Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Ett ämne för derbyt

Järvsö Neo bärgade sin tredje raka seger och är alltjämt obesegrad tillsammans med Marcus Lilius.
Vid tisdagskvällens seger i Gävle visade hästen en inställning som kan bära långt.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Jan-Olov Persson har ännu en spännande häst i Järvsö Neo. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Jan-Olov Persson har ännu en spännande häst i Järvsö Neo. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Blott fem hästar gjorde upp i det andra försöket till Sleipner Cup varav tre straffade ut sig med galopp under vägen, men Järvsö Neo (e. B.W.Modde) behöver på intet vis be om ursäkt för sin seger.
Körande Marcus Lilius fick snällt avvakta bakom ledaren Dellenit (e. B.W.Modde) som David Nylander bestämt körde i ledningen och det hade han också täckning för.

Fakta

Järvsö Neo

Fyraårig mörkbrun valack e. B.W.Modde–KjölstadTrollfaksa e. Järvsöfaks

St: 10: 6–1–1, 1.28,6m, 233.000 kr

Ägare: Loru KB, Hudiksvall.
Uppfödare: Jan-Olov Persson, Hudiksvall.

Tränare: Jan-Olov Persson, Hagmyren.

Efter att Lilius flyttat ut Järvsö Neo på utsidan 550 meter före mål blev det strid sida vid sida hela vägen hem till mållinjen, men med huvud som marginal såg Järvsö Neo till att ta sig förbi när utgången skulle avgöras. Segertiden skrevs till 1.28,6/2.140 meter efter att Järvsö Neo avslutat 1.24,2 sista 800 meterna och förstapriset uppgick till 35.000 kronor.
– Han stretade på bra på insidan. Min häst var lite rulligare idag när banan var hårdare, men han reder ut det och är en bra häst. När 100 meter återstod svarade han igen på insidan och det blev strid in till linjen. Det var två bra prestationer, men vi lyckades vara först, sade Marcus Lilius i Gävletravets vinnarcirkel.

Lilius som arbetar hos Järvsö Neos tränare Jan-Olov Persson bärgade sin tredje raka seger bakom valacken vilket innebär att duon är obesegrade tillsammans.
– Jag tycker att kallblod är lite roligare just nu, kanske för att man har ändrat inriktning helt. Det är två helt olika raser. Kallblod kan du lära mer saker än ett varmblod så som jag uppfattar det i alla fall, sade Lilius som rivstartat året.
Efter att även vunnit inledningsloppet bakom Fredrik Tengstad-tränade Younger (e. Infinitif) är Lilius nu uppe i sex årssegrar som kusk vilket kan jämföras med de tolv han tog under hela 2021.

Miljonärer i stamtavlan

Järvsö Neo vann fyra av åtta starter som treåring varav den två mest penningstinna var fullträffar i Svensk Travsports Unghästserie värda 50.000 kronor styck.
Hästen deltog i ett kval till Svenskt Kallblodskriterium, men där blev det galopp i andra kurvan samt en femteplats på behörigt avstånd.

Järvsö Neos mor KjölstadTrollfaksa (e. Järvsöfaks) tränades av Björn Karlsson på Solänget och där gjordes tre försök i premielopp, men hästen blev aldrig godkänd. Någon tävling blev det aldrig tal om och året efter köptes hon av Jan-Olov Persson som satte henne i avel.
Förstfödda avkomman Järvsö Trolli (e. B.W.Modde) har inte heller synts till på tävlingsbanan medan just Järvsö Neo är hennes andra avkomma och med all tydlighet en talangfull sådan.
KjölstadTrollfaksa är syster med Espe Jo (e. Lykke Gutten) 1.23,7/715.500 NOK som var finalist i Norskt Travderby med en elfteplats som resultat, men det är framförallt i nästa led man hittar riktigt ”godis”.
Hennes mormor Boklistjerna (e. Haakesjur) 1.30,4ak/198.800 NOK har lämnat nämligen såväl Bokli Eld (e. Elding) 1.19,1/5.421.603 NOK som Bokli Balder (e. Bork Rigel) 1.20,2/2.310.487 NOK.