Fokustema
Sulkysport nummer 21
Läs senare

Elitloppet – en gång om året

I veckans 108 sidor välfyllda utgåva får ni det mesta inför det bästa vi har - Elitloppet. Träffa Jean-Michel Bazire på ett sätt du aldrig gjort, Daniel Redéns kvartett och flera röster om Readly Express. Självklart får du även tips och startlistor till hela helgen, presentationer av alla Elitloppsdeltagare och så mycket mer.
Trevlig läsning!
Av
Cecilia Kristoffersson
Upplåst för dig som är prenumerant
 • Ledare
 • Personligt – Jean-Michel Bazire
 • Daniel Redéns kvartett
 • Readly Express – Här är ditt liv
 • Presentation av alla Elitloppshästar
 • Kusk VM – Doug McNair vill skriva historia, igen
 • Krönika
 • Mitt Elitlopp – Tre deltagare minns tillbaka
 • Nu är det dags, Månprinsen!
 • Treåringseliten – Axl Rose betade svenskt gräs
 • Marie Norbergs debut under Elitloppet
 • Tips och startlistor till Solvalla fredag, lördag och söndag, V86 onsdag som delas mellan Åby och Örebro, V64 på Axevalla torsdag och Hagmyren fredag.
 • Hon kör vinnaren i Elitloppet
 • V75-referat från Gävle
 • Förra veckans höjdare
 • … Och så mycket mer!

Köp lösnummer i appen!

Inte prenumerant på Sulkysport ännu? Då kan du enkelt bli det via länken nedan eller köpa lösnummer i vår app för 30 kronor styck.

Är du prenumerant ingår även Sulkysport digital och premium!

På nätet läser du oss enklast i vår app som finns att ladda ner kostnadsfritt från App Store eller Google Play. Du hittar länkarna nedan!

Länk till App Store

Länk till Google Play

Fokustema
Inför V75
Läs senare

Från vägran till V75-vinst

Från banrekord i debutframträdandet till tävlingsvägran ett år senare.
Lördagens V75-favorit Kantens Rose (e. Ready Cash) må komma med fem raka segrar i bagaget, men ingen kan påstå att resan varit spikrak.
– Även om jag alltid uppfattat henne som fartfylld måste jag säga att utdelningen varit över förväntan, säger hästens uppfödare, ägare och tidigare tränare Tomas Blom.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Chivas Bluegrass vann åtta lopp i Åmålsamatören Tomas Bloms regi. Dottern Kantens Rose har redan nått tio vinster och startar i V75 i morgon. Foto ALN
Chivas Bluegrass vann åtta lopp i Åmålsamatören Tomas Bloms regi. Dottern Kantens Rose har redan nått tio vinster och startar i V75 i morgon. Foto ALN

Låt oss börja med att backa bandet. Tomas Blom är alltjämt aktiv som B-tränare med två hästar i stallet och han saknar inte meriter.
Kantens Rose mamma Chivas Bluegrass (e. Pine Chip) gjorde Blom till V75-vinnare och stoet sprang totalt in 675.600 kronor under sin karriär som innehöll åtta fullträffar på 69 försök.

Dessförinnan har han även V75-triumfer med Kanten’s Guy (e. Rosalind’s Guy) som vann såväl Klass III som Klass I-försök, men då var det Magnus Jakobsson som tränade. Faktum var att hästen vann 15 av 45 lopp i karriären.

Ändå får man säga att Chivas Bluegrass är hans bästa häst genom tiderna och – i förlängningen – den han har haft mest nytta av.
Att betäcka henne med Ready Cash har nämligen visat sig vara ett lyckat beslut utifrån hur Kantens Rose har tävlat.

Specialtränad

Ja, åtminstone initialt under karriären samt nu under 2020 års andra halva. Tävlingsdebuten ägde rum i Åmål i oktober som treåring och hade omöjligen kunnat gå bättre.
– Hon vann på 1.16,2/2.080 meter vilket var nytt banrekord för treåriga ston. Så visst märkte jag att hon hade farten som behövdes, men hon har alltid varit speciell. Hon vann lopp som fyraåring också, men på hösten fungerade det inte alls. Vi for till Romme för att tävla, men hon ville helt enkelt inte vara med så vi fick stryka och åka hem, säger Tomas Blom.

Från defilering och fram mot start spände sig helt enkelt stoet så till den grad att hon blev besvärlig att hantera och inte gick att tävla med.
– Då tog jag beslut att testa ett miljöombyte och lämnade henne till Robert Bergh. Han körde sitt koncept hemma och allt verkade bra, men när hon var inne till Åby för att kvala i våras gick det inte alls. Samma sak upprepade sig och det blev inget kval.

Det blev inget kval

Kantens Rose medgörlighet har inte alltid varit den bästa.

Stallets lärling Dwight Pieters fick i uppdrag att ”specialträna” henne inne på Åby och det gav resultat.
Den 4 juni genomförde Kantens Rose ett godkänt kvallopp på 1.16,1/2.140 meter och efter det påbörjades vändningen.
Förvisso med två bakslag genom diskvalifikationer, men de kom inte i följd utan följdes direkt upp med segrar.

Fortsätter med franskt

Nu är de så pass många i följd att Kantens Rose har byggt ett snyggt, prydligt ”staket” á fem raka.
– Visst har jag förstått att det här skulle kunna bli bra bara hon hade huvudet med sig, men resultaten är över all förväntan. Hon har ju gått i dödens flera gånger och vunnit, men kanske var hon lite sämre senast, säger Blom och lägger till:
– Jag vet dock att hon hade haft lite dåliga blodvärden före det, det kan ha spelat in och i sådana fall bör hon väl vara lite vassare denna gång, men… ja, jag tror det blir svårt i morgon. Mycket handlar ju om hur hon hamnar till från sitt sjundespår bakom bilen.

Ett par decemberstarter till tycks vara aktuellt innan Kantens Rose ska få en tävlingspaus. Under tiden kan den nu pensionerade 62-åringen pyssla med den ett år äldre helbrodern Kantens Cash (e. Ready Cash) 1.14,8m/71.100 kr som nu är tillbaka i stallet hemma i Åsensbruk efter period av blandade resultat hos just Robert Bergh.
– Sedan har Chivas Bluegrass ett stoföl efter Prodigious och hon kommer betäckas med Fabulous Wood så vi fortsätter med det franska trots att de kan vara lite besvärliga, säger Tomas Blom.

Inte undra på annat. När hästarna springer åt rätt håll och bestämmer sig för att vara med tycks de oslagbara.
Hur till vida Kantens Rose ska lyckas bärga en sjätte raka seger tycks mest vara en humörfråga!

V75-tips: Förlänger segerraden

Fokustema
Bergsåker
Läs senare

Chopin Gar på ”svenskt rekord”

Nytt svenskt rekord för utlandsfödda tvååriga hingstar och valacker på Bergsåker ikväll.
Chopin Gar och Rikard N Skoglund saknade motstånd i finalen i Norrlands Elitserie med 150.000 kronor i förstapris.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Timo Nurmos italienskfödde tvååring snabbstartade till spets och väl i ledningen satt Rikard N Skoglund tidigt på leken bakom Chopin Gar (e. Father Patrick-Mind Wise As) även om klockan visade 1.13,1 första 500 meterna.

Fakta

Chopin Gar

Brun hingst 2 år e. Father Patrick-Mind Wise As e. Lemon Dra
Rekord: 1.13,7ak
Prissumma: 253.000 kr
Resultat: 4 st: 2-0-1
Ägare: Renato Bruni med flera
Uppfödare: Allevamento Garigliano Srl, Italien
Tränare: Timo Nurmos, Solvalla
Körsven: Rikard N Skoglund, Solvalla.

Expandera

Därefter kunde Skoglund dra ner farten och första kilometern travades efter 1.16,2. På upploppet försökte Timber, men Jocose-sonen kom aldrig i närheten. Chopin Gar vann med en säker längd efter en slutrunda i 1.14-fart.

Vinnartiden skrevs till 1.15,4a/2.140 meter, vilket var nytt svenskt rekord för utlandsfödda tvååriga hingstar/valacker och en förbättring av tyskfödde Zerberus rekord med tre tiondelar – satt på Recklinghausens 1.200-metersbana för 20 år sedan. På den tiden räknades segertider satta utomlands som svenskt rekord, vilket inte görs längre…och på den tiden spelade inte heller banlängden någon roll.

1,7 sekunder från italienskt rekord

Något italienskt rekord handlade det däremot inte om…det hålls av Vincent Sm (e. C.C.’s Chuckie T.-Nikita Yankee Sm) på 1.13,7a/2.100 meter, satt i Neapel i december 2016.

Chopin Gar köptes på ITS Yearling Sale förra året för 105.000 euro och Father Patrick-sonen delägs av Face Time Bourbons delägare Renato Bruni.

Mödernet är högklassigt och modern Mind Wise As (e. Lemon Dra), 1.13,4/€291.407, var en unghäststjärna av stora mått med vinster i Gran Criterium Filly och Criterium Cirigliano som tvååring. Treåringssäsongen innehöll triumfer i Gran Premio Carlo Marangoni, Campionato Femminile 3 anni och en fjärdeplats i det italienska Derbyt.

Chopin Gar är halvbror med Magnus Dahléns stjärna Velvet Gio (e. Nad Al Sheba), 1.10,5ak/3.411.714 kr. Mind Wise As ingår i sin tur i samma syskonskara som In Wise As (€221.288), Swan Wise As (€120.038) och Uet Wise As (€116.365).

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Victor Ferm vann i ny regi

Andra starten och första segern i regi Jean-Michel Bazire.
Victor Ferm höll knappt undan för svenskfödde Martin de Bos.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jean-Michel Bazire vann lopp med nyförvärvet Victor Ferm på Vincennes idag. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Jean-Michel Bazire vann lopp med nyförvärvet Victor Ferm på Vincennes idag. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Jean-Michel Bazire hittade till täten med italienske Victor Ferm (e. Nad Al Sheba-Gavina di Casei) i Prix de Quimper (€50.000) på Vincennes och sexåringen kunde öppna efter långsamma 1.17,1 första 1.850 meterna med Martin de Bos i dödens och Speedy Face i andra utvändigt.

Den senare galopperade bort sig 500 kvar och loppet blev istället en ren speeduppgörelse. Med knapp marginal kunde Victor Ferm hålla undan till vinst före Martin de Bos (e. Maharajah) på 1.15,3/2.850 meter.

Victor Ferm gjorde sin andra start i regi Jean-Michel Bazire och efter en tredjeplats i debuten i Prix de Cosse Le Vivien bakom Ferrari B.R. och Sobel Conway kom första triumfen.

Italienaren har tidigare vunnit i Frankrike och förra året tog han hem Prix du Pont d’Iena (€63.000) på Enghien och på hemmaplan vann han Gran Premio Repubblica (€40.040) och som fyraåring finns också seger i Gran Premio Citta di Follonica.