Fokustema
Elitloppet
Läs senare

En bitterljuv förlust

Han var den första som tog dubbeln Elitloppet och Hambletonian Stakes, han var också den första som underskred drömmilen i Europa, men han är också den som bränt den största favoriten i Elitloppets historia. För Joe O'Brien gav Elitloppet 1973 en bitterljuv smak!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Ego Boy i ledningen och Flower Child i rygg i skiljeheat i Elitloppet 1973. Foto: Stalltz.se
Ego Boy i ledningen och Flower Child i rygg i skiljeheat i Elitloppet 1973. Foto: Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Ur ett blågult perspektiv kan Elitloppet 1973 beskrivas som Sveriges verkliga intåg i travvärldens lejonkula. Det var året när Ego Boy besegrade Flower Child i skiljeheat.

Vid den tidpunkten var Flower Child USA:s lysande äldre stjärna som kom till Elitloppet med fem raka segrar under 1973. Året innan hade Joe O’Brien fått honom i träning och i hans regi utvecklades hästen flera klasser.

Legend i sin egen livstid

Joe O’Brien var en legend i sin egen livstid. Sitt första lopp körde han i sitt hemland Kanada som 13-åring, kom till USA efter andra världskriget och började arbeta för S.A. Camp Stable. Senare blev han tränare för familjen Armstrong (Armbro) i Kanada.

Fakta

Joe O'Brien

Namn: Joseph C. ”Joe” O’Brien
Född: 25 juni 1917 Alberton, Prince Edward Island
Död: 29 september 1984
Resultat: 17.190 st: 4.285-2.709-2.164
Inkört: 20.443.094 dollar

Ett axplock av större segrar: Hambletonian Stakes (Scott Frost 1955, Blaze Hanover 1960), Kentucky Futurity (Scott Frost 1955, Safe Mission 1962, Armbro Flight 1965, Governor Armbro 1966, Arnie Almahurst 1973), Yonkers Trot (Scott Frost 1955), Roosevelt International Trot (Armbro Flight 1966, Fresh Yankee 1970) och Elitloppet (Fresh Yankee 1969).
Andra godbitar: körde passgångaren Steady Star i time trial på Red Mile 1971 och blev den snabbaste sulkyhästen i historien med tiden 1.09,6.
Aktuellt: sedan 1989 delas O’Brien Award ut i Kanada och motsvarar ”Årets Häst” i Sverige.

Expandera

Det var O’Brien som tränade och körde Scott Frost, den första Triple Crown-vinnaren i USA; Hambletonian Stakes, Kentucky Futurity och Yonkers Trot. Han låg också bakom den första amerikanskfödda dollarmiljonären. Fresh Yankee tjänade 1.294.252 dollar och segrade i Elitloppet 1969 med Joe O’Brien i vagnen. Totalt vann Joe O’Brien 4.285 lopp på 17.190 starter och körde in drygt 20,4 miljoner dollar. En kort sammanfattning av Joe O’Briens karriär i siffror.

Elgin Armstrong (t.v.) och Joe O’Brien. Foto: Hoof Beats

I Sverige blev kanadensaren något av en publikidol efter segern i Elitloppet med Fresh Yankee 1969. Inte bara för publiken, utan många av Joes svenska kuskkollegor imponerades av hans fantastiska körstil, förmågan att köra på väntan och hans sätt att få hästar med små medel ge sitt allra yttersta.

Vikt för Flower Child

Elitloppet 1973 såg på förhand vikt ut för Flower Child, men efter tre heat skulle loppet tapetseras i blågula färger. Ego Boy vann det första heatet enkelt från ledningen före Flower Child, men i sammanhanget ska sägas att Joe O’Briens travare var ursäktad.

I första kurvan tog Jean-René Gouegon ”hand om” Flower Child och hakade hjul med Une de Mai. Och två gånger senare under loppet körde Giancarlo Baldi (Carosio) ojuste mot O’Briens häst…

Men det skulle ske en scenförändring i det andra heatet. Det var då Flower Child landade på 1.13,8a/1.609 meter och blev den första travaren under 2:00 minuter (1.14,6) på tusenmetersbana i Europa.

Förvisso hade Jamin noterat 1.14,4 (volt) på den större Paris-banan Enghien 1960. Lite tur var det med i spelet Flower Childs del…ledande A.C.’s Orion och Birger Widell bröt ut vid ingången till upploppet och gav Joe O’Briens häst fritt spelrum.

Förlorade spårlottningen

Trots att Flower Child förlorade ”spårlottningen” till Ego Boy i skiljeheatet och att Joe O’Brien klart och tydligt meddelade att det det var chanslöst att besegra Ingemar Olofssons häst från utvändig position spelade Solvallapubliken ner Flower Child till 13 för tio – Ego Boy delade ut 2,03 i vinnarodds!

Konstig häst Flower Child. Markerade hälta vänster fram efter första heatet och på höger fram efter det andra. Men efter det tredje var han perfekt!

(Solvallas banveterinär Erik Furuby)

Joe O’Brien fick rätt i sina spekulationer. Ego Boy höll undan säkert i en ren speeduppgörelse efter ha fått bestämma den inledande kilometern i knapp styrfart, 1.30,5 första varvet…

Flower Child var chanslös att bjuda upp till kamp på upploppet och trots att han tidigare under dagen blivit den snabbaste travaren någonsin i Europa fick han vända tillbaka som den störste ”förloraren” rent oddsmässigt.

Joe O’Brien hyllade Ego Boys körsven Ingemar Olofsson efter skiljeheatet för hans perfekt genomförda taktik. Inte konstigt att O’Brien kallades för ”Gentleman Joe”…

Fokustema
Romme
Läs senare

Westholms fullpoängare

Han har kvalat in till både Kriteret och Breeders Crown, men missat i finalerna.
Ikväll blev det full pott för Jörgen Westholms topptreåring Nineponits Lasse i Rommes treåringsfinal.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Nineponits Lasse (e. Uncle Lasse) svarade för en toppinsats i finalen i treåringsserien på Romme med 100.000 kronor till vinnaren. Tredjespår första 700 meterna spelade ingen roll – Uncle Lasse-sonen var hästlängder bättre än sina konkurrenter. Det blev nämigen en dryg inledning för Westholms treårige topphäst innan han nådde till ledningen och klockan visade 1.12,5 första kilometern.

Det bekom inte Ninepoints Lasse det minsta.

I kaxig, härlig stil anförde hästen treåringsfältet och ut ur slutsvängen fann Westholm det för gott att lämna konkurrenterna. Ninepoints Lasse stack ifrån med många längder på 1.12,9a/2.140 meter och såg allt annat än bottnad ut över mållinjen.

– Första varvet gick lite väl fort, men det var en häftig upplevelse. Det blåste kraftigt men han bara flög fram. sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har i höst vunnit både kvar till Svenskt Travkriterium och semifinal i Breeders Crown, men gått lottlös från båda finalerna.

– Han har ju vunnit försök till båda loppen och det ha varit lite tungt att det inte gått bra i finalerna, men nu fick han avsluta säsongen på det här sättet och vi laddar för fyraåringssäsongen. det är mycket rutinen det handlar om och han behöver kunna öppna bättre. Jag tog av käken till den här starten och det blev bättre så jag har hopp, sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har gjort 13 starter (5–1–2) och sprungit in 624.500 kronor så här långt. Bengt Johansson i Sala äger Ninepoints Lasse och har fött upp honom tillsammans med Westholm.

Romme hade en riktig ”finalkväll” och förutom treåringsvinnaren Ninepoints Lasse segrade Westholm även i stayterseriens final med Silver Bullit (e. Orlando Vici) och Emilia Leo tog hem montéfinalen med likaledes egentränade Zlatan Knick (e. Going Kronos).

Fokustema
V75 Jägersro
Läs senare

V75: ”Då når de henne inte”

V75 på hemmaplan – och sju hästar till start.
Adrian Kolgjini har laddat med segerkandidater.
– Om Adrian hittar till ledningen med Afrodite Face når de henne inte, säger pappa Lutfi Kolgjini.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Med sju hästar till start inom lördagens V75-omgång på Jägersro kan Adrian Kolgjini göra avtryck på hemmaplan, både som tränare och kusk. Det ryms flera intressanta bud för streckspelarna blande sju Kolgjini-travarna.

Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Pappa Lutfi Kolgjini är med i verksamheten och lämnade denna rapport om stallets hästar i V65 Direkt på fredagen.

Hannibal Face (V75-1) vann ett V75-lopp för ungdomar under Kriteriehelgen, men galopperade i senaste starten i klass I i Örebro.

– Han blandar och ger, det har blivit många galopp och det är mycket galopp i hästen, men det finns kapacitet i överflöd. Han har mycket kapacitet för hästen och voltstart är normalt inga problem, bara det inte blir omstart. Det kan vara förödandee för honom. Han kommer att tävla med lite mer vikt den här gången och får gå med lättare boots, sade Lutfi till V65 Direkt.

I Diamantstoförsöket (V75-2) har Kolgjini duon Afrodite Face och Hilarious Am.

– Hilarious gick rätt så bra i Norge, men borde ändå kunnat lite bättre. Det är en snabb häst, men om Afrodite Face håller sig i skinnet når inte någon henne. Det är passgångarstam i henne och hon är svår, men jag körde ett jobb med henne i tisdags och hon kändes otroligt bra. Om Adrian hittar till ledningen når de inte henne, sade ”Ludde”.

Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg

En duo från Kolgjini dyker även upp i gulddivisionen (V75-3), Meadow Prophets Minne: Upstate Face och Partizan Face. Den förstnämnde är inkvalad till guldfinalen på Solvalla nästa helg och ska starta även där.

– Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg och de är tränade för det, så det är inga problem att starta nästa helg också. Spåret är besvärligt, men som jag ser det är det Upstate och Berghs häst (Mindyourvalue W.F.) som ska räknas i toppen. Partizan Face gör alltid sitt jobb och är gedigen, han kan nog vara fyra-femma.

Upstate Face och Adrian Kolgjini. Foto: Mathias Hedlund

Till lördagens huvudattraktion – Svensk Uppfödningslöpning (V75-4) – kvalade Adrian in två hästar. Adrian kör själv Hepburn, medan Erik Adielsson får chansen bakom Urban Africa.

– Vi har haft höga tankar om Hepburn hela tiden, hon har inte gjort ett fel under uppträningen och dessutom tävlat bra. Tetrick Wania får inte ha en dålig dag, men är den normal blir hästen svår att slå. Urban Africa utvecklas hela tiden och blir bättre och bättre. Det är en komplett häst, förnuftig och fin, och är absolut med där framme även om läget (bakspår) talar emot. Båda hästarna har känts helt normala i träning inför loppet.

Bästa segerchansen från Konlgjinis stall?

– Det är hugget som stucket mellan Afrodite Face och Upstate Face, sade Lutfi Kolgjini.

Fokustema
Svensk Travsport (uppdaterad)
Läs senare

Domen mot Gylling

Åtta veckors avstängning och 3.000 kronor i böter.
Det blev Jonas Gyllings bestraffning för den felaktiga drivningen på Örebrotravet igår.
Nu slutar han som kusk!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Örebrotravets måldomarnämnd överlämnade ärendet till ST efter ha dömt honom för enhandsdrivning och idag kom domen för Jonas Gylling.

Örebros måldomarnämnds dom.

Han stängdes av i åtta veckor och är fri att köra den 13 januari nästa år. Dessutom ska han betala 3.000 kronor i böter. Värt att notera är att inte händelsen bedöms som ”enhandsdrivning” av Svensk Travsport utan som felaktigt bruk av körspö.

Slutar som kusk

I ett facebook-inlägg (se nedan) skriver Jonas Gylling att han lägger av som kusk och därmed är hans korta karriär över.

 

ST:s jakt på de aktiva