Fokustema
Sveriges Travamatörers Riksförbund
Läs senare

”Ett föregångsland inom amatörsporten”

Sveriges Travamatörers Riksförbund (STaR) vänder sig direkt till Svensk Travsports verkställande direktör och vice vd – Maria Croon respektive Ulf Hörnberg – för att kunna behålla licensen ”amatör”.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

– Efter att ordförande i STaR Bengt Larwik och jag haft överläggningar med Petter Johansson och Mattias Stenby, först i Hästsportens Hus och därefter på telefon med nämnda tjänstemän i måndags den 23 september, kan vi konstatera att det inte finns tillstymmelse till vilja att tillmötesgå Sveriges travamatörer och behålla licensens ”amatör”, skriver Claës Ljung i ett brev till Svensk Travsport.

Cläes-L. Ljung.

Claës Ljung, vice ordförande i STaR, har utsetts till att vara kontaktman med Svensk Travsport:

– Vi vänder oss därför nu direkt till Svensk Travsports ledning och hoppas att vi här kan få gehör för kravet på att behålla amatörlicensen kan tillgodoses. I sammanhanget skall nämnas att STaR stod inför fait accompli när vi först underrättades om den förändring som helt skulle snöpa amatörsporten. Underrättelsen kom för övrigt via pressen och inte direkt från ST!

”En råsop på käften”

Claës Ljung noterar, ”att som många i sporten ser på resultatet är det ur sportslig synpunkt (såväl amatörer som professionella och media) fullständigt värdelöst och måste revideras i samarbete med STaR.”

– Vår organisation har skaffat fler tillskyndare till sporten än någon annan och genom lokala insatser (där vi kan nämna Gentlemannadagen på Jägersro och Amatörernas Elitdag i Halmstad) skapat besökarsiffror som är svårslagna en ”vanlig” travdag. Förslaget är en råsop på käften till Pegasus, något som knappast har varit avsikten med det projektet…

Ljung skriver vidare, ”att Sverige var en av grundarna av den Europeiska Travamatörfederationen 1954. Organisationen består av 14 medlemsländer som årligen anordnar Europamästerskap samt vartannat år världsmästerskap (2020 i Florida, USA).”

– Federationen tillåter inte kuskar som tar betalt för sina tjänster som kusk eller som har träning av travhästar som yrke. Här skulle stora problem uppstå vad gäller deltagande, något som knappast varit känt vid författandet av nu liggande licensbestämmelser. Det vore en skandal om inte Sverige kunde deltaga – vi framstår internationellt som ett föregångsland vad gäller amatörsporten – och Sverige har betydligt fler amatörkuskar än såväl Frankrike som Italien.”

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Danske amatören mot Oaks igen?

2017 lurade den danske Lars Marcussen alla svenskar på konfekten i Oaks med Candy la Marc.
Har amatören från Billund en ny Oaks-aspirant på gång?
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Glad miner i vinnarcirkeln efter Candy la Marcs skrällvinst i Oaks 2017. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Glad miner i vinnarcirkeln efter Candy la Marcs skrällvinst i Oaks 2017. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Lars Marcussens egna uppfödning Candy la Marc (e. Scarlet Knight) var svenskregistrerad och hade en fantastisk höst på svensk mark 2017, då hon först vann Oaks och sedan följde upp med Breeders Crown för treåriga ston.

Fyraåringssäsongen nådde inte samma toppar, men var stark med sex segrar på tio starter. Totalt blev det 22 satrter (15–2–0) och 3.214.402 kronor insprunget innan tävlingsskorna lades på hyllan.

Lars Marcussen har laddat om med ett nytt svenskfödd sto. På Kriterieauktionen 2018 ropades Maroma Wibb (e. Maharajah-Keyla Wibb in från uppfödarna Kristina och Nils Larsson för 200.000 kronor.

Maroma Wibb har väl inte inlett lika förtroendeingivande som sin föregångare Candy la Marc, men igår i Halmstad kom fjärde segern i åttonde starten när medeldistansrekordet sänktes till 1.14,2am*. Birger Jörgensen satt i sulkyn och efter en lugn första sväng körde han till ledningen på första långsidan. Via 1.12 sista 700 meterna klev Maroma Wibb undan till enkel seger.

Svenskt toppmöderne

Det handlar om ett högklassigt svenskt möderne, som går tillbaka till Elitstoet Oki (e. Lep Hanover), som föddes 1965. Oki vann själv Big Noon-pokalen och Malmloppet i Skellefteå innan hon klev in i avelsboxen och fick 15 avkommor. Alla utom en både kom till start och vann lopp! Högst upp står snabblopparen Oki Rogue (e. Noble Rogue), som blev miljonär efter 41 segrar på 241 starter på 1980-talet. Flest segrar tog Oki Smoke (e. Smokin Yankee) som vann nästan varannan gång, 43 av 103 starter.

Fakta

Maroma Wibb

Sto 3 år e. Maharajah-Keyla Wibb e. Lindy Lane
Resultat: 8 st: 4–1–0
Rekord: 1.17,1m – 1.14,1ak*
Insprunget: 140.018 kr
Uppfödare: Kristina & Nils Larsson
Ägare: Lars Marcussen, Danmark
Tränare: Lars Marcussen, Danmark
Körsven: Birger Jörgensen, Danmark

Expandera

Det är stona som tagit Okis blod vidare in i finrummet. Hennes dotter Oki Princess (e. Self Confident), 1.16,3ak/311.500 kr, lämnade Schumacher (e. Zoot Suit), 1.12,9ak*/1.691.206 kr, och framför allt stoet Princess Ride (e. Express Ride), 1.12,8ak/1.888.238 kr. I regi Stig H Johansson vann hon tio av 31 starter, däribland Stosprintern som fyraåring. Dessutom slutade hon tvåa i Stochampionatet bakom stallkamraten Je t’Aime Dream och trea i långa E3-finalen.

I aveln är främsta avkomman Pomona Wibb (e. Lindy Lane), 1.11,7ak/1.040.700 kr, vars främsta meriter är tredjeplatser i Guldstoet och långa E3-finalen.

En annan dotter till Princess Ride är Pomona Wibbs ostartade helsyster Keyla Wibb, född 2012, som i just Lars Marcussens sto Maroma Wibb har sin första avkomma.

Okis fantastiska blod lever vidare – med nya ston. Och bäst så här långt? Sjufaldiga miljonärskan och Oaksvinnaren Darling Mearas (e. Cantab Hall). Hennes mamma Khao Manee är syster med Keyla Wibb!

Fokustema
ATG:s rekordrapport
Läs senare

”Lika fantastiskt som exceptionellt”

– Det är ett lika fantastiskt som exceptionellt resultat. Det är följden av en väldigt speciell tid och kommer inte att gå att upprepa.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Lotta Nilsson Viitala. Foto ATG
Lotta Nilsson Viitala. Foto ATG

Det säger ATG:s ekonomichef Lotta Nilsson-Viitala om ATG:s ekonomiska rapport för andra kvartalet 2020. Den som innehåller ett rekord i form av en mer än en fördubbling av resultatet jämfört med samma tidsperiod förra året, från 291 till 643 miljoner kronor.

– Utöver att pandemin med nerstängning av bland annat hela sportspelsdelen av spelmarknaden och även hästsporten i nästan alla andra länder än Sverige fick effekten att ATG hade stor kundtillströmning så har det dessutom varit ett större antal jackpots än förra året. Vi kunde tack vare att den svenska travsporten lyckades upprätthålla sin tävlingsverksamhet erbjuda underhållning och spelupplevelser när väldigt mycket annat var nerstängt. Den här tillväxttakten kommer vi aldrig att uppleva igen, säger Lotta Nilsson-Viitala.

 

Ja, det finns närmast sällsamma siffror i kvartalsrapporten som visar vad som hände i hästspelspoolerna under pandemin:

Bruttoomsättningen på hästspelen inom Sverige ökade under april, maj och juni med hela 31 procent, från 3.160 miljoner kronor andra kvartalet 2019 till 4.125 år.

Spelet från andra länder var närmast monstruöst: från 796 miljoner april, maj och juni 2019 till 2.876 miljoner i år. En ökning med två miljarder kronor och faktorn 3,6!

”Total bruttoomsättning för hästspelet (svenskt och internationellt spel) uppgick till 7.001 miljoner vilket är en ökning med cirka 77 procent”, sammanfattas det i rapporten.

Samtidigt: Att tävlingsverksamheten fortgått enligt ett coronaprotokoll med stängda publikplatser har nu under högsäsongen slagit hårt mot framförallt de banor som har stora publikdragande evenemang. Sponsorintäkter lär också minska. Så att ATG har gått ”extremt rekordbra” har samtidigt en sida av att vissa banor tappat miljonintäkter kopplade till banpubliken.

– Ja, så är det naturligtvis, och det är vi väl medvetna om. Men hur banornas behov ska hanteras är inget jag blandar mig i, säger Lotta Nilsson-Viitala.

Kan man tänka sig att det skapas en speciell fond med medel ur ATG:s fenomenala q2-resultat, som enskilda banor som drabbats hårt av uteblivna publik- och sponsorintäkter kan kompenseras ur?

– Det finns naturligtvis många olika saker som kan göras, men hur ATG:s resultat ska disponeras är inget jag blandar mig i, säger Lotta Nilsson-Viitala.

En väldigt viktig fråga nu är i vilken utsträckning ATG lyckas hålla kvar, och hålla fast, de nya kunder och spelkapital som andra kvartalet flyttade till ATG. Går det att se någon ”kvardröjande coronaeffekt” in i juli och augusti när de andra hästsportländerna, och även sportspelen gått igång i rätt så normal utsträckning igen?

– Det är för tidigt att säga ännu. Givetvis jobbar ATG nu hårt på att åstadkomma att de nya kunder som tillkommit stannar kvar. Det är korrekt att en nyckelfråga är att bibehålla kunderna över tid. Men vi får vänta med analysen av det, säger Lotta Nilsson-Viitala.

Givetvis jobbar ATG nu hårt på att åstadkomma att de nya kunder som tillkommit stannar kvar

En anmärkningsvärd sak är att de stora intäktsökningarna och resultatet åstadkommits utan att kostnaderna ökat. Ja, vissa kostnader ökar naturligtvis, de rörliga som spelskatten, ombudsprovisioner och ersättning till trav- och galoppsporten för ljud, bild och sportdata. Men ATG:s fasta kostnader har trots den stora omsättningsökningen inte ökat alls.

– Det visar på vilken skalbarhet som finns i affären. Kostnadsmedvetenheten är alltid hög, men i år har det varit ett fokusområde. En orsak till att kostnaderna inte ökat är också att ATG inte haft några produktlanseringar i år, sådana kostar alltid pengar, säger Lotta Nilsson-Viitala.

Här är ATG:s pressrelease om kvartalsrapporten.

Och här är hela kvartalsrapporten.

 

Coronapandemin gav rekordstarkt ATG-kvartal

Fokustema
Kallblod
Läs senare

Stor uppvisning – men inget rekord

Tio starter – tio segrar.
Odd Heralkes är världens bästa kallblod.
Men Järvsöfaks världsrekord kunde han inte rubba.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Odd Herakles vann Unionskampen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Odd Herakles vann Unionskampen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Odd Herakles (e. Moe Odin) har aldrig varit bättre än han är nu. 2020 summeras (?) med prickfritt facit. Tio starter och lika många segrar har det blivit inklusive tunga titlar som Elitkampen, Alm Svartens Äreslopp, Norskt Mästerskap och finalen i svenska rikstotons kallblodsdivision. I prispengar har 2020 givit

Ikväll i Bollnäs handlade det om Bollnästravets Elitsprint och en möjlig attack mot Järvsöfaks världsrekord 1.17,9. Tränarnestorn Lars O Romtveit var tveksam på förhand. Att kapa över halvsekunden från Odd Herakles rekord till världsrekordet är ett stort steg enligt Romtveit.

Det berättade norrmannen i en stor intervju i Sulkysports artikelserie om alla kallblod som travat under 1.20. Läs intervjun här [premium]!

Utklassningsseger med 30 meter

Steget blev också för stort för Odd Herakles även om han svarade för en femstjärnig insats tillsammans med Jorma Kontio för första gången.

Från innerspår försvarade han med lätthet ledningen och inledde första halvvarvet på 1.18,4. Sedan dämpades farten till 1.19,5 vid varvning med Tangen Haap i rygg och stoet Åsrud Vilja i tredje invändigt.

In i slutsvängen petade Jorma in en växel till och då kunde ingen följa. Meter för meter ökade snabbt avstängdet till fältet och i ensamt majestät nådde Odd Herakles mållinjen, 30 meter före närmaste konkurrent.

Segertiden? 1.18,5a/1.640 meter skrevs den till. Det är det näst bästa Odd Herakles travat i livet, bara vid segern på Bjerke i juni gick det snabbare när han satte norska rekordet 1.18,4. Tangen Haap tog andraplatsen på 1.19,8, medan Åsrud Vilja landade på 1.20,0 som trea.

Fakta

Odd Herakles

Norskfödd hingst tio år e. Moe Odin – Gaupen Stjerna e. Alm Svarten
Resultat: 118 st: 48–14–15
Rekord: 1.20,2m* – 1.18,4ak*
Insprunget: 7.891.322 NOK
Uppfödare: Odd Team AS, Norge
Ägare: Odd & Linda C Paulsen, Norge
Tränare: Lars O Romtveit, Norge

Expandera

Så snabbt som 1.18,5 har bara Järvsöfaks, Tekno Odin och Odd Herakles själv travat tidigare. Men ett rekord slog Odd Herakles – han passerade Järvsöfaks i listan över flest tider under 1.20 i karriären. Järvsöfaks kom upp i tio, medan Odd Herakles prestation ikväll var elfte gången hästen sprängde kallblodens drömgräns.

– Vilken fantastisk häst, så snäll och så klok. Jag ville inte elda på för mycket när jag inte kände hästen. Han vann med tussarna kvar och oryckt norskt huvudlag, och hade den där 1.17-tiden i sig om jag kört 1.18-1,18,5 första varvet, sade Jorma Kontio efteråt enligt ATG Live.

För Odd Herakles lär det ha varit årets sista start. Tränaren Lars O Romtveit ska lämna proffslivet och bli pensionerad amatör. Odd Herakles ska tillbringa hösten och vintern hemma hos ägaren innan byte av hemland väntar. Hingsten ska tjänstgöra i avel hos Fredrik Fransson i Järvsö nästa år, där han redan är fulltecknad med 80 ston.

Krönika