Fokustema
Kallblodsavel
Läs senare

En hingst fulltecknad

Kallblodens betäckningssiffror 2018 förändrades liksom varmblodens lite jämfört med förra året.
Av
Lars G Dahlgren
B.W.Modde med Jan-Olov Persson. Foto: Dan Hällgren/ALN
B.W.Modde med Jan-Olov Persson. Foto: Dan Hällgren/ALN

Det tar längre tid för Svensk Travsport att sammanställa den kallblodiga betäckningsstatistiken än varmblodens trots att det handlar om endast 600-700 ston. Det beror på att det norska travförbundet har andra rapporteringsrutiner än det svenska och ungefär en sjättedel (i år 106 ston) av alla svenska ston betäcks med norskuppstallade hingstar, som man måste vänta in redovisningen av.

Fakta

Antal betäckta kallblodsston

År        Betäckta   Sverige*
2014      641           512
2015      583           432
2016      677           508
2017      681           567
2018      660           554
* Antal ston betäckta med svenskuppstallade avelshingstar

 

Expandera

660 svenska kallblodsston har rapporterats betäckta med avelsgodkända hingstar varav 554 i Sverige. Det är en marginell förändring sedan förra året då siffrorna var 681 betäckta varav 567 i Sverige.

En hingst blev fulltecknad med maximala 80 ston, B.W.Modde (e. Moe Odin – Gullan Fax). Moe Odins gren på Eldings hingstlinje är dominant; de tre mest använda svenskuppstallade hingstarna B.W.Modde, Tekno Odin och Smedheim Solan är söner och sonson till Moe Odin och även den fjärde mest använde Lome Brage kommer från Eldings hingstlinje.

I nästa nummer av Sulkysport (nummer 46) redovisas hela betäckningsstatistiken för den svenska kallblodsaveln.

Fakta

De fem mest använda svenskuppstallade hingstarna

B.W.Modde (e. Moe Odin – Gullan Fax) 80 ston
Tekno Odin (e. Moe Odin – Lyana) 67
Smedheim Solan (e. Bork Odin – Lila) 65
Lome Brage (e. H.G.Balder – Lomestjerna) 55
Järvsöviking (e. Järvsöfaks – Tummelisa) 35

Expandera

 

Fokustema
Avelsvärdering
Läs senare

Explosive Matter fick toppoäng

Avelsvärderingsnämnden har fått ligga i senaste månaden. Hela tre gånger har hingstar visats för nämnden. De senaste är Explosive Matter och Makethemark.
Av
Lars G Dahlgren
Explosive Matter gavs 87 poäng av avelsvärderingsnämnden. Foto Claes Kärrstrand
Explosive Matter gavs 87 poäng av avelsvärderingsnämnden. Foto Claes Kärrstrand

Båda var anmälda till den egentliga avelsvärderingen i mars, men ströks då. I veckan genomgick de istället värderingsprocessen.

USA-importen Explosive Matter (e. Cantab Hall – Fireworks Hanover) fick en av de högsta poänger som nämnden delat ut: 87 av maximala 100. Detta gör att Explosive Matter hamnar i kategorin ”mycket högt förväntat avelsvärde”.

Egentligen är avelsvärdernas arbete i hans fall tvåa på bollen. Explosive Matter har varit verksam i aveln sedan 2010 och det måste ha varit ett riktigt gränsfall att det behövdes en ”riktig” individprövning och inte en avkommebedömning. Explosive Matter har vunnit få 38 svenskfödda avkommor som nu är fyra år och äldre, varav 22 är fyraåringar, och bland dessa finns två E3-vinnare: Policy of Truth (vilken för övrigt är uppfödd och delägs av Stefan Johansson som är med i avelsvärderigsnämnden) och No Matter.

I USA har Explosive Matter lagt Hambletonianvinnaren Pinkman, toppstoet Phaetosive och några Explosive Matter-hästar som importerats till Sverige har också lyckats bra i storlopp: Ruby Trap, Hesiod, Love Matters, Explosive de Vie.

Jubileumspokalvinnaren Makethemark (e. Maharajah – Global Naughty) som årsdebuterar i Rommeheatet på söndag, fick omdömet ”högt förväntat avelsvärde”, 75 poäng.

Fokustema
Nyfödd
Läs senare

Dubbelmiljonärska blev mamma

Dubbelmiljonärskan Jacky Glide (e. Jag de Bellouet) har fått sitt tredje föl.
Av
Ola Lernå

Efter två raka med Muscle Hill som pappa nedkom Jacky Glide med ett stoföl efter Bold Eagle. Nu går hon till S.J.’s Caviar.
Erik Adielsson Adielsson Catchdrivning äger.
Tillsammans med Stig H Johansson äger Erik Emily Moon (e. Juliano Star – Miss Pilaar) som fått en hingst efter Raja Mirchi. Emily Moon ska i år besöka avelsdebutanten Coin Perdu.

Fokustema
Nyfött
Läs senare

Första What the Hill-aren i Sverige?

What the Hill var först i mål i Hambletonian, men diskvalificerades för trängning. Muscle Hill-sonen har nu fått sitt första föl på svensk mark.
Av
Ola Lernå

Hos Stall Goj på Gotland har Flax Avenue fött ett hingstföl och det handlar alltså om en halvbror till dubbelmiljonären Super Nice.
Sten O och Ingela Jansson äger Flax Avenue som nu får besöka Googoo Gaagaa.