Fokustema
Vincennes
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Fastlåsta ”svenskar” i Paris

Varken Magnus Dahléns Velvet Gio eller Björn Goops Portland fick chansen att spela ut sina respektive speeder fullt ut i Grupp III-löpningen Prix de Nevers (€90.000) idag på Vincennes utan fick nöja sig med en tredje- respektive fjärdeplats.
Av
Claes Freidenvall

Efter flera vaktombyten i ledningen hittade favoriten Violetto Jet (e. From Above-Nocciolaia Jet) till täten i Prix de Nevers efter 1.250 meter och i släptåget bakom följde Velvet Gio och Portland på innerspår.

Franck Nivard fick bestämma farten därframme och första 2.350 meterna gick inte snabbare än 1.16,7, men den italienskfödde Violetto Jet fick sträcka på sig sista biten för att räkna in sin tredje raka seger på 1.15,2 över 2.850 meter.

Elvis du Vallon (e. Reve de Beylev) avslutade snabbt till andraplatsen, medan Velvet Gio (e. Nad Al Sheba) fick chansen sista biten och tog hand om tredjepriset på 1.15,2. Fyra var Björn Goop med Portland (e. Ganymede) på 1.15,3 efter ha försökt invändigt sista biten.

Velvet Gios ägare Stall Skepparkroken kunde räkna in 12.600 euro och Portlands dito Marion Jauss 7.200 euro.

Philippe Billard-tränade Violetto Jet tog alltså sin tredje raka Grupp III-triumf på Vincennes och den sexårige italienaren har tidigare vunnit Prix Oscar Collard (€80.000) och Prix de Rouen (€80.000).

Bra fart i sadellopp

Två Grupp III-lopp för treåringar hölls under sadel och i båda löpningarna öppnade ledarna i överljudsfart, men både Hudson Vedaquais och Harley Rock höll ändå hela vägen hem.

Philippe Allaire-tränade Hudson Vedaquais (e. Thorens Vedaquais-Bielsa Vedaquaise) och Yoann Lebourgeois spelade omgående upp till dans i Prix Edouard Marcillac (€60.000) och drog iväg första 675 meterna på 1.08,8 och kom upp till 1.175 meter på 1.11,1.

Vinnarhålets Heart of Gold (e. Bird Parker) – också tränad av Allaire – försökte utmana sista biten, men Hudson Vedaquais försvarade sig säkert och vann på 1.14,2/2.715 meter.

För Hudson Vedaquais var det tredje segern under sadel och på Vincennes har han också vunnit Prix de Guerlesquin (€32.000) och Prix de Chateauroux (€32.000).

Hudson Vedaquais är undan Bielsa Vedaquaise (e. Saxo de Vandel), 1.16,8m/€20.450, och hennes första avkomma. Själv är Bielsa Vedaquaise en dotter till ostartade Jupilles (e. Corot), som lämnat Rowicki (€167.730), Viso Vedaquais (€153.030) och Chemsak Vedaquais (€136.605).

Stenhård öppning

En stenhård öppning kunde inte heller fälla Harley Rock (e. Bird Parker-Victoire du Biwetz) i sadelloppet Prix Holly du Locton (€60.000) för treåriga ston.

Snabba 1.10,1 första 675 meterna blev 1.11,9 vid passeringen för 1.175 meter. Även om det tog emot på upploppet kunde Harley Rock och Benjamin Rochard hålla undan för Halowie Renardier (e. Uniclove) sista biten på 1.14,9/2.175 meter.

Harley Rock ståtar med tre segrar och ett andrapris under sadel på fyra starter. Tidigare har hon vunnit Prix de Marolles (€32.000) på Vincennes.

Tony le Beller-tränade Harley Rock är undan Victoire du Biwetz (e. Tarass Boulba), 1.16,2m*/€32.070, som är halvsyster med Pietro de Lou (e. Coktail Jet), 1.14,1am/€185.660. Mormor Junia de Lou ingår i samma syskonskara som Elise du Donjon (€237.653), Iesolo de Lou (€230.473) och Harmonie du Donjon (€101.787).

Fokustema
Umåker
Läs senare

13-åring i topp

Svensk Travsport har höjt åldersgränsen för varmblodiga hingstar och valacker från tolv till 14 år och idag segrade en 13-åring i Umeå.
Av
Pär Gustafsson

Från rygg ledaren fick Prince Hall (e. Banker Hall) luckan mitt på upploppet och avgjorde i händerna på Heidi Hiltunen. 13-åringen noterade 1.19,9/2.140 meter på Umåkers is och förstapriset i det här poängloppet uppgick till 10.000 kronor.

Nils Elfving tränar Prince Hall, som bärgade karriärens första seger i 45:e försöket. Hästen har som snabbast sprungit 1.17,0k och har 88.650 kronor på kontot.

ST satsar på ”pensionärer”

Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Courant köper obesegrad stjärna

Obesegrade Hillary B.R. har köpts av Stall Courant och affären blev klar idag. Hennes första partner blir självaste Greenshoe!
Av
Claes Freidenvall
Norska storstjärnan Hillary B.R. är såld till Stall Courant. Foto Lars B Persson
Norska storstjärnan Hillary B.R. är såld till Stall Courant. Foto Lars B Persson

– Vi har letat efter ytterligare ett riktigt bra stammat toppsto efter Muscle Hill för att betäcka med Greenshoe och med Hillary B.R. kryssar vi i alla rutor. Trist nog blev hon skadad just när hon skulle inleda sin karriär som äldre tävlingshäst, men nu får vi hoppas att hon istället kan få fina avkommor som präglas av henne, berättar Sabine Kagebrant, vd på Stall Courant.

Greenshoe och följeslagaren Brian Sears. Foto: Lisa Photo

Hillary B.R. (e. Muscle Hill-Fiery Chip), 1.09,9ak/3.887.386 norska kronor, gjorde 15 starter och vann samtliga framträdanden innan hon tvingades lägga tävlingsskorna på hyllan på grund av en blödning i ett gaffelband.

”Glada och stolta”

I hennes meritlista ingick segrar i Prinsesse Märtha Louises Pokallopp, Norskt Stokriterium, Norskt Trav-Oaks, Jarlsberg Grand Prix och Norskt Stoderby.

Stoet tränades av Geir Vegard Gundersen och Stall Courant har köpt henne från Arne Sandbaek Jr. och Erland Åslund.

Amerikanskt istället för franskt

– Hon är ett av de bästa ston vi någonsin sett på en travbana så det är klart att vi är både glada och stolta över att få ha henne i vår stopark.

Greenshoe blir alltså hennes första partner. De tidigare ägarna funderade på en fransk hingst och då Ready Cash eller Face Time Bourbon, men nu blir det alltså amerikanske Greenshoe, som utsågs till ”Årets Treåring” i USA ifjol.

Fokustema
ATG:s årsrapport
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

ATG:s överskott täcker inte sportens kostnader

ATG:s resultat 2019 räcker inte till för att täcka det som förra året överfördes som lån till driften av trav- och galoppsporten. Det stod klart när ATG:s ekonomiska rapport för året publicerades idag.
– Det stämmer, det kommer att bli lån kvar, säger ATG:s ekonomichef Lotta Nilsson Viitala.
Av
Lars G Dahlgren
En talande bild för ATG:s 2019: En fotbollsspelare i strålkastarljuset i förgrunden och en häst som försöker hitta ut ur mörkret i bakgrunden. (Faksimil ur ATG:s ekonomiska rapport för 2019).
En talande bild för ATG:s 2019: En fotbollsspelare i strålkastarljuset i förgrunden och en häst som försöker hitta ut ur mörkret i bakgrunden. (Faksimil ur ATG:s ekonomiska rapport för 2019).

2019 var det första året för ATG som en del av den svenska licensierade spelmarknaden. Lotta Nilsson-Viitala poängterar att ATG gick väldigt starkt i konkurrensen. Bolagets tillväxt gällande spelnettot (det som blir kvar bär spelarna fått ut sina vinster) var sju procent samtidigt som den licenserade delen av marknaden har minskat med 13 procent.

– ATG har gått väsentligt bättre än marknaden, så resultatet är starkt. Det är de nya marknadsområden, sportspel och casino, som gjort detta, säger Lotta Nilsson-Viitala.

Spelet på hästar har dock backat, med sju procent. Då hör dock till saken att ATG spurtade bra, minskningen på hästspelen andra halvåret var två-tre procent efter att första halvåret ha backat runt tio procent.

– Minskningen på hästspelet bromsades i slutet av 2019 och konsekvensen av det är att vi nu gått in i 2020 med ”högre fart” och bättre utveckling än vad vi hade in i 2019. Kvartalsrapporten som kommer i april över de tre första månaderna i år blir därför lite extra spännande, säger Lotta Nilsson-Viitala.

”Lån kvar som hänger med”

Men tillbaka till 2019 och att trav- och galoppsporten då kan sägas ha kört (pokalårsnivån) på anslag till banor och prispengar med lånade medel. Den bild som målades upp redan när trav- oh galoppsporterna gjorde sina budgetar för 2010 i december förra året av att sporten ”levt löver sina tillgångar” bekräftas av ATG:s ekonomiska rapport för helåret.

Överföringarna till trav- och galoppförbunden blev 2.180 miljoner kronor varav 578 miljoner var ersättning för bild-, ljud- och sportdatarättigheter och 1.602 miljoner lån från ATG. Lån som ska regleras i ATG:s bokslut som en resultatdisposition och målet var – såklart – att ATG skulle ha så stort driftsresultat att man kunnat nollställa alltsammans. Alltså i praktiken att sporten skulle betala av alla de 1.602 miljonerna i ett svep med en kvittning mot ATG:s resultat.

Men nu kommer detta inte att gå. ATG:s röresleresultat anges till 1.548 miljoner. Det går alltså inte att nollställa lånen sporten har frått från ATG på det sättet, där ST sagt att man kommer att ha storleksordningen 300 miljoner kronor i underskott att hantera.

Nilsson-Viitala kan fastslå att det inte blir någon ”nollställning” av ATG:s lån till Svensk Travsport och Svensk Galopp, även om det ännu inte är klart hur mycket av lånen som kvarstår. Det är en av anledningarna både trav- och galoppsporterna har tvingats till nerdragningar av bland annat prispengar 2020, för travets del med storleksordningen 50 miljoner kronor.

– Vi har känt till ett tag att det blir så. Det kommer att bli kvar lån kvar som hänger med framåt, säger hon.

Det är av den här anledningen, att siffrorna runt resultatdispositionen och vad som ska bli kvar i icke återbetalade lån, som den högintressanta balansräkningen och kassaflödesrapporten lyfts ut ur den ekonomiska rapporten jämfört med den som gavs ut för ett år sedan om 2018.

– Eftersom styrelsen ännu inte är klar med sitt förslag till resultatdisposition är heller inte balansräkningen klar. Den kommer med först i bokslutet och årsredovisningen, som vi hoppas ska bli klart i mars, säger Lotta Nilsson-Viitala.

Här är ATG:s ekonomiska rapport från 2019.