Fokustema
Meadowlands
Läs senare

Engbloms tvååringar i kvalform

Per Engblom dominerade kvalen på Meadowlands för tvååringar idag. Han kunde räkna in tre vinnare och snabbast var Ready For Moni, vars mormor är självaste Moni Maker, världens vinstrikaste sto genom alla tider.
Av
Claes Freidenvall
Per Engblom vann tre av fyra finaler i Kentucky Sire Stakes för två- och treåringar. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Per Engblom vann tre av fyra finaler i Kentucky Sire Stakes för två- och treåringar. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Ready For Moni (e. Ready Cash-Nothing But Moni) plockade ner Back of the Neck (e. Ready Cash) sista biten på 1.12,2/1.609 meter i sitt första kvallopp för året efter 1.08,1 sista quartern!

Ready For Moni såldes för 220.000 dollar i Lexington och hon är en dotterdotter till självaste Moni Maker (e. Speedy Crown), 1.09,7*/$5.589.256. Modern Nothing But Moni (e. Credit Winner), 1.12,0/$55.748, har också lämnat Cant Afford It (e. Cantab Hall), 1.10,1/$96.857.

Nästan lika snabb var Synergy (e. Father Patrick-Southwind Sauna) och från ledningen vann han på 1.12,5 för Yannick Gingras. Det var Synergys andra kvalvinst för säsongen och förra gången behövde han bara trava den engelska milen på 1.15,0.

Hela 275.000 dollar var prislappen för Synergy i Lexington. Modern Southwind Sauna (e. Muscles Yankee), 1.14,2/$8.352, har tidigare lämnat Southwind Tesla (e. Chapter Seven), 1.10,2/$240.983.

Själv är Southwind Sauna undan Scully Fbi (e. S.J.’s Photo), 1.10,9*/$557.668, vars främsta avkomma är Federal Flex (e. Muscles Yankee), 1.10,6*/$840.643.

Svenskägd vinnare

Per Engbloms Jula Champagne (e. Trixton-Sweetspellosuccess) var ensam på plan sedan Yannick Gingras hittat till täten mitt i första sväng. På upploppet dansade hon enkelt undan på 1.13,6.

Jula Champagne.

Stoet köptes i Harrisburg ifjol för 85.000 dollar av Karl-Johan Blank och hon är en dotter till Sweetspellosuccess (e. Credit Winner), 1.12,1/$206.024, som också lämnat Try Try Again ($216.015) och Up Lindsay Lou Who ($102.874).

Mormor är självaste Spellbound Hanover (e. Donerail), 1.11,2*/$962.395, vilken segrade i Matron Stakes, Merrie Annabelle och i finalen i New Jersey Sire Stakes både som två- och treåring. Spellbound Hanover är också mor till Hambletonian-vinnaren Marion Marauder (e. Muscle Hill), 1.08,9/$3.322.177.

Svanstedt dubblade

King Alphonso (e. Muscle Hill-Amour Heiress) segrade i överlägsen stil från spets och Åke Svanstedt tackade för sällskapet 400 kvar. Hans tvåårige hingst, som han deläger med bland andra Karl-Erik Bender, vann busenkelt på 1.13,5.

King Alphonso.

Hingsten är uppfödd av Stefan ”Order By Stable” Balazsi och såldes för 110.000 dollar i Harrisburg. Modern Amour Heiress (e. Cantab Hall), 1.13,1/$6.000, startade bara två gånger och vann ett lopp hos Jimmy Takter. King Alphonso är hennes första avkomma.

Amour Heiress är i sin tur undan Fabulous Kemp (e. Yankee Glide), 1.12,7/$36.062, som är halvsyster med Hambletonian-vinnaren Trixton (e. Muscles Yankee), 1.08,7*/$968.696.

Ytterligare en seger blev det för Åke Svanstedt sedan Beads (e. Archangel-Nepentha) och Andy Miller fått ledningen till skänks på bortre långsidan. Vid utgången av sista sväng bröt han ut några spår, men det rättade till sig och Beads kunde vinna säkert på 1.14,2.

Beads köptes i Lexington i höstas för 60.000 dollar och John Bootsman och Ernie Martinez äger 50 procent var i tvååringen. Sedan i november har Beads varit hos Åke Svanstedt efter ha körts in av Scott Harris.

Ostartade modern Nepentha (e. S.J.’s Caviar) har tidigare lämnat Pocket Popper (e. Manofmanymissions), 1.13,2/$69.067, som vann 13 lopp på 86 starter. Själv ingår hon i samma syskonskara som Uriel ($298.087) och Markz Moose ($109.000).

Modern Breeders Crown-etta

Staffan Lind-tränade Sorella (e. Muscle Hill-Kadealia) vann för Christian Lind efter en resa i vinnarhålet. Drygt 400 meter från mål lyftes det tvååriga stoet ut i dödens och 20 kvar kopplades greppet och segertiden skrevs till 1.14,0.

Modern Kadealia (e. Kadabra), 1.11,2/$607.177, vann Breeders Crown ($500.000) som treåring. Hon har sin främsta avkomma i Steel Curtin (e. Chocolatier), 1.11,4/$64.059.

Topptid av Manchego

Nancy Johanssons toppfyraåring Manchego (e. Cantab Hall-Muscle Hill) var satt på lasix för första gången och fick ordentlig fart under hovarna och vann sitt kval på 1.09,0.

Yannick Gingras och Manchego övertog täten från Darling Mearas (e. Cantab Hall) och Åke Svanstedt på ett tidigt stadium och kryddade sista 400 meterna på 1.06,1.

Darling Mearas var frånsprungen med fem längder och kom hem på 1.09,6 efter 1.07,1 sista quartern.

Fokustema
Yonkers Raceway
Läs senare

Lottat till VM-loppet

På lördag kväll – svensk tid klockan 21.00 – avgörs Yonkers International Trot i New York och det lopp som i svensk folkmun går under epitetet ”VM-loppet”.
Av
Claes Freidenvall
Cruzado Dela Noche efter fjolårets seger i VM på Yonkers Raceway.
Cruzado Dela Noche efter fjolårets seger i VM på Yonkers Raceway.

Fyra av deltagarna i Yonkers International Trot ($1.000.000) har svenska inslag. Marcus Melander-tränade Cruzado Dela Noche är blågul representant i loppet och Stall Courants travare är dessutom titelförsvarare i VM efter fjolårets triumf.

Jägersrotränaren Conrad Lugauer representerar Tyskland med tyskfödde Norton Commander, Anette Lorentzons Guardian Angel Ås tävlar under amerikansk flagg och Erik Adielsson kör Uza Josselyn i Schweiz rödvita färger för René Aebischer.

Hela 500.000 dollar väntar vinnaren och distansen är 2.011 meter på Yonkers Raceways 800-metersbana.

Startlista:

Yonkers International Trot ($1.000.000)
2.011 meter, autostart.

  1. Slide So Easy – Flemming Jensen (Flemming Jensen)
  2. Bahia Quesnot – Junior Guelpa (Junior Guelpa)
  3. Atlanta – Yannick Gingras (Ron Burke)
  4. Uza Josselyn – Erik Adielsson (René Aebischer)
  5. Zacon Gio – Roberto Vecchione (Holger Ehlert)
  6. Marion Marauder – Scott Zeron (Paula Wellwood)
  7. Cruzado Dela Noche – Brian Sears (Marcus Melander)
  8. Lionel – Göran Antonsen (Göran Antonsen)
  9. Guardian Angel Ås – Tim Tetrick (Anette Lorentzon)
  10. Norton Commander – Conrad Lugauer (Conrad Lugauer)
Fokustema
Ungdomssatsning
Läs senare

Redén-stipendiater klara

Freja Borg, 18, från Kalmar och Anna Ek, 17, från Gävle är de två första ungdomarna som får chansen i Daniel Redén, Stall Zets och Ramuddens ungdomssatsning.
Av
Ola Lernå
Anna Ek.

– Det är otroligt roligt att det var så många ansökningar. Det gjorde valet svårare, men Freja och Anna visade verkligen i sina ansökningar att de vill gå långt inom travsporten, säger Daniel Redén i ett pressmeddelande.

Under höstlovsveckan (28 oktober till 1 november) kommer Freja och Anna att bo på Stall Zets Furuby Gård och där ingående studera Daniel Redéns träningsfilosofi. Allt för att ge dem ännu bättre möjligheter att lyckas i sina respektive travsportkarriärer. Efter veckan har de officiellt Daniel Redén som mentor.
– Utgångspunkten var att hitta de ungdomar som visar att de vill mest. För vår del är det viktigt att vi gör skillnad i de samarbeten vi går in i. Det här känns som en mycket bra start, säger Hans-Olov Blom, vd för Ramudden.

”Viktigt att ge något tillbaka”

Travsportens strategiarbete Pegasus handlar i grunden om rekrytering och utbildning. Daniel Redén är noga med att påpeka detta.
– För min del är det viktigt att ge något tillbaka till sporten. Precis som andra sporter behöver vi hela tiden rekrytera. Och då handlar det både om att få in nya människor, men också ge bättre förutsättningar till de som redan kommit in i sporten, säger Daniel Redén.
Freja Borg och Anna Ek blev både glada och överraskade när de fick samtalet från Daniel Redén.
– Det är ett mycket bra initiativ av Ramudden och Redén och jag är fantastiskt tacksam över att jag får vara en av de första som får åka till Furuby Gård. Det här ska bli väldigt spännande, säger Freja Borg.
– Jag är otroligt tacksam för att jag får denna möjlighet. Att få utöka mina kunskaper på Daniel Redéns gård gör det inte mindre spännande och intressant, säger Anna Ek.

Freja Borg.
Fokustema
Lexington Selected Yearling Sale
Läs senare

Två dyringar till Melander

Två av Lexington-auktionens dyraste ettåringar går i träning till Marcus Melander och däribland Propulsions helbror.
Av
Claes Freidenvall
Stall Zet köpte Propulsions helbror Damien för en miljo dollar och går nu i träning till Marcus Melander. Foto: Cane Run Farm
Stall Zet köpte Propulsions helbror Damien för en miljo dollar och går nu i träning till Marcus Melander. Foto: Cane Run Farm

– Det är väldigt kul och jag är jättetacksam att Bengt (Ågerup) och Daniel (Redén) vill lämna in Damien till oss, säger Marcus Melander.

Damien. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Sedan tidigare har Marcus Melander haft hästar åt Stall Zet, men ingen i den här prismässigt högoktaniga kalibern. Propulsions helbror Damien (e. Muscle Hill-Danae) ropades in för en miljon dollar och är den näst dyraste ettåringen som sålts på auktion i världen.

– Det är klart att det är mycket pengar, men samtidigt var det en väldigt fin häst förutom att han har stammen. Jag är väldigt exalterad över att få in Damien i träning och han stack verkligen ut bland många andra fina ettåringar som såldes i Lexington.

Dyraste stoet

Totalt fick Marcus Melander med sig hem 25 ettåringar från Lexington, varav 14 som såldes på auktionen. En anna dyrgrip är stoet Ineffable (e. Cantab Hall-Jolene Jolene) och hon köptes av Lennart ”Srf Stable” Ågren för 600.000 dollar. Det är det högsta belopp som betalats för ett sto på auktion.

– Det känns väldigt bra att få in henne också och över lag var hela gruppen ettåringar vi fick in väldigt fina hästar.

Ineffable är undan Jolene Jolene (e. Muscle Hill-Celebrity Speedie), 1.09,7*/$239.637. Hon var Merrie Annabelle-tvåa för Jonas Czernyson och har en avkomma sedan tidigare; tvååriga Crucial (e. Father Patrick), 1.10,5/$127.0123, finalfyra i Jim Doherty Memorial (f.d. Merrie Annabelle), tidigare i år.

Ineffable. Foto: Lina Alm

Damien är ju helbror med Propulsion (e. Muscle Hill), 1.08,1ak*/30.995.693 kr, och i samma syskonskara ingår också Dream Together (e. Muscle Hill), 1.09,3*/$873.450, och D’Orsay (e. Yankee Glide), 1.09,2/$450.683.

Dream Together vann lopp så sent som igår på Mohawk Raceway. Damiens mor Danae (e. Andover Hall), 1.11,1*/$531.001, gjorde också starkt ifrån sig på tävlingsbanan med seger i Hambletonian Oaks.

Dyraste ettåriga hingstarna som sålts på auktion:

Namn (stamtavla) – Pris (dollar) – År

1 Maverick (e. Father Patrick-Designed to Be) – 1.100.000 (2019)
2 Damien (e. Muscle Hill-Danae) – 1.000.000 (2019)
3 Detour Hanover (e. Andover Hall-D Train) – 825.000 (2011)

Dyraste ettåriga ston som sålts på auktion:

Namn (stamtavla) – Pris (dollar) – År
1 Ineffable (e. Cantab Hall-Jolene Jolene) – 600.000 (2019)
2 Courtney Hall (e. Garland Lobell-Canne Angus) – 500.000 (2003)
3 Future Secured (e. Cantab Hall-Thatsnotmyname) – 500.000 (2015)
Fifty Cent Piece (e. Muscle Hill-Thatsnotmyname) – 500.000 (2018)