Fokustema
Inför V86
Läs senare

Ett lyxstreck värt att betala för

Joakim Elfving uppvisar rekordsiffror i alla staplar under 2020.
I kväll kan han fylla på ytterligare då Lyx Håleryd (V86-5) startar i Norrlands Elitseries stofinal på Bergsåker.
– Jag vet vad hon kan och har förhoppning om att vi ska få med oss en rejäl slant hem i kväll, säger Rommetränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Joakim Elfving. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Joakim Elfving. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Med 68 tränarsegrar på 341 starter och 5.114.400 kronor i inkörda prispengar har Elfving mer än fördubblat sina siffror inom de båda områdena under 2020.
Under november blev det ”bara” tre tränarsegrar, men av de senaste dagarnas resultat att döma så är det ingen fara på stallformen.

Det ska det inte heller vara på Lyx Håleryd (e. Scarlet Knight) status även om man kan börja undra när man ser resultatraden som i de tre senaste starterna utgörs av en fyra, en femma och ett ”ägg”.
– Nej, det är ingen fara alls utan allt verkar jättebra med henne. Jag var faktiskt lite sur på Rikard N Skoglund senast som gjorde som han gjorde. Hon mötte bara ston och var bra i ordning, men då satte han sig fast. Jag tyckte att hon borde fått chansen och nu möter hon ju ungefär samma hästar idag, säger Joakim Elfving.

Därmed inte sagt att det kommer bli ett offensivt upplägg så till den grad att det ska sändas mot dödens.
– Hon kan ju inte bra jobbet själv, men jag hoppas att det ska klaffa och att hon får sin draghjälp. Då är hon vass till slut och kan vara med bland de tre främsta.

”Inte gett upp”

Förra vintern presterade Lyx Håleryd på en hög nivå. Något som överraskade Elfving.
– Jag hade till och med funderingar på att ställa av henne och inte tavla över vintern. Det var ju efter skorycket hon verkligen tände till, men hon gick jättebra även på skor så jag hoppas det håller i sig och att hon kan prestera även denna vinter.

Har du rentav känslan av att hon kan överraska i kväll?
– Jag vet vad hon kan, men samtidigt var Ies Juvel riktigt bra senast och har fått ett fint läge i kväll. Hon ser ju dessutom ut att vara den sannolika ledaren och med tanke på det så kan det bli tufft, men jag har inte gett upp.

I kväll står 150.000 kronor på spel och ytterligare 50.000 kronor kan stallets topptvåring Mi Ma Ohrtus (e. Jocose) komma att tävla om på Solvalla om två veckor.
– Allt har varit bra med honom efter segern i Svampen så fortsätter vädret vara milt är tanken att han ska starta i Vinterfavoriten på Solvalla, avslutar Joakim Elfving.

V86-tips: En spik som åldras väl

Fokustema
V75 Bollnäs
Läs senare

”Merritt är bästa chansen”

Tre V75-omgångar i rad har Daniel Wäjersten varit en vinnare.
I Bollnäs plockar han ut tre hästar från egna stallet.
– Merritt är bästa chansen, säger Daniel Wäjersten.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Merritt är en av Daniel Wäjerstens starthästar. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Merritt är en av Daniel Wäjerstens starthästar. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Daniel Wäjersten hade ett starkt 2020 med både E3-finalseger för Global Badman (e. Yield Boko) och framgångar inom rikstoton. Faktum är att de tre senaste V75-omgångarna där Daniel Wäjersten haft starthästar har det blivit seger.

På Bergsåker den 12 december vann både Merritt (e. Super Photo Kosmos) och Gooner (e. Brad de Veluwe), V75-finalena på Solvalla på annandagen gav seger för Algot Zonett (e. Maharajah) och när Dergsåkertränaren inledde det nya rikstotoåret på Bergsåker för två veckor sedan var det dags för Algot Zonett igen.

Nu väntar Bollnäs och färske miljonären och klassklättraren Merritt (V75-1) har dragit femtespår i silverdivisionen över sprinterdistans.

– Han har levererat bäst på 1.600 meter och jag får lov att säga att det är hans favoritdistans, även om jag inte tyckte så för ett par månader sedan, men resultaten och statistiken ljuger sällan. Han har varit så pass bra i klass I och brons och levererat bra i finaler, så jag tror att han kommer att duga bra även i silverdivisionen, sade Daniel till V65 Direkt.

Taktiken från start?

– Jag har provat att skicka iväg honom rejält i provstarter, men det känns som att han kan slå ihop. Eftersom han alltid går så bra till slut har han fått sköta sig själv.

”Inte främmande för ledningen”

Wäjerstens andre rikstotovinnare i vinter, Gooner (V75-7), har dragit innerspår i bronsdivisionen över tre kilometer som avslutar omgången.

– Han  är en väldigt allround häst och det är väldigt lätt att vara kusk bakom honom. Han blev lite ivrig i volten senast och det var dessutom en omstart, så jag tar inte så hårt på det, sade Daniel till V65 Direkt.

Gooner har visat att han kan öppna bra.

– Jag provar framåt och om det känns bra är jag inte främmande för att köra i ledningen. Jag tycker att min häst är bra även om han står lite hårt inne i brons. Det är en häst som kommer att duga bra i bronsdivisionen och även i silver.

I gulddivisionen har Wäjersten J.H.Mannerheim (V75-4), som slår ur underläge mot ett par starka konkurrenter.

– Han var lite tunt jobbad inför förra starten och jag tyckte att han gick bra ändå. Han kommer att gå framåt ordentligt till den här starten och har varit pigg och alert i träningen. Om Disco Volante och Sorbet har toppdagar blir de svåra att slå, men min häst kommer att göra ett bra lopp.

V75-tips: Lördagsdisco i Bollnäs

Fokustema
V75 Bergsåker
Läs senare

V75: ”Han är bästa chansen”

– Han är bästa chansen!
Jörgen Westholm är optimist inför V75 på Bergsåker på lördagen.
Och citatet ovan gäller inte den av hans hästar som är streckfavorit.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Gardner Shaw och Jörgen Westholm. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Gardner Shaw och Jörgen Westholm. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Rommetränaren Jörgen Westholm slog segerrekord som tränare 2020 med 134 triumfer till stallet och i pengar klev han över 15 miljoner kronor. Inom rikstoton blev det bland annat 14 STL-segrar och nu laddar Westholm med en kvintett till start inom V75 på Bergsåker.

Enligt spelarna kommer den bästa segerchansen sist, i sjätte avdelningen med streckfavoriten Gardner Show (e. Ready Cash), men Jörgen Westholm känner ännu mer för en annan av stallets hästar: Remarkable Feet (e. Andover Hall).

– Remarkable Feet (V75-1) visar fin utveckling och har höjt sig hela tiden. Han har utvecklat startsnabbheten på sistone och får jag spets kommer jag att köra där. Brodd i bakskorna fungerar bra, det gjorde det förra vintern. Han är min bästa chans, sade Jörgen Westholm till V65 Direkt.

Remarkable Feet är andrahandsfavorit i silverdivisionen, betydligt mindre streckad än favoriten Algot Zonett.

trav, travsport, sulkysport, v75, eskilstuna, e3, finaler
Jörgen Westholm. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Däremot är Westholm streckfavorit i bronsdivisionen med Gardner Shaw (V75-6), som var trea på topptid i klass I-finalen på Solvalla på annandagen.

– Han var fantastisk fin i STL-finalen. Vi kom snett på det och fick backa, men sedan var det en visslande spurt på upploppet. Nu har han fina förutsättningar. Han var stabil när han tävlade i voltstart senast och jag tror att han klarar spår nio. Jag tror att det blir jänkarvagn igen även om det är voltstart, han är inte så stor så det är inga problem att vända upp i den, sade Westholm till V65 Direkt.

Jörgen har ytterligare tre V75-hästar till start.

Reven Dejavu (V75-3) gjorde sitt bästa lopp för oss senast sett till hur han travade. Han bör ha gått framåt med loppet i kroppen och ska vara bättre än senast, men framför allt var det viktigt då att han fick travet att stämma. Hästen kommer att duga på rikstoton framöver, men är kanske inte riktigt klar för det ännu.

Guli Rubin (V75-4) var blek i senaste starten, men har fina förutsättningar nu. Han är ett skrällbud om han hittat formen, men han var lite för dålig senast för att jag ska höja honom.

Wild Knight (V75-6) är jämn och säker och drar in en fin slant till sina ägare den här gången också, men han vinner inte.

V75-tips: Två finska pinnar, tack!

Fokustema
Inför V86
Läs senare

Inför V86: Borta bra – hemma bäst?

Ett högkapabelt sto som gör tävlingsdebut för ett formstall.
Är det så enkelt att Hankpanky Peyton (V86-8) är en klockren vinnare inom onsdagens V86-spel?
– Hästen känns fin, men vi får se hur det ser ut när det blir lopp, säger ägaren och uppfödaren Ulf Lundqvist.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Ulf Lundqvist och Jorma Kontio flankerar Hankypanky Peyton efter en seger på Solvalla. Är hon åter en vinnare i huvudstaden under onsdagskvällen? Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Ulf Lundqvist och Jorma Kontio flankerar Hankypanky Peyton efter en seger på Solvalla. Är hon åter en vinnare i huvudstaden under onsdagskvällen? Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Tillsammans med sin fru Anna-Maria Lundqvist står han bakom de Hankypanky-hästar som tävlat med stor framgång och segeraptit.

Hankypanky Peyton (e. Going Kronos) tillhör i allra högsta grad den skaran efter att inlett karriären med sju raka segrar. På de efterföljande åtta har det dock ”bara” blivit en seger vilken togs i början av juli i Gävle.

Nu finns hon åter norröver då Ulf och Anna-Maria valde att ta hem hästen i början av september. Det är Anna-Marias pappa Staffan Sundgren som står som tränare till det nu sexåriga stoet.
Samme Sundgren som bland annat tävlade framgångsrikt med såväl Gin Spraket (e. Speedy Spin) 1.13,7ak/1.421.700 kr som Gin Zooter (e. Zoot Suit) 1.15,4m/559.800 kr under 1990-talet.

Banjobb i Bollnäs

Det blev blott fem starter för Hankypanky Peyton under femåringssäsongen och resultaten uteblev.
– Jag vet inte riktigt varför faktiskt. Hon kom hem från Timo Nurmos i fint skick så det fanns inget att anmärka på det området. Vi tar omtag nu och hon har har tränat på regelbundet under fyra månaders tid.

Hur känns hon?
– Fin. Allt verkar bara bra i träningen. Jag körde 1.19/2.600 meter med henne inne på Bollnästravet i förra veckan. Det hade regnat som tusan och gick inte köra fortare, men hon har flera jobb i sig innan det också och jag tycker hon är bra förberedd. Såhär långt är allt som det ska vara, men så får vi se i loppet sedan hur det verkar.

”Det där sköter han”

I onsdagens lopp – V86-spelets avslutande avdelning – dyker Hankypanky Peyton upp från spår tre bakom bilen och möter bara ston.
– Jag smög fram spåret och vi fick precis ett sådant läge som jag hade önskat mig. Däremot ger jag inte Ulf Ohlsson några körorder. Han är så påläst och har bra koll så det där sköter han. Ulf har kört mycket för oss förr i tiden och jag uppskattar honom som kusk.

Att stallets hästar är i ordning har Ohlsson redan blivit varse. Dagen före nyårsafton körde han Hankypanky Redbank (e. Love You) till vinst på Gävletravet. Valackens andra i följd.
– Hästen vann även på Färjestad i början av december och jag vill nog påstå att han var ännu bättre i ordning då, men det var skönt att stallformen håller i sig. Året avslutades på bästa sätt så jag hoppas vi kan inleda positivt också, avslutar Ulf Lundqvist.