Fokustema
Elitkampen
Läs senare

Elitkampen: ”Knappt tränad”

Trots att inte Odd Herakles hade sin bästa dag så kunde det norska unikumet räkna hem sin tredje raka seger i Elitkampen.
– Fantastiskt att hästen kan göra en sådan här insats med tanke på att vi knappt har tränat honom över huvud taget i maj, sade tränaren Odd Paulsen efter loppet.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Odd Herakles. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Odd Herakles. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Triumfen var alltså Odd Herakles (e. Moe Odin) tredje i följd i Elitkampen och nu belönades han med lika mycket pengar som han totalt sett gjort vid de föregående segrarna.
Årets Elitkampen hade nämligen ett dubblerat förstapris kontra tidigare årgångar och gav en miljon kronor till vinnaren.
Den slanten har Odd Herakles gjort sig förtjänt av och kuskinsatsen från Tom Erik Solberg gick inte heller av för hackor.

Odd Herakles. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Från spår tio bakom bilen skickade han med full kraft i rygg på Åsrud Vilja (e. Järvsöviking) som med lätthet vann starten. Solbergs vakna val ledde honom fram utvändigt ledaren direkt och kunde överta taktpinnen efter 250 meter.

Fakta

Odd Herakles

Tolvårig svart hingst e. Moe Odin–Gaupen Stjerna e. Alm Svarten

St: 137: 66–15–15, 1.18,4ak*, 11.924.817 kr

Ägare: Paulsen Odd & Kvernenes L C, Norge.
Uppfödare: Odd Team AS, Norge.

Tränare: Odd Pauslen, Norge.

Där fick han sänka farten per omgående och behövde inte öka förrän på sista bortre långsidan. Från andra utvändigt avancerade nämligen finske Stallone (e. Frans) fram på hans utsida medan Månlykke A.M. (e. Månprinsen A.M.) fick göra jobbet från tredje utvändigt utan rygg de sista 800 meterna.
Det blev duon övermäktiga även om de verkligen bjöd upp till kamp. Odd Herakles vann med en halv längd på 1.20,0a/1.640 meter utan att Tom Erik Solberg behövde dra ner det norska huvudlaget.
– Odd Herakles vinner idag utan att ha en toppdag. Hästen travade inte som bäst utan vinner på grundklass, sade Tom Erik Solberg.

Melander bestraffad

Att förberedelserna inte varit de bästa underströk också tränaren Odd Paulsen efter loppet.
– Uppladdningen har inte varit den bästa. Hästen har nästan inte tränat över huvudtaget i maj och vi har fått behöva ett bakknnä. Det här är en otrolig häst och det känns speciellt att vi får göra det här inför all publik, sade Odd Paulsen.

Eftersnacket handlade dock mest om en annan händelse. I första kurvan hamnade Gunnar Melander på vingel med sin Månlykke A.M., blev över i tredjespår och bedömdes gå snävt ner i andraspår efter 300 meter gentemot Stjärnblomster (e. B.W.Modde) som svarade med galopp.
– Jag sitter i andraspår och Gunnar Melander kör ner under magen på min häst och så var den dagen förstörd. Vi har väntat på det här loppet länge och hon kändes otroligt bra idag, sade Mats E Djuse.
Gunnar Melander var dock inte enig med Djuse om att var ”ensam syndare” i den uppkomna situationen.
– Vi möttes på samma spår; jag var nere med hjulet före när han kom ut. Från det spår vi hade idag var det omöjligt, men jag var nöjd med hästen, sade Gunnar Melander.

Måldomarnämnden gick dock på Mats E Djuses linje. Gunnar Melander bötfälldes med 21.700 kronor samt tre veckors avstängning för att ha stört medtävlare.