Fokustema
Åby
Läs senare

”En fantastisk häst”

Att Chebba Mil var minst rutinerad och minst meriterad spelade ingen roll.
I Drottning Silvias Pokal visade Paul Hagoorts Readly Express-dotter ännu en gång att hon är något extra genom att besegra den svenska eliten.
– En fantastisk häst, konstaterade holländaren i Åbys vinnarcirkel.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Chebba Mil och Robin Bakker vinner på topptid. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Chebba Mil och Robin Bakker vinner på topptid. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

När Paul Hagoort lastade med sig den italienskfödda Readly Express-dottern Chebba Mil till uttagningsloppet till Drottning Silvias Pokal var det många från sida som undrade vad han gjorde där.
Inför kvalet hade Chebba Mil blott gjort åtta starter varav fem förvisso slutat med seger, men de var tagna i enklare sällskap hemma på Victoria Park-banan i Wolvega.
Hagoort visste dock vad han gjorde, det märktes med all önskvärd tydlighet i kvalloppet och det var ingen engångsföreteelse att Chebba Mil kunde prestera på den nivå som hon då gjorde.
I lördagens finallopp fick hon förvisso god hjälp med farthållningen, men att runda ett elitfält från fjärde utvändigt är inget man gör i en handvändning.

Robin Bakker och Paul Hagoort efter vinsten i Drottning Silvias Pokal. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Chebba Mil fick därtill ta matchen i tredjespår utan rygg de sista 600 meterna, men brottade ner urtappra, dödenstravande Deborah S.H. (e. Maharajah) de sista 50 meterna.
– Jag gillar henne väldigt mycket, det här är ett fantastiskt sto, sade Paul Hagoort i Åbys vinnarcirkel och fortsatte:
– Jag var lite orolig över två långresor på kort tid. Hon var lite trött efter uttagningsloppet, men repade sig efter fem-sex dagar och var i toppskick idag. Det är en fantastisk häst, poängterade Hagoort ännu en gång.

”Alltid trott på hästen”

Körande Robin Bakker fyllde i med superlativ från vinnarcirkeln.
– Vi hade ett bra startspår men man måste hitta en bra position. Hon är inte så snabb från start utan hamnade en bit bak. Jag kunde vänta tills de sista 700 meterna och tyckte att jag kontrollerade loppet de sista 600 meterna. Jag har alltid trott på den här hästen och att hon skulle bli en bra häst, men förstod att hon behövde tid och det har hon fått av Paul. Jag är glad att vi har fått vinna ett så här stort lopp, sade Bakker.

Segern värd en miljon kronor togs på det nya banrekordet för fyraåriga, utländska ston 1.11,7a/2.140 meter.

Chebba Mil vann också sitt försök i Drottning Silvias Pokal och bland tidigare segrar kan fjolårets triumf i Derby Trial Stakes (€6.888) i Duindigt nämnas.
Chebba Mil kostade 34.000 euro på ITS Yearling Sale som ettåring. Hon är undan ostartade italienskan Sunshine Bi (e. Varenne, vilken också lämnat Avalon Mists (e. Pastor Stephen), 1.13,1/€147.139, som radade stora triumfer som unghäst; Buddenbrock-Rennen, Arthur Knauer-Rennen, Tyskt S:t Leger och Tyskt Breeders Crown. Mor är hon också till Dunya Mil (e. Donato Hanover), 1.14,7/€16.451.

Trea i italienska Stoderbyt

Mormor Catch the Wind (e. Toss Out), 1.12,/€187.758, slutade trea i det italienska Stoderbyt Oaks del Trotto och ingår i samma syskonskara som Gran Premio Citta di Padova-vinnaren Oyster Bi (e. Baltic Speed), 1.13,6/€296.777, och Uweny (e. Dance Marathon), 1.13,1/€268.045, vilken vann stoavdelningarna i det italienska uppfödningsloppet Gran Premio Allevatori, Nazionale, Marangoni och Orsi Mangelli.

Catch the Wind har varit en plusvariant i avelsboxen med avkommor som Ultra Wind Bi (e. Love You), 1.11,1/€213.084, No Contest Bi (e. Equinox Bi), 1.12,3/€98.199, och Mulligan Bi (e. Lemon Dra), 1.13,0*/€91.575.

Mödernet går tillbaka till Kentucky Futurity-vinnaren Cassin Hanover, 1.16,0*/$42.608, vilket lämnat Elitlopps- och Prix de France-ettan Elma, 1.13,9*/$164.710. Det kan också nämnas att Elma är mor till avelshingsten Texas, 1.13,1*/$253.363, som blev pappa till dubbla Elitloppsvinnaren och världsrekordhållaren Copiad.

Cassin Hanover är också mormors mormor till Elitlopps- och Prix d’Amérique-vinnaren Coktail Jet och mormors mormors mor till Prix d’Amérique-segraren Abano As.