Fokustema
Charlottenlund
Läs senare

Empire imponerade stort

Idag hölls det försök till Danskt Travkriterium på Charlottenlund. Två svensktränade treåringar tog sig till finalen söndagen den 6 oktober och Tomas Malmqvists Empire blir storfavorit efter sin övertygande försöksvinst.
Av
Claes Freidenvall
Tomas Malmqvist-tränade Empire vid en tidigare vinst. Idag vann han Kriteriekval i Danmark med åtta längder. Foto Jörgen Tufvesson/ALN
Tomas Malmqvist-tränade Empire vid en tidigare vinst. Idag vann han Kriteriekval i Danmark med åtta längder. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

Birger Jörgensen körde till täten 1.400 kvar med Empire (e. Västerbo Prestige-Gossip Gal) och varvet från mål bytte Eric the Eel ut andra utvändigt mot dödens.

Johan Untersteiners treåring var dock helt utan chans att gå i närkamp. Drygt 300 kvar kom segerrycket och Empire kom hem på starka 1.12,7a/2.000 meter och belönades med 20.000 danska kronor för sin insats.

– Som det ser ut så är det bara en häst på banan i Kriteriet. Det är inte många av Empires sort, sade Birger Jörgensen efter den övertygande segern, sade Birger Jörgensen.

Eric The Eel (e. Muscle Hill) säkrade andraplatsen 100 meter före mål för Johan Untersteiner på 1.13,5, men var slagen med åtta längder av Empire. Tredjeplatsen tog Explosive Peak (e. Explosive Matter) från vinnarhålet på 1.13,6.

Sjätte årssegern

Sjätte årssegern i nionde starten tog Emoji (e. Broad Bahn-Shelovesyoubuther) och Birger Jörgensen när de knäckt ledande E Type Cash från dödens på 1.14,5a/2.000 meter efter ha travat sista halvvarvet i 1.12-fart.

– En väldigt stabil häst som vet vad det är som gäller. Jag tror att 500 meter längre distans i finalen gynnar honom, sade Birger Jörgensen efter segern.

Vidare till final gick också E Type Cash (e. Ready Cash) och Extreme (e. Chocolatier) från rygg på ledaren.

Encore Cloc och Henrik Lönborg fick bestämma farten i sitt försök och Great Challenger-sonen behövde inte öppna första kilometern snabbare än 1.18,4, men det hjälpte inte mot Erling (e. Great Challenger-Jobie Ana) och Knud Mönster. Kort före linjen fick Erling fatt i ledaren och vann på 1.15,6a/2.000 meter efter ha travat sista 500 meterna på 1.11.

– En riktigt fin häst som gick väldigt starkt sista 600 meterna, sade Knud Mönster.

Encore Cloc (e. Great Challenger) slutade tvåa och tredjeplatsen gick till Express A P (e. S.J.’s Caviar), medan André Eklundh och Earl Grey kastade in handduken i sista sväng och slutade oplacerad på 1.16,1 från tredje utvändigt.

Ebony Blåbjerg inledde

Det hölls två försök i Danskt Stokriterium. Ebony Blåbjerg (e. Having Said That-Kimberly Blåbjerg) och Knud Mönster vann det första försöket från spets. Inne på upploppet ryckte Mönster undan och Ebony Blåbjerg gick undan med 2,5 längder och landade på 1.14,2a/2.000 meter. Segerpremien uppgick till 20.000 danska kronor.

Exclusive Laser (e. One Too Many-O’lady Laser) och Steen Juul fick det serverat i rygg på ledaren och när luckan kom på upploppet hade ledande storfavoriten Eenymeenyminymoe (e. Västerbo Prestige) inget att sätta emot i det andra försöket i Danskt Stokriterium. Vinnartiden skrevs till 1.13,5a/2.000 meter.

Inkvalade till Danskt Travkriterium:

Emoji (e. Broad Bahn) – Frantz Prahm
Empire (e. Västerbo Prestige) – Tomas Malmqvist
Encore Cloc (e. Great Challenger) – Henrik Lönborg
Eric the Eel (e. Muscle Hill) – Johan Untersteiner
Erling (e. Great Challenger) – Henrik Thomsen
E Type Cash (e. Ready Cash) – Gordon Dahl
Explosive Peak (e. Explosive Matter) – Steen Juul
Express A P (e. S.J.’s Caviar) – Morten Juul
Extreme (e. Chocolatier) – Steen Juul

Inkvalade till Danskt Stokriterium:

Ea (e. Wishing Stone) – Jeppe Rask
Ebony Blåbjerg (e. Having Said That) – Knud Mönster
Echo Hill (e. Muscle Hill) – Jeppe Juel
Eenymeenyminymoe – Flemming Jensen
Excellent Torkdahl (e. Ens Snapshot) – Ole Bender
Exclusive Laser (e. One Too Many) – Svend Aage Nielsen
Exit to Heaven (e. Great Challenger) – Jan Friis
Explosive Lady (e. Classic Photo) – John Friis
Eyecandy (e. Wishing Stone) – Pauli Andersen
Eye In the Sky (e. Coktail Jet) – Svend Aage Nielsen

Fotnot: de återstående platserna i Danskt Travkriterium (tre) och Danskt Stokriterium (två) blir klara i samband med startanmälan tisdagen den 1 oktober.

Fokustema
Yonkers Raceway
Läs senare

Lottat till VM-loppet

På lördag kväll – svensk tid klockan 21.00 – avgörs Yonkers International Trot i New York och det lopp som i svensk folkmun går under epitetet ”VM-loppet”.
Av
Claes Freidenvall
Cruzado Dela Noche efter fjolårets seger i VM på Yonkers Raceway.
Cruzado Dela Noche efter fjolårets seger i VM på Yonkers Raceway.

Fyra av deltagarna i Yonkers International Trot ($1.000.000) har svenska inslag. Marcus Melander-tränade Cruzado Dela Noche är blågul representant i loppet och Stall Courants travare är dessutom titelförsvarare i VM efter fjolårets triumf.

Jägersrotränaren Conrad Lugauer representerar Tyskland med tyskfödde Norton Commander, Anette Lorentzons Guardian Angel Ås tävlar under amerikansk flagg och Erik Adielsson kör Uza Josselyn i Schweiz rödvita färger för René Aebischer.

Hela 500.000 dollar väntar vinnaren och distansen är 2.011 meter på Yonkers Raceways 800-metersbana.

Startlista:

Yonkers International Trot ($1.000.000)
2.011 meter, autostart.

  1. Slide So Easy – Flemming Jensen (Flemming Jensen)
  2. Bahia Quesnot – Junior Guelpa (Junior Guelpa)
  3. Atlanta – Yannick Gingras (Ron Burke)
  4. Uza Josselyn – Erik Adielsson (René Aebischer)
  5. Zacon Gio – Roberto Vecchione (Holger Ehlert)
  6. Marion Marauder – Scott Zeron (Paula Wellwood)
  7. Cruzado Dela Noche – Brian Sears (Marcus Melander)
  8. Lionel – Göran Antonsen (Göran Antonsen)
  9. Guardian Angel Ås – Tim Tetrick (Anette Lorentzon)
  10. Norton Commander – Conrad Lugauer (Conrad Lugauer)
Fokustema
Ungdomssatsning
Läs senare

Redén-stipendiater klara

Freja Borg, 18, från Kalmar och Anna Ek, 17, från Gävle är de två första ungdomarna som får chansen i Daniel Redén, Stall Zets och Ramuddens ungdomssatsning.
Av
Ola Lernå
Anna Ek.

– Det är otroligt roligt att det var så många ansökningar. Det gjorde valet svårare, men Freja och Anna visade verkligen i sina ansökningar att de vill gå långt inom travsporten, säger Daniel Redén i ett pressmeddelande.

Under höstlovsveckan (28 oktober till 1 november) kommer Freja och Anna att bo på Stall Zets Furuby Gård och där ingående studera Daniel Redéns träningsfilosofi. Allt för att ge dem ännu bättre möjligheter att lyckas i sina respektive travsportkarriärer. Efter veckan har de officiellt Daniel Redén som mentor.
– Utgångspunkten var att hitta de ungdomar som visar att de vill mest. För vår del är det viktigt att vi gör skillnad i de samarbeten vi går in i. Det här känns som en mycket bra start, säger Hans-Olov Blom, vd för Ramudden.

”Viktigt att ge något tillbaka”

Travsportens strategiarbete Pegasus handlar i grunden om rekrytering och utbildning. Daniel Redén är noga med att påpeka detta.
– För min del är det viktigt att ge något tillbaka till sporten. Precis som andra sporter behöver vi hela tiden rekrytera. Och då handlar det både om att få in nya människor, men också ge bättre förutsättningar till de som redan kommit in i sporten, säger Daniel Redén.
Freja Borg och Anna Ek blev både glada och överraskade när de fick samtalet från Daniel Redén.
– Det är ett mycket bra initiativ av Ramudden och Redén och jag är fantastiskt tacksam över att jag får vara en av de första som får åka till Furuby Gård. Det här ska bli väldigt spännande, säger Freja Borg.
– Jag är otroligt tacksam för att jag får denna möjlighet. Att få utöka mina kunskaper på Daniel Redéns gård gör det inte mindre spännande och intressant, säger Anna Ek.

Freja Borg.
Fokustema
Lexington Selected Yearling Sale
Läs senare

Två dyringar till Melander

Två av Lexington-auktionens dyraste ettåringar går i träning till Marcus Melander och däribland Propulsions helbror.
Av
Claes Freidenvall
Stall Zet köpte Propulsions helbror Damien för en miljo dollar och går nu i träning till Marcus Melander. Foto: Cane Run Farm
Stall Zet köpte Propulsions helbror Damien för en miljo dollar och går nu i träning till Marcus Melander. Foto: Cane Run Farm

– Det är väldigt kul och jag är jättetacksam att Bengt (Ågerup) och Daniel (Redén) vill lämna in Damien till oss, säger Marcus Melander.

Damien. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Sedan tidigare har Marcus Melander haft hästar åt Stall Zet, men ingen i den här prismässigt högoktaniga kalibern. Propulsions helbror Damien (e. Muscle Hill-Danae) ropades in för en miljon dollar och är den näst dyraste ettåringen som sålts på auktion i världen.

– Det är klart att det är mycket pengar, men samtidigt var det en väldigt fin häst förutom att han har stammen. Jag är väldigt exalterad över att få in Damien i träning och han stack verkligen ut bland många andra fina ettåringar som såldes i Lexington.

Dyraste stoet

Totalt fick Marcus Melander med sig hem 25 ettåringar från Lexington, varav 14 som såldes på auktionen. En anna dyrgrip är stoet Ineffable (e. Cantab Hall-Jolene Jolene) och hon köptes av Lennart ”Srf Stable” Ågren för 600.000 dollar. Det är det högsta belopp som betalats för ett sto på auktion.

– Det känns väldigt bra att få in henne också och över lag var hela gruppen ettåringar vi fick in väldigt fina hästar.

Ineffable är undan Jolene Jolene (e. Muscle Hill-Celebrity Speedie), 1.09,7*/$239.637. Hon var Merrie Annabelle-tvåa för Jonas Czernyson och har en avkomma sedan tidigare; tvååriga Crucial (e. Father Patrick), 1.10,5/$127.0123, finalfyra i Jim Doherty Memorial (f.d. Merrie Annabelle), tidigare i år.

Ineffable. Foto: Lina Alm

Damien är ju helbror med Propulsion (e. Muscle Hill), 1.08,1ak*/30.995.693 kr, och i samma syskonskara ingår också Dream Together (e. Muscle Hill), 1.09,3*/$873.450, och D’Orsay (e. Yankee Glide), 1.09,2/$450.683.

Dream Together vann lopp så sent som igår på Mohawk Raceway. Damiens mor Danae (e. Andover Hall), 1.11,1*/$531.001, gjorde också starkt ifrån sig på tävlingsbanan med seger i Hambletonian Oaks.

Dyraste ettåriga hingstarna som sålts på auktion:

Namn (stamtavla) – Pris (dollar) – År

1 Maverick (e. Father Patrick-Designed to Be) – 1.100.000 (2019)
2 Damien (e. Muscle Hill-Danae) – 1.000.000 (2019)
3 Detour Hanover (e. Andover Hall-D Train) – 825.000 (2011)

Dyraste ettåriga ston som sålts på auktion:

Namn (stamtavla) – Pris (dollar) – År
1 Ineffable (e. Cantab Hall-Jolene Jolene) – 600.000 (2019)
2 Courtney Hall (e. Garland Lobell-Canne Angus) – 500.000 (2003)
3 Future Secured (e. Cantab Hall-Thatsnotmyname) – 500.000 (2015)
Fifty Cent Piece (e. Muscle Hill-Thatsnotmyname) – 500.000 (2018)