Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”En speciell häst”

Har man ett cv innehållande två diskvalifikationer i premielopp och fem diskvalifikationer i kvallopp så är det mer regel än undantag att man får en dyster tävlingskarriär.
Krusor har trotsat alla odds och räknade hem sin tredje årsseger vid tisdagslunchens tävlingar i Gävle.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Oskar Kylin Bloms Donatello Face inledde året starkt med seger. Foto: Stalltz.se
Oskar Kylin Bloms Donatello Face inledde året starkt med seger. Foto: Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Horgen Tore-sonen Krusor började sin karriär hemma hos uppfödaren tillika ägaren Michael von Krusenstierna, men hade förtvivlat svårt at klara av såväl premie- som kvallopp under ”ungdomsåren”.

Fakta

Krusor

Sexårig svart valack e. Horgen Tore–Vixie e. Bol Elden

St: 19: 5–2–2, 1.27,3ak, 206.000 kr

Ägare & uppfödare: Michael von Krusenstierna, Alsen.

Tränare: Oskar Kylin Blom, Gävle.

Viss bättring gick att skönja under en tio starter lång period innehållande två segrar hos Jan-Olov Persson som åtminstone fick hästen till start, men det är först i år i Oskar Kylin Bloms regi som hästen verkligen slagit ut i blom.

Sex försök har gjorts och under tisdagslunchen kom årets tredje seger. Valacken visade prov på goda speedkunskaper då han fick långt fram på grund av en galopperande konkurrent efter att backats ut från vinnarhålet till andra utvändigt i slutkurvan, men hann ikapp anföraren Prins Modde (e. B.W.Modde).
– Jag vet hur snabb han är och var inte orolig i slutkurvan. Jag var mer orolig varvet kvar när de kom bakifrån och ville verkligen inte köra i dödens utan han behöver gå de här loppen för att utvecklas. Sedan lyckades jag backa mig ut på sista bortre långsidan, då galopperade hästen framför och jag tänkte ”satan”, men jag var ändå rätt säker på att jag skulle hinna ikapp ledaren bara det inte strulade till sig, sade Oskar Kylin Blom i intervjun på Gävletravet.

Starkt möderne

Han medgav att Krusor inte är Sveriges mest lätthanterliga häst utan ”en viss utmaning”.
– Det är en speciell häst. Han är otroligt pigg och vass att köra. Jag har sagt att Lucas (H Vikström, red.anm.) ska få köra honom, men jag kör när han startar här hemma, sade Kylin Blom som efter en kuskdubbel under tisdagskvällen leder med 15-14 gentemot Magnus A Djuse i kuskchampionatet på hemmabanan.

Krusors mor Vixie (e. Bol Elden) 1.25,5ak/583.862 kr vann sju av karriärens 58 starter i Michael von Krusenstiernas regi bland vilka triumfen i Hälsingehambon – Hambostinta var den mest penningstinna.
Den gav 75.000 kronor in under hennes femåringssäsong, men året innan var hon även tvåa i STC:s kallblodiga fyraårsstjärna samt och som treåring blev hon tvåa i STC:s kallblodiga treårsstjärna.

Krusina (e. Järvsöfaks) 1.27,6m/204.985 kr född år 2012 är hennes första avkomma och hon vann fem av 21 starter.

Vixie är i sin tur halvsyster till toppnamn som Krusen (e. Lome Kongen) 1.22,3ak/1.628.841 kr och Krusse (e. Järvsöfaks) 1.22,8ak/1.181.662 kr så att det finns en hel del talang i den aktuella blodslinjen råder ingen som helst tvivel om.

Krusors stamtavla på BreedersBible.com.