Fokustema
Margaretas Tidiga Unghästserie
Läs senare

”En häst för de stora loppen”

Svante Båth hade en annan matchningsplan än marsupplagan av Margaretas Tidiga Unghästserie för Fort Knox. Då flyttades hästen till Pasi Aikio. Fort Knox startade och tog fjärde raka segern från debuten.
– Fort Knox är en häst för de stora loppen, det är dem vi får ta sikte mot, säger Pasi Aikio.
Av
Lars G Dahlgren
Fort Knox tog fjärde raka segern, med väldigt kaxig uppsyn över mållinjen, när han vann i Margaretas Tidiga Unghästserie. Torbjörn Jansson körde hästen för första gången. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Fort Knox tog fjärde raka segern, med väldigt kaxig uppsyn över mållinjen, när han vann i Margaretas Tidiga Unghästserie. Torbjörn Jansson körde hästen för första gången. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Fort Knox är en riktig glänsare, och ännu så länge har han löst de tävlingsprov han ställts på till största belåtenhet. Fyra starter och fyra segrar på sex veckor är inräknade sedan debuten den 13 februari.

Fakta

Fort Knox

hingst tre år e. Muscle Hill – Nice Kronos e. Viking Kronos
4 st: 4–0–0
Rekord: 1.16,4m* – 1.14,6am*
insprunget: 420.000 kr
Uppfödare: Snogarps Gård AB, Ystad
Ägare: Bro Byggnads AB, Stockholm
Tränare: Pasi Aikio, Solvalla
Körsven: Torbjörn Jansson, Solvalla
Skötare: Jesper Rosdahl

Expandera

Torbjörn Jansson fick ersätta Örjan Kihlström som kusk när den sistnämnde fick lämna återbud till Solvallas lördagstävlingar på grund av ryggont. Torbjörn fick en behaglig tur på 1.14,6a/2.140 med sonen till Muscle Hill och Nice Kronos.

Fort Knox höll ledningen från innerspår och fick bestämma tempot hela vägen. Via 1.12,5 sista varvet avvisades loppets stora utropstecken Karat Band (e. Love You – Staro Glamour Miss) säkert även om det såg ut som att Karat Band kopplade ett litet grepp ut ur sista kurvan.

– Jag var aldrig otrolig. Genom sista kurvan var jag rädd för den som satt i min rygg (Roller Coaster Ås, reds.anm.) och tog upp lite, och sedan ville jag inte släppa på för mycket på en gång på upploppet. Det här är en kanon, en häst som verkligen är något extra, sade Torbjörn Jansson.

Pasi Aikio har haft Fort Knox i åtta dagar, sedan ägaren Rolf Andersson (Bro Byggnads AB) förra veckan flyttat de fyra hästar han hade i träning hos Svante Båth, till Pasi Aikio. Den utlösande faktorn var oenighet om hur Fort Knox skulle matchas. Detta lopp i Margaretas Tidiga Unghästserie ingick inte i den plan Svante Båth hade för Fort Knox.

– Hästarna kom i fantastiskt fint skick. Det är sådana här man jobbar för att få. Det finns inte speciellt många av den här kalibern överhuvudtaget, och att en sådan här kommer till mitt stall kan jag bara vara väldigt tacksam för. Väldigt gick det också, jag fiock reda på att hästen skulle flyttas till mig i princip i samma stund som det kom ut på Sulkysports hemsida, säger Pasi Aikio.

Fort Knox är uppfödd av Snogarps Gård AB som haft nämast osannolik utdelning med sin nio hästar stora treåringskull så här långt i år: De har gjort åtta starter och tagit åtta segrar! Fort Knox står för hälften av den skörden. De övriga Snogarps-treåringar som vunnit är Gordon Mearas (e. Muscle Mass – Trinity Starlight) och Guzz Mearas (e. Muscle Mass – Intensity Kronos) som båda har två raka.

Karat Band var det ja…Åke Lindblom-hästen gick 1.11 sista varvet i tredjespår utan rygg, efter att ha dragit upp spurten från kön kilometern kvar och får stora plustecken för denna prestation.

Zolly bara bäst

Mattias Djuse vann loppet för treåriga ston i Margaretas Tidiga Unghästeries januariupplaga med Dior Ima (e. Chocolatier – Along The Way U.S.) och nu presenterade han i samma kategori Zolly (e. Zola Boko – Global Nelly).

Fakta

Zolly

sto tre år e. Zola Boko – Global Nelly
6 st. 3–1–0
Rekord: 1.16,6k* – 1.14,9am*
Insprunget: 423.750 kr
Uppfödare: Hot to trot i Karlstad AB, med flera
Ägare: Mattias Djuse Stable AB, med flera
Tränare och körsven: Mattias Djuse, Solvalla
Skötare: Janina Seppälä

Expandera

Hon visade fina resurser som tvååring och årsdebuterade med att vinna med stor galopp på Solvalla. Nu fanns det inga tendenser till några felsteg. Mattias Djuse körde fram utvändigt ledaren varvet kvar och Zolly var bara bäst på 1.14,9a/2.140 utan att behöva visa allt som fanns inombords.

– Nej, hon gjorde det väldigt lätt, konstaterade Mattias Djuse.

Zolly. Foto Mia Törnberg

Zolly gick ännu snabbare i upphämtningen efter jättegalopp i årsdebuten och att hon tog det loppet på rätt sätt var det ingen tvekan om.

Mamman Global Nelly (e. Super Arnie – Meadowbranch Gold) öppnade karriären med sju raka segrar för Björn Goop som tre- och fyraåring men fick sedan inte till det speciellt bra något mer och gick till avel efter åtta segrar på 20 starter. Zolly är andra avkomman.

– Hon fick något problem i ett knä som aldrig blev bra igen. Det ser ut som att Zolly är bättre än Global Nelly. För oss är att vinna ett sådant här lopp oerhört stort, vi har hållit på i över 30 år, säger Per Stjernlöf och Bertil Eriksson som är uppfödare till och delägare i Zolly.

 

Fokustema
Österrikiskt Derby
Läs senare

Lugauers Nero Maximus bäst

Conrad Lugauers Nero Maximus vann det österrikiska Derbyt på Krieau-banan i Wien.
Av
Lars G Dahlgren
Nero Maximus och Conrad Lugauer efter den österrikiska Derbysegern. Foto: Nikolaus Matzka.
Nero Maximus och Conrad Lugauer efter den österrikiska Derbysegern. Foto: Nikolaus Matzka.

Man kan säga att Lugauer låste loppet med sin duo, Marc Elias-körde Cesare Borgia (e. Raja Mirchi – La Traviata) i ledningen och Nero Maximus (e. November – J.S.Maxima) med Lugauer själv på utsidan.

Fakta

Nero Maximus

hingst tre år e. November – J.S.Maxima e. Toss Out
11 st: 7–0–0
Rekord: 1.14,8am*
Insprunget: cirka 475.000 kr
Uppfödare: Oliver Badura, Österrike
Ägare: O Badura, S Reiss, M Huber & B Nikolai
Tränare och körsven: Conrad Lugauer, Jägersro

Expandera

Nero Maximus vann lätt på 1.16,6a/2.600 meter och Conrad Lugauer räknade in sin tredje österrikiska Derbyseger, de två tidigare är Cesare Borgias mamma La Traviata (e. Awesome Goal) som vann 2006 och sedan Pompano Crown (e. Armbro Goal) 2008.

Nero Maximus, uppfödd och ägd av Oliver Badura, har sju segrar på elva starter och kom till Lugauer i slutet av tvååringssäsongen. i Sverige inledde hingsten med tre raka segrar på Jägersro.

Nero Maximus är efter tyskfödde Buvetier d’Aunou-sonen November som var uppfödd just av Stall Novembers Michael Schröer. Novembers bästa avkomma är österrikefödde Kaka som tog rekordet 1.10,6 och sprang in 221.000 euro. Även Kaka vann österrikiska Derbyt, 2011.

Nero Maximus mamma J.S.Maxima (e. Toss Out) har tidigare lämnat Muscle Hillary (e. Muscle Hill) vilken sprang in 166.000 kronor för Roger Walmann. Mormors far till Nero Maximus är Meadow Road.

Nero Maximus fick 30.000 euro för segern. Cesare Borgia slutade sexa.

 

Fokustema
E3-finaler
Läs senare

Lottat i E3-finalerna

Efter det tionde och sista loppet var kört i Gävle lottades spåren till E3-finalerna som avgörs på Sundbyholmstravet i Eskilstuna lördag den 29 juni.
Av
Emil Persson
Daniel Redéns Award Kronos startar från spår ett i E3-finalen för ston. Foto: Christer Norin/ALN
Daniel Redéns Award Kronos startar från spår ett i E3-finalen för ston. Foto: Christer Norin/ALN

Finalfältet Stoklassen
2.140 meter autostart, förstapris: 1.000.000 kronor

 1. Award Kronos – Daniel Redén (1)
 2. Grande Diva Sisu – Per Nordström (2)
 3. Mascate Match – Pekka Korpi (3)
 4. Global Anarchy – Joakim Lövgren (5)
 5. Scarlet Hello – Jörgen Westholm (6)
 6. Boxer Shrimp – Robert Bergh (7)
 7. Ies Elisabeth – Fredrik Wallin (8)
 8. Global Amazone – Jörgen Westholm (12)
 9. Zolly – Mattias Djuse (4)
 10. Ies Elisabeth – Fredrik Wallin (8)
 11. Visual Condition – Stefan Melander (10)
 12. Dontlooseallmoney – Jim Oscarsson (11)

Finalfältet hingstar & valacker
2.140 meter autostart, förstapris: 1.000.000 kronor

 1. Belker – Sten O Jansson (1)
 2. Bythebook – Svante Båth (2)
 3. Global Adventure – Svante Båth (3)
 4. Guzz Mearas – Johan Untersteiner (4)
 5. Ubiquarion Face – Adrian Kolgjini (5)
 6. Criterion – Fredrik Wallin (8)
 7. Dontloosememate – Jim Oscarsson (10)
 8. I’m a Keeper – Leif Witasp (12)
 9. Fort Knox – Pasi Aikio (6)
 10. Aetos Kronos – Jerry Riordan (7)
 11. Zola Key – Björn Goop (9)
 12. Alien Kronos – Svante Båth (11)
Fokustema
E3 uttagningslopp
Läs senare

Så kördes E3-kvalen för hingstar & valacker

E3:s uttagningslopp för hingstar och valacker avgörs via tre lopp varifrån de fyra främsta går vidare till finalen.
Nedan kan du läsa om hur de respektive uttagningsloppen kördes.
Av
Emil Persson
Global Adventure vann det första uttagningsloppet i pojkarnas E3-kval. Foto:Christer Norin/ALN
Global Adventure vann det första uttagningsloppet i pojkarnas E3-kval. Foto:Christer Norin/ALN

Uttagningslopp 1

Svante Båths Global Adventure (e. S.J.’s Caviar) hade inga problem att vinna det första uttagningsloppet. Nu var Per Lennartssons Juncio Boko (e. Donato Hanover) raskast initialt, men Erik Adielsson var på tårna och kunde överta ledningen efter 450 meter.
Lutfi Kolgjini hade fått en småtuff inledning med Ubiquarion Face (e. Joke Face) från bricka sju och det låg i allra högsta grad i hans intresse att farten skulle vara så pass låg som 1.18 första varvet.
Desto raskare gick det till slut. Faktum var att Global Adventure avslutade sista kilometern efter 1.10,3 och då var det svårt för hästarna längre bak i fältet att plocka längder.
– Hästen kändes fräsch och fin vilket är det viktigaste kring honom. Han är definitivt en av de som kan vinna finalen för har man vunnit kvalet brukar man vara med och slåss ordentligt om havren, sade Erik Adielsson.

Adrian Kolgjini-tränade Ubiquarion Face höll starkt till andraplatsen slagen med en knapp längd. Jerry Riordans Breeders Course-vinnare Aetos Kronos (e. Bold Eagle) hamnade som trea längs sargen, kom ut i tredje utvändigt 450 meter före mål, men hade först fritt spurtutrymme 75 meter före mål. Då exploderade han och knäppte I’m A Keeper (e. Explosive Matter) med lätthet i jakten om tredjeplatsen, men den sistnämnde höll likväl till fjärdeplatsen och kommer likaså dyka upp i finalen på Sundbyholm om 13 dagar.

Uttagningslopp 2

Svante Båths Uppfödningsloppsvinnare Bythebook (e. Googoo Gaagaa) var tillbaka som en vinnare efter två raka andraplatser. Erik Adielsson sände valacken till ledningen och fångade upp favoriten Fort Knox (e. Muscle Hill) på utsidan.
Efter 1.14,4 första varvet så skärptes farten markant och duon gick ifrån sina konkurrenter med flera längder över sista bortre långsidan. Pasi Aikio-tränade Fort Knox gjorde verkligen vad han kunde för att slå följe i nyporna på Torbjörn Jansson, men kom aldrig så nära någon gång att det kändes riktigt spännande.
Nej, den här gången var Bythebook den bättre och med sig till final tog han utöver Fort Knox även Björn Goops Zola Key (e. Zola Boko) samt Jim Oscarssons Dontloosememate (e. Bold Eagle) som båda spurtade fint från tredje- respektive fjärde invändigt utan att komma nära tätparet.
– Han kändes väldigt fin idag och jag är otroligt nöjd med honom. Det var två bra prestationer, men sättet han stegade undan på sista 200 meterna var jag väldigt nöjd med. Han var i toppskick idag, sade Erik Adielsson efter segern på 1.12,9a/2.140 meter.

Uttagningslopp 3

Sten O Janssons stjärna Belker (e. Scarlet Knight) slog nytt banrekord i det sista kvalet. Hingsten kom hem på 1.12,5a/2.140 meter efter att tvingats gå på i jämn fart hela vägen då utvändige Power (e. Googoo Gaagaa) såg till att farten hölls uppe.
Nu föll han på eget grepp och hade inget med segerstriden att göra. Istället var det Guzz Mearas (e. Muscle Mass) som jagade från andra utvändigt de sista 250 meterna, men Johan Untersteiners häst kom aldrig hotfullt nära.
– Det är helt otroligt vad många bra treåringar vi har i det här landet och den här tillhör den kategorin. Det är inte många treåringar som står pall för ett sådant här lopp där det går fort hela vägen och de jagade ju bakifrån, men han vann faktiskt ganska säkert, sade Torbjörn Jansson efter triumfen bakom den gotländska stjärnhästen.

Fredrik Wallin som kvalade in en häst till stofinalen bärgade ytterligare en finalist via Criterion (e. Jocose) som hakade på väl via vinnarhålet, om än i säregen stil över målgången. Den fjärde och sista finalplatsen bärgade Svante Båths Alien Kronos (e. Infinitif) från tredje utvändigt.

Klara för final

Hästnamn / tränare

 • Global Adventure (e. S.J.’s Caviar) – Svante Båth
 • Ubiquarian Face (e. Joke Face) – Adrian Kolgjini
 • Aetos Kronos (e. Bold Eagle) – Jerry Riordan
 • I’m A Keeper (e. Explosive Matter) – Leif Witasp
 • Bythebook (e. Googoo Gaagaa) – Svante Båth
 • Fort Knox (e. Muscle Hill) – Pasi Aikio
 • Zola Key (e. Zola Boko) – Björn Goop
 • Dontloosememate (e. Bold Eagle) – Jim Oscarsson
 • Belker (e. Scarlet Knight) – Sten O Jansson
 • Guzz Mearas (e. Muscle Mass) – Johan Untersteiner
 • Criterion (e. Jocose) – Fredrik Wallin
 • Alien Kronos (e. Infinitif) – Svante Båth