Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

En vinterraket?

Ett tre månader långt tävlingsuppehåll var inget som kunde hindra Chesnut från att vända ut och in på sina konkurrenter i tisdagslunchens lopp i Gävle.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Oskar Kylin Blom. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Oskar Kylin Blom. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det är hemmaproffset Oskar Kylin Blom som tränar Chestnut (e. Jocose) vars karriär har innehållit sporadiskt startande, men med tydliga signaler om att det finns en riktigt hög högstanivå i hästen när han fungerar som bäst.

Fakta

CHESTNUT

Fyraårig fux hingst e. Jocose–Quandary e. Viking Kronos

St: 14: 5–4–0, 1.14,0am, 304.500 kr

Ägare: Narkissos Per Skoglund AB, m fl.
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö.

Tränare: Oskar Kylin Blom, Gävle.

I tisdagslunchens comebacklopp blev Chestnut över från innerspår bakom bilen, men Kylin Blom hittade ut i andraspår och attackerade från tredje utvändigt när 800 meter återstod.
Per omgående tog han sig fram utvändigt om ledaren och Chesnut avgjorde faktiskt loppet hur enkelt som helst via 1.11,8 sista 800 meterna på den vintriga Gävleovalen.
– Vi hittade en cysta i höger bakknä på honom. Det kan vara det som har strulat hela tiden. Han har känts jättefin hemma, men… jag kan inte förklara den här hästen, sade en märkbart rörd Oskar Kylin Blom i Gävletravets intervjumikrofon och tog beslut att segerdefilera vidare.

Segern var hästens femte i karriärens 14:e start och trots den ringa rutinen testade Kylin Blom hästen i kvalen till Svenskt Travderby i augusti.
Utifrån tisdagens intryck känns det i allra högsta grad rimligt att hästen kan hämta igen det han gått miste om under karriärens två lite längre uppehåll för med blott 304.500 kronor på kontot är det inget överord att påstå att Chestnut står billigt inne i sin klass.

Lovande inledning

Chestnuts mor Quandary (e. Viking Kronos) kom själv aldrig till start, men har en framgångsrik lillasyster i Whelk (e. Zola Boko) 1.11,2ak/1.061.700 kr och måste anses ha inlett lovande i aveln.
Whether or Not (e. Cantab Hall) 1.10,9aak/1.513.300 kr, Unreturned Love (e. Zola Boko) 1.12,7ak/315.420 kr och Awkward Situation (e. Zola Boko) 1.14,6ak/230.500 kr har samtliga tjänat över 200.000 kronor liksom nämnda Chestnut.

Quandarys mormor Decapode (e. Cumin) 1.12,1aak/2.242.232 kr var själv en framgångsrik tävlingshäst och har lämnat åtta avkommor som tjänat över 200.000 kronor med Octopus (e. Yankee Glide) 1.11,2ak/1.144.250 kr som kronan på verket.