Fokustema
Solvalla
Läs senare

Få hästar – men stor sport

Sex, sju, tio.
Antalet hästar i nästkommande tisdags högst doterade lopp på Solvalla är få, men kvalitén på dem går inte att klaga på.
Av
Emil Persson
Beautiful Bacardi startar på Solvalla. Foto Mia Törnberg
Beautiful Bacardi startar på Solvalla. Foto Mia Törnberg

I Solvallaserien med 100.000 kronor till vinnaren startar Stefan Melander Ina Scots Ära-vinnaren Zack’s Zoomer (e. Deweycheatumnhowe) på nytt.
Blott fem konkurrenter finns i startlistan och bland dem syns stallkamraterna Digital Performer (e. Super Photo Kosmos) och Output Pressure (e. Gigant Neo).

Det är även dags för det första testet inför Jubileumspokalen. Sju femåringar har anmälts och det är flera spännande namn. Robert Berghs Muscle Hustle (e. Muscle Mass) tar omtag efter två raka misslyckande, Östgötaloppsvinnaren Milligan’s School (e. Yankee Glide) syns likaså i listan liksom vinterns segermaskin på Vincennes, Mindyourvalue W.F. (e. Hövding Lavec) för att nämna några.

Startlista Solvallaserien
2.140 meter autostart, förstapris: 100.000 kronor

 1. Eldorado B. – Torbjörn Jansson
 2. Zack’s Zoomer – Örjan Kihlström
 3. Digital Performer – Stefan Melander
 4. Tasteofchocolatier – Robert Bergh
 5. Output Pressure – Per Lennartsson
 6. Ontrack He’s Black – Hans R Strömberg

Solvallas Fyraåringsserie för ston
2.140 meter autostart, förstapris: 70.000 kronor

 1. Drip Drop – Kaj Widell
 2. Butterfly Ima – Åke Lindblom
 3. Lorina Citron – Erik Adielsson
 4. Hevin Boko – Ulf Ohlsson
 5. Beautiful Bacardi – Stefan Melander
 6. Ensemble Am – Jorma Kontio
 7. Odessa Celeber – Örjan Kihlström
 8. Sheilah Laday – Peter G Norman
 9. Maharani de Baroda – Björn Goop
 10. Flare – Per Lennartsson

Icelands lopp – Första Jubileumstestet
2.140 meter autostart, förstapris: 100.000 kronor

 1. Umaticaya – Jorma Kontio
 2. Destiny Am – Örjan Kihlström
 3. Mindyourvalue W.F. – Björn Goop
 4. Milligan’s School – Ulf Eriksson
 5. Sliding Home – Jennifer Tillman
 6. Test Drive – Stefan Melander
 7. Muscle Hustle – Robert Bergh

6-10 juni: Stjärnparaden i Östersund och Oslo GP

Fokustema
Kiwin
Läs senare

Don Kiwins uppfödare ur tiden

Sven Schön, mest känd som uppfödare till Don Kiwin, har gått ur tiden. Han blev 80 år och tillsammans med sin hustru Gull-Britt födde paret upp sina hästar under pseudonymen Kiwin.
Av
Claes Freidenvall
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se

Under Kjell P Dahlströms flagg vandrade Don Kiwin (e. Netted-Lionilla) snabbt genom klasserna, vann 51 lopp och tjänade drygt 1,7 miljoner kronor. Don Kiwin vann åtta V65-lopp, varav sju togs under 1987 och inleddes med seger i ett Klass III-försök den 5 september och avslutades med finalvinst i silverdivisionen 26 december! Det var för övrigt Don Kiwins fjärde raka finalseger på fyra månader.

Sedan dröjde det till 27 februari 1988 innan Don Kiwin vann gulddivisionen och då satt Helen A Johansson i sulkyn och blev den första kvinnan att vinna högsta V65-divisionen i Sverige!

En annan av Sven Schöns uppfödningar var Wilma Kiwin (e. Giant Chill-Tina Kiwin), 1.13,8ak/321.500 kr, som han tränade själv och stoet vann sju lopp och däribland ett rikstotolopp.

Sven Schön tränade också Tina Kiwin (e. Mr Drew-Dolly Way), 1.13,0ak/1.316.755 kr. Hon vann 19 lopp på 103 starter och blev mor till nämnda Wilma Kiwin och Ricky Kiwin (e. Keepitinthefamily), 1.15,4ak/126.500 kr. Nämnas ska också Diana Kiwin (e. Netted-Dolly Way), 1.16,0ak/134.400 kr.

Fokustema
Kvinnerstaskolan
Läs senare

Misstänkta brännskador på häst

I morse upptäckte en elev på Kvinnerstaskolan i Örebro, att en häst brännskadats sedan en eller flera gått in i skolans stall och tänt eld på hästens täcke. Hästen hade mindre brännskador, skriver P4 Örebro.
Av
Claes Freidenvall

– Det hade kunnat slutat med en förskräckelse, säger Claudia Kraft, rektor på Naturbruksprogrammet på Kvinnersta till P4.

Åtgärder kommer vidtas – enligt Claudia Kraft – och händelsen är dessutom polisanmäld.

– Täcket var rejält eldhärjat och delar av det hade smält ner i hästens päls. Hästen har också fått mindre brännskador, men klarade sig efter omständigheterna ganska väl, säger Claudia Kraft, till Nerikes Allehanda.

Fokustema
Infekterad stämning på Halmstadtravet
Läs senare

Amatör avstängd för olämpligt uppförande

Amatören Peter Arnqvist har dömts till 3.000 kronor i böter och tre veckors avstängning av Halmstads måldomarnämnd för olämpligt uppförande mot Halmstadtränaren Magnus Dahlén.
Av
Claes Freidenvall

– Att det har varit en infekterad stämning på Halmstadtravets stallbacke är ingen hemlighet. Till oss har det inkommit vittnesmål om Peter Arnqvists förehavanden och det har föranlett oss att initiera en utredning som måldomaren Mats Kvint gjort, säger banans sportchef Jan-Olof Molin.

Igår blev beslutet från Halmstadtravets måldomarnämnd officiellt.

– Vi blev kontaktade av Halmstadtravets ledning och detta hamnade på vårt bord. För vår del är det en unik händelse och normalt tar vi ju hand om saker som händer på tävlingsdagarna, men det finns utrymme i reglementet för att vi kan behandla sådant som sker utanför tävlingsdagen också, säger Mats Kvint.

Peter Arnqvist dömdes till 3.000 kronor i böter och avstängning mellan den 4-24 mars.

Svensk Travsports Tävlingsreglemente.

– Vi har diskuterat straffvärdet fram och tillbaka och det har varit jättesvårt och tufft, men vi har försökt göra vårt bästa av situationen.

En internutredning har gjorts som inte är officiell.

– Vad jag kan säga, är att ofta är det väldigt svårt när två personer är inblandade i den här typen av händelser, ofta står ord mot ord. I det här fallet har vi uppgifter från flera olika håll och det vägde över i vågskålen för att ta det här beslutet, säger Mats Kvint.

Enligt uppgifter till Sulkysport så har Peter Arnqvist haft synpunkter och framfört dessa bland annat till Halmstadtränaren Magnus Dahlén.

Fotnot: Sulkysport har sökt Peter Arnqvist för en kommentar utan framgång.