Fokustema
Danmark
Läs senare

”En fruktansvärd häst”

Innan den danska Derbyfinalen gjorde entré var det de än yngre hästarna som stod för showen på Lunden.
I treåringsklassikern Walther Kaiser-Hansens Minneslopp presenterade sig svenskfödde Staro McMillan (e. Raja Mirchi) för den breda massan då han vann visade prov på löpskalle från dödspositionen.
– Detta är det värsta jag kört, en fantastisk häst, sade Steen Juul.
Av
Emil Persson
Justice Ås och Peter Untersteiner vann idag på Charlottenlund. Foto Mia Törnberg
Justice Ås och Peter Untersteiner vann idag på Charlottenlund. Foto Mia Törnberg

I torsdagens upplaga av Sulkysport hade Steen Juul klargjort att Staro McMillan var anledningen till att han över huvud taget fortfarande kör travlopp. Det man får ta med sig från söndagens start var just hur hästen kämpade för genom slutkurvan såg han faktiskt ut att vara på väg att bli akterseglad av ledaren Dontpaytheferryman (e. Cantab Hall).

– En fruktansvärd häst, men han är okoncentrerad och opolerad. När jag skriker lite på honom så hjälper det. Jag känner hästen och vet vilken motor det finns i honom så jag gav inte upp i slutkurvan. Det gällde att motivera honom igen och det lyckades jag med in mot upploppet, sade Steen Juul.

Amatören Sören Kolberg är det som tränar guldklimpen vilket ropades in på Kriterieauktionen år 2016 för 425.000 kronor. Mot den helgen ställer man nu åter in siktet om hästen lyckas bärga en finalbiljett till Kriteriet tisdag den 18 september.

– Han är kanske lite för grön, men man är nästan pliktskyldigt att åka och testa och se vart han står, sade Juul.

Bondo-fostrad

I Breeders Course-försöket för tvååringar var det uppvisning från danskfödde Eric the Eel (e. Muscle Hill).

Sonen till dubbelmiljonärskan Laurel America (e. Varenne) 1.10,4ak/€265.525 var nu tillbaka hos Jeanette Hansen på dansk mark efter att ”skolats in” av Erik Bondo i Italien.

Där hade han gjort två starter vilka båda resulterat i seger och i tävlingsdebuten på dansk mark löste han biffen på 1.16,1a/2.000 meter, trots att han fick ta dödspositionen.

Björn Goop som satt bakom beskrev hästen som en ”otrolig talang” och kan säkert tänka sig att sköta tömmarna även i finalen den 27 oktober på Jägersro då det stundar 600.000 kronor till vinnaren.

Dit tog sig även ledaren Eastboundanddown (e. Explosive Matter) som höll starkt, men som helt enkelt fick se sig besegrad av en häst av helt annat snitt.

30:e segern

Snabbloppet såg Justice Ås (e. Justice Hall) som vinnare efter att Peter Untersteiner lyckats sätta sin femåring i ledningen.

Det gick undan värre från start till mål och även om det tog emot sista 50 meterna så vann Justice Ås säkert med en halv längd på 1.10,9a/1.600 meter.

– Det var precis så vi kom förbi Tycoon Conway Hall invändigt, jag fick köra riktigt max för att lyckas. Sedan blev det hårt till slut och han var trött i mål, men mållinjen kom i rätt läge. Han är en nyttig gulddivisionshäst, framförallt på kort distans med sin startsnabbhet. Det har han ett vapen i, sade Untersteiner som även skickade en tacksamhetens tanke till hästens skötare Marit Jonsson:

– Hon gör sin sista arbetsdag idag då hon ska börja läsa. Extra roligt för hennes del; hon har lagt ner ett kanonjobb på hästen.

Steen Juuls Bandit Brick (e. Yankee Glide) räknade hem sin 30:e seger i den 35:e starten. För första gången startade han över lång distans vilket inte vållade några som helst problem.
Dolan Spring (e. Muscle Hill) har kommit tillbaka med besked efter 22 månader lång skadefrånvaro. I Helena Burmans regi har han nu inlett med två segrar på lika många försök.

– En jättefin löphäst, det känns verkligen att han kämpar, sade körande Stefan Söderkvist.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Erik Adielsson till 5.000 segrar

Erik Adielsson nådde som kusk nummer nio milstolpen 5.000 segrar när han avslutade Solvallakvällen med att vinna ett Diamantstoförsök med Mellby Eye Catcher.
Av
Lars G Dahlgren
Erik Adielsson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Solvalla 20180527
Erik Adielsson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport Solvalla 20180527

– Det här är stort. I början på karriären bara körde man på, men nu har jag passerat 40 år och har lite annat perspektiv på saker och ting, håller inte samma tempo som tidigare, sade Erik Adielsson.

Erik Adielsson blev alltså nionde svenske kusk att passera 5.000 segrar. Före sig på listan har han Jorma Kontio, Björn Goop, Olle Goop, Örjan Kihlström, Åke Svanstedt, Stig H Johansson, Ulf Ohlsson och Jim Frick.

Mellby Eye Catcher (e. Going Kronos – Juicy Face) blev jubileumshäst, när hon från dödens avgjorde säkert på 1.14,2a/2.140. Mantorpamatören Anders Källberg har utan tvekan gjort ett bra jobb med det sexåriga stoet.

Mellby Free går från klarhet till klarhet och det finns väl knappast något bätrre svenskfött äldre svenskfött sto nu än denna femåring som har tolv segrar på blott 17 starter i karriären.

Hon tog årets tredje raka seger sedan Björn Goop kört fram utvändigt ledaren inför slutvarvet och växlat tempo på sista bortre långsidan till ledningen. Mellby Free (e. Muscle Hill – Mellby Ticket) vann på 1.11,4a/2.140 och då kopplade hon sista biten av på ett sätt som antydde att det absolut inte var sitt maximum hon visade nu.

Fakta

Mellby Free

sto fem år e. Muscle Hill – Mellby Ticket
17 st: 12–3–2
Rekord: 1.17,2m* – 1.10,7ak*
Insprunget: 6.880.830 kr
Uppfödare och ägare: Mellby Gård AB, Malmö.
Tränare och körsven: Björn Goop, Färjestad.
Skötare: Sofia Hansson

Expandera

– Hon är ”på och av” på skönt sätt. Lugn och avslappnad till startbilen går, då vaknar hon och älskar att tävla, konstaterade Björn Goop.

Sto-EM på Solvalla 14 augusti är ett givet mål i sommar för Mellby Free och mot det andra storloppet samma dag, nämligen Jubileumspokalen, siktar Who’s Who (e. Maharajah – Reality Pride), Ett steg på vägen dit tog fjolårets Derbyvinnare när han vann Icelands lopp med 100.000 kronor i förstapris. Örjan Kihlström satt i andra par utvändigt i inte alltför överdrivet tempo, men när Who’s Who avslutade 1.08,7 sista 500 meterna med egentligen bara full fart sista 200 räckte det till att avgöra säkert på 1.12,1a/2.140.

Fakta

Who’s Who

hingst fem år e. Maharajah – Reality Pride e. From Above
22 st: 13–2–0
Rekord: 1.14,0m* – 1.11,3am*
Insprunget: 5.864.759 kr
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö.
Ägare: Travkompaniets Stall AB.
Tränare: Pasi Aikio, Solvalla.
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla.
Skötare: Jennie Ek

Expandera

– När han är så här fin är det bara att njuta, sade tränaren Pasi Aikio.

Italienske Acciaio var tvåa i Breeders Course-finalen Elitloppshelgen på 1.12,2 när Aetos Kronos satte världsrekord 1.11,9 och tar sats mot nästa Breeders Course-final, på Jägersro Hugo Åbergs Memorial-kvällen. Men Love You-sonen fick inte göra det som en vinnare. USA-importen Click Bait (e. Cantab Hall – Fun At Parties) knäppte nämligen Acciaio på mållinjen på topptiden 1.11,2a/1.609 meter sedan Örjan Kihlström släppt ledningen på första långsidan till Alessandro Gocciadoros häst.

– Jag har ju kört Acciaio ett par gånger (bland annat i det ovan nämnda loppet Elitloppshelgen, reds.anm.) och trodde ärligt talat han skulle bli svårslagen, men Click Bait blir bättre och bättre och bet i väldigt fint sista 150 meterna, sade Örjan Kihlström om den Stefan Melander-tränade hästen.

Click Bait har som USA-född inte möjlighet att vara med i Breeders Course-finalen.

Fyraårige Look Håleryd (e. Explosive Matter – Looking Flashy) och Peter Untersteiner drog nytta av överpace i klass II-försöket och spurtade till vinst på 1.11,1a/1.640.

Fakta

Spelfakta

Rätt V86-rad:
9–6–4–3–6–9–4–7
Utdelning:
Åtta rätt: 3.130
Sju rätt: 28
Sex rätt: jackpot
Omsättning: 27.677.340 kr

Expandera

Global Undecided kom från konsekvent matchande i V75 till ett passande långlopp, och den Timo Nurmos-tränade sonen till Prodigious och Montage var för Jorma Kontio riktigt inspirerad utvändigt om ledaren. Segertid: starka 1.13,2/2.660.

 

Attraversiamo på svenskt rekord

Fokustema
Prix Readly Express
Läs senare

Attraversiamo på svenskt rekord

Det blev en flygande start för det nya fyraåringsloppet Prix Readly Express på Solvalla med 400.000 kronor till vinnaren. Attraversiamo imponerade stort på svenska rekordet 1.10,5a/2.140.
Av
Lars G Dahlgren
Attraversiamo imponerade när han vann det nya loppet Prix Readly Express på svenska rekordet 1.10,5a/2.140. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Attraversiamo imponerade när han vann det nya loppet Prix Readly Express på svenska rekordet 1.10,5a/2.140. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Attraversiamo fick en ordentlig genomkörare i matchningen mot Derbyt. Det som på papperet såg ut som en lätt uppgift blev en stenhård historia tempomässigt när Viking Brodde pullade hårt i ledningen. Attraversiamo vann på 1.10,5a/2.140, en tiondel snabbare än Campo Bahias svenska rekord satt i Kungapokalen för en månad sedan.

Fakta

Attraversiamo

hingst fyra år e. Kiss Francais – Rhythm Kronos e. Viking Kronos
15 st: 10–2–0
Rekord: 1.15,9k* – 1.10,5am*
Insprunget: 3.863.500 kr
Uppfödare: Martina Christensson Lindahl, Uppsala
Ägare: Caracolas AB, med flera
Tränare: Svante Båth, Solvalla
Körsven: Erik Adielsson, Solvalla
Skötare: Linda Weman

Expandera

Svante Båths Attraversiamo var oerhört tapper tvåa från dödens där och fick bekänna färg nu också, i det som skulle vara en lagom ”mellanstart” inför Derbyt, med Norrlands Grand Prix på Bergsåker i mitten på juli som nästa sådana kontrollpunkt. Viking Brodde blev nämligen skållhet i ledningen och Erik Adielsson fick ta skeden i vacker hand och köra bakom utvändigt och bakom Viking Brodde med Attraversiamo. Efter 1,10,4 första varvet och 1.11,0 första 1.500 meterna tog Attraversiamo över och Kiss Francais-sonen ökade alltså farten igen sista halvvarvet fram till svenska rekordtiden 1.10,5 över medeldistans. Och det var absolut inte ”färdigkört” på den tiden.

– Det är en sjuk njutning att köra Attraversiamo, han kan gå hur långt som helst, sade Erik Adielsson och fortsatte:

– Jag var väldigt nöjd med hur han gjorde det sista 300 meterna,. Vi var ensamma där framme och jag petade på honom en gång 100 kvar, det kändes som att det var en hel del kvar i honom.

Det verkar som om Jägersro kan ladda för ett gnistrande Derby i år, om Campo Bahia och Attraversiamo in i september. håller den standard de inlett säsongen med, och förmodligen till och med har fler växlar och formskärpning kvar att ta ut…

– Jag har skojat med Conrad Lugauer och sagt att han kan väl komma hit med Campo Bahia, jag vill ha ett revanschmöte. Men Conrad sa att vi får vänta till Derbyt, sade Erik Adielsson.

Timo Nurmos-tränade Viking Brodde (e. Muscle Hill – Västerbo My Melody) höll mycket starkt till andraplatsen och tar just nu stora kliv upp mot även han vara med på kulltoppsnivån.

Erik Adielsson till 5.000 segrar

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Årets sista föl

Årets sista föl har kommit hos Jan Johansson på Klövagården i Vara. Girls Getaway har fått en hingst efter Nuncio.
Av
Claes Freidenvall

Modern Girls Getaway (e. Donerail-C.R. Mimosa), 1.13,8/$62.930, importerades från USA 2017 och förra året fick hon sin första svenskfödda avkomma Sweet Breeze (e. Explosive Matter).

Girls Getaways avkomma efter Nuncio.

Modern köptes på Harrisburg mixedauktion 2017 för 15.000 dollar och då var hon dräktig med Explosive Matter. I USA har hon bland annat lämnat Grapple Hanover (e. Andover Hall), 1.12,4/$89.033.

Hennes tvååring – Getawayall Hanover (e. Broadway Hall) – kvalade i måndags på Scioto Downs och vann på 1.17,1.