Fokustema
Prix de Selection
Läs senare

Face Time Bourbon vinterns kung

Face Time Bourbon lämnar vintermeetinget som dess obestridlige kung. Den tredje grupp I-segern togs i Prix de Selection, lekande lätt.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Face Time Bourbon avslutade vintermeetinget med att vinna Prix de Selection, för andra året i följd. Foto: Gerard Forni
Face Time Bourbon avslutade vintermeetinget med att vinna Prix de Selection, för andra året i följd. Foto: Gerard Forni

Nu går Face Time Bourbon in i sin andra avelssäsong och det givetvis som en av Europas mest eftertraktade avelshingstar. Han var det redan förra året, och har sedan dess ytterligare stärkt sina aktier som suverän i den franska kullen.

Fakta

Face Time Bourbon

hingst fem år e. Ready Cash – Vita Bourbon e. Love You
24 st: 20–3–0
Rekord: 1.10,6am*
Insprunget: 1.651.000 euro
Uppfödare: S.A.R.L. Haras Saint Martin
Ägare: Scuderia Bivans, SRL, Italien
Tränare: Sébastien Guarato
Körsven: Björn Goop

Expandera

I Prix de Sélection visade Sébastien Guarato och Björn Goop upp en smidig och spänstig Face Time Bourbon, efter  december-, januari- och februarimånader som innehållit segrar i grupp I-loppen Criterium Continental, Prix d’Amerique och nu Prix de Selection, plus andraplats, knappt slagen i Prix de France.

Face Time Bourbon avgjorde i praktiken Prix de Selection direkt genom att ta ledningen. Väl i hand hela vägen vann han på 1.10,9/2.200 meter, en tiondel sämre än förra året då han också avslutade vintermeetinget med att vinna Prix de Selection efter att ha avslutat sista 500 meetrna på nedåt 1.08. Goop behövde inte rycka tussarna, men drog för säkerhets skull det norska huvudlaget på upploppet, så att inte Enino du Pommereux (e. Coktail Jet) skulle kunna komma med någon obehaglig överraskning från ledarens rygg. Enino du Pommereux fullföljde bra till andraplatsen

Trea slutade Am Bloodstock-uppfödde Frisbee d’Am (e. The Best Madrik – Miska des Rondes) på 1.11,3. Förstapriset var 90.000 euro.

Segern tog in Face Time Bourbon i en liten exklusiv klubb. De enda hästar som vunnit Prix de Selection, som körs för fyra-sexåringar, två gånger är, utöver han själv, Une de Mai (e. Kerjacques) åren 1968 och -70,  Fakir du Vivier (e. Sabi Pas) 1975 och -76 och Mon Tourbillon (e. Amyot) 1983-84.

 

Fokustema
Triamcinolonacetonid
Läs senare

Nytt positivt A-prov

Under tisdagen meddelade Svenskt Travsport om två positiva A-prov. Idag rapporterar förbudet om ytterligare ett fall.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

Det är amatörtränade Malkin som lämnat ett positivt prov efter V75-segern i Gävle på skärtorsdagen. Hästen lämnade ett blodprov efter fullträffen och analysen visar förekomst av substansen Triamcinolonacetonid.

Malkin, som har hunnit vinna ytterligare ett lopp, har tills vidare startförbud och B-provet har skickats till Frankrike för analys.

Tränaren Hanna Forslin kommenterar A-provet på Twitter:

Fakta

  • Triamcinolonacetonid är en glukokortikoid, vilka används för att dämpa immunreaktioner och inflammatoriska processer.
  • Triamcinolonacetonid finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. För hund och katt finns inregistrerade utvärtes läkemedel som innehållande substansen.
  • Triamcinolonacetonid finns på humansidan inregistrerat i kutana sprayer, nässprayer, örondroppar, krämer och injektionslösningar. Injektionslösningarna har länge använts i hästpraktik. Svensk Travsport har anmodat om stor försiktighet vid användning av substansen, vilken framgår av Karenstids- och förbudslistan.

Fast för doping efter hårprov

Positivt A-prov av 1.10-travare

Fokustema
NZB Bloodstock Standardbred
Läs senare

Majestic Son-hingst i topp

Det är inte bara i Sverige som det ska hållas unghästauktioner på nätet i år. Nya Zeelands auktion NZB Bloodstock Standardbred ”All Ages Sales” hölls under åtta dagar och tog slut idag. En son till Majestic Son blev dyrast av de 19 travare som bjöds ut.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Av årsfölen betaldes det mest för en Majestic Son-hingst undan Cyclone Dani (e. Muscles Yankee) och klubban slogs på 15.000 nyzeeländska dollar, eller 89.000 svenska kronor.

Avkomma efter Majestic Son som var dyrast på NZB Bloodstock Standardbred-auktionen

Ostartade modern Cyclone Dani har sin främsta avkomma i Cyclone Chief (e. The Pres), 1.18,5/$46.218, som vunnit fyra lopp och som varit tvåa i finalen i Grupp I-loppet Australasian Breeders Crown.

Näst dyrast var en dotter till What the Hill, vilken har sin första kull ute till försäljning i år. För ett sto undan ostartade Della’s Spur (e. Pegasus Spur) betalades 10.000 nyzeeländska dollar och det var hennes första avkomma. Modern är helsyster med storstjärnan Speeding Spur, 1.10,1*/$678.875, vinnare av Great Southern Star 2016 och Rowe Cup 2018.

Av 148 utbjudna hästar såldes 138 för totalt 1.042.310 dollar och snittet för travare och passgångare blev 7.553 dollar. Dyrast blev en passgångarhingst efter Art Major för 52.500 dollar.

Samtliga resultat från auktionen, som hölls i regi gavelhouse.com, hittar ni här!

Fokustema
ASVT Internetauktion
Läs senare

Toppstammad valack dyrast

Valacken Vitro Diablo blev dyrast på ASVT:s internetauktion igår och han såldes till Norge för 220.000 kronor.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Öistein Andresen köpte Vitro Diablo (e. Bold Eagle-Chanson d’Inverne), 1.12,5ak/268.000 kr, för 220.000 kronor. Den fyraårige valacken har startat nio gånger (2-2-1) och båda segrarna tog han som treåring i Peter Untersteiners regi.

Vitro Diablo är undan Chanson d’Inverne (e. S.J.’s Photo), 1.12,3ak*/2.353.507 kr, som tävlade för Peter Untersteiner och Jori Turja och vann 21 lopp på 64 starter. I avelsboxen har hon sin överlägset bästa avkomma i Attack Diablo (e. Blue York Yankee), 1.10,6ak/4.460.689 kr.

Näst dyrast var Stella Newmen (e. Symphonic Hanover-Lady Value), 1.10,4ak/1.107.345 kr, och Håkan Karlsson i Eskilstuna betalade 138.000 kronor för det åttaåriga stoet. Hon har tränats i Danmark av Flemming Jensen, vunnit 15 lopp på 52 starter.

Stella Newmen är halvsyster med Fredrik Perssons Derbytvåa Monark Newmen (e. Orlando Vici), 1.10,0ak/4.590.840 kr.

Totalt såldes 13 av 18 utbjudna hästar för 825.000 kronor.

Samtliga resultat från ASVT:s internetauktion hittar ni här!

Sport