Fokustema
Sveriges Travamatörers Riksförbund
Läs senare

”Ett föregångsland inom amatörsporten”

Sveriges Travamatörers Riksförbund (STaR) vänder sig direkt till Svensk Travsports verkställande direktör och vice vd – Maria Croon respektive Ulf Hörnberg – för att kunna behålla licensen ”amatör”.
Av
Claes Freidenvall

– Efter att ordförande i STaR Bengt Larwik och jag haft överläggningar med Petter Johansson och Mattias Stenby, först i Hästsportens Hus och därefter på telefon med nämnda tjänstemän i måndags den 23 september, kan vi konstatera att det inte finns tillstymmelse till vilja att tillmötesgå Sveriges travamatörer och behålla licensens ”amatör”, skriver Claës Ljung i ett brev till Svensk Travsport.

Cläes-L. Ljung.

Claës Ljung, vice ordförande i STaR, har utsetts till att vara kontaktman med Svensk Travsport:

– Vi vänder oss därför nu direkt till Svensk Travsports ledning och hoppas att vi här kan få gehör för kravet på att behålla amatörlicensen kan tillgodoses. I sammanhanget skall nämnas att STaR stod inför fait accompli när vi först underrättades om den förändring som helt skulle snöpa amatörsporten. Underrättelsen kom för övrigt via pressen och inte direkt från ST!

”En råsop på käften”

Claës Ljung noterar, ”att som många i sporten ser på resultatet är det ur sportslig synpunkt (såväl amatörer som professionella och media) fullständigt värdelöst och måste revideras i samarbete med STaR.”

– Vår organisation har skaffat fler tillskyndare till sporten än någon annan och genom lokala insatser (där vi kan nämna Gentlemannadagen på Jägersro och Amatörernas Elitdag i Halmstad) skapat besökarsiffror som är svårslagna en ”vanlig” travdag. Förslaget är en råsop på käften till Pegasus, något som knappast har varit avsikten med det projektet…

Ljung skriver vidare, ”att Sverige var en av grundarna av den Europeiska Travamatörfederationen 1954. Organisationen består av 14 medlemsländer som årligen anordnar Europamästerskap samt vartannat år världsmästerskap (2020 i Florida, USA).”

– Federationen tillåter inte kuskar som tar betalt för sina tjänster som kusk eller som har träning av travhästar som yrke. Här skulle stora problem uppstå vad gäller deltagande, något som knappast varit känt vid författandet av nu liggande licensbestämmelser. Det vore en skandal om inte Sverige kunde deltaga – vi framstår internationellt som ett föregångsland vad gäller amatörsporten – och Sverige har betydligt fler amatörkuskar än såväl Frankrike som Italien.”

Fokustema
Banbelysning i Vaggeryd
Läs senare

”Byggd med träningssyfte”

Vaggerydstravet inviger i morgon torsdag en nybyggd banbelysning.
Av
Lars G Dahlgren
Vaggerydstravet inviger denna vecka sin banbelysning. Foto: Privat
Vaggerydstravet inviger denna vecka sin banbelysning. Foto: Privat

– Det här betyder mycket för både vår ungdomsverksamhet och framförallt alla amatörers möjlighet att träna på banan, säger Vaggerydstravets marknadsansvarige Thomas Wallh.

Tidigare har inte Vaggerydstravet haft någon banbelysning och tävlingsverksamheten har ägt rum i dagsljus eller på sommarkvällar. Att det nu finns belysning är dock inte i första hand för att banan även vill börja köra kvällstävlingar.

– Naturligtvis vill vi utvecklas. Belysningen är primärt byggd med träningssyfte men vår spontana reaktion när vi tände upp och testade alltsammans är att belysningen är bättre än vad en del banor som nu kör kvällstävlingar har. Vad det här kan leda till i framtiden får vi se, säger Thomas Wallh.

Vid oktoberavstämningen av antalet hästar i träning tillhöriga Vaggeryd fanns 180 hästar på träningslistorna varav 113 amatörtränade. Det är främst för de sistnämnda, och för de som  har ponnyer, banbelysningen kommer till nytta.

– Ja, många amatörer har ju dagtidsjobb så de vill kunna träna hästarna på kvällstid. Banbelysningen förbättrar deras träningsmöjligheter mycket framförallt vintertid. Det gynnar också travskole- och ungdomsverksamheten som nu kan lägga upp aktiviteterna mer fritt än tidigare, så vi ser även banbelysningen som ett verktyg för rekrytering av nya aktiva och travsportsintresserade, säger Thomas Wallh.

Fokustema
Norge
Läs senare

Chefstillsättning skapar storbråk

Ett storbråk har brutit ut i norsk travsport. Sedan den som föreslagits bli ny chef för banorna Bjerke och Biri blivit nedröstad av Bjerkes styrelse har det gått så långt att Det Norske Travselskaps ordförande Knut Weum kallat till en extra generalförsamling i Bjerke Travbane AS.
Av
Lars G Dahlgren
Det är bråkigt runt den största norska travbanan Bjerke. En chefstillsättning har lett till att en extra generalförsamling inkallats av Det Norske Travelskaps ordförande Knut Weum. Foto: Simon Hagen/Sulkysport.
Det är bråkigt runt den största norska travbanan Bjerke. En chefstillsättning har lett till att en extra generalförsamling inkallats av Det Norske Travelskaps ordförande Knut Weum. Foto: Simon Hagen/Sulkysport.

Det är inte helt enkelt för en utomstående att hänga med hur alla trådar går och organisationspilar löper gällande den kris som nu uppstått runt den norska travsportens ledning och demokratiska beslutsstrukturer. Men för att ta det hela lite enkelt:

En ny gemensam chef, verkställande direktör, skulle tillsättas för de två banorna Bjerke och Biri. Den grupp som arbetat med rekryteringen föreslog den tillförordnade chefen för Biri, Even Westby. När tillsättningen av Westby behandlades av styrelsen för Bjerke Travbane blev förslaget nedröstat. De tre ledamöterna Unni Holmen (vice ordförande), Oddmund Wallevik och de anställdas representant André Ringelien gick emot ordföranden Ingar Skiaker gällande Even Westby som ny vd, och rekryteringsgruppens förslag blev nedröstat med 3-2.

Uppgifter har sipprat ut om att styrelsemötet var mycket stormigt och känslomässigt präglat. Oddmund Wallevik påstod att han blivit utsatt för både ”ilska och hot” från ordföranden Ingar Skiakers sida, vilken för trav365.no kommenterade detta med att ”den karakteriseringen kan gälla för flera”.

Efter att ha blivit nedröstad har Ingar Skiaker tagit det som att misstroendevotum är riktat mot honom från Bjerkes styrelsemajoritet och samma sak ansåg chefen för den nya övergripande organisationen Norsk Trav AS – ett nytt DNT-skapat bolag som ska ha ansvar för alla banors drift – Per Dag Hole. Skiaker och Hole utgjorde rekryteringskommitté för Bjerke-Birichefstjänsten tillsammans med Biris ordförande Tom Rune Bratlien.

Efter att Ingar Skiaker och Per Dag Hole vänt sig till Det Norske Travselskaps ordförande Knut Weum har denne kallat till en extra generalförsamling för Bjerke den 25 november. Det kan han göra eftersom Det Norske Travselskap äger Bjerke genom bolaget Norsk Trav AS (det bolag Per Dag Hole är chef för).

En fråga står på agendan på den extra generalförsamlingen: Val av styrelse. Frågan det hela spetsar tlll sig mot är alltså om ägarmakten, utgående från DNT, kan få bort ledamöterna Unni Holmen och Oddmund Wallevik, som röstade emot ordförandens förslag till ny vd och i praktiken därmed även emot den chef Bjerkes ägare Det Norske Travselskap vill se leda Bjerke.

Komplicerat? Minst sagt.

 

Fokustema
The Black Book live
Läs senare

Följ auktionen i Harrisburg direkt

Klockan 16 i eftermiddag inleds den sista dagen av den fem dagar långa auktionen i Harrisburg. Svenskarna har verkligen varit på köphumör under och auktionen har visat rekordsiffror. Följ auktionen live här från klockan 16 svensk tid! Idag fortsätter mixed sale där i huvudsak starthästar bjuds ut.
Av
Mia Törnberg
Foto Simon Hagen/Stalltz.se
Foto Simon Hagen/Stalltz.se