Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Elitloppshästar gör comeback

Elitloppshästar i Eskilstuna och kallblodstoppar i Gävle. Dansken som lämnar hemlandet. Mångmiljonrullning i coronatider. Det och mycket mer kan ni läsa om i Sju nyheter vid sju.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Foto Mia Törnberg och Mathias Hedlund
Foto Mia Törnberg och Mathias Hedlund

1 Inte en start sedan segern i Svenskt Kallblodskriterium i augusti. Ikväll på Gävletravet är hemmahästen Bäcklös Uriel tillbaka på banan i ett fyraåringslopp för kallblod av mycket hög klass. Av de mest meriterade svensktränade kallbloden i kullen startar de flesta i kvällens försök till Sleipner Cup.

– Bäcklös Uriel känns bara bra, men behöver ett par lopp i kroppen. Det här blev ett fantastiskt bra lopp. Det är inga dåliga hästar i loppet och alla startande har över 1.000 startpoäng, säger Bäcklös Uriels tränare Nicklas Blom.

***

Elitkampen-vinnaren Tangen Haap. Foto Mia Törnberg

2 …och Gävletravet bjuder på fler godbitar ikväll. En av fjolårets bästa treåringar i Sverige, Global Adventure jagar första årssegern med ett lopp i kroppen. Minnestads El Paso är tillbaka på svensk mark efter en vinter i Frankrike och startar i snabbloppet, medan fjolårets Elitkampvinnare Tangen Haap försöker följa upp vinsten i årsdebuten med ny triumf i ett kallblodslopp av god klass. Gävle (första start 18.20) och Boden (första start 18.30) är banorna som tävlar idag. Här är startlistorna till torsdagens tävlingar i Sverige!

***

3 Tioåringen Thunder Peak (e. Quatre Juillet) har större delen av karriären tränats av Steen Juul och vunnit 20 av 99 starter, däribland ett silverdivisionsförsök på Bjerke i november förra året. Nu byter hästen tränare – och hemland. Jägersros Thomas Uhrberg tar över hästen enligt danska websidan travservice.dk.

Anledningen är tävlingsstoppet i Danmark på grund av coronaviruset enligt ägaren Peter Stenaa och sker i samråd med tränare Juul, som ska få tillbaka hästen så fort danska banor öppnar igen. Thunder Peak står med 1,4 miljoner danska kronor på kontot och har vunnit årets båda starter.

***

4 En digital auktionskatalog med hästarna som valts ut till den selekterade Elitauktionen för att möjliggöra privata affärer. Det blir resultatet sedan ASVT Trottex igår meddelat att årets Elitauktion, som skulle ha hållts den 29 maj, flyttas fram med anledning av coronakrisen. När auktionen kan hållas finns inget besked om, men enligt ASVT sker det tidigare efter sommaren.

***

trav, travsport, sulkysport, solvalla, elitloppet, v75
Dreammoko. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

5 Gulddivisionsfinal på lördag med vinterns häst Disco Volante – ett ”vanligt” snabblopp i Eskilstuna på tisdag med två tidigare Elitloppshästar i fältet. Det börjar röra på sig i trav-Sverige och i Eskilstuna gör både Björn Goop-tränade Dreammoko (fyra i finalen 2018 när Ringostarr Treb vann) och Daniel Redéns Sorbet (oplacerad i försöket 2019) årsdebut. Startlistan hittar Du i Sulkysports spelkalender.

***

6 …på tal om elithästar. Efter segern i gulddivisionsfinalen på Solvalla på annandagen har Admir Zukanovic-tränade Stepping Spaceboy två missar i rad i början av året. Igår testade Åbytränaren hästen i ett banjobb, enligt Åbytravets twitter @abytravet, och klockan visade 1.15/1.600 meter. ”Jag var nöjd med hästen och nu för vi börja snegla i propphäftet igen”, sade Admir till Åbytravet efteråt. Sjuårige Stepping Spaceboy har tjänat 2,5 miljoner kronor så här långt.

***

7 31,8 miljoner kronor i V86-omsättning för två veckor sedan med draghjälp av jackpot, 28,1 miljoner en ”vanlig” omgång förra veckan och 33,3 miljoner kronor igår! Det råder inget tvivel om att i tider av inställd humanidrott drar travet extra mycket spel, bland annat från utlandet. Motsvarande dag ifjol [27 mars) stannade omsättningen vid 22,7 miljoner kronor.

Onsdagens högst doterade lopp, Active Bowlers lopp, på Solvalla med 100.000 kronor till vinnaren hade blott lockat fem hästar. Jim Oscarssons sto Aperfecttric (e. Aperfectyankee) behöver inte be om ursäkt för årets andra seger värd sexsiffrigt belopp. Från rygg på ledande Global Bookmaker satte Jim in stöten 400 meter från mål och Aperfecttric försvann ifrån till lätt seger på 1.15,1a/2.140 meter via 1.14,5 sista 700. Tvåan i Svensk Uppfödningslöpning, Armani Degato, galopperade efter ett knappt varv.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Felfri, då kom första segern

Bandido Gar ropades in på ITS Yearling Sale 2018 och under torsdagskvällen i Örebro kom första segern i fjärde försöket för treåringen.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

Bandido Gar (e. Maharajah) klubbades för 42.000 euro i Italien för nästan två år sedan och Susanne Richter plockade ut hingsten redan som tvååring, men i båda starterna ifjol gjorde hästen bort sig med galopp. Årsdebuten som treåring dröjde till mitten av juni och där slutade den italienfödde hästen sjua med galopp, men under gårdagskvällen travade hästen i ett helt lopp för första gången och då var skrällen (61 gånger i toton) ett faktum.

Körande Kim Eriksson smög initialt i tredje invändigt, men in på slutvarvet kom en lucka och Bandido Gar lyftes ut en position. Hästen fick sedan gå med i tredjespår på sista bortre långsidan och drygt 500 kvar var han utan rygg. Med rejäla steg tog han sig allt närmare täthästarna och via 1.13,9 sista 1.000 avgjorde han med 2,5 längd på 1.16,5/2.140 meter.

Stallkamraten startar på V75

Förstapriset uppgick till 30.000 kronor och det här var Susanne Richters första tränarseger för året. På lördag startar Jaded-sonen Ural från perfekt läge i silverdivisionen.

Bandido Gar är undan Georgette Gar (e. Lemon Dra), 1.15,2*/€16.344, som lämnat Premio Andreani-segrarinnan Una Bella Gar (e S.J.’s Photo), 1.11,8/€207.425, och Zefir Gar (e. Carenne), 1.10,6*/€298.124, vars största seger tagits i Gran Premio Citta di Napoli.

Fakta

Bandido Gar

Kön: brun hingst
Född: 20 april 2017
Härstamning: Maharajah-Georgette Gar
Intjänat: 33.800 kronor
Resultat: 4 st: 1-0-0
Rekord: 1.16,5m*
Ägare: Kjell Hägg, Grängesberg
Uppfödare: Allev. Garigliano S.R.L., Italien
Tränare: Susanne Richter (a), Romme
Körsven: Kim Eriksson, Mantorp

Expandera
Fokustema
Norrlands Grand Prix
Läs senare

Global Adventure och Hail Mary möts igen

Global Adventure blev Hail Marys baneman i det sista försöksloppet till Norrlands Grand Prix. På torsdag möts de igen, nu i finalen med 250.000 kronor till vinnaren.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Global Adventure. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Global Adventure. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Åtta lopp där hästarna samlat poäng för att komma med i Norrlands GP har körts under våren och försommaren på norrländska travbanor och hela tre av dem har vunnits av Robert Berghs Hail Mary (e. Googoo Gaagaa – Dreams U.S.). I det sista, på finalbanan Bergsåker, åkte dock Hail Mary på sin första förlust i år, då Svante Båths Global Adventure (e. S.J.’s Caviar – Platinium Shine) vann på 1.11,7a/2.140.

Andra namnkunniga hästar i Norrlands GP är Kungapokals- och Sprintermästartrean Click Bait (e. Cantab Hall – Fun At Parties), italienske Acciaio (e. Love You – Light My Candle) och norske årgångstoppen Golden Dream M.E. (e. Buzzin Brian – T.J.Mixy) som kommer från seger i ”norska Sprintermästaren” Jarlsberg Grand Prix.

Elva hästar startar i Norrlands Grand Prix och det går inte att låta bli att påpeka att inte en enda av dem har på papperet formellt norrländsk hemmabana.

I finalen i Norrlands Elitserie för treåringar är det 200.000 kronor till vinnaren. Där startar bland annat Uppfödningslöpningstvåan Armani Degato (e. Raja Mirchi – Miss America) som nästa vecka får mycket att stå i. På måndag, tre dagar före Bergsåkers treåringsfinal, ska Armani Degato nämligen vara med med i Breeders Course-uttagning på Solvalla.

Anmälningslistor

Norrlands Grand Prix, Bergsåker torsdag 16 juli, fyraåringar, 2.140 meter autostart. Förstapris 250.000 kr:

 • Acciaio – tränare: Timo Nurmos
 • Aramis Bar – Björn Goop
 • Brake Cooling – Stefan Melander
 • Click Bait – Stefan Melander
 • Demon Onthe Hill – Reijo Liljendahl
 • Gerry – Reijo Liljendahl
 • Global Adventure – Svante Båth
 • Golden Dream M.E. – Noralf P Braekken
 • Hail Mary – Robert Bergh
 • Summit In Sight – Daniel Redén
 • Zola Key – Björn Goop

Norrrlands Elitserie final, treåringar, 2.140 meter autostart. Förstapris 200.000 kr:

 • Amperage Hanover – Petri Salmela
 • Armani Degato – Svante Båth
 • Axel Ruda – Pär Ländin
 • Bitcoind ’Arc – Jörgen S Eriksson
 • Fire N’Fury – Stefan Melander
 • Hector Sisu – Petri Salmela
 • Hopeusteponalego – Stefan P Pettersson
 • No Doubt – Emilia Leo (a)
 • Playing Trix – Reijo Liljendahl
 • Survivor W.F. – Robert Bergh
 • Västerbo Cobber – Ola Åsebö (a)
 • Zack Bris – Oskar Kylin Blom

Startlistor med startspår och kuskar blir klara under fredageftermiddagen.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

”Vi letar en gård”

Melander har sagt upp stallet, finalbiljetter på spel på Axevalla, klartecken från Norge och rekord i Finland.
Det är ett par av rubrikerna i fredagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Månprinsen A.M. och Gunnar Melander. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Månprinsen A.M. och Gunnar Melander. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

1 Hösten 2018 lämnade Gunnar Melander Dannero och blev Bollnästränare. Han flyttade in som hyresgäst på Runemo Gård i Alfta, men nu har han sagt upp boxarna.
– Ja, det har jag faktiskt gjort. Vi letar en gård nu till oss och hästarna, säger Melander till helahalsingland.se.

Runemo Gård passade oss väldigt bra som en mellanlandning

Till tidningen berättar proffstränaren att han och sambon AnnaMaria Öberg söker efter en egen gård i Hälsingland-trakten, men paret har inte köpt någon nytt ställe och när flytten sker är inte bestämt.
– Vi har egentligen letat gård sedan vi flyttade hit, men Runemo Gård passade oss väldigt bra som en mellanlandning innan vi hittade något, fortsätter 73-åringen, som har sex hästar på träningslistan och det stora stjärnan är såklart Månprinsen A.M. med över 9,4 miljoner kronor på kontot.

***

2 Idag tävlas det på fyra svenska banor: Dannero (första start 12.20), Axevalla V64 (18.20), Bollnäs (18.25) och Årjäng (18.30).
På Axevalla körs sex uttagningslopp till Stochampionatet. De två främsta från varje heat går vidare till finalen som avgörs söndag den 19 juli över 2.640 meter med 1,2 miljoner kronor till vinnaren.

Här är startlistor i pdf-format till dagens tävlingar.

***

3

Önas Prince och Per Nordström. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport

Önas Prince (e. Chocolatier) bärgade karriärens femte seger i åttonde försöket när han spetsade hem Juliloppet i Örebro igår kväll i händerna på sin tränare Per Nordström. Treåringen landade på 1.15,2a/2.609 meter utan att pressas och belönades med 125.000 kronor.

Han har 576.200 kronor på kontot och i nästa start väntar en tuffare uppgift. Önas Prince ska ut i Breeders Course-finalen, som körs på hemmaplan tisdag den 28 juli (Åbergs-kvällen) över 1.640 meter autostart med 700.000 kronor till vinnaren.

***

4 Årjäng arrangerar lördagens V75-tävlingar och det väntas bli hög omsättning. Norska spelare deltar i helgens omgång och sjurättspotten är förstärkt med över 30 miljoner kronor. Det är faktiskt femte helgen i rad det är jackpot på den stora spelformen.

Jag tror på mycket god segerchans

En tänkbar spik är ett tioårigt kallblodssto från grannlandet i väster.
Åsrud Vilja (V75-4) vann på enormt sätt senast och hästen har varit fortsatt fin efteråt. Jag har inget negativt att rapportera. Hon är inte snabb ut från innerspår, men rapp iväg från alla andra spår och utgångsläget blev perfekt. Ulsrud Tea är egentligen den enda konkurrenten emot och vi har bättre spår. Alla lopp ska köras, men jag tror på mycket god segerchans. Det blir skor runt om och vi fortsätter med jänkarvagn, säger Tor Örjan Johansen.

Sulkysports V75-tips med analyser och intervjuer publiceras klockan 12:00 idag.

***

5 135 ettåringar ska säljas på den norska Klasselöpsauktionen i år och på grund av rådande pandemi sker försäljningen digitalt. Auktionen pågår från tisdag den 8 september till fredag den 11 september.

Här är samtliga hästar som ska få ny ägare.

***

6 Peter Untersteiners topphäst Heart Of Steel (e. Cantab Hall), 1.10,2ak/2.839.108 kr, skrällde i Copenhagen Cup, men var sig inte lik i Jubileumspokalen i Skive gången efter. Nu har sexåringen gjort en halsoperation på grund av entrapment, vilket innebär att struplocket fastnar i ett slemhinneveck.

Heart of Steel. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

– Ingreppet gjordes efter starten i Skive och allt verkar ha gått bra. Han fick vila 14 dagar efter operationen, där efter joggades hästen i två veckor och nu har Heart Of Steel börjat gå snabbjobb. Det ser lovande ut och han blir borta drygt sex veckor till, säger Halmstadtränaren.

***

7 Santtu Raitala blev den förste körsven i Finland att vinna sju lopp under en och samma tävlingsdag. 29-åringen slog till med den bedriften på Pihtiputa-banan i onsdags. Raitala hade totalt åtta styrningar och vid enda plumpen slutade han femma.

I Sverige har Björn Goop, Åke Svanstedt, Örjan Kihlström och Tommy Zackrisson bärgat sju segrar på samma tävlingsdag. Åtta vinster samma dag, på två olika banor, har såväl Björn Goop som Erik Adielsson mäktat med.