Fokustema
Vincennes
Läs senare

Face Time Bourbon mot start!

Face Time Bourbon stod över Prix de Paris, men på lördag finns han på plats på Vincennes när vintermeetinget 2019-2020 gör bokslut och han är en av 14 anmälda i Prix de Selection.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Face Time Bourbon tränar på Sebastién Guaratos kurviga rakbana. Foto Jean Luc Lamaere/LeTrot
Face Time Bourbon tränar på Sebastién Guaratos kurviga rakbana. Foto Jean Luc Lamaere/LeTrot

Distansen i Prix de Selection (€200.000) är 2.175 meter och loppet är öppet för fyra-, fem- och sexåringar. Prix d’Amérique-vinnaren Face Time Bourbon är belastad med 25 meters tillägg.

Förra året tog Face Time Bourbon hem Prix de Selction på 1.10,8/2.175 meter och är således på jakt efter sin andra seger i loppet. Den dubbeln har tre hästar tagit tidigare; Une med Mai 1968, 1970, Fakir du Vivier 1974, 1975 och Mon Tourbillon 1983-1984.

Den definitiva startlistan blir klar på onsdag.

Anmälda till Prix de Selection:

2.175 meter:

 • Grande de Ranchy

2.200 meter:

 • Eureka Jenilat
 • Engala de Lou
 • Fairy White
 • Fleche du Yucca
 • Fighter Smart
 • Flore de Janeiro
 • Estola
 • Etonnant
 • Frisbee d’Am
 • Express Jet
 • Falacao de Laurma
 • Enino du Pommereux
 • Face Time Bourbon
Fokustema
Inför V75
Läs senare

”Jag har lite feeling”

Tvåa ifjol - vinnare i år?
Cyber Lane tilldrar sig stor uppmärksamhet när han idag gör sin årsdebut i det andra uttagningsloppet till Paralympiatravet.
– Jag har lite feeling att han kommer göra ett bra lopp, men ser en annan konkurrent som värsta motståndaren än vad tipsexperterna och spelarna tycks göra, säger Johan Untersteiner.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Cyber Lane och Johan Untersteiner är redo för årsdebut. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Cyber Lane och Johan Untersteiner är redo för årsdebut. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Det är Conrad Lugauers Norton Commander som Untersteiner lyfter fram som den värsta motståndaren. En häst som Cyber Lane har rygg på i starten. Ja, så till vida att inte Untersteiner väljer att försöka följa Stepping Spaceboy som har bricka tre.
– Jag hoppas givetvis komma så långt fram direkt som möjligt, men det är inte helt enkelt att vi tar oss förbi Velvet Gio direkt heller som har bricka nio. Vi får se hur vi hamnar till, men för oss vore det väldigt gynnsamt om Stepping Spaceboy körs i ledningen. Jag hittar personligen inte riktigt den där givna hästen som de ska släppa till, men vi får se hur de tänker, säger Johan Untersteiner.

Att han är tillfreds med sin springare inför återkomsten råder ingen tvekan om.
– Han var tilltänkt för start i Halmstad för tre veckor sedan, men fick stå över då han trampade sig och blödde från en hov. Han blev snabbt bra och har tränat på rejält. Jag är nöjd med hur han känns och tror han kan prestera på en likvärdig nivå som han gjorde i fjolårets årsdebut där jag tycker att han gick bra som tvåa bakom Day Or Night In. Cyber Lane är så bra att jag tror nästan alltid på chans när jag åker ut med honom, säger Johan Untersteiner.

Jag tror därmed inte att de täta starterna ska vara något problem

Ytterligare fyra hästar har han till start inom V75-omgången:
Oliveria (V75-2) är lite på gång, men jag tror inte att hon vinner det här loppet. Elle Titation i samma lopp är en sådan häst jag kan se överraska om hon får ett bra smyglopp och det maxklaffar. Hon ska tävla barfota bak nu för första gången.
Niky Flax (V75-5) var jag nöjd med i lördags och av träningen att döma i veckan så är han bara pigg och glad. Jag tror därmed inte att de täta starterna ska vara något problem och den här gången är jag sugen på att köra i ledningen. Can Lane (V75-5) i samma lopp fick bestämma i ledningen fram tills 600 kvar senast. Då fick han sig en rejäl tryckare och jag tror vi var nere i 1.05-1.06-tempo i 300 meter innan den utvändiga hästen galopperade. Han kändes väldigt stark och jag hade bra känsla även om den hästen stått på benen. Can Lane är ny i klassen och även om jag håller Niky Flax som en hetare chans så tror jag inte att Can Lane gör bort sig här med ett smyglopp, säger Johan Untersteiner.

”Är gärna med en gång till”

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Halsoperation har gjort susen

Förra året inledde han lovande, men föll ur i slutskedet av säsongen. Igår på Solvalla var han tillbaka i stor stil och nu vädrar tränaren morgonluft.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
The Bald Eagle i ringen på Kolgjini Sales 2017. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
The Bald Eagle i ringen på Kolgjini Sales 2017. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

The Bald Eagle började väldigt bra som treåring och var tvåa bakom Kolgjinis Ultion Face i Sommarfavoriten, men var sedan riktigt dålig i kvalet till Kriteriet och han var inte heller bra i finalen i Breeders Crown, säger Reijo Liljendahl.

Fakta

The Bald Eagle

valack 4 år e. The Bold Eagle-Sngularity Hanover e. Andover Hall
Rekord: 1.16,6m – 1.13,5am
Prissumma: 454.900 kr
Resultat: 14 st: 3-4-0
Ägare: Kent Gustavssons Schakt AB med flera
Uppfödare: Panamera Racing/Jens Glud Hansen
Tränare: Reijo Liljendahl, Solvalla
Körsven: Ulf Ohlsson, Solvalla
Skötare: Anna Andersen

Expandera

Nu verkar The Bald Eagle ha hittat in på rätt spår igen efter halsoperation och han imponerade i en spårtrappa på Solvalla igår när han lekte till seger och kammade hem 40.000 kronor.

Från spets travade fyraåringen 1.13,6a/2.140 meter och avrundade sista halvvarvet i 1.12-fart. Sina motståndare lämnade han med sex säkra längder över Solvallas upplopp.

Han står också kvar i Kungapokalen

– The Bald Eagle gjorde det väldigt bra och nu får vi se var det här bär iväg för någonstans. Egentligen vore kanske det bästa att starta honom i klass I, men jag vill ta en diskussion med ägarna först. Han står också kvar i Kungapokalen.

The Bald Eagle har 454.900 kronor på kontot och gränsen för klass I går vid en halv miljon.

– Fyraåringskullen håller bra klass i år och om han skulle gå ut på Åby får han ju bland annat möta hästar som min egen Admiral As och Stall Courants Green Manalishi och det kan bli tuffa papper.

Kostade 750.000 kronor

The Bald Eagle ingår i Bold Eagles första kull och Reijo Liljendahl ropade in honom på Kolgjini Yearling Sale för 750.000 kronor.

Modern Sngularity Hanover (e. Andover Hall), 1.13,0ak*/249.639 kr, har sin första avkomma i The Bald Eagle och hon har också en treåring – Francis D.K. (e. Västerbo Prestige) – i Jimmi Ehlers träning och en ettårig hingst efter Bold Eagle.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Frankrike redo för att tävla?

Fransk topphingst hittad död. Varennes pappa lever och blir 36 i år. Auktion utan publik. Vincennes drar igång 21 april. Racing Mange har fått en lillasyster. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju”.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Waikiki Beach fyller 36 i år.
Waikiki Beach fyller 36 i år.

1 Mixedauktionen ”All Age Sale” i regi NZB Standardbred den 4 maj i Karaka i Nya Zeeland ställdes in på grund av covid-19, men kommer nu att hållas på den digitala plattformen gavelhouse.com mellan den 20-27 maj.

Intresset från säljarna att försöka hålla mixedauktionen digitalt var så pass stort att NZB Standardbred beslutade sig för att köra auktionen. Totalt bjuds 148 hästar ut varav 125 årsföl. När de två viktigaste stuterierna – Woodlands Stud och Alabar Farm – gav grönt ljus och garanterade kvaliteten på hästmaterialet valde NZB Standardbred att öppna upp auktionen igen.

***

2 Är fransk travsport på väg att dra igång sin tävlingsverksamhet igen? Igår på franska travförbundets hemsida publicerades det stundande tävlingsschemat och om inte något oförutsett inträffar är det klart först start i trikolorens land den 21 april och först ut är huvudstadsbanan Vincennes. Den dagen hålls treåringslöpningarna Prix Paul Karle (€100.000) och Prix Masina (€100.000).

***

3 Fjolårets svenske Kriterievinnare och Norges vinstrikaste varmblod genom tiderna. Power respektive Lionel är två av hästarna i eftermiddagens och kvällens V75-omgång på Jägersro, där bland annat en plats i Paralympiatravet står på spel. Tre banor tävlar under lördagen, förutom Jägersro (första start 14.45) är det breddtrav i Boden (start 11.10) och kvällstävlingar på Romme (start 18.30). Här är startlistorna till lördagens tävlingar i Sverige!

***

4 Propulsions mor Danae väljs in i ”Hall of Fame” i USA och officiellt sker det den 5 juli i Goshen. Danae (e. Andover Hall), 1.11,1*/$531.001, vann Hambletonian Oaks och förutom Propulsion (e. Muscle Hill), 1.08,1ak*/31.268,693 kr, är hon också mor till Dream Together (e. Muscle Hill), 1.09,3*/$860.950, svenskägda duon D’Orsay (e. Yankee Glide), 1.09,2/$450.683, och Deja Vu Too (e. Deweycheatumnhowe), 1.10,1/$73.868.

***

5 Franske unghäststjärnan Tucson (e. Coktail Jet-Iolanthe), 1.12,6ak/€453.613, hittades död i sin box tidigare i veckan och han blev 13 år gammal. Tucson inledde karriären med fem raka segrar som tvååring och vann bland anat Prix Louis Cauchois (€70.000) och Prix Ourasi (€70.000) i regi Philippe Allaire. Som treåring vann han två semi-classique-löpningar – Prix Kalmia (€110.000) och Prix Paul Viel (€110.000) – och som fyraåring tog han hem Prix Camille de Wazieres (€110.000) under sadel.

Hela 376 avkommor är registrerade efter Tucson i franska stamboken och tillsammans har de tjänat drygt 4,5 miljoner euro. Hans största seger som avelshingst tog Ecu Pierji, 1.11,1/€569.750, när han vann Criterium des Jenunes 2017. Ecu Pierji är också hans vinstrikaste avkomma följd av Delta Fac (€201.530), Extasy d’Ourville (€178.160), Dona Nina (€158. 040), Derrick de Nganda (€137.190), Dark Mencourt (€131.420), Empereur du Boulay (€120.870), Douce Berry (€110.985) och Eleganza Fac (€100.080).

Tio svenskfödda avkommor har han också och bäst har det gått för treårige Ozzy’s Melody (u. Athena Sign), 1.15,8am/140.000 kronor.

***

6 Världens bästa travare genom tiderna och tiofaldige italienske championhingsten Varenne fyller 25 i år. Än värre är faktiskt hans far Waikiki Beach som fortfarande är i livet och blir 36 år den 30 maj! Tidigare i veckan hade italienska La Gazetta dello Sport en helsida om Speedy Somolli-sonen.

***

7 Fyrfaldige miljonären Racing Mange har fått en lillasyster. Ägaren Christer Bertilsson kan berätta att Kära Kickan (e. Alf Palema), 1.16,2k/31.055 kr, har fått sin tredje avkomma.

Kära Kickans dotter.

2013 föddes Racing Mange (e. Orlando Vici), 1,09,9ak/4.068.942 kr, tre år senare kom hans ostartade helbror Urban Racing – i träning hos Timo Nurmos – och nu alltså en lillasyster med franske Orlando Vici som far.

Nästa partner blir amerikanske Googoo Gaagaa för Kära Kickan.

Modern Kära Kickan ingår i en framgångsrik syskonskara och där duon Udo’s Oiler (e. Orlando Vici), 1.11,5am*/3.755.925 kr, och Othala (e. Tap In), 1.13,1k*/1.038.000 kr, sticker ut.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till 2020 och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport