Fokustema
Margaretas Tidiga Unghästserie
Läs senare

”En häst för de stora loppen”

Svante Båth hade en annan matchningsplan än marsupplagan av Margaretas Tidiga Unghästserie för Fort Knox. Då flyttades hästen till Pasi Aikio. Fort Knox startade och tog fjärde raka segern från debuten.
– Fort Knox är en häst för de stora loppen, det är dem vi får ta sikte mot, säger Pasi Aikio.
Av
Lars G Dahlgren
Fort Knox startar på tisdag. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Fort Knox startar på tisdag. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Fort Knox är en riktig glänsare, och ännu så länge har han löst de tävlingsprov han ställts på till största belåtenhet. Fyra starter och fyra segrar på sex veckor är inräknade sedan debuten den 13 februari.

Fakta

Fort Knox

hingst tre år e. Muscle Hill – Nice Kronos e. Viking Kronos
4 st: 4–0–0
Rekord: 1.16,4m* – 1.14,6am*
insprunget: 420.000 kr
Uppfödare: Snogarps Gård AB, Ystad
Ägare: Bro Byggnads AB, Stockholm
Tränare: Pasi Aikio, Solvalla
Körsven: Torbjörn Jansson, Solvalla
Skötare: Jesper Rosdahl

Expandera

Torbjörn Jansson fick ersätta Örjan Kihlström som kusk när den sistnämnde fick lämna återbud till Solvallas lördagstävlingar på grund av ryggont. Torbjörn fick en behaglig tur på 1.14,6a/2.140 med sonen till Muscle Hill och Nice Kronos.

Fort Knox höll ledningen från innerspår och fick bestämma tempot hela vägen. Via 1.12,5 sista varvet avvisades loppets stora utropstecken Karat Band (e. Love You – Staro Glamour Miss) säkert även om det såg ut som att Karat Band kopplade ett litet grepp ut ur sista kurvan.

– Jag var aldrig otrolig. Genom sista kurvan var jag rädd för den som satt i min rygg (Roller Coaster Ås, reds.anm.) och tog upp lite, och sedan ville jag inte släppa på för mycket på en gång på upploppet. Det här är en kanon, en häst som verkligen är något extra, sade Torbjörn Jansson.

Pasi Aikio har haft Fort Knox i åtta dagar, sedan ägaren Rolf Andersson (Bro Byggnads AB) förra veckan flyttat de fyra hästar han hade i träning hos Svante Båth, till Pasi Aikio. Den utlösande faktorn var oenighet om hur Fort Knox skulle matchas. Detta lopp i Margaretas Tidiga Unghästserie ingick inte i den plan Svante Båth hade för Fort Knox.

– Hästarna kom i fantastiskt fint skick. Det är sådana här man jobbar för att få. Det finns inte speciellt många av den här kalibern överhuvudtaget, och att en sådan här kommer till mitt stall kan jag bara vara väldigt tacksam för. Väldigt gick det också, jag fiock reda på att hästen skulle flyttas till mig i princip i samma stund som det kom ut på Sulkysports hemsida, säger Pasi Aikio.

Fort Knox är uppfödd av Snogarps Gård AB som haft nämast osannolik utdelning med sin nio hästar stora treåringskull så här långt i år: De har gjort åtta starter och tagit åtta segrar! Fort Knox står för hälften av den skörden. De övriga Snogarps-treåringar som vunnit är Gordon Mearas (e. Muscle Mass – Trinity Starlight) och Guzz Mearas (e. Muscle Mass – Intensity Kronos) som båda har två raka.

Karat Band var det ja…Åke Lindblom-hästen gick 1.11 sista varvet i tredjespår utan rygg, efter att ha dragit upp spurten från kön kilometern kvar och får stora plustecken för denna prestation.

Zolly bara bäst

Mattias Djuse vann loppet för treåriga ston i Margaretas Tidiga Unghästeries januariupplaga med Dior Ima (e. Chocolatier – Along The Way U.S.) och nu presenterade han i samma kategori Zolly (e. Zola Boko – Global Nelly).

Fakta

Zolly

sto tre år e. Zola Boko – Global Nelly
6 st. 3–1–0
Rekord: 1.16,6k* – 1.14,9am*
Insprunget: 423.750 kr
Uppfödare: Hot to trot i Karlstad AB, med flera
Ägare: Mattias Djuse Stable AB, med flera
Tränare och körsven: Mattias Djuse, Solvalla
Skötare: Janina Seppälä

Expandera

Hon visade fina resurser som tvååring och årsdebuterade med att vinna med stor galopp på Solvalla. Nu fanns det inga tendenser till några felsteg. Mattias Djuse körde fram utvändigt ledaren varvet kvar och Zolly var bara bäst på 1.14,9a/2.140 utan att behöva visa allt som fanns inombords.

– Nej, hon gjorde det väldigt lätt, konstaterade Mattias Djuse.

Zolly. Foto Mia Törnberg

Zolly gick ännu snabbare i upphämtningen efter jättegalopp i årsdebuten och att hon tog det loppet på rätt sätt var det ingen tvekan om.

Mamman Global Nelly (e. Super Arnie – Meadowbranch Gold) öppnade karriären med sju raka segrar för Björn Goop som tre- och fyraåring men fick sedan inte till det speciellt bra något mer och gick till avel efter åtta segrar på 20 starter. Zolly är andra avkomman.

– Hon fick något problem i ett knä som aldrig blev bra igen. Det ser ut som att Zolly är bättre än Global Nelly. För oss är att vinna ett sådant här lopp oerhört stort, vi har hållit på i över 30 år, säger Per Stjernlöf och Bertil Eriksson som är uppfödare till och delägare i Zolly.

 

Fokustema
Löpningsrekord
Läs senare

Dahlén i Lars Lindbergs

SUNDSVALL. På förhand var det jämnt spelat mellan Queen of Sand och Visa As och de var dessa två som anförde i spets i Lars Lindbergs Minne, ett lopp för lärlingar.
Av
Cecilia Kristoffersson
Visa As och Rebecca Dahlén tog en enkel seger tillsammans i Lars Lindbergs Minne. Foto Simon Hagen
Visa As och Rebecca Dahlén tog en enkel seger tillsammans i Lars Lindbergs Minne. Foto Simon Hagen

Queen of Sand (e. Maharajah) och Clara Jonasson tog hand om ledningen från start och fick Hunkydory Degato utvändigt om sig medan Rebecca Dahlén hittade andra par utvändigt med Alessandro Gocciadoros Visa As (e. Varenne). Då Queen of Sand fick avverka första 500 meterna på 1.17,0 körde Kai P Jussila fram från kön med Hevin Boko (e. Going Kronos) och då bytte Dahlén ut sin position för att bevaka fältet från positionen utvändigt om ledaren.

Efter ett halvvarv i tredjespår hittade Hevin Boko ned i Visa As rygg och varvet travades på 1.14,5. Attackerna började komma från kön redan varvet kvar och tempot i ledningen skärptes ytterligare. Runt slutsvängen satte Dahlén in attacken och Queen of Sand stod utan svar. På några steg ryckte Visa As åt sig några längder och segern blev enkel på 1.12,6/2.140 meter via 1.09,3 sista 500 meterna, men Hevin Boko stred storstilat till andraplatsen från 20 meters tillägg och landade på tiden 1.12,3. Trea i mål blev Queen of Sand.

– Det är något med den här hästen och jag är så glad att jag fick chansen att köra henne igen efter Dam-SM. När Clara såg bekymrad ut runt slutsvängen provade jag lite och hon hade inget försvar. Jag kör inte så ofta längre då jag får mycket prestationsångest, men sådana här hästar kan man inte säga nej till att köra, sade Rebecca Dahlén som förra året vann Bergsåkers Stora Amatörpris med egna Minnestads El Paso på sin gamla licens.

Förstapriset hör var 250.000 kronor och segertiden var nytt löpningsrekord. Lars Lindbergs Minne har körts sedan 2010 och förra året vann Peter H Sjöberg som i år slutade fyra.

Fokustema
Bergsåker
Läs senare

Överraskning i Kallblods-SM

SUNDSVALL. Jan-Olov Persson tränade fem av tolv hästar i Kallblods-SM, men när krutröken lagt sig stod brorsdottern Annelie Lagergren som vinnare.
Nioårige Björs Frej hade nämligen bäst spurtkrut till slut.
Av
Pär Gustafsson
Björs Frej Foto: Simon Hagen
Björs Frej Foto: Simon Hagen

Pydin var det stora favoriten på förhand, men sjuåringen fick en tuff inledning i tredjespår innan han forcerades till ledningen efter 650 meter. I det läget hade Jorma Kontio hittat bra slagläge i tredje par utvändigt med Björs Frej (e. Järvsöviking–Rixa). Nioåringen fick sedan draghjälp i tredjespår och när han fick anfallsorder i på upploppet bet det bra.
– Min häst hade svårt läge och mötte tuffa konkurrenter, så jag trodde inte på vinst. Nu fick jag verkligen tårar i ögonen, sade Bollnäsamatören Annelie Lagergren.

Björs Frej avslutade slutrundan efter 1.22,7 och landade på 1.24,5a/2.640 meter. Förstapriset uppgick till 250.000 kronor och inför den här starten hade kallblodet 1,3 miljoner på kontot.
– Det är fantastiskt, bubblade Per-Gunnar Persson, delägare och far till tränaren Annelie Lagergren.

Det här var Jorma Kontios andra fullträff i Svenskt Mästerskap för kallblod. 2012 skrällde han bakom Mats Andersson-tränade Höstbo Fredrik (e. Järvsöfaks).

Järvsöodin tapper tvåa

Tvåa slutade Jan-Olov Persson-tränade Järvsöodin. I händerna på Rikard N Skoglund var sexåringen urtapper i dödens. Eldvin och Jörgen Westholm spurtade in som trea.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Elitloppsvinnare slog till

Tre av nio hästar tog sig i mål i semi-classique-löpningen Prix Pierre Gamare (€100.000) för treåringar på Vincennes idag och starkast i spurten var Elitloppsvinnaren Romain Derieuxs Gainsborough för Yoann Lebourgois.
Av
Claes Freidenvall
Gainsborough spurtar till vinst för Yoann Lebourgois. Foto Gerard Forni
Gainsborough spurtar till vinst för Yoann Lebourgois. Foto Gerard Forni

Från rygg på ledande Gala Tejy letade sig Gainsborough (e. Bird Parker-Redemption Song) ut i andra ytter 500 kvar och kunde ta sig förbi sista biten och vinna på 1.15,6/2.700 meter.

Gala Tejy (e. Atlas de Joudes) noterade 1.15,7 som tvåa, medan Gangster du Wallon plockades bort för orent trav och tredjeplatsen gick istället till Gaia du Pont (e. Memphis du Rib) på 1.19,7.

Romain Derieux, alltså mannen bakom årets Elitloppsvinnare Dijon, tränar Gainsborough, vilken tog sin tredje seger på Vincennes under säsongen. Tidigare har han vunnit sadelloppen Prix Augria (€47.000) och Prix de Chateauroux (€33.000).

Fadern Bird Parker räknade in sin första Grupp II-vinnare. Modern Redemption Song (e. Ideal de l’Iton), 1.14,4/€106.640, har två avkommor i startbar ålder och Falling Stars (e. Kiwi) har också varit ute och tävlat. Hon har tagit rekordet 1.15,2 och tjänat 31.020, medan Gainsborough ståtar med 100.720 euro på bankboken.

Modern ingår i en stark syskonskara där Vanishing Point (e. Ludo Castelle), 1.12,6/€618.500, toppar före Tchao Tempo (e. Mon Bellouet), 1.14,3/€161.340.

Andraplats för Malmqvist

Jean-Pierre Dubois körde toppstammade tysken Classic Connection (e. Love You-Cry’s Dream) till vinst i Prix de Provence (€74.000) efter ha lämnat rygg ledaren för dödens 500 kvar. Enkelt avgjorde femåringen vid ingången till upploppet och kom hem på 1.13,0/2.700 meter.

Tomas Malmqvist-tränade Aron the Baron (e. Västerbo Prestige), som tog hand om spets inledningsvis och som blev tredje inner senare, fick chansen invändigt till slut och spurtade in som tvåa på 1.13,3. Den insatsen var värd 18.500 euro.