.
På tisdag debuterar miljonärskan och ett av kullens vinstrikaste ston, Chablis Ribb, i ny regi.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Chablis Ribb och Leif Witasp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Chablis Ribb och Leif Witasp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Josefine Ivehag med sin tidigare stjärna Rock Me. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Chablis Ribb (e. Raja Mirchi) har hela karriären tränats av Rättviks Leif Witasp,. Samtidigt har B-tränaren Josefine Ivehag med licens på Axevalla stått som delägare i det leasade stoet.

Ifjol kvalade Chablis Ribb in till båda E3-finalerna efter försökssegrar (trea som bäst i finalen av långa E3), samt till Oaks. Över en miljon kronor sprang hon in under treåringssäsongen efter bland annat fem segrar.

Efter att ha slutat oplacerad i uttagningsloppet till Drottning Silvias Pokal i slutet av april lämnade Chablis Ribb Leif Witasp och tog istället plats i Josefin Ivehags stall.

På tisdag på Solvalla blir det debut för den nya tränaren i ett blott fem hästar stort fält med fyraåriga ston över sprinterdistans. Förstapriset är 60.000 kronor och Chablis Ribb, som får Carl Johan Jepson i sulkyn, drog perfekta innerspåret.

Motståndet kommer från Timo Nurmos-duon Marion Fouty Bon (e. Mister J.P.) och Queen Ratzeputz (e. Miscle Hill) samt Alessandros Gocciadoros Bressa du Kras (e. Irving Rivarco) och Sybille Tinter-tränade Namanga Bo (e. Maharajah).

På Solvalla på tisdag startar också fjolårets fyraåriga drottning på svenska banor, Daniel Redén-tränade Diana Zet (e. Hard Livin), i ett stolopp. I sitt senaste framträdande galopperade hon i Prins Daniels Lopp på Solvalla.

Här är startlistorna till Solvallas tävlingar på tisdag.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Hela stallet har lyft sig”

Jörgen S Erikssons Dollar Doc visade prov på bra löpskalle då han höll stången i tisdagens långlopp på Axevalla.
– En efterlängtad seger och det känns som hela stallet har lyft sig, säger Jörgen S Eriksson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Dollar Doc och Jörgen S Eriksson fick segerdefilera på Axevalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Dollar Doc och Jörgen S Eriksson fick segerdefilera på Axevalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Eskilstunatränarens springare gjorde sin blott tredje start för året och kurvan har onekligen varit den rätta. Efter en tredjeplats i årsdebuten blev hästen tvåa i den efterföljande starten och nu kom segern.
– Han fick aldrig vila någon gång. Det var körningar hela vägen, men hästen kämpade på. Han kändes riktigt fräsch och fin, säger Jörgen S Eriksson.

Dollar Doc är därmed fortsatt obesegrad när han gått i ledningen. Detta var fjärde tillfället.
– Han biter ifrån sig bra när han får hästar omkring sig.

Att hästen skulle få en lite längre paus efter fjolårets sista start i december var bestämt, men uppehållet blev aningen längre än vad som var tänkt.
– Jag kände i sista starten i fjol att han var ganska sliten. Jag hade inga direkta planer så då bestämde vi oss för att ta ett break helt enkelt. Tanken var att han skulle komma ut i mars-april igen, men han fick en hovböld bak som vi håller på och jobbar med fortfarande. Det är i princip bra nu och snart ska vi kunna köra barfota runt om också som det känns. Hästen har snälla ägare som låter oss vänta ut honom.

”Klass I framöver”

Vilka vägar han ska ta framöver är inte riktigt bestämt i nuläget.
– Jag satt och tittade lite grann igår. Det finns en möjlighet att gå för Margaretas tidiga Unghästserie den 1 juli, men det lär behövas mer startpoäng för att komma med i det loppet än vad min häst har. Därför blir det nog så att vi åker till Årjäng om tio dagar och försöker kvala in till ett finallopp som körs längre fram i sommar. Finalen körs med voltstart vilket min häst inte är så van vid, men han känns starkare och mer travsäker nu. Sedan är jag inte främmande för att gå för Klass I framöver.

Hästens sexårige helbror Ready Doc (e. Ready Cash) hade ett fint fjolår med dryga halvmiljonen intjänad, men i år har det gått sämre. På sex starter har det blivit en andraplats som bäst. Något som dock kan ändras på nu på fredag då hästen startar i Bollnäs.
– Det är småsaker som gjort att han inte har fått till det. Vi får se om det kan släppa ordentligt för honom snart också. Han känns helt okej i träningen och jag tycker att hela stallet har lyft sig med fina prestationer bara sista veckan så vi hoppas att han åker med på det av bara farten, avslutar Jörgen S Eriksson.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Fullt fokus på fyraåringar

Dagens morgonsvep handlar bland annat om fyraåringsstjärnor i såväl Sverige som Italien, men bland annat mycket berörs även att en svensk guldhäst ska pröva lyckan i Frankrike.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Mister Hercules och Örjan Kihlström är ett av de deltagande ekipagen i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Mister Hercules och Örjan Kihlström är ett av de deltagande ekipagen i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Hur ska man göra för att slåss om en tätplacering i nästa års Elitlopp på Solvalla? Jo, vinna fyraåringsloppet Prix Readly Express på Solvalla med 400.000 kronor till vinnaren. I år är det dags för årets upplaga – den tredje i ordningen – och resultaten i Elitloppet drygt elva månader senare har varit minst sagt starkt när det gäller vinnarna i Prix Readly Express.

 • 2019: Svante Båth-tränade Attraversiamo (e. Kiss Francais) vann Prix Readly Express på svenska rekordet 1.10,5a/2.140 meter, fortsatte med att vinna Svenskt Travderby i september – och sluta tvåa i Elitloppet bakom Cokstile 2020!
 • 2020: Daniel Redén-tränade Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) spetsvann lekande lätt Prix Readly Express på 1.11,8. han vann Sprintermästaren och slutade tvåa i Svenskt Travderby – innan han för några veckor sedan slog till med seger i Elitloppet 2021!

Vem av kvällens tolv deltagare är mogna att göra samma resa som Attraversiamo eller Don Fanucci Zet? Mest meriterade inför årets Prix Readly Express är fjolårets Breeders Crown-vinnare Mister Hercules (e. Trixton), Kriterietvåan San Moteur (e. Panne de Moteur) och Breeders Course-vinnaren Hell Bent For Am (e. Muscle Hill).

***

2 Efter tio år som lärling hos Björn Goop väljer nu 28-årige Anton Sverre att ta ut proffslicens, skriver Travronden. Sverre tar ut licens redan om två veckor så från och med 1 juli kan han titulera sig proffstränare.
– Jag blir proffstränare på Färjestad och ska hålla till på Peter Cederins gård, två och en halv mil utanför Karlstad. Det här är en familjesatsning och jag gör det tillsammans med min sambo. Svärfar kommer vara ett viktigt bollplank för mig, säger Sverre till Travronden och när han säger svärfar så syftar han på Peter Cederin vars dotter Helena alltså är sambo med Anton Sverre.

I inledningsskedet beräknar han att ha sju-åtta hästar på sin träningslista.

***

3 Solvalla (första start 18.30) bjuder på fina onsdagstävlingar även vid sidan om huvudnumret Prix Readly Express. Första Jubileumstestet för femåringar ser bland annat Reijo Liljendahls högkapable italienare Admiral As (e. Ready Cash) och Svante Båths fyrfaldige miljonär Global Adventure (e. S.J.’s Caviar).

Admiral As ska starta i onsdagens femåringslopp på Solvalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Svenskfödda duon Ambrosius (e. Uncle Lasse) och Indigo Sisu (e. Chocolatier) ställs mot fyra italienare och två jänkare i ett uttagningslopp till korta varianten av Breeders Course med final på Jägersro under Åbergskvällen i slutet av juli.
Vid sidan om Solvalla blir det även breddlopp på Hagmyren (första start 17.45) på onsdagskvällen.

Startlistorna till dagens tävlingar finner du här.

Och du förresten! Förra veckan var det stor V86-succé för Sulkysport. Full pott med åtta rätt och över 53.000 kronor i utdelning för systemförslaget till Vaggeryds tävlingar. Idag vid lunchtid kommer Emil Persson med sina drag, avslag och spikar till kvällens omgång på Solvalla.
Sulkysports andelssystem hos Vinna Tillsammans gav 2.127 kronor tillbaka på satsade 110 kronor.

Här går det att köpa andelar till kvällens V86-omgång!

***

4 Alessandro Gocciadoro är ständigt i farten och aktuell både på svensk mark och hemma i Italien. På Solvalla luftar han Cash Maker (e. Donato Hanover) respektive Zap di Girifalco (e. Dream Vacation) och på Capannelle-banan i Rom dyker fyraåringsstjärnan Bengurion Jet upp.

Maharajah-sonen övertygade stort då han vann Fyraåringseliten i Köpenhamn under Lunden-banans Copenhagen Cup-dag och ska nu genrepa inför Grupp I-loppet Gran Premio Tino Triossi (€154.000) som likaså avgörs i Rom den 29 juni.

Motståndarna är blott fem till antalet, men innehåller såväl  Bleff Dipa (e. Mister J.P.) som vann fjolårets Derby del Trotto (€847.000) som Bristol Cr (e. Owen Cr) som vann Gran Premio Mipaaf (€407.000) som tvååring.

Startlista
2.100 meter autostart

 1. Bleff Dipa – Roberto Vecchione
 2. Black Beauty Key – Vincenzo Luongo
 3. Bengurion Jet – Alessandro Gocciadoro
 4. Bristol Cr – Gaetano di Nardo
 5. Bonjovi Mmg – Dario Battistini
 6. Birba Caf – Enrico Bellei

***

5

Vagabond Bi och David Persson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Ett av fjolårets stora utropstecken Vagabond Bi (e. Varenne) har haft svårt att återfinna fjolårsformen. Nu görs en satsning söderut med hopp om att hästen ska passa väl in i franska lopp istället för att behöva tävla mot elitskiktet här hemma i Sverige.
– Det är struligt att som amatör stå som tränare på hästen i Frankrike när det är snabba ryck så nu tar vi hjälp av Fredrik Wallin som hjälper mig med allt där nere. Resan startar på fredag och vi siktar mot ett lopp i Caen på tisdag, säger David Persson.

Då handlar det om Prix de Corneville (€31.000) över 2.200 meter autostart för sju, åtta- och nioåriga hästar som högst tjänat 185.000 euro.

***

6 Det blev 8.000 norska kronor i böter för Ole Johan Östre efter söndagens uppmärksammade händelse på Bjerke där han efter galopp körde ikapp fältet och ”punktmarkerade” en konkurrent under 400 meter som därmed stod utan chans att attackera.

Det var Joakim Rasmussen och Hat Trick som Östre och hans Almond Paste slogs om samma spår med, men domarna ansåg tydligt att Rasmussen hade rätt till spåret. Östre tilldelades 3.000 norska kronor i böter för snäv körning och ytterligare 5.000 norska kronor i böter för osportsligt uppträdande.
– När en häst galopperar ska kusken ta hästen utåt i banan och bort från fältet så fort det är möjligt, men Östre väljer att inte göra det. Istället kör han upp till Rasmussen och lägger sig på utsidan. Det är vad vi menar är osportsligt upptränade, säger Bjerkes huvuddomare Morten Arnesen till TGN.no.

***

7 Gott om svenskintresse är det ont om i Frankrike denna onsdag. Såväl tävlingarna i Chartres som Vichy har premiumstatus och sänds i den franska trav- och galoppkanalen Equidia, men den enda svensktränade hästen som syns i listorna är Ron Kuipers Gentile Hollandia (e. Niky) som dyker upp i Prix France Adot 28 (€19.000) för femåringar.