Fokustema
”Svenskfödd”
Läs senare

”En fråga för djurskyddsföreningar”

Begreppet ”svenskfödd” är på tapeten och den här veckan är det sista chansen att lämna in remissvar till Svensk Travsport.
Igår skrev arbetsgruppen ”vi som värnar svenskfött” ett öppet brev till Svensk Travsport.
Idag ger uppfödaren Tommy Strindfors sin syn på saken.
Av
Claes Freidenvall
Begreppet svenskfödd är en känslig fråga och det finns många uppfattningar om vad begreppet ska ”innefatta”. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Begreppet svenskfödd är en känslig fråga och det finns många uppfattningar om vad begreppet ska ”innefatta”. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Tommy Strindfors föreslår att slopa transporttvånget och istället belasta uppfödning utomlands med en avgift, förslagsvis i storlek motsvarande transportkostnaden plus kostnad för myndighetsperson att komma till aktuell sajt.

– Dessa medel skulle exempelvis kunna hamna i en uppfödarpott för att stärka uppfödarpremierna eller användas till lopp dedikerade till hästar födda i Sverige. Vinnare är fölen och svensk travsport och förloraren är i viss mån transportören, skriver Strindfors, som också har synpunkter på att ”Svensk travsport inte har för avsikt att ändra kraven för stambokföring för föl födda i godkända länder utomlands…”

– Att den här punkten ens finns med är en ren skam för svensk travsport. Att begära att ett föl ska transporteras långa sträckor bara för att tillgodose en liten högljudd grupps privata ekonomiska intressen borde vara en fråga för djurskyddsföreningar och bör omedelbart avlägsnas från ST:s agenda.

Enligt Strindfors är det fullständigt oetiskt:

– Jag har svårt att inse att det på något sätt gynnar svensk travsport, snarare det motsatta. Svensk djurhållning har ett gott renommé så vitt jag vet, men här har vi gått riktigt snett. Är själv med i ASVT och förfäras när jag läser deras svar på frågan där man föreslår att även det aktuella stoet ska följa med på resan. I svaret från ASVT står det ”Det är av yttersta vikt att hästarna måste komma till Sverige för stambokföring” då är min fråga för vem och varför? Har sökt den informationen men ingen har hittills kunnat ge ett adekvat skäl, det enda jag hört är ”så är det och så ska det vara”.

Läs hela Tommy Strindfors remissvar här.

Svaren presenteras 28 oktober

Ulf Hörnberg. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Remissvaren ska vara inne senast den 30 september.

– Ett 40-tal instanser har fått möjlighet att svara och jag tror det kommit in knappt tio svar, men några till ska vara på väg under den här veckan, säger ST:s vice vd Ulf Hörnberg.

Därefter ska svaren sammanställas och presenteras för Svensk Travsports styrelse den 28 oktober.

– Men det kommer inte ligga något färdigt förslag till styrelsen, utan den får bestämma nästa steg i processen.