Fokustema
Margaretas Tidiga Unghästserie
Läs senare

”En häst för de stora loppen”

Svante Båth hade en annan matchningsplan än marsupplagan av Margaretas Tidiga Unghästserie för Fort Knox. Då flyttades hästen till Pasi Aikio. Fort Knox startade och tog fjärde raka segern från debuten.
– Fort Knox är en häst för de stora loppen, det är dem vi får ta sikte mot, säger Pasi Aikio.
Av
Lars G Dahlgren
Fort Knox byter regi. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Fort Knox byter regi. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Fort Knox är en riktig glänsare, och ännu så länge har han löst de tävlingsprov han ställts på till största belåtenhet. Fyra starter och fyra segrar på sex veckor är inräknade sedan debuten den 13 februari.

Fakta

Fort Knox

hingst tre år e. Muscle Hill – Nice Kronos e. Viking Kronos
4 st: 4–0–0
Rekord: 1.16,4m* – 1.14,6am*
insprunget: 420.000 kr
Uppfödare: Snogarps Gård AB, Ystad
Ägare: Bro Byggnads AB, Stockholm
Tränare: Pasi Aikio, Solvalla
Körsven: Torbjörn Jansson, Solvalla
Skötare: Jesper Rosdahl

Expandera

Torbjörn Jansson fick ersätta Örjan Kihlström som kusk när den sistnämnde fick lämna återbud till Solvallas lördagstävlingar på grund av ryggont. Torbjörn fick en behaglig tur på 1.14,6a/2.140 med sonen till Muscle Hill och Nice Kronos.

Fort Knox höll ledningen från innerspår och fick bestämma tempot hela vägen. Via 1.12,5 sista varvet avvisades loppets stora utropstecken Karat Band (e. Love You – Staro Glamour Miss) säkert även om det såg ut som att Karat Band kopplade ett litet grepp ut ur sista kurvan.

– Jag var aldrig otrolig. Genom sista kurvan var jag rädd för den som satt i min rygg (Roller Coaster Ås, reds.anm.) och tog upp lite, och sedan ville jag inte släppa på för mycket på en gång på upploppet. Det här är en kanon, en häst som verkligen är något extra, sade Torbjörn Jansson.

Pasi Aikio har haft Fort Knox i åtta dagar, sedan ägaren Rolf Andersson (Bro Byggnads AB) förra veckan flyttat de fyra hästar han hade i träning hos Svante Båth, till Pasi Aikio. Den utlösande faktorn var oenighet om hur Fort Knox skulle matchas. Detta lopp i Margaretas Tidiga Unghästserie ingick inte i den plan Svante Båth hade för Fort Knox.

– Hästarna kom i fantastiskt fint skick. Det är sådana här man jobbar för att få. Det finns inte speciellt många av den här kalibern överhuvudtaget, och att en sådan här kommer till mitt stall kan jag bara vara väldigt tacksam för. Väldigt gick det också, jag fiock reda på att hästen skulle flyttas till mig i princip i samma stund som det kom ut på Sulkysports hemsida, säger Pasi Aikio.

Fort Knox är uppfödd av Snogarps Gård AB som haft nämast osannolik utdelning med sin nio hästar stora treåringskull så här långt i år: De har gjort åtta starter och tagit åtta segrar! Fort Knox står för hälften av den skörden. De övriga Snogarps-treåringar som vunnit är Gordon Mearas (e. Muscle Mass – Trinity Starlight) och Guzz Mearas (e. Muscle Mass – Intensity Kronos) som båda har två raka.

Karat Band var det ja…Åke Lindblom-hästen gick 1.11 sista varvet i tredjespår utan rygg, efter att ha dragit upp spurten från kön kilometern kvar och får stora plustecken för denna prestation.

Zolly bara bäst

Mattias Djuse vann loppet för treåriga ston i Margaretas Tidiga Unghästeries januariupplaga med Dior Ima (e. Chocolatier – Along The Way U.S.) och nu presenterade han i samma kategori Zolly (e. Zola Boko – Global Nelly).

Fakta

Zolly

sto tre år e. Zola Boko – Global Nelly
6 st. 3–1–0
Rekord: 1.16,6k* – 1.14,9am*
Insprunget: 423.750 kr
Uppfödare: Hot to trot i Karlstad AB, med flera
Ägare: Mattias Djuse Stable AB, med flera
Tränare och körsven: Mattias Djuse, Solvalla
Skötare: Janina Seppälä

Expandera

Hon visade fina resurser som tvååring och årsdebuterade med att vinna med stor galopp på Solvalla. Nu fanns det inga tendenser till några felsteg. Mattias Djuse körde fram utvändigt ledaren varvet kvar och Zolly var bara bäst på 1.14,9a/2.140 utan att behöva visa allt som fanns inombords.

– Nej, hon gjorde det väldigt lätt, konstaterade Mattias Djuse.

Zolly. Foto Mia Törnberg

Zolly gick ännu snabbare i upphämtningen efter jättegalopp i årsdebuten och att hon tog det loppet på rätt sätt var det ingen tvekan om.

Mamman Global Nelly (e. Super Arnie – Meadowbranch Gold) öppnade karriären med sju raka segrar för Björn Goop som tre- och fyraåring men fick sedan inte till det speciellt bra något mer och gick till avel efter åtta segrar på 20 starter. Zolly är andra avkomman.

– Hon fick något problem i ett knä som aldrig blev bra igen. Det ser ut som att Zolly är bättre än Global Nelly. För oss är att vinna ett sådant här lopp oerhört stort, vi har hållit på i över 30 år, säger Per Stjernlöf och Bertil Eriksson som är uppfödare till och delägare i Zolly.

 

Fokustema
Amatör-VM
Läs senare

Belgare toppade VM

Lukas Svedin klättrade i resultatlistan den andra dagen av amatör-VM i Florida.
Men trots en andra- och en tredjeplats på tre uppsittningar fick han nöja sig med åttondeplatsen totalt.
Av
Ola Lernå
Topptrion i amatör-VM med vinnaren Piet van Poellart från Belgien i mitten.
Topptrion i amatör-VM med vinnaren Piet van Poellart från Belgien i mitten.

– Jag är sjukt besviken på resultatet, men inte på hästarnas prestationer. Och hela resan har varit en häftig upplevelse där arrangörerna gjort ett fantastiskt jobb, hälsar Svedin.

Slutsegern gick till Piet van Poellart från Belgien som avgjorde i det sista loppet där han satte dit passgångaren Sun Belle Slippery, Svedin var trea i samma lopp med Always Be Lucy.
Amatör-VM har körts sedan 1972 och alltjämt saknar Sverige seger i sammanhanget.

Slutställning Amatör-VM

 1. Piet van Poellart, Belgien 33
 2. Andrea Sallustio, Italien 33
 3. Andrea Fazekas, Ungern 30
 4. Joe Pennacchio, USA 30
 5. David Drew, Kanada 25
 6. Barbara Aebischer, Schweiz 25
 7. Miguel Vich Capo, Spanien 24
 8. Lukas Svedin, Sverige 23
 9. Warren Rich, Nya Zeeland 21
 10. Agusti Leonardo, Argentina 20
 11. Thomas Rover, Österrike 20
 12. Lars Munk, Danmark 15
Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Årets första föl

Stuteri Simoni har fått årets första föl och det handlar om en hingst efter Ready Cash och Spurs Rain, som fötts i Frankrike och kommer att registreras i den svenska travstamboken.
Av
Claes Freidenvall

Hingsten är redan namngiven – Il Contante Simoni – och han är undan Andover Hall-dottern Spurs Rain, 1.13,0ak/474.464 kr, vilken segrade sju gånger på 52 starter.

Spurs Rain med sin son efter Ready Cash. Foto: privat

Spurs Rain fick sin tredje avkomma. Hon har också en ostartad treåring efter Orlando Vici vid namn Falco Simoni hos Axel Jacobsen i träning på Charlottenlund. Hennes tvååring Gossip Simoni är en dotter till Bold Eagle och hon tränas av Jens Arne Hansen på Nyköbing Falster.

Tvåa i Derbystoet

Spurs Rain är undan Too Hot For Me (e. Muscles Yankee), 1.11,6ak/$21.655, vars främsta avkomma är Verify Dust (e. Credit Winner), 1.11,9ak*/741.660 dkr, som vann Jydskt 4-årings Grand Prix, slutade tvåa i Danskt Stoderby och Grand Circle 4 års Championat för ston.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till 2020 och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

Fokustema
Utblick USA
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Svenskt på dubbla banor

Två tränarsegrar kunde Anette Lorentzon räkna in på Miami Valley igår och bakom båda vinnarna satt Chris Page. Dessutom kunde Menhammar Stuteri gläjda sig åt en uppfödarvinst på Yonkers Raceway.
Av
Claes Freidenvall
Whether Or Not vid en tidigare seger på Yonkers Raceway. Foto: Mike Lizzi
Whether Or Not vid en tidigare seger på Yonkers Raceway. Foto: Mike Lizzi

Inledde gjorde fyraåriga stoet Feel Invincible Ås (e. Broadway Hall-There’s A Way) och från spets vann hon med närmare två längder på 1.13,0/1.609 meter. ACL Stuteri och Kjell Johansson äger stoet, vilket erhöll 6.250 dollar för vinsten i Ray Paver Sr. Memorial ($12.500).

Ett år äldre Black Mamba Ås (e. Lionhunter-Happy Year) tävlade i en klass för sig och trots en resa utan rygg kunde hon lämna sina konkurrenter med 6,5 längder på upploppet. Vinnartiden skrevs till 1.12,0 och ägaren ACL Stuteri kunde kvittera ut 9.000 dollar för triumfen för det femåriga stoet.

Både Black Mamba Ås och Feel Invincible Ås tog sina första segrar för säsongen.

Menhammar-uppfödning vann

På Yonkers Raceway slog Menhammar-uppfödde Whether Or Not (e. Cantab Hall-Quandary) till för Jason Bartlett. Via fjärde inner och dödens gick den sexårige valacken ifrån med drygt två längder över målrakan.

Segertiden skrevs till 1.12,1 och Andrew Harris-tränade Whether Or Nots seger var värd 8.500 dollar. För Menhammars uppfödning var det årsdebut och förra säsongen vann Whether Or Not nio lopp på 28 starter.

För fem år sedan ropade Reijo Liljendahl in svenskfödde Whether Or Not för Ravitalli Hannu Laakonens räkning på Elitauktionen för 250.000 kronor. Sedan gick Whether Or Not till Finland för att senare säljas vidare till Walners ägare Kenneth Jacobs i USA. Numera äger Tyler George och han köpte hästen på Tattersalls Mixed Sales förra sommaren för 72.000 dollar.

Whether Or Not är undan ostartade Quandary (e. Viking Kronos), som också är mor till Unreturned Love (e. Zola Boko), 1.12,7ak*/315.420 kr.