Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Fart för att klättra”

Kattens lek med råttan.
Så kan man sammanfatta Jokke Åljs tisdagsseger på Romme.
Nu tar Årjängsamatören Jerry Nilsson sikte mot en ny STL-start.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Efter att vunnit ett 110.000 kronorslopp på Romme knappt tre veckor tidigare så var Jokke Ålj (e. B.W.Modde) klar favorit i tisdagens lunchlopp på samma bana.

Låt oss konstatera att spelarna var rätt ute. Carl Johan Jepsons styrning öppnade bra från åttondespår bakom bilen, inledde som andrahäst och övertog taktpinnen efter 600 meter.

I slutkurvan lämnades de övriga och segermarginalen skrevs till sju längder efter att Jokke Ålj kommit hem på 1.28,1a/2.140 meter.
– Tidigare under året har han haft en del otur med loppen, men nu har han gått riktigt bra på sistone. Den här gången var han för bra för de övriga helt enkelt. Banan var lite seg även om det inte såg ut så från sidan, men det var en riktig ”gummibana” och hästarna blev sega, säger Jokke Åljs tränare Jerry Nilsson.

Ja, de övriga alltså, men inte Jokke Ålj.Han hade krafter kvar över målgången och kan få användning av dem redan nästa lördag.
– Han har ett väldigt fint lopp då på Bergsåker, ungefär samma typ av proposition som det var på Romme näst senast när han vann. Det känns spännande så verkar allt bra siktar vi mot det.

”Tänder till”

Jokke Ålj hålls på gott humör med ridning och regelbundna tripper in till Årjängstravet.
– Jag har bara en mil dit och en gång i veckan går han åtta bakvarv där i lugn fart. Jag tror det stärker dem bra och gör gott för hästarna att inte behöva springa åt rätt håll hela tiden utan att varva.

Nilsson ser positivt på framtidsutsikterna för sexåringen som nu har åtta segrar på 21 starter.
– Hästen har fart för att kunna gå upp genom klasserna bara han håller ihop. Sedan verkar han tycka om när det är kallare ut, när man får klippa honom, då tänder han till. Med tanke på det är tanken att vi ska starta på i vinter bara han tar loppen på rätt sätt, avslutar Jerry Nilsson.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Ny framgång för Lubrano

Tre dagar efter att Pacific Face vunnit Gulddivisionen på Jägersro följde Giuseppe Lubrano upp med att presentera ett fint treårssto på samma bana.
– Jag håller Al's Boozy Suzy högt och tror det finns mycket kvar att utveckla i henne, säger Åbytränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Giuseppe Lubrano. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Giuseppe Lubrano. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Faktum var att tisdagens spetstriumf var hennes andra seger inom loppet av 13 dagar. Vid debutvinsten på Åby travade hon 1.17,2/2.140 meter, men nu räckte det med 1.19,2/2.140 meter för att kamma hem segerchecken på 30.000 kronor.
– Banan var krävande, jag tror den kan ha varit två sekunder tyngre än vanligt. Precis som i debuten sprang hon bara och lekte och väntade på de andra. Thomas Uhrberg som körde samma sak, säger Giuseppe Lubrano.

Crazed-dottern kvalade på 1.18,3 halvvägs in i december som tvååring och Lubranos grundtänk var att hon skulle kommit igång ännu tidigare.
– Hon har varit lovande hela tiden och tanken var att hon skulle startat som tvååring, men hon kom in i en växtperiod. Jag fick ta det lite lugnt med henne under fyra månader. Hästen har varit i mitt stall sedan första stund, jag har kört in henne och gjort allt jobb med hästen och tror det finns mycket kvar att utveckla.

Dubbla storlopp?

Fakta

Al's Boozy Suzy

3-årigt brunt sto e. Crazed-Nancy Tilly e. Offshore Dream

2 st: 2–0–0, *1.17,0m

Intjänat: 60.000 kr

Tränare: Giuseppe Lubrano, Åby
Ägare: Barqusen KB, Bohus
Uppfödare: Lasual Stable KB, Bohus

Expandera
Nu spänner han bågen och tar sats mot Margaretas tidiga Unghästserie på Solvalla den 6 februari. Där tävlar stona i en egen klass i jakten på de 300.000 kronor som vinnaren belönas med.
– Är allt bra med henne nu efter det här loppet så ska hon starta där. Pacific Face är ju dessutom inkvalad till Gulddivisionsfinalen, det vore kul att kunna starta båda i de stora loppen den dagen.

Åbytränaren har verkligen rivstartat året. Stallet har gjort sju starter vilket resulterat i tre segrar, tvåa andraplatsen och lika många tredjeplatser.
– Jag har ytterligare en treåring som var tvåa i förra veckan på Åby och tycker att vi fått en bra start med Arno dell’Est (e. Exloit Caf) som vi köpt in och gjort andelshäst av. Han har varit tvåa och trea i de två senaste starterna och jag är nöjd med hur bra hästarna går, men hoppas givetvis få in fler i träning nu när vi visar upp bra resultat, säger Åbytränaren.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Vilken rekordsänkning!

Rekordsänkning med 4,6 sekunder i voltstart.
Unique Creation tävlade i en klass för sig.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Ole Johan Östre bjöd på en imponerande vinnare igår på Färjestad. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Ole Johan Östre bjöd på en imponerande vinnare igår på Färjestad. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Med blott tio starter i kroppen och resultatraden 6-5-d-0-0 var femårige Unique Creation (e. Orlando Vici-One Creation) överlägsen sina konkurrenter i ett sprinterlopp på Färjestad igår.

Ole Johan Östre var intresserad av spets, men fick krypa ner i ledarryggen i första sväng. Ut på sista bortre långsidan valde han att ta platsen utvändigt ledande Lill Betty, som öppnat första kilometern efter 1.15,2.

I sista sväng hade Unique Creation pressat musten ur Lill Betty och på upploppet lämnade Ole Johan Östres valack konkurrenterna med nio längder. Segertiden skrevs till 1.13,5/1.640 meter – en rekordsänkning med 4,6 sekunder.

För Unique Creation var det tredje segern i karriären och de två tidigare har kommit i regi Trond Andersen i Norge. Gårdagens triumf var värd 25.000 kronor.

Fakta

Unique Creation

Brun valack 3 år e. Orlando Vici-One Creation e. Varenne)
Rekord: 1.13,5k* – 1.15,6am
Prissumma: 73.495 kr
Resultat: 11 st: 3-2-0
Ägare: Stall Creation AB, Norge
Uppfödare: Stall Creation AB, Norge
Tränare: Ole Johan Östre, Färjestad
Körsven: Ole Johan Östre, Färjestad

Expandera

Championhingstar i mödernet

Unique Creation är undan One Creation (e. Varenne), 1.14,2ak/256.530 nok, och hon har även lämnat Scarlet Creation (e. Scarlet Knight), 1.12,9ak/330.270 kr, Easy Creation (e. Quite Easy), 1.11,8ak/672.197 kr, samt nyblivna och ostartade treåriga stoet Maharani Creation (e. Maharajah).

Speedy Crown. Foto: stalltz.se

Unique Creations möderne letar sig tillbaka till Speedy Toe via Final Act och Starleta Lobell. Ostartade mormors mor Starleta Lobell (e. Mystic Park) är bland annat halvsyster med i Sverige flerfaldige championhingsten Lindy’s Crown (e. Lindy’s Pride), 1.11,3*/$262.048, och Shogun Lobell (e. Super Bowl), 1.10,6ak/5.496.670 kr, vilken tävlade framgångsrikt för Stig H Johansson i högsta elitskiktet.

Speedy Toe (e. Speedy Scot-Missile Toe), 1.15,4*/$7.963, är i sin tur helsyster med Hambletonian-vinnaren och avelsgiganten Speedy Crown, 1.12,8*/$545.495.

Stamtavlan hämtad från worldwidepedigree.com
Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Student värd högt betyg

Första starten i ny regi med mersmak.
Harvard Student gjorde allt rätt.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Magnus Jernemyr är både deluppfödare och -ägare till Harvard Student (e. Muscle Hill-Prowess Kronos) och numera tränar han också det femåriga stoet.

Efter tidigare managerats av Pasi Aikio och Hans-Owe Sundberg tog Magnus Jernemyr över träningen av Harvard Student i slutet av förra året

– Harvard Student kom i mellandagarna och vi visste inte riktigt var vi hade henne. Mest har hon sprungit i sanden och snön hemma och idag var första gången på bana för oss. Lite pirrigt, men hon gjorde det jättebra och såg riktigt fin ut i loppet, sade Magnus Jernemyr till ATG live efter segern.

Säkra Linda Sedström körde till täten efter 500 meter (1.14,1) och kunde sedan dra ner på farten. Första varvet passerades på 1.17,9 på en bana som bedömdes som som något tung.

Fakta

Harvard Student

Brunt sto 5 år e. Muscle Hill-Prowess Kronos e. Andover Hall
Rekord: 1.16,4m* – 1.12,6ak*
Prissumma: 203.100 kr
Resultat: 14 st: 3-3-0
Ägare: Stall Sefrema BH & Johan Sjöstrand
Uppfödare: Johan Sjöstrand & Magnus Jernemyr.
Tränare: Magnus Jernemyr (a), Örebro
Körsven: Linda Sedström, Örebro

Expandera

Bättre fart blev det under slutrundan – 1.15 sista kilometern – och segerrycket kom i mitten av sista sväng. Med tre säkra längder kunde Linda Sedström defilera hem loppet och 35.000 kronor på 1.16,5a/2.140 meter.

”Vill ha kvar blodet”

– Klart att det här var kul. Linda åkte ner till Vomb och hämtade Harvard Student och hennes mamma när hon var liten och vi har varit med på hela resan. Bestämde hur hon skulle komma till och vi ville också ha kvar blodet. Tävla ser hon ut att tycka om och hon får fortsätta att springa ett tag till innan det blir avel.

Harvard Student är blåblodigt stammad med Muscle Hill som far och modern Prowess Kronos (e. Andover Hall), 1.14,3am*/405.000 kr, som startade tolv gånger och vann åtta lopp för Ola Samuelsson. Sex raka segrar avslutades karriären med innan hon gick till avel som fyraåring.

Många stjärnor

Very Kronos. Foto Mia Törnberg

Modern Prowess Kronos ingår i samma syskonskara som Breeders Crown-vinnaren Treasure Kronos (e. Raja Mirchi), 1.09,7ak/4.694.492 kr, världsrekordhållaren och SM-ettan Very Kronos (e. Ready Cash), 1.10,9am*/3.854.559 kr, Oliver Kronos (e. Varenne), 1.11,6am/2.187.631 kr och Jacky Glide (e. Jag de Bellouet), 1.12,2am/2.028.467 kr.

Mormor Glide About (e. Yankee Glide-M Stewart), 1.11,0ak/2.294.008 kr, har också högklassiga syskon; storstjärnan Maven ($2.005.369), Lanson ($792.211), Shake N Bake ($206.237), Domestic Diva ($154.629), Lincoln Lawyer (1.140.026 kr) och Glide By ($101.384).