Fokustema
Darling Mearas
Läs senare

EM-mästarinnan till Paris

Franska storloppet Prix Marcel Laurent (€120.000) för fyra- och femåringar avgörs på Vincennes på torsdag och Stefan Persson har kontrakterat Björn Goop för att köra EM-mästarinnan Darling Mearas.
Av
Claes Freidenvall
Darling Mearas med skötaren Ann-Sofie Johansson. På torsdag har Stefan Perssons sto dragit innerspåret bakom bilen. Foto: Mia Törnberg
Darling Mearas med skötaren Ann-Sofie Johansson. På torsdag har Stefan Perssons sto dragit innerspåret bakom bilen. Foto: Mia Törnberg

Stefan Perssons Darling Mearas är ute i ett riktigt getingbo – Fredrik Wallin startar också Inga In Heaven – och loppet innehåller en rad storheter. Jean-Michel Bazire selar ut Davidson du Pont (e. Pacha du Pont), vilken ståtar med två raka Grupp I-vinster i Criterium des 5 ans (€240.000) och Prix de l’Etoile (€240.000).

Från franskt håll startar också Jarmo Niskanen Stall Skyttens Earl Simon (e. Prodigious), vilken närmast kommer från en tredjeplats i Europaderbyt bakom svenskfödda duon Villiam och Mellby Free.

Alessandro Gocciadoro skickar Adrian Chip-sonen Vitruvio till Vincennes och han är på jakt efter sin femte raka seger. Efter triumfen i Gran Premio d’Europa (€440.000) i Neapel i början av juni har han också vunnit GP-löpningarna Tino Triossi (€154.000), Continentale (€154.000) och Giuseppe Biasuzzi Memorial (€88.000) i Italien.

Fredrik Wallins Inga In Heaven (e. Orlando Vici) tog sin första seger på fransk mark i senaste starten när hon vann Prix Klymene (€75.000) på Vincennes för Franck Ouvrie. Stoet får åter chansen på torsdag.

Prix Marcel Laurent (€120.000)
2.100 meter, autostart.

 1. Darling Mearas-Björn Goop
 2. Django Rriff-Yoann Lebourgeois
 3. Vivid Wise As-Eric Raffin
 4. Delia du Pommereux-Damien Bonne
 5. Davidson du Pont-Jean-Michel Bazire
 6. Earl Simon-Franck Ouvrie
 7. Eridan-David Thomain
 8. Erminig d’Oliverie-Franck Nivard
 9. Vitruvio-Alessandro Goccioadoro
 10. Moni Viking-Pierre Vercruysse
 11. Inga In Heaven-Gabriele Gelormini
 12. Darling de Reux-Laurent-Claude Abrivard
 13. Voltaire Gifont-Pietro Gubellini
 14. Elisione Mag-Bruno Bourgoin
 15. Enino du Pommereux-Matthieu Abrivard
Fokustema
Frankrike
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Locqueneux fast för doping

Belgaren Dominik Locqueneux har åkt fast för doping sedan en av hans hästar – Extra du Chatault – tävlat på den luftrörsvidgande substansen teofyllin i kroppen.
Av
Claes Freidenvall
Dominik Locqueneux är ansvarig tränare för Extra du Chatault. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport


Dominik Locqueneux
Dominik Locqueneux är ansvarig tränare för Extra du Chatault. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport Dominik Locqueneux

Efter ett lopp i Cabourg den 12 oktober ifjol togs dopingprov på Extra du Chatault och provet visade sig positivt med teofyllin.

Hästens tränare Dominik Locqueneux har dömts till 3.000 euro i böter. Ägarna till Extra du Chatault, som slutade trea i Prix de Creully (€22.000), går miste om 3.060 euro.

Teofyllin är en luftrörsvidgande substans och ingår i flera olika läkemedel.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Vikings Preacher tillbaka i vinnarcirkeln

Sexårige Vikings Preacher testade en ny disciplin under torsdagen och löste uppgiften med bravur.
Av
Pär Gustafsson

Förra vintern härjade Vikings Preacher (e. Pastor Stephen) friskt i rikstoton och för ganska precis ett år sedan vann hästen en klass I-final från bricka tolv, men sedan dess har framgångarna uteblivit och hästen hade ingen vacker resultatrad när han kom till start på Åby igår.

Där provade han monté för första gången och började med dubbla tillägg. Ridande Malin Andersson var offensiv och placerade Vikings Preacher i ledningen in på slutrundan. Star Keeper utmanade rejält över upploppet, men ledaren svarade ärligt och höll undan med hals.
– Nu mår jag bra efter allt strul som varit. Hästen stod utan poäng och då tog jag en chans och provade monté. Malin provred hästen för 14 dagar sedan, hon var nöjd och då var det bara att anmäla, sade Tony Löfqvist.

Han var fantastiskt duktig, men det finns lite att slipa på

Vikings Preacher avverkade sista rundan efter 1.16 och landade på 1.15,5/2.180 meter i montédebuten. Förstapriset uppgick till 35.000 kronor och nu passerade hästen 700.000.
– Förra året fick jag rida många fina hästar och nu har jag även Vikings Preacher. Det var kul att få chansen. Han är stark och rejäl, men det kändes både i lopp och värmning att hästen är färsk montén. Han var fantastiskt duktig, men det finns lite att slipa på, sade ryttarinnan Malin Andersson.

Hon hade ett starkt år i sadeln 2019. Andersson red 92 lopp (9-10-9) och hästarna sprang in 743.336 kronor. Det här var hennes första vinst i tredje försöket 2020.

Fakta

Vikings Preacher

Kön: ljusbrun valack
Född: 15 april 2014
Härstamning: Pastor Stephen-Ellen Will
Intjänat: 701.800 kronor
Resultat: 29 st: 8-3-1
Rekord: 1.12,4ak
Ägare: TL Trav & Konsult AB, Billdal
Uppfödare: Tony & Gunnar Löfqvist
Tränare: Tony Löfqvist (a), Åby
Ryttare: Malin Andersson (a), Åby

Expandera
Fokustema
Matchning
Läs senare

Bold Eagle till Elitloppet – Cleangame till USA?

Sebastien Guarato var i en intervju med Kanal75 synnerligen positivt inställd till Elitloppet med Bold Eagle (e. Ready Cash). Och så har Cleangame fått inbjudan till ”VM-loppet”.
Av
Ola Lernå
Cleangame vann Prix du Luxembourg ifjol och har fått inbjudan till årets ”VM-lopp” på Yonkers. Foto Mia Törnberg
Cleangame vann Prix du Luxembourg ifjol och har fått inbjudan till årets ”VM-lopp” på Yonkers. Foto Mia Törnberg

Egentligen är kanske Face Time Bourbon hästen alla vill se på Solvalla, men tränare Guarato säger till Kanal75 att det inte är aktuellt.
– Han är bara fem år i år och kommer ha mycket avelsbestyr under våren. Men nästa år, när han är sex år kan det bli aktuellt, säger Guarato till Kanal75.
Däremot är Bold Eagle högaktuell.
– Han har blivit mer av en sprinter och därför kommer vi sikta mer mot sådana lopp, till exempel Elitloppet senare i vår, säger Guarato till Kanal75.
När Jean Michel Bazire vann på Vincennes igår med danskfödde C.D. (e. Great Challenger) dök Yonkers högste chef Alex Dadoyan upp i vinnarcirkeln berättar Paris Turf. I handen hade han en inbjudan för Cleangame (Ouragan de Celland) till International Trot, vilket i år ska köras 12 september med en miljon dollar i prissumma.
Cleangame, med 33 segrar på 50 starter och 1,2 miljoner euro intjänat, är givetvis också högvilt för Solvallas sportavdelning när de diskuterar Elitlopp.
Nästa start för Cleangame är planerad till 21 mars på Vincennes då valacken dyker upp i Prix du Bois de Vincennes över 2.850 meter voltstart med 40.500 euro till vinnaren.