Fokustema
Utblick Nordamerika
Läs senare

En halvmiljon för att starta

Consolation i New York Sire Stakes ($50.000) för två- och treåringar var gårdagens begivenhet i USA och Walners far Chapter Seven lyckades bäst med två segrande avkommor.
Av
Claes Freidenvall
International Moni. Foto Adam Ström/stalltz.se
International Moni. Foto Adam Ström/stalltz.se

Ostrich Blue Chip (e. Chapter Seven-Sireneuse) var ensam på plan för treåriga ston. Från ledningen vann Frank Antonaccis sto med sex längder på 1.13,5/1.609 meter på Monticello Raceways 800-metersbana. Tidigare i år har hon också vunnit consolation i Zweig Memorial Filly ($28.220) på Vernon Downs.

Ett år yngre Sevenbuyeleven (e. Chapter Seven-Musclelini) tävlade under Lexington-meetinget och vann en division av Bluegrass Series ($66.000) och slutade fyra i International Stallion Stake. Nu blev det vinst för Linda Toscanos sto via dödens och spets för Tim Tetrick på 1.14,4. Segermarginalen skrevs till 4,5 längder.

Sevenbyeleven. Foto Adam Ström/stalltz.se

Spurtade till vinst gjorde treårige Zack’s Zoomer (e. Deweycheatumnhowe-Passageway) för Marcus Miller i consolation för hingstar och valacker. Duon kom hem på 1.12,8 och Zack’s Zoomer vann med huvud.

Ledningen var segerreceptet för Cruising In Style (e. Muscle Mass-Sos Respect) för Jason Bartlett i consolation för tvååriga hingstar och valacker. Andrew Harris häst vann med en längd på 1.15,4. Tidigare i år har han vunnit ett försök i New York Sire Stakes ($27.750).

54:e säsongen avslutades igår på Mohawk Raceway ganska obemärkt och utan några löpningar av dignitet. Nu blir det uppehåll och istället tar grannbanan Woodbine Racecourse över. Deras ”vintermeeting” inleds den 19 oktober.

Försöken till Breeders Crown i USA närmar sig och på fredag och lördag står Hoosier Park som gäst för arrangemanget i år. Igår gick tiden ut för att köpa in sig i Breeders Crown och två hästägare tog chansen. Moni Maker Stable betalade 62.500 dollar för treårige International Moni och lika mycket slantade Crawford Racing upp för den femårige valacken Homicide Hunter.

Snart är det dags för den stora Harrisburg-auktionen, men det finns också andra ställen att köpa travare. På Fall Speed Sale i Delaware den 15 november plockar Walnut Hall Ltd. ut tre fölston som borde kunde inbringa stora pengar.

Ma Chere Hall (e. Deweycheatumnhowe-Margarita Hall), 1.09,6*/$689.641, och Danica Hall (e. Deweycheatumnhowe), 1.11,8*/$103.850 är dräktiga med Cantab Hall, medan Debbie Hall (e. Like A Prayer), 1.11,6/$247.146, väntar föl nästa år efter Muscle Hill.

Sistnämnda Debbie Hall är den enda som haft startande avkommor tidigare och av hennes ättlingar toppar Danielle Hall (e. Deweycheatumnhowe), 1.10,1/$643.189.

Fokustema
Hästaffär
Läs senare

Svenskduo köper Ecurie D.

Flera har försökt köpa jättetalangen Ecurie D., men ingen har lyckats.
Fram tills nu.
Sulkysport kan avslöja att den obesegrade treåringen numera finns i svensk ägo!
Av
Emil Persson
Ecurie D. och Björn Goop vid seger på Solvalla för ett par veckor sedan. Nu är hästen såld till svenska ägare. Foto Martin Langels/ALN
Ecurie D. och Björn Goop vid seger på Solvalla för ett par veckor sedan. Nu är hästen såld till svenska ägare. Foto Martin Langels/ALN

Det är Jean Pierre Dubois som fött upp och även ägt danskregistrerade hingsten som inlett med fyra raka segrar i Frode Hamres regi.
Superlativerna har haglat från kors och tvärs efter varje triumf och trots att Ecurie D. (e. Infinitif) 1.13,4am*/270.000 kronor inte är anmäld till något av de klassiska, danska unghästloppen har intresset varit stort från flera hästägare.

Nu har också affär gjorts och Ecurie D. finns numera i svensk ägo. Bakom köpet står Marko Kreivi från Göteborg (Göteborg Smart Repair Center AB) samt Süleyman Yüksel från Skövde (Global Glide AB).
Den sistnämnde är bland annat känd för att importerat avelshingsten Global Glide (e. Yankee Glide) till Sverige medan Kreivis stora travsatsning är desto färskare. På kort tid har det dock vuxit lavinartat och vid en sökning på Göteborg Smart Repair Center AB på travsport.se dyker det upp 22 hästar av varierande åldrar, men med en sak gemensam. Samtliga är toppstammade, oavsett om det är tävlingshästar eller fölston.
– Jag bestämde mig på allvar under fjolåret att satsa på travet efter att sålt mitt företag och är väl framförallt inställd på avelsbiten, men kommer även bedriva tävlingsverksamhet. Jag är bekant med Johan L Sundgren sedan 90-talet och kommer stötta honom ordentligt när han tar ut proffslicens efter årsskiftet, men Ecurie D. kommer få vara kvar i träning hos Frode Hamre. Det känns rätt med tanke på vilket bra arbete de gjort med hästen, säger Marko Kreivi.

”Känns speciellt”

Efter Ecurie D.:s andra start i karriären började tankarna på att försöka köpa löftet.
– Ja, det var för två-tre månader sen, men jag fick inte med mig någon delägare i första skedet. Det är klart att det inte varit en fördel att det dragit ut på tiden, men nu är affären i alla fall klar vilket känns väldigt bra. Jag har förstått att det var många intresserade så det är klart att de här känns speciellt, medger Kreivi.

Marko Kreivi till vänster tillsammans med V75-aktuella duon Restless och Johan L Sundgren. Foto: MVA Foto

På söndag startar Ecurie D. i Slaget vid Axevalla Hed på Axevalla, men ingen av de nya ägarna kommer finnas på plats!
– Jag befinner mig i Budapest just nu och ska vidare till Italien. Vi båda har haft planer som varit inbokade sen länge och det känns givetvis tråkigt att missa loppet, men jag såg honom på plats vid Åbystarten i juni. Det är en fantastisk individ, det tycks alla vara överens om som kommit nära hästen, avslutar Kreivi.

Till helgen har han ytterligare fyra hästar till start på Axevalla. Under fredagen startar Vikens Dome (e. Symphonic Hanover), under lördagen Restless (e. Ready Cash) och under söndagen testar duon Fleur Mearas (e. Love You) och Jasmin Band (e. Dream Vacation).

Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Dreammoko till Björn Goop

Björn Goop har fått in fjolårets Elitloppsfyra Dreammoko i träning.
Av
Emil Persson
Dreammoko flyttas till Björn Goop. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Dreammoko flyttas till Björn Goop. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Sexåringen kommer närmast från en tre starter lång sejour hos Wilhelm Paal där han gjorde sin senaste start på Jägersro i tisdags och fick nöja sig med en femteplats på 1.11,8a/1.609 meter.

I fjol hade Timoko-sonen Dreammoko ett betydligt bättre år. Utöver den nämnda fjärdeplatsen i Elitloppet slutade han även tvåa i Gran Premio della Lotteria bakom Urlo dei Venti (e. Mago d’Amore) ihop med just Björn Goop som kusk.
I september vann han även Silverörnen på Solänget med Peter Ingves som tömförare.

Totalt har karriären inbringat 5.423.012 kronor med sex segrar på 54 starter. Det är Jan Stins från Nederländerna som äger sexåringen.

Fokustema
Nederländerna
Läs senare

Breeders Course-kval i Wolvega

Sju hästar gör upp i morgondagens Breeders Course-kval på Victoria Park-banan i Wolvega och vilka som tar sig vidare till finalen på Jägersro står redan klart.
Av
Emil Persson

Det är nämligen bara två hästar som är startberättigade i Breeders Course av de sju deltagarna. Dels Paul Hagoort-tränade Andromeda Font (e. Love You) som ströks i Breeders Course-finalen under Elitloppsdagen och därtill Arquana As (e. Chapter Seven) som tränas och körs av Erwin Bot.

Finalen avgörs på Jägersro under Hugo Åbergs-kvällen den 30 juli över 1.640 meter, men av någon oförklarligt anledning så körs morgondagens kval över 2.100 meter!
I morgondagens lopp stundar 5.000 euro till vinnaren medan finalen lockar med 600.000 kronor.

Startlista Breeders Course-kval Wolvega
2.100 meter, förstapris: 5.000 euro

  1. Jari L Petnic (e. Marco di Jesolo) – Frank Westerveld
  2. Andromeda Font (e. Love You) – André Bakker
  3. Arquana As (e. Chapter Seven) – Erwin Bot
  4. Frosted (e. Father Patrick) – Robin Bakker
  5. Jo Jo Harley (e. Caen Oldeson) – John de Leeuw
  6. Alex HP (e. Ideale Luis) – Rick Ebbinge
  7. Patrick de Haan (e. Yarrah Boko) – Patrick de Haan