Fokustema
Margaretas Tidiga Unghästserie
Läs senare

”En häst för de stora loppen”

Svante Båth hade en annan matchningsplan än marsupplagan av Margaretas Tidiga Unghästserie för Fort Knox. Då flyttades hästen till Pasi Aikio. Fort Knox startade och tog fjärde raka segern från debuten.
– Fort Knox är en häst för de stora loppen, det är dem vi får ta sikte mot, säger Pasi Aikio.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Fort Knox byter regi. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Fort Knox byter regi. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Fort Knox är en riktig glänsare, och ännu så länge har han löst de tävlingsprov han ställts på till största belåtenhet. Fyra starter och fyra segrar på sex veckor är inräknade sedan debuten den 13 februari.

Fakta

Fort Knox

hingst tre år e. Muscle Hill – Nice Kronos e. Viking Kronos
4 st: 4–0–0
Rekord: 1.16,4m* – 1.14,6am*
insprunget: 420.000 kr
Uppfödare: Snogarps Gård AB, Ystad
Ägare: Bro Byggnads AB, Stockholm
Tränare: Pasi Aikio, Solvalla
Körsven: Torbjörn Jansson, Solvalla
Skötare: Jesper Rosdahl

Expandera

Torbjörn Jansson fick ersätta Örjan Kihlström som kusk när den sistnämnde fick lämna återbud till Solvallas lördagstävlingar på grund av ryggont. Torbjörn fick en behaglig tur på 1.14,6a/2.140 med sonen till Muscle Hill och Nice Kronos.

Fort Knox höll ledningen från innerspår och fick bestämma tempot hela vägen. Via 1.12,5 sista varvet avvisades loppets stora utropstecken Karat Band (e. Love You – Staro Glamour Miss) säkert även om det såg ut som att Karat Band kopplade ett litet grepp ut ur sista kurvan.

– Jag var aldrig otrolig. Genom sista kurvan var jag rädd för den som satt i min rygg (Roller Coaster Ås, reds.anm.) och tog upp lite, och sedan ville jag inte släppa på för mycket på en gång på upploppet. Det här är en kanon, en häst som verkligen är något extra, sade Torbjörn Jansson.

Pasi Aikio har haft Fort Knox i åtta dagar, sedan ägaren Rolf Andersson (Bro Byggnads AB) förra veckan flyttat de fyra hästar han hade i träning hos Svante Båth, till Pasi Aikio. Den utlösande faktorn var oenighet om hur Fort Knox skulle matchas. Detta lopp i Margaretas Tidiga Unghästserie ingick inte i den plan Svante Båth hade för Fort Knox.

– Hästarna kom i fantastiskt fint skick. Det är sådana här man jobbar för att få. Det finns inte speciellt många av den här kalibern överhuvudtaget, och att en sådan här kommer till mitt stall kan jag bara vara väldigt tacksam för. Väldigt gick det också, jag fiock reda på att hästen skulle flyttas till mig i princip i samma stund som det kom ut på Sulkysports hemsida, säger Pasi Aikio.

Fort Knox är uppfödd av Snogarps Gård AB som haft nämast osannolik utdelning med sin nio hästar stora treåringskull så här långt i år: De har gjort åtta starter och tagit åtta segrar! Fort Knox står för hälften av den skörden. De övriga Snogarps-treåringar som vunnit är Gordon Mearas (e. Muscle Mass – Trinity Starlight) och Guzz Mearas (e. Muscle Mass – Intensity Kronos) som båda har två raka.

Karat Band var det ja…Åke Lindblom-hästen gick 1.11 sista varvet i tredjespår utan rygg, efter att ha dragit upp spurten från kön kilometern kvar och får stora plustecken för denna prestation.

Zolly bara bäst

Mattias Djuse vann loppet för treåriga ston i Margaretas Tidiga Unghästeries januariupplaga med Dior Ima (e. Chocolatier – Along The Way U.S.) och nu presenterade han i samma kategori Zolly (e. Zola Boko – Global Nelly).

Fakta

Zolly

sto tre år e. Zola Boko – Global Nelly
6 st. 3–1–0
Rekord: 1.16,6k* – 1.14,9am*
Insprunget: 423.750 kr
Uppfödare: Hot to trot i Karlstad AB, med flera
Ägare: Mattias Djuse Stable AB, med flera
Tränare och körsven: Mattias Djuse, Solvalla
Skötare: Janina Seppälä

Expandera

Hon visade fina resurser som tvååring och årsdebuterade med att vinna med stor galopp på Solvalla. Nu fanns det inga tendenser till några felsteg. Mattias Djuse körde fram utvändigt ledaren varvet kvar och Zolly var bara bäst på 1.14,9a/2.140 utan att behöva visa allt som fanns inombords.

– Nej, hon gjorde det väldigt lätt, konstaterade Mattias Djuse.

Zolly. Foto Mia Törnberg

Zolly gick ännu snabbare i upphämtningen efter jättegalopp i årsdebuten och att hon tog det loppet på rätt sätt var det ingen tvekan om.

Mamman Global Nelly (e. Super Arnie – Meadowbranch Gold) öppnade karriären med sju raka segrar för Björn Goop som tre- och fyraåring men fick sedan inte till det speciellt bra något mer och gick till avel efter åtta segrar på 20 starter. Zolly är andra avkomman.

– Hon fick något problem i ett knä som aldrig blev bra igen. Det ser ut som att Zolly är bättre än Global Nelly. För oss är att vinna ett sådant här lopp oerhört stort, vi har hållit på i över 30 år, säger Per Stjernlöf och Bertil Eriksson som är uppfödare till och delägare i Zolly.

 

Fokustema
Solänget
Läs senare

Borups Victory i BC-debut

Näst sista försöksomgången i Breeders Crown för tre- och fyraåringar hålls på tisdag på Solänget och det är gott om gästhästar som åker till Örnsköldsvik för att tävla om platser i semifinalerna på Solvalla den 24 oktober.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Borups Victory debuterar på tisdag för sin nye tränare Svante Båth. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Borups Victory debuterar på tisdag för sin nye tränare Svante Båth. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Robert Bergh startar bland annat sina två toppfyraåringar Fifty Cent Piece och Rome Pays Off. Den förstnämnde möter bland annat Derbyfinalisterna Henry Flyer Sisu och Readly Lavec, medan Fifty Cent Piece ställs mot två finalister i Derbystoet, Hoboken Am och Sayonara.

En intressant debut gör också treårige Borups Victory för sin nya tränare Svante Båth.

I fredags körde Svante Båth 1.15,5/1.600 meter i ett jobb inne på Solvalla, rapporteras det på stallets hemsida.

Här alla startlistorna till Solängets Breeders Crown-tävlingar på tisdag.

Fokustema
Italien
Läs senare

Åttonde tränaren för Cokstile

Elitloppsvinnaren Cokstile byter adress. Igen!
Erik Bondo blir hans åttonde tränare.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Cokstile har fått en ny tränare. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Cokstile har fått en ny tränare. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Trav-og Galopp-Nytt i Norge berättar idag att fjolårets Elitloppsvinnare Cokstile lämnar Vincenzo Gallo och skriver om alla tränarbyten som gjorts sedan hästen köptes på Klasselöpsauktionen på Bjerke som ettåring.

Dansken Erik Bondo, som varit verksam i Italien sedan 1990-talet, tar över träningen och siktet är inställt på Gran Premio della Lotteria i Neapel den 3 oktober. Bondo har inte bara fått Cokstile i träning från ägaren Renato Santese, utan också en annan Elitloppsdeltagare, Cheif Orlando.

Fokustema
Victor Gio
Läs senare

Första segrande avkomman

Peter Haughton Memorial-tvåan Victor Gio har redan haft segrande avkommor i sin första kull i Holland och hemlandet Italien, men igår fick han sin första svenskfödda vinnande tvååring.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Victor Gio vid en av sina segrar på Meadowlands. Foto Lisa Photo
Victor Gio vid en av sina segrar på Meadowlands. Foto Lisa Photo
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

I Skellefteå vann Petri Salmela-tränade Quantity of Time (e. Victor Gio-Quite A Yankee) för Ulf Ohlsson på 1.17,5/1.660 meter i Ung i Norr och kunde kvittera ut 25.000 kronor.

Victor Gio (e. Ready Cash-Ilaria Jet), 1.09,0ak/1.447.550 kr, har 24 hästar i sin första svenskfödda kull och Quantity of Time är hans enda startande avkomma.