Fokustema
Kallblodsavel
Läs senare

En hingst fulltecknad

Kallblodens betäckningssiffror 2018 förändrades liksom varmblodens lite jämfört med förra året.
Av
Lars G Dahlgren
B.W.Modde med Jan-Olov Persson. Foto: Dan Hällgren/ALN
B.W.Modde med Jan-Olov Persson. Foto: Dan Hällgren/ALN

Det tar längre tid för Svensk Travsport att sammanställa den kallblodiga betäckningsstatistiken än varmblodens trots att det handlar om endast 600-700 ston. Det beror på att det norska travförbundet har andra rapporteringsrutiner än det svenska och ungefär en sjättedel (i år 106 ston) av alla svenska ston betäcks med norskuppstallade hingstar, som man måste vänta in redovisningen av.

Fakta

Antal betäckta kallblodsston

År        Betäckta   Sverige*
2014      641           512
2015      583           432
2016      677           508
2017      681           567
2018      660           554
* Antal ston betäckta med svenskuppstallade avelshingstar

 

Expandera

660 svenska kallblodsston har rapporterats betäckta med avelsgodkända hingstar varav 554 i Sverige. Det är en marginell förändring sedan förra året då siffrorna var 681 betäckta varav 567 i Sverige.

En hingst blev fulltecknad med maximala 80 ston, B.W.Modde (e. Moe Odin – Gullan Fax). Moe Odins gren på Eldings hingstlinje är dominant; de tre mest använda svenskuppstallade hingstarna B.W.Modde, Tekno Odin och Smedheim Solan är söner och sonson till Moe Odin och även den fjärde mest använde Lome Brage kommer från Eldings hingstlinje.

I nästa nummer av Sulkysport (nummer 46) redovisas hela betäckningsstatistiken för den svenska kallblodsaveln.

Fakta

De fem mest använda svenskuppstallade hingstarna

B.W.Modde (e. Moe Odin – Gullan Fax) 80 ston
Tekno Odin (e. Moe Odin – Lyana) 67
Smedheim Solan (e. Bork Odin – Lila) 65
Lome Brage (e. H.G.Balder – Lomestjerna) 55
Järvsöviking (e. Järvsöfaks – Tummelisa) 35

Expandera

 

Fokustema
Avel
Läs senare

Donato Hanover till Sverige 2020

Donato Hanover är på väg att bli avelshingst i Sverige.
– Men inte förrän 2020, han ska stå kvar på Hanover Shoe Farms den här säsongen, säger Hans Nelén.
Av
Lars G Dahlgren
Hans Nelén håller på att köpa ännu en meriterad avelshingst till Sverige, den här gången Donato Hanover. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Hans Nelén håller på att köpa ännu en meriterad avelshingst till Sverige, den här gången Donato Hanover. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Denne är med sitt Global Farms igång med att köpa upp betäckningsrätterna i Donato Hanover så att hingsten nästa år kan ställas upp i Sverige.

– Det är planen. Hanover Shoe Farms, där hingsten står, har nu sålt sina betäckningsrätter till mig. Svensk avel behöver etablerade bra hingstar som importeras. I år tog vi hit Explosive Matter och han blev fulltecknad direkt med de 100 ston han begränsas till. Det finns stort intresse att använda de här etablerade hingstarna, säger Hans Nelén, som tidigare enligt denna filosofi  importerat succéhingsten S.J.’s Caviar och Broadway Hall från Nordamerika, även det i skeden i hingstarnas avelskarriärer när de var etablerade och hade fått många kullar.

Donato Hanover (e. Andover Hall – D.Train e. Donerail) är alltså nästa hingst i denna ”etableradekategori” som Nelén siktat in sig på. Donato Hanover är född 2004, ingår i Andover Halls första kull, och var den största stjärnan i den kullen. Han vann Hambletonian före Robert Berghs Adrian Chip, satte världsrekordet 1.08,5 i Kentucky Futurity och utnämndes till både Årets tvååring och treåring.

Donato Hanover har avkommebedömts på sina svenskfödda avkommor (sammanlagt är de nu cirka 170) till värdebokstaven ”A”, mycket god förärvning. Donato Hanovers främsta svenska avkomma är dottern D’One (u. Giant Diablo) 1.08,9ak*/9,4 mkr och hans mest kända USA-födda avkommor är storloppsvinnarna The Bank (u. Lantern Kronos), Uncle Lasse (u. Solveig), Solvato (u. Solveig) och Weingartner (u. Inspired Society). Ett nu aktuellt topptävlande sto efter Donato Hanover är Daniel Redéns Double Exposure (u. K.D.Girl) och i Nordamerika har han haft en ännu mer framgångsrik dotter än D’One, nämligen Shake It Cerry (u. Solveig) 1.08,2ak/2,8 miljoner dollar.

Global Farm har i år agenturen för Donato Hanovers frysta sperma i Europa och planen är alltså att hingsten ska komma till Sverige nästa år.

– När jag började köpa på mig andelar har de blivit oroliga borta i USA att Donato Hanover skulle flytta över Atlanten redan i år, men det är först nästa säsong det är planerat att ske, säger Hans Nelén.

Fokustema
Avel
Läs senare

Villiam jobbar skift

Kriterie- och Europaderbyvinnaren Villiam (e. Muscle Hill – Gold Strike) kommer att dubbelarbeta under våren – precis som han gjorde ifjol.
Av
Ola Lernå
Villiam kombinerar träning med avel de närmaste veckorna. Foto Mia Törnberg
Villiam kombinerar träning med avel de närmaste veckorna. Foto Mia Törnberg

– Under tre-fyra veckor kommer han finnas tillgänglig med färsk sperma som komplement till den frysta sperman på Menhammar, säger Stuterichef Johan Hellander.
Samtidigt tränas Villiam för fullt inför den spännande femåringssäsongen hos Timo Nurmos.
– Han tränas parallellt med avelsarbetet. Att starta är inte aktuellt förrän framåt försommaren. Jubileumspokalen i augusti är första målet och sedan får han tävla på under hösten också med siktet att han ska kunna vara med på Vincennes nästa vintermeeting, säger tränare Timo Nurmos.
Femårige Villiam har gjort tolv starter i karriären, sju har slutat med seger och rekordet satte han i senaste starten för var triumfen i Europaderbyt på Vincennes på 1.11,3.

Fokustema
Avel
Läs senare

Flocki d’Aurcy till Salsbro

Salsbro Stuteri i Närke blir hingststationen där nya franska importen Flocki d’Aurcy stallas upp.
Av
Lars G Dahlgren

Salsbro Stuteri i Vretstorp drevs först av Hjalmar Karlsson som ardennestuteri från 1912 till 1957. På 1970-talet satte Hjalmars son Rein Hjalmarsson fart på stuteriverksamheten på Salsbro igen, men nu med travhästar. Nu är det Reins son Emil Kåberg som tagit över och driver stuteriet med sin hustru Cecilia.

Flocki d’Aurcy (e. Ready Cash – Idea Lara) visades för avelsvärderingsnämnden under onsdagen och får sitt slutliga omdöme senare. Hingsten är så nyimporterad att nämnden ännu inte hunnit göra den pappersmässiga analysen som leder fram till avelsvärderingspoängen.

Fransk unghäststjärna blir avelshingst i Sverige

 

Sport