Fokustema
Margaretas Tidiga Unghästserie
Läs senare

”En häst för de stora loppen”

Svante Båth hade en annan matchningsplan än marsupplagan av Margaretas Tidiga Unghästserie för Fort Knox. Då flyttades hästen till Pasi Aikio. Fort Knox startade och tog fjärde raka segern från debuten.
– Fort Knox är en häst för de stora loppen, det är dem vi får ta sikte mot, säger Pasi Aikio.
Av
Lars G Dahlgren
Fort Knox startar på tisdag. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Fort Knox startar på tisdag. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Fort Knox är en riktig glänsare, och ännu så länge har han löst de tävlingsprov han ställts på till största belåtenhet. Fyra starter och fyra segrar på sex veckor är inräknade sedan debuten den 13 februari.

Fakta

Fort Knox

hingst tre år e. Muscle Hill – Nice Kronos e. Viking Kronos
4 st: 4–0–0
Rekord: 1.16,4m* – 1.14,6am*
insprunget: 420.000 kr
Uppfödare: Snogarps Gård AB, Ystad
Ägare: Bro Byggnads AB, Stockholm
Tränare: Pasi Aikio, Solvalla
Körsven: Torbjörn Jansson, Solvalla
Skötare: Jesper Rosdahl

Expandera

Torbjörn Jansson fick ersätta Örjan Kihlström som kusk när den sistnämnde fick lämna återbud till Solvallas lördagstävlingar på grund av ryggont. Torbjörn fick en behaglig tur på 1.14,6a/2.140 med sonen till Muscle Hill och Nice Kronos.

Fort Knox höll ledningen från innerspår och fick bestämma tempot hela vägen. Via 1.12,5 sista varvet avvisades loppets stora utropstecken Karat Band (e. Love You – Staro Glamour Miss) säkert även om det såg ut som att Karat Band kopplade ett litet grepp ut ur sista kurvan.

– Jag var aldrig otrolig. Genom sista kurvan var jag rädd för den som satt i min rygg (Roller Coaster Ås, reds.anm.) och tog upp lite, och sedan ville jag inte släppa på för mycket på en gång på upploppet. Det här är en kanon, en häst som verkligen är något extra, sade Torbjörn Jansson.

Pasi Aikio har haft Fort Knox i åtta dagar, sedan ägaren Rolf Andersson (Bro Byggnads AB) förra veckan flyttat de fyra hästar han hade i träning hos Svante Båth, till Pasi Aikio. Den utlösande faktorn var oenighet om hur Fort Knox skulle matchas. Detta lopp i Margaretas Tidiga Unghästserie ingick inte i den plan Svante Båth hade för Fort Knox.

– Hästarna kom i fantastiskt fint skick. Det är sådana här man jobbar för att få. Det finns inte speciellt många av den här kalibern överhuvudtaget, och att en sådan här kommer till mitt stall kan jag bara vara väldigt tacksam för. Väldigt gick det också, jag fiock reda på att hästen skulle flyttas till mig i princip i samma stund som det kom ut på Sulkysports hemsida, säger Pasi Aikio.

Fort Knox är uppfödd av Snogarps Gård AB som haft nämast osannolik utdelning med sin nio hästar stora treåringskull så här långt i år: De har gjort åtta starter och tagit åtta segrar! Fort Knox står för hälften av den skörden. De övriga Snogarps-treåringar som vunnit är Gordon Mearas (e. Muscle Mass – Trinity Starlight) och Guzz Mearas (e. Muscle Mass – Intensity Kronos) som båda har två raka.

Karat Band var det ja…Åke Lindblom-hästen gick 1.11 sista varvet i tredjespår utan rygg, efter att ha dragit upp spurten från kön kilometern kvar och får stora plustecken för denna prestation.

Zolly bara bäst

Mattias Djuse vann loppet för treåriga ston i Margaretas Tidiga Unghästeries januariupplaga med Dior Ima (e. Chocolatier – Along The Way U.S.) och nu presenterade han i samma kategori Zolly (e. Zola Boko – Global Nelly).

Fakta

Zolly

sto tre år e. Zola Boko – Global Nelly
6 st. 3–1–0
Rekord: 1.16,6k* – 1.14,9am*
Insprunget: 423.750 kr
Uppfödare: Hot to trot i Karlstad AB, med flera
Ägare: Mattias Djuse Stable AB, med flera
Tränare och körsven: Mattias Djuse, Solvalla
Skötare: Janina Seppälä

Expandera

Hon visade fina resurser som tvååring och årsdebuterade med att vinna med stor galopp på Solvalla. Nu fanns det inga tendenser till några felsteg. Mattias Djuse körde fram utvändigt ledaren varvet kvar och Zolly var bara bäst på 1.14,9a/2.140 utan att behöva visa allt som fanns inombords.

– Nej, hon gjorde det väldigt lätt, konstaterade Mattias Djuse.

Zolly. Foto Mia Törnberg

Zolly gick ännu snabbare i upphämtningen efter jättegalopp i årsdebuten och att hon tog det loppet på rätt sätt var det ingen tvekan om.

Mamman Global Nelly (e. Super Arnie – Meadowbranch Gold) öppnade karriären med sju raka segrar för Björn Goop som tre- och fyraåring men fick sedan inte till det speciellt bra något mer och gick till avel efter åtta segrar på 20 starter. Zolly är andra avkomman.

– Hon fick något problem i ett knä som aldrig blev bra igen. Det ser ut som att Zolly är bättre än Global Nelly. För oss är att vinna ett sådant här lopp oerhört stort, vi har hållit på i över 30 år, säger Per Stjernlöf och Bertil Eriksson som är uppfödare till och delägare i Zolly.

 

Fokustema
Yonkers Raceway
Läs senare

Lottat till VM-loppet

På lördag kväll – svensk tid klockan 21.00 – avgörs Yonkers International Trot i New York och det lopp som i svensk folkmun går under epitetet ”VM-loppet”.
Av
Claes Freidenvall
Cruzado Dela Noche efter fjolårets seger i VM på Yonkers Raceway.
Cruzado Dela Noche efter fjolårets seger i VM på Yonkers Raceway.

Fyra av deltagarna i Yonkers International Trot ($1.000.000) har svenska inslag. Marcus Melander-tränade Cruzado Dela Noche är blågul representant i loppet och Stall Courants travare är dessutom titelförsvarare i VM efter fjolårets triumf.

Jägersrotränaren Conrad Lugauer representerar Tyskland med tyskfödde Norton Commander, Anette Lorentzons Guardian Angel Ås tävlar under amerikansk flagg och Erik Adielsson kör Uza Josselyn i Schweiz rödvita färger för René Aebischer.

Hela 500.000 dollar väntar vinnaren och distansen är 2.011 meter på Yonkers Raceways 800-metersbana.

Startlista:

Yonkers International Trot ($1.000.000)
2.011 meter, autostart.

  1. Slide So Easy – Flemming Jensen (Flemming Jensen)
  2. Bahia Quesnot – Junior Guelpa (Junior Guelpa)
  3. Atlanta – Yannick Gingras (Ron Burke)
  4. Uza Josselyn – Erik Adielsson (René Aebischer)
  5. Zacon Gio – Roberto Vecchione (Holger Ehlert)
  6. Marion Marauder – Scott Zeron (Paula Wellwood)
  7. Cruzado Dela Noche – Brian Sears (Marcus Melander)
  8. Lionel – Göran Antonsen (Göran Antonsen)
  9. Guardian Angel Ås – Tim Tetrick (Anette Lorentzon)
  10. Norton Commander – Conrad Lugauer (Conrad Lugauer)
Fokustema
Ungdomssatsning
Läs senare

Redén-stipendiater klara

Freja Borg, 18, från Kalmar och Anna Ek, 17, från Gävle är de två första ungdomarna som får chansen i Daniel Redén, Stall Zets och Ramuddens ungdomssatsning.
Av
Ola Lernå
Anna Ek.

– Det är otroligt roligt att det var så många ansökningar. Det gjorde valet svårare, men Freja och Anna visade verkligen i sina ansökningar att de vill gå långt inom travsporten, säger Daniel Redén i ett pressmeddelande.

Under höstlovsveckan (28 oktober till 1 november) kommer Freja och Anna att bo på Stall Zets Furuby Gård och där ingående studera Daniel Redéns träningsfilosofi. Allt för att ge dem ännu bättre möjligheter att lyckas i sina respektive travsportkarriärer. Efter veckan har de officiellt Daniel Redén som mentor.
– Utgångspunkten var att hitta de ungdomar som visar att de vill mest. För vår del är det viktigt att vi gör skillnad i de samarbeten vi går in i. Det här känns som en mycket bra start, säger Hans-Olov Blom, vd för Ramudden.

”Viktigt att ge något tillbaka”

Travsportens strategiarbete Pegasus handlar i grunden om rekrytering och utbildning. Daniel Redén är noga med att påpeka detta.
– För min del är det viktigt att ge något tillbaka till sporten. Precis som andra sporter behöver vi hela tiden rekrytera. Och då handlar det både om att få in nya människor, men också ge bättre förutsättningar till de som redan kommit in i sporten, säger Daniel Redén.
Freja Borg och Anna Ek blev både glada och överraskade när de fick samtalet från Daniel Redén.
– Det är ett mycket bra initiativ av Ramudden och Redén och jag är fantastiskt tacksam över att jag får vara en av de första som får åka till Furuby Gård. Det här ska bli väldigt spännande, säger Freja Borg.
– Jag är otroligt tacksam för att jag får denna möjlighet. Att få utöka mina kunskaper på Daniel Redéns gård gör det inte mindre spännande och intressant, säger Anna Ek.

Freja Borg.
Fokustema
Lexington Selected Yearling Sale
Läs senare

Två dyringar till Melander

Två av Lexington-auktionens dyraste ettåringar går i träning till Marcus Melander och däribland Propulsions helbror.
Av
Claes Freidenvall
Stall Zet köpte Propulsions helbror Damien för en miljo dollar och går nu i träning till Marcus Melander. Foto: Cane Run Farm
Stall Zet köpte Propulsions helbror Damien för en miljo dollar och går nu i träning till Marcus Melander. Foto: Cane Run Farm

– Det är väldigt kul och jag är jättetacksam att Bengt (Ågerup) och Daniel (Redén) vill lämna in Damien till oss, säger Marcus Melander.

Damien. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Sedan tidigare har Marcus Melander haft hästar åt Stall Zet, men ingen i den här prismässigt högoktaniga kalibern. Propulsions helbror Damien (e. Muscle Hill-Danae) ropades in för en miljon dollar och är den näst dyraste ettåringen som sålts på auktion i världen.

– Det är klart att det är mycket pengar, men samtidigt var det en väldigt fin häst förutom att han har stammen. Jag är väldigt exalterad över att få in Damien i träning och han stack verkligen ut bland många andra fina ettåringar som såldes i Lexington.

Dyraste stoet

Totalt fick Marcus Melander med sig hem 25 ettåringar från Lexington, varav 14 som såldes på auktionen. En anna dyrgrip är stoet Ineffable (e. Cantab Hall-Jolene Jolene) och hon köptes av Lennart ”Srf Stable” Ågren för 600.000 dollar. Det är det högsta belopp som betalats för ett sto på auktion.

– Det känns väldigt bra att få in henne också och över lag var hela gruppen ettåringar vi fick in väldigt fina hästar.

Ineffable är undan Jolene Jolene (e. Muscle Hill-Celebrity Speedie), 1.09,7*/$239.637. Hon var Merrie Annabelle-tvåa för Jonas Czernyson och har en avkomma sedan tidigare; tvååriga Crucial (e. Father Patrick), 1.10,5/$127.0123, finalfyra i Jim Doherty Memorial (f.d. Merrie Annabelle), tidigare i år.

Ineffable. Foto: Lina Alm

Damien är ju helbror med Propulsion (e. Muscle Hill), 1.08,1ak*/30.995.693 kr, och i samma syskonskara ingår också Dream Together (e. Muscle Hill), 1.09,3*/$873.450, och D’Orsay (e. Yankee Glide), 1.09,2/$450.683.

Dream Together vann lopp så sent som igår på Mohawk Raceway. Damiens mor Danae (e. Andover Hall), 1.11,1*/$531.001, gjorde också starkt ifrån sig på tävlingsbanan med seger i Hambletonian Oaks.

Dyraste ettåriga hingstarna som sålts på auktion:

Namn (stamtavla) – Pris (dollar) – År

1 Maverick (e. Father Patrick-Designed to Be) – 1.100.000 (2019)
2 Damien (e. Muscle Hill-Danae) – 1.000.000 (2019)
3 Detour Hanover (e. Andover Hall-D Train) – 825.000 (2011)

Dyraste ettåriga ston som sålts på auktion:

Namn (stamtavla) – Pris (dollar) – År
1 Ineffable (e. Cantab Hall-Jolene Jolene) – 600.000 (2019)
2 Courtney Hall (e. Garland Lobell-Canne Angus) – 500.000 (2003)
3 Future Secured (e. Cantab Hall-Thatsnotmyname) – 500.000 (2015)
Fifty Cent Piece (e. Muscle Hill-Thatsnotmyname) – 500.000 (2018)