Fokustema
STL Axevalla 26 februari
Läs senare

”En historisk dag”

Sofia Aronsson bärgade sin första dubbelseger på V75 när Unico Broline och Nina Ginto vann på hemmabanan Axevalla.
– En historisk dag; det här känns väldigt roligt, sade Aronsson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Sofia Aronsson hade en toppdag på Axevalla. Foto Malin Albinsson/MVA Foto
Sofia Aronsson hade en toppdag på Axevalla. Foto Malin Albinsson/MVA Foto
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det är ingen vild gissning av Aronsson hade vässat lite extra när det stod stora pengar på spel på hemmabanan, men att utfallet skulle bli så pass lyckat som nu blev fallet medgav hon själv inte var något som var förväntat.
I Silverdivisionen visade Unico Broline (e. Cantab Hall) ännu en gång att inget tyder på att hans klassklättring ska vara på väg att plana ut. Från andra utvändigt växlade han ner favoriten Four Guys Dream (e. Dream Vacation) hur enkelt som helst sista halvvarvet; det blev faktiskt inte ens spännande.
– Hästen är enormt bra. Han var nyopererad inför 2021 och det var första året jag kunde starta på och tävla med honom regelbundet. Det förde honom framåt otroligt mycket, sade Sofia Aronsson efter segern.

Nina Ginto (e. Yarrah Boko) vann i sin tur ett Diamantstoförsök. Det gjorde hon även i början av november, men gjorde hon det på skor och visade att hon fungerar lika fint med den balansen.
– Hon har haft lite fräschörproblem. Det är en stor häst som tagit tid på sig för att orka bära upp sin kropp och utvecklas. Jag hade god känsla kring henne på förhand, men det ska stämma mycket för att man ska vara först över mål på V75, sade Aronsson.
Gustav Johansson satt bakom vinnaren och 18-åringen tog även han en dubbel på Axevalla då han även vann med Göran Wiberg-tränade Dats So Crazy (e. Dream Vacation) före streckspelet tog vid. Segern var för övrigt sjuåringens fjärde i följd.

Sist till först

Dubbel blev det även för Erik Adielsson då han vann de två högsta klasserna inom STL. I Gulddivisionen spurtade Holy Water (e. Pastor Stephen) till knapp vinst trots att han fick jaga från femte utvändigt. Tomas Malmqvists häst var verkligen strong som lyckades jaga ikapp likaledes tappre Remarkable Feet (e. Andover Hall) som hade gjort slarvsylta av en blek Disco Volante (e. Scarlet Knight) från dödens.

Samma bedrift – att gå från sistahäst till att vara först i mål – gjorde även Darlington Fame (e. Canepa Hanover) i Klass II-försöket. Markus Niklasson var mäkta imponerad av den insats som det fyraåriga stoet efter miljonärskan Victoria Fame (e. Starchip Entrprise) stod för.
– Jag sitter sist in vid upploppet. Det ska inte gå även om upploppet är långt här; det här är nog något extra. Jag har inte kört den kalibern av hästar som topp tio kuskarna i Sverige har gjort, men det här är nog den finaste hästen jag har kört i alla fall, sade Niklasson.

Mot Frankrike

Längst ut i banan kom även Flemming Jensens Eenymeenyminymoedk (e. Västerbo Prestige) och spurtade hem det andra Diamantstoförsöket under tävlingsdagen. Flemming Jensens unghäststjärna hade en okej femåringssäsong och ser nu ut att tagit ett steg till över vintern. Siktet ställs nu in mot start på fransk mark för Västerbo Prestige-dottern.

Italienskfödde Best ofdream Trio (e. Nad Al Sheba) stod för en drömdebut i Admir Zukanovics regi. Femåringen galopperade från start och fick därefter jobba i spåren de sista 800 meterna, men löste likväl uppgiften i lag med Kim Eriksson i ett lopp där Gordon Brodde (e. Infinitif) blev på tok för het i ledningen och rusade bort sig.
Segern var faktiskt Admir Zukanovics första för stallet sedan den 7 maj 2020 då stallets hästar fick hela fjolåret (blott 27 starter) spolierat på grund av sjukdomar.

Iikka Nurmonen stod för en stark kuskinsats då hans Bismarck Comery (e. Zola Boko) vann Bronsdivisionen från dödens. Utvändigt om Pere Ubu (e. Pastor Stephen) satte han sig lugn, litade på att hans häst hade bättre moral än den invändige och släppte inte ut Bravo Sabotage (e. From Above) i rygg förrän det blev för sent.