Fokustema
Utblick Europa
Läs senare

Enghien-specialisten

Valko Jenilat (e. Kepler) stortrivs på Enghien.
När Parisbanan inledde sitt sommarmeeting tog Sebastien Guaratos häst sin tredje raka seger på banan med det oändliga upploppet...
Av
Emil Persson

Upp emot 400 meter uppges Enghiens upplopp vara, men det är inget som skrämmer urstarke Valko Jenilat.
I Grupp III-loppet Prix de New York (€110.000) fick han en tuff inledning därtill med tredjespår under första halvan av loppet innan han landade utvändigt ledaren Cash Gamble (e. Ready Cash).
Den sistnämnde, svenskfödde hästen hade själv fått en tuff inledning likaledes och Franck Nivard valde därför att släppa till Valko Jenilat på sista bortre långsidan.

Ett förnuftigt val visade det sig för Cash Gamble tog max som tvåa på 1.13,3a/2.150 meter medan vinnaren kammade hem 49.500 euro på 1.13,1.

Ulk Medoc (e. Karikal) höll till tredjeplatsen för Anthony Barrier medan svenskfödde Arazi Boko (e. Varenne) visade att åldern börjar ta ut sin rätt som tioåring och blott slutade sexa och näst sist av de felfria hästarna i loppet.

Ifjol vann Valko Jenilat såväl Prix de Buenos-Aires (€120.000) som Prix de La Haye (€120.000) på Enghien under sommaren och det är ingen vild gissning att Guarato matchar hästen för start i de loppen även i år…

Ett treåringslopp vid namn Prix d’Hermonville (€55.000) där EU-födda hästar fick deltaga kördes likaså på Enghien, men någon utländsk vinnare blev det icke.
Philippe Allaire tränade nämligen vinnare i form av Express Way (e. Love You) vilken styrdes till seger av Yoann Lebourgeois på 1.15,1/2.875 meter.
Andraplatsen gick till italienskfödde Voltaire Gifont (e. Quaker Jet) som gick samma tid ihop med Andrea Guzzinati.

Favoritvinst i Forus Open

Forus Open har inte samma status som i fornstora dagar och de 300.000 norska kronor som Bruno di Quattro (e. Broadway Hall) belönades med i årets upplaga var fint betalt kontra vad som krävdes för dagsverke.

När Åsbjörn Tengsareid svarade ledningen med Punk (e. Angus Hall) mot Global Republic (e. Muscle Hill) bar det iväg med 1.11 första kilometern och det var också vad som krävdes för att Bruno di Quattro skulle kunna avgöra.

Hästen gick förvisso en rejäl repa sista 800 meterna från fjärde utvändigt, men det var med knapp marginal som han plockade ner Punk på 1.11,6a/1.609 meter.
Tredjeplatsen gick till Geir Mikkelsens Sejr Gammelsbæk (e. Great Challenger).

Annars kretsade det mesta kring Magnus Teien Gundersen. Det unga superlöftet tog en trippel inom V75 och var tvåa med sin fjärde uppsittning under tävlingsdagen!

Kjetil Djøselands Kleppe Slauren (e. Sundbo Kravall) gick ner i klass och vann Gaute Gudmestads Äreslöp på 1.22,0/2.060 meter.

Det gav 100.000 norska kronor i belöning precis som segern i Forus Marathon med Sigbjörn Kolnes nyförvärv Eye of the Tiger (e. Virgill Boko).
Den holländskfödde sexåringen visade att det inte är en tillfällighet att han nu ståtar med 13 segrar på 25 försök.

Framme i tät blev han rejält utmanad av en annan tiger – I am the Tiger (e. S.J.’s Photo) – på slutrundan, men svarade fin och höll emot på 1.15,4/2.990 meter.

Madrid i Finland

Det var inte bara Timoko och Some Summit som fick Björn Goop bakom sig i Kouvala. Faktum är att Goop tog en trippel under tävlingsdagen eftersom han även vann med Jean-Pierre Dubois Classic Connection (e. Love You) i treåringsloppet samt Madrid (e. Credit Winner) i femåringsloppet.

Den förstnämnde var hästen Jos Verbeeck satt bakom när han ”strikade” halva fältet i Breeders Course-finalen och galopperade själv, men nu fick hästen revansch.

Den tyskregistrerad sonen till Love You och dollarmiljonärskan Crys Dream blev synad under inledningsvarvet framme i tät, men vann till slut helt okörd på 1.15,3a/2.100 meter vilket gav 4.000 euro in.

Körde Björn Goop måhända till sig en tysk derbystyrning där?

Madrid är svenskbekant. Hästen ägs av SRF Stable (Lennart Ågren) och tränades av Roger Walmann i början av karriären.
I Sverige hade han dock svårt att hävda sig när han tävlade med tvångsprissumma, men i Finland har han prenumererat på segrar.
När han nu tog sin 13:e seger på 18 försök i Tapio Mäki-Tulokas regi så gjorde han det genom att bomba runt på 1.12,1a/2.100 meter framme i tät med konkurrenterna 50 meter bakom sig över mållinjen!

Den insatsen var värd betydligt mer än de 5.000 euro som han nu fick med sig!

Fokustema
Läs senare

Go On Boy till Elitloppet

Efter en delad andraplats i fjolårets upplaga av Elitloppet får Romain Derieuxs Go On Boy chans till revansch på Solvalla.
Av
Emil Persson
Go On Boy och Romain Derieux kan förbereda sig för en ny start i Elitloppet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Go On Boy och Romain Derieux kan förbereda sig för en ny start i Elitloppet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Password-sonen Go On Boy blev ikväll den sjätte hästen att presenteras som inbjuden till årets Elitlopp.
Åttaåringen slutade delad tvåa i fjolårets upplaga och nådde samma placering i UET Elite Circuit Final på Solvalla under Kriteriehelgen.

Närmast kommer hästen från en fjärdeplats i Prix d’Amerique, andraplats i Prix de France och tredjeplats i Criterium de Vitesse.
– Det krävs en champion för att vara med i Elitloppet och det är precis vad Go On Boy är. Att nu åter ha blivit inbjuden gläder mig mycket för Elitloppet har gett mig så stora upplevelser. Jag har alltid känt mig välkommen på Solvalla och ser fram emot ännu ett fantastiskt besök, säger Romain Derieux i ett pressmeddelande från Solvalla.

Inbjudna till Elitloppet

Häst (far) – Tränare

  • Idao de Tillard (e. Severino) – Thierry Duvaldeston, Frankrike
  • Francesco Zet (e. Father Patrick) – Daniel Redén, Sverige
  • Joviality (e. Chapter Seven) – Sabine Kagebrant, Sverige
  • Hohneck (e. Royal Dream) – Philippe Allaire, Frankrike
  • A Fair Day (e. Maharajah) – Elisabeth Almheden, Kalmar
  • Go On Boy (e. Password) – Romain Derieux, Frankrike
Fokustema
STL Bergsåker 13 april
Läs senare

”Verkligen fin form”

Snacka om att göra sig förtjänt av en finalbiljett!
Kentucky River övertygade då han malde ner Mellby Jinx den tunga vägen i den andra deltävlngen av Paralympiatravet.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Redén kan göra tummarna upp efter Kentycky River tagit första segern i hans regi. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Daniel Redén kan göra tummarna upp efter Kentycky River tagit första segern i hans regi. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Efter att körts avvaktande – ja, inte ens fått chansen att vara offensiv – i vårens comebacklopp för två veckor sedan var det annat upplägg som gällde i lördagens deltävling av Paralympiatravet.

Örjan Kihlström tog chansen att plocka ut sexåringen till dödspositionen varifrån hästen brottade ner Mellby JInx (e. Ready Cash) med bestämdhet – ja närmast självklarhet – de sista 100 meterna.
– Han kändes jättefin senast på Romme också. Han visade att han verkligen är i fin form just nu, sade Örjan Kihlström till TV12.

Att Kentucky River är en häst som hävdar sig mot de bästa är känt sedan tidigare, men lördagens seger var faktiskt hästens första sedan han anslöt till Daniel Redéns stall under sensommaren på sex försök.
– Han hade kunnat öppna snabbare än han gjorde idag, men hade aldrig kunnat svara ut startraketerna idag så det fanns ingen anledning att chansa idag. Det var en bra häst i ledningen så man vet inte hur det ska gå, men han kändes stark och fin hela vägen, sade Örjan Kihlström.

”Jättenöjd”

Mellby Jinx höll ställningarna väl som tvåa.
– Han blev lite väl het efter laddningen. Han tappade den där sista lilla kraften trots att han gick med öppet huvudlag. Jag var jättenöjd med hästen, sade Daniel Wäjersten till TV12.

Där intervjuades även Mats E Djuse rörande Castor the Star (e. Maharajah). Han gjorde ett ordentligt försök att ta sig förbi Mellby Jinx och lyckades sånär, men fick snällt backa ner bakom och därefter aldrig se dagens ljus.
– Det kändes som vi skulle ta oss förbi, men lyckades inte med den saken. Nu fick han sitta fast istället och kännas väldigt fin. Det kändes som att han hade gått fram med förra loppet och var rappare idag. Det skulle han också vara så det kan nog bli en trevlig sommar, sade Djuse.

Wäjerstendubbel

Daniel Wäjerstens Mellby Jinx höll alltså inte hela vägen i Paralympiakvalstravet, men fick ändå med sig en dubbelseger inom STL.
Riet Hazelaar (e. S.J.’s Caviar) vann programenligt Bronsdivisionen där stoet hade en stor fördel propositionsmässigt med närmare 1,7 miljoner kronor intjänat.

Björn Goop överlämnade taktpinnen fullt förståeligt med stallkamraten Kingslayer Pellini (e. Up and Quick) till det betydligt mer merittyngda stoet och därefter uteblev dramatiken.

Det ska sägas att Riet Hazelaar bröt ut över spurtrakan och stundtals ser ut att vara lite i sin egen värld, men att hon kan flytta på sig när tränaren så önskar råder ingen tvivel om. Sammantaget en bra debut i ny regi och en finalplats i Bronsdivisionens final under Elitloppshelgen är i hamn.
– Hon hade ett passande utgångsläge och det var skönt att hon levererade bra. Det hade kanske inte gått med spår tolv idag, men hon kommer säkert gå framåt till nästa start. Hon sprang och vinglade under vägen, men vet vart mållinjen ligger. Hon gör inte mer än vad hon behöver, sade Daniel Wäjersten till TV12.

”Bra tryck”

Efter att Kingen Mearas (e. Chapter Seven) galopperat i en provstart inför Klass II-försöket förelåg tveklöst frågetecken kring hästens dagsstatus, men i avgörandets stund skötte sig hästen felfritt.

En resa utvändigt om ledaren Popeye Tooma (e. S.J.’s Caviar) var inte något som helst bekymmer och fjolårets finalist av långa E3-finalen stod i en klass för sig då han vann på 1.12,4a/1.640 meter.
– Han var jäkligt bra. Det blev galopperande hästar, körning från start och dödens med en bra häst i rygg. Det var bra tryck i hästen; såsom det varit i starterna bortsett från i Norge. Det blev fel med boots fram och galopperade i provstarten så hästen vann faktiskt felbalanserad idag, men det gick ju bra ändå, sade Daniel Wäjersten till TV12.

I övrigt noteras att…
…Mattias Djuse-tränade The Flying Eagle (e. Bold Eagle) spårade hem Klass I-försöket i lag med Magnus A Djuse. Favoriten Mellby Knekt (e. Mellby Viking) blev rädd för en skugga kort efter start och slog på en galopp, men reparerade storstilat till andraplatsen.

…Claes Sjöström precis som väntat körde i ledningen med Jerka Sting (e. Readly Express) i Silverdivisionen och det bar frukt. Sjuråringen sträckte på sig snyggt när det stod i slutskedet gentemot Winterburn (e. Ready Cash) och vann med en längd.

…Ann-Christin Frick och Ove A Lindqvists Olly Håleryd (e. Trixton) stod för en femstjärnig comeback då hon gick runt sina konkurrenter från 20 meters tillägg i Diamantstoet.
Björn Goop gästkuskade bakom stoet i Ove A Lindqvists frånvaro på grund av hjärtoperation och hade en trivsam upplevelse.
– Kul att kunna ersätta Ove och göra honom glad. Hon är jättefin; det blev en rejäl slutrunda i tredjespår och hon spurtade undan på ett jättefint sätt, sade Björn Goop till TV12.

Fokustema
Dubbelcupen, final
Läs senare

Wikströms fingertoppskänsla

Kombinationen av stigande formkurva och högt förstapris låg till grund för att Lars Wikström plockade av Brageson alla skor i finalen av Dubbelcupen.
Ett mycket klokt beslut som resulterade i smått överlägsen seger värd 200.000 kronor!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Brageson vann finalen av Dubbelcupen. Foto Skärmdump ATG Live.
Brageson vann finalen av Dubbelcupen. Foto Skärmdump ATG Live.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Körande Per Linderoth avvaktade som andrahäst bakom den hårddragande Tekno Tana (e. Art Kjarvald), men vek ut för attack på sista bortre långsidan.

I ett nafs avväpnades ledarinnan och även Grudve Tryggve (e. Moe Odin) som hade gått med i Bragesons rygg fick släppa kontakten sista 150 meterna.

Brageson försvann ifrån till smått överlägsen seger på 1.24,1/2.160 meter och bärgade karriärens med råge största seger då han belönades med 200.000 kronor.
– Det är otroligt. Han har känts så jäkla fin i veckan och det var nu det skulle ske. Vi hade kört försiktigt och sen insåg jag i lördags att det var final här också, jag höll på att missa det loppet. Jag har fått till mig att hästen bara går över 1.640 meter så det var skönt att han fick vinna över full väg också, sade Lars Wikström till TV12.