Fokustema
V75 Gävle
Läs senare

Enkelt för nyförvärv

Daniel Redén-tränade Vivacious Allie (e. Muscle Hill) gjorde första starten i ny regi när Påskägget i Gävle avgjordes på torsdagskvällen och det slutade med seger direkt.
Av
Thomas Hedlund
Vivacious Allie tog första segern i Daniel Redéns regi.  Foto: Simon Hagen
Vivacious Allie tog första segern i Daniel Redéns regi. Foto: Simon Hagen

Vivacious Allie, syster med Daniel Redéns Elitloppshäst Double Exposure, dundrade till ledningen och Örjan Kihlström behövde aldrig pressa den fyraåriga Muscle Hill-dottern nämnvärt under loppets gång. Enkla 1.17,0 stod klockan på vid varvspasseringen och det innebar att avslutningen blev rapp.

Vivacious Allie klev undan till säker vinst på 1.15,2a/2.140 meter och förstapriset vart 150.000 kronor.

Zenita Kronos avslutade bra som tvåa för Oskar Kylin-Blom.

Fokustema
Norrlands Elitserie
Läs senare

Fantastiska treåringar i Sundsvall

Två hästar stack ut på förhand. Två hästar skapade show på Bergsåker. Treåringarna kom hem på 1.12,3a/2.140 meter i Norrlands Elitseries final.
Av
Thomas Hedlund

Svante Båths Global Adventure (e. S.J.’s Caviar) trivs ypperligt i ledningen och med startspår innanför favoriten Power (e. Googoo Gaagaa) var Erik Adielssons taktik nog given. Att tidigt sända till ledningen och ha kontroll på Power var viktigt i jakten på segern och till tät kom ekipaget efter knappa 500 meter körda. 1.11,6 noterades när halvvarvet var kört och sekunden sämre när kilometern passerades. I det läget fanns Power på utsidan om ledaren, nästan med ett huvud före och 900 meter från mål började tätduon släppa övriga fältet en bra bit bakom sig.

Sista bortre långsidan var mäktig att skåda. Global Adventure och Power stred, sida vid sida och det var fortfarande i det läget ovisst om utgången i loppet. I sista sväng var tätduon 50-60 meter före övriga fältet och det gick kusligt snabbt i det läget. Ledaren kämpade berömvärt för att orka stå emot den utvändige angriparen Power och känslan man fick var att båda hästarna var värda segern.
Power slog aldrig av på takten, men han kom aldrig riktigt förbi Global Adventure, som vann på 1.12,3a/2.140 meter. Power noterade samma tid medan trean Libertin kom hem på 1.14,9.

Det här var ett spektakulärt travlopp, helt klart.
– Jag är stolt över skicket hästen var i idag. Jag hade för en stund en tanke på att släppa ledningen, men min häst kändes så ruskigt fin så jag provade. Det här var två väldigt bra treåringar, sade Erik Adielsson efter segern, värd 200.000 kronor.

Fokustema
Norrlands Grand Prix 2019
Läs senare

Attraversiamo bäst i Norrland

På Bergsåker avgjordes Norrlands Grand Prix för de fyraåriga travarna under torsdagskvällen och megafavoriten Attraversiamo (e. Kiss Francais) löste uppgiften, med, till synes, viss möda.
Av
Thomas Hedlund

250.000 kronor väntade vinnaren i Norrlands Grand Prix och det mesta på förhand talade för att det skulle bli en ganska enkel uppgift att lösa för Svante Båths stora Derbyhopp.

Och Attraversiamo kom till ledningen i tidigt skede av loppet. Erik Adielsson behövde inte heller bry sig om att hålla koll på andrahandsfavoriten Zephyr Kronos, vilken gjorde bort sig med galopp innan bilen släppte fältet. Istället var det Hill Street som fanns på ledarens utsida, men denne var slagen i ingången till slutsvängen efter att fältet passerat första kilometern i 1.13,5-fart.

Från fjärde ytter attackerade Even’s Cool Boy och Robert Dunder och det bet riktigt vasst för honom genom slutsvängen. Men samtidigt var det flera längder fram till Attraversiamo och ledaren fick löpa ut under upploppsrakan. Attraversiamo började dock bryta utåt i banan och det såg ut att ta emot en del sista biten, samtidigt som anfallande Even’s Cool Boy höll farten berömvärt.

Attraversiamo höll undan med knapp, men säker marginal och kom i mål på 1.12,3a/2.140 meter. Even’s Cool Boy noterade tiondelen sämre och måltrean I’m Your Captain 1.12,5.

– Attraversiamo jobbar aldrig riktigt förrän man säger till honom på allvar. Larvlopp, eller vad man kallar det, sade Svante Båth efter segern värd 250.000 kronor och syftade på upplägget och löpningsförloppet, där Attraversiamo knappast behövde gå i botten för att vinna.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Bourbon med stark avslutning

Två försök hölls i New York Sire Stakes ($51.000) för tvååriga hingstar och valacker på 800-metersbanan Buffalo Raceway i natt och båda vinnarna kom hem på 1.14,2 över den engelska milen.
Av
Claes Freidenvall
Bourbon Express vann ett försök i New York Sire Stakes i natt. Foto: Steven Roth
Bourbon Express vann ett försök i New York Sire Stakes i natt. Foto: Steven Roth

Inledde gjorde Bourbon Express (e. RC Royalty-Kasha) och Jason Bartlett. Från spets gick Jessica Okuskos travare ifrån med 1,5 längder efter ha travat sista 400 meterna på 1.10,1.

Tre starter, två segrar och en andraplats har Bourbon Express hunnit med hittills i karriären. Han köptes på Morrisville Yearling Sale för 22.000 dollar. Modern Kasha (e. Conway Hall), 1.16,5/$2.788, startade nio gånger (0-1-3) och Bourbon Express är hennes första avkomma av två som nått tävlingsbanan.

Mormor Malhana Kaari (e. Speedy Somolli), 1.14,2*/$37.529, har lämnat Naughty Nunu (e. Conway Hall), 1.11,2, som vann Sprintermästaren 2007, tjänade 111.539 dollar i USA och ytterligare 144.415 euro på europeisk mark.

Vann från vinnarhålet

Från rygg ledaren avgjorde Saylor (e. Chapter Seven-Creme de Cocoa) med fyra längder för sin tränare Doug R. Ackerman och avlade maiden i sin tredje start.

Saylor. Foto: Steven Roth

Saylor är undan Creme de Cocoa (e. Chocolatier), 1.10,6/$494.160, som bland annat segrade i Delvin Miller Memorial ($257.000) och slutade tvåa i Merrie Annabelle efter Jimmy Takters Thatsnotmyname.

Creme de Cocoa är halvsyster med avelshingsten Judge Joe (e. Credit Winner), 1.10,2/$962.926, och Superior Judge (e. S.J.’s Caviar), 1.11,0/$173.199.

Gårdagens största prispengar tävlades det om i finalen i Maryland Sire Stakes ($70.000) för treåriga hingstar och valacker på Ocean Downs. I Deliver (e. Four Starz Robro-Loose Deuce) spurtvann för Jonathan Roberts på 1.14,0.

Valacken tränas av Greg Haverstick och räknade in sin sjätte seger på 20 starter. Innan gårdagens triumf hade I Deliver sprungit in 49.234 dollar och plussade nu på med ytterligare 35.000 dollar. Modern Loose Deuce (e. Muscles Yankee) tog rekordet 1.11,0 och sprang in 68.844 dollar.