Fokustema
Frankrike
Läs senare

Elvaåringar får vara med i Prix d’Amérique

Nästa år får elvaåringar tävla vidare i Frankrike! Men endast vintermeetinget ut.
Av
Lars G Dahlgren
Elvaåringar får tävla februari ut, lägre prispengar i montéloppen, och 4,5 miljoner euro mindre i prispengar totalt. Det är nyheter i årets franska vintermeeting. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Elvaåringar får tävla februari ut, lägre prispengar i montéloppen, och 4,5 miljoner euro mindre i prispengar totalt. Det är nyheter i årets franska vintermeeting. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Det bestämdes när det franska förbundet hade sitt septembermöte, då vintermeetingets ramar fastställdes. En intressant nyhet är alltså att den kull som faller för åldersstrecket vid årsskiftet, ”V-hästarna”, ges två månaders respit och får fortsätta tävla även i januari och februari som elvaåringar.

Gällande det största och viktigaste loppet, Prix d’Amérique, skulle det kunna innebära att Sébastien Guaratos trotjänare Valko Jenilat (e. Kepler) kan vara med en gång till där.

En annan nyhet är att det görs en liten omfördelning mellan sulkylopp och monté. Nuvarande fördelning är att 32,2 procent av prispengarna går till montéloppen. Den nya procentsatsen blir 28,8. Motiveringen är att det är fler startande hästar i sulkyloppen.

Sammanlagt kommer det franska vintermeetinget på Vincennes att omfatta 90 tävlingsdagar och fördela 36,6 miljoner euro i prispengar, 49.100 euro i snitt per lopp. Det är en kraftig sänkning jämfört med 2018-19, då 41,1 miljoner euro delades ut och medelprissumman per lopp var 54.280 euro. Detta var i sin tur en sänkning jämfört med 2017-18 med 8,8 procent av prispengarna.

Nerdragningarna av prispengarna i år är en följd av att det franska stora hästspelsbolaget PMU hade flera förlustår i följd som täcktes upp av fonderade medel, och till i år var man tvungen att dra i bromsen och sänka kostnaderna kraftigt för både administration och i tävlingssystemet. PMU har rensat i produktfloran, och man har nu kunnat börja se positiva effekter av det. Spelet på hästar har till och med augusti ökat med 0,5 procent, men PMU har för den skull tappat 1,2 procent totalt.

Eftersom PMU samtidigt sänkt sina egna kostnader förväntas det franska travförbundet dock överträffa budget med 2,5 miljoner euro och göra ett positivt resultat på 3,7 miljoner euro – första gången på sju år som LeTrot visar plusresultat i så fall.

Fokustema
Travgala
Läs senare

Amatörer gjorde rent hus

Amatörlicensinnehavare gjorde rent hus på Danneros travgala i lördags.
Av
Lars G Dahlgren

Alla priser, både för fyrbenta och tvåbenta, gick till amatörer. Elisabeth Lundholm har de hästar som korades till banans främsta varmblodet både bland yngre och äldre, Soul Tan och Everest Sisu, och utsågs också till Årets tränare.

Dannero var ensam bana att ha travgala ihelgen som gick men till helgen åker skokrämen till dansskorna fram på desto fler ställen: Axevalla, Färjestad, Halmstad, Jägersro, Kalmar och Åby.

Pristagarna

Årets häst och äldre varmblod: Everest Sisu (e Muscle Hil – Verify) – Elisabeth Lundholm (a)
Årets yngre varmblod: Soul Tan (e. Maharajah – Waikiki Woman) – Elisabeth Lundholm (a)
Årets yngre kallblod: Hibovalle (e. Järvsöviking – Siva) – Lennart Wedin (a)
Årets äldre kallblod: Husnäs Elving (e. Månprinsen A.M. – Nylands Xenia) – Håkan Norman (a)
Årets sto: Torpa Olea (e. Skaffer Brunen – Riska Lill) – Lars Selin (a)
Årets montépris: Igor Sånna (e. Make It Happen – Xmas Hornline) och Lena Fritz – Fredrik Lundgren (a)
Årets tränare: Elisabeth Lundholm (a)
Årets kusk: Ingvar Nyberg (a)
Årets ponnyekipage kategori A: Månstorpsspaderdam – Maja Olofsson
Årets ponnyekipage kategori B: Shokota – Stella Edin

Fokustema
Italien
Läs senare

Corona-virus stoppar travtävlingar

Igår ställde La Maura-banan i Milano in sina tävlingar på grund av corona-virus och nu gör Padova samma sak den 26 februari.
Av
Claes Freidenvall

Fyra travbanor höll däremot tävlingar i pastans land igår – Bologna, Florens, Foggia och Neapel – och idag tävlar Albenga, Follonica och Taranto.

Mest oroligt i Italien är det i Lombardiet – läs Milano – och Veneto, vilket bland annat gjort att de två sista dagarna av karnevalen i Venedig ställts in på grund av virusutbrottet.

Enligt svt.se har utbrottet hittills lett till 79 konstaterade fall av smitta och två dödsfall. Flest smittade – 39 stycken – har upptäckts i regionen Lombardiet, där alltså travbanan La Maura finns placerad.

Fokustema
Hingstligan 17-23 februari 2020
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

22-åring i topp

Scarlet Knight fyllde 22 år vid årsskiftet, men det hindrar inte den forne Hambletonian-vinnaren att fortsatt fira framgångar som avelshingst. Förra veckan kunde han räkna in sex ettor på svenska travbanor.
Av
Claes Freidenvall
Scarlet Knight var pappa till sex vinnare förra veckan. Foto: stalltz.se
Scarlet Knight var pappa till sex vinnare förra veckan. Foto: stalltz.se

Ett andrapris och fyra tredjeplatser ståtar Scarlet Knight med i den svenska championligan för avelshingstar. Redan 2012 var han tvåa (efter Love You) och Pine Chip-sonen är still going strong vid 22 års ålder.

Fakta

Förra veckans toppar:

Sex segrar:

Scarlet Knight

Fem segrar:

Love You
S.J.’s Caviar

Fyra segrar:

Zola Boko

Tre segrar:

Maharajah
Muscle Hill
Quite Easy
Super Photo Kosmos

Fotnot: gäller 17-23 februari 2020.

Expandera

Förra veckan slog han till med sex vinnare och det toppade han på. I hans segerbukett ingick Body Contact, Nappa Scar, Panamera, Puccini, Secondary Stall och Velegance.

Sexlingen innebar att Scarlet Knight gick upp i delad topp i hingstligan tillsammans med Maharajah. Båda hingstarna har 31 vinnare i Sverige per den 23 februari 2020.

Bakom Maharajah och Scarlet Knight skuggar Love You med 29 vinster och han kunde räkna in fem vinnare förra veckan och lika många ettor hade S.J.’s Caviar.

Segerrikaste avelshingstar 2020
Namn
StarterSegrar
Maharajah
19831
Scarlet Knight
28231
Love You
20729
Ready Cash
11725
Dream Vacation
19321
Quite Easy
13521
S.J.'s Caviar
15620
Super Photo Kosmos
16420
Muscle Hill
20119
Andover Hall
9518
Pastor Stephen
16018