Fokustema
Startlistor
Läs senare

Elitloppshelgen: De är först ut!

En tredjedel av kartan till Elitloppshelgen är lagd.
Här är startlistorna till fredagens tävlingar med ASVT:s auktionslopp, lilla Harpers och speedrace för kallblod.
Av
Mathias Hedlund
Ajson vann auktionsloppet som tvååring. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Ajson vann auktionsloppet som tvååring. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Elitloppshelgens första lopp släpps iväg klockan 14.30 på fredag – Solvallas Gymnasieutmaning – och det blir en nydaning av fredagen med senarelagd start jämfört med de traditionella lunchtävlingarna som bjudits under många år. Samtidigt blir det spelformsbyte till Grand Slam 75 som huvudspel.

ASVT:s auktionslopp för treåringar bjuder på de högsta prischeckarna och intresset i klassen för hingstar och valacker var så pass stort att loppet delades med 100.000 kronor till vinnaren i varje avdelning, medan stovinnaren plockar hem 200.000 kronor.

Tätduon från fjolårets auktionslopp för tvååringar under Kriteriehelgen, Moa Thörngren-tränade Ajson (e. S.J.’s Caviar) och Erwin Bots Valnes Phenix (e. Fabulous Wood), finns med i varsitt lopp bland hingstarna och valackerna, där även tvååringsfyran Pop The Cork (e. Perfect Spirit).
I stoklassen finns Lise-Lotte Nyströms Arigato (e. Brillantissime), som slutade trea i auktionsloppet som tvååring.

Och på tal om Elitloppshelgen. Björn Goop-tränade Scarfo Pellini (e. Walner), som är obesegrad efter två starter, såldes på Elitauktionen för två år sedan för 1,8 miljoner kronor! Nu dyker hon upp i stonas auktionslopp.

Åtta av nio norska i speedrace

Fredagens bjuder också på speedrace för kallblod, men det svenska intresset för loppet verkar ha varit svalt. Stockholms Travsällskap har bjudit in åtta hästar – norske Alm Nagano (e. Moe Odin) kvalade in via seger i en supersprint i Gävle – och sju av de åtta är norsktränade och norskfödda.
Den ende svenske hästen bland de åtta är Jan-Olov Persson-tränade B.W.Sture (e. Moe Odin).

Startlistorna till lördagens och söndagens tävlingar blir klara söndag kväll.

Här är startlistorna till fredagens tävlingar på Solvalla.