Fokustema
Inför V86
Läs senare

”Favorit om Örjan kört?”

Roger Nilsson startar ett spännande nyförvärv inom kvällens V86-spel hemma på Bodentravet.
Mr Alabama (V86-7) gör sin första start för sin nya tränare som tycks förälskat sig i hästen direkt.
– Jag har fått en jättebra feeling för den här hästen, säger Roger Nilsson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Mr Alabama vid seger i Daniel Redéns regi i våras. Nu har hästen flyttat norrut. Foto Tommy Andersson/ALN
Mr Alabama vid seger i Daniel Redéns regi i våras. Nu har hästen flyttat norrut. Foto Tommy Andersson/ALN

Roger Nilsson har gjort sig känd som en flitig – och duktig – köpare av hästar söderifrån.
– Jag har ett brett kontaktnät och tror att jag är tacksam att göra affärer med så till vida att jag tar beslut snabbt. Många velar och kluddar och så rinner det ut i sanden; av mig kan man få ett snabbt svar. Får jag feelingen att det är rätt så slår jag till och den känslan fick jag kring Mr Alabama, säger Nilsson och tillägger:

Roger Nilsson ser fram emot kvällens V86-tävlingar i Boden. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Men idag krävs det mycket mer för att vinna lopp här uppe än vad det gjorde förr om åren. Konkurrensen är tuffare och man kan inte köpa en startsnabb, blöt häst som kan rinna undan från tät utan här tävlas det i loppen. Har man en häst som duger bra på Boden idag så kan man anmäla till V75 utan att vara orolig för att hästen ska skämma ut sig.

För tre veckor sedan begav sig Nilsson söderöver och hämtade Mr Alabama hos Daniel Redén. Veckan därpå var det dags för provlopp.
– Vi kom hem på en 1.19-tid ful väg efter 1.23 första varvet så det gick fortare till slut. De sista 600 meterna fick han Rally Funny i rygg, men höll undan på ett bra vis och jag var fullt nöjd med hur hästen kändes, säger Nilsson.

Har du vittring direkt?
– Hästen kom i ett bra skick och det var ju inte längesen han startade så konditionsmässigt känns det bra. Jag både hoppas och tror att det kan bli körning i det här loppet; då tycker jag faktiskt att det här ser spännande ut. Hade Daniel Redén stått kvar som tränare och Örjan Kihlström kört så hade väl hästen varit favorit i det här loppet?

”Kan öppna upp sig”

Dessförinnan ska en annan gammal bekant från söderöver starta. Mellby Emeralds (V86-6) dyker upp i stayerloppet efter några starter över kortare distans.
– Men han går på alla distanser så det är inget som oroar alls. Jag tycker att hästen har lyft sig igen efter att varit lite trött i början när han kom till oss under förra året. Han gick hyggligt, men inget extra. Nu har han gått bra varje gång; även när han var oplacerad på V75 i juni. Hästen är uppfräschad efter senaste starten och streckas man fyra-fem hästar kan han vara värd att plocka med.

Några taktiska funderingar?
– Ja, jag tänker köra lite på chans och försöka spara meter. Det är några bra toppar med i det här loppet som kanske kan bli svårslagna, men det finns också en hel del utfyllnadshästar och jag kan se ett scenario där det kan öppna upp sig under slutvarvet på grund av att hästar tröttnar. Jag tror ett sådant upplägg är vår största chans att blanda oss i striden, avslutar Roger Nilsson.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Malmqvists stjärna mot norsk Bazire-debutant

Tomas Malmqvists flerfaldige miljonär mot en norsk världsrekordtravare i debut på fransk mark.
På onsdag i Le Mans väntar storloppet Grand Prix Anjou-Maine (€75.000).
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Ferrari B.R. och hästens tidigare tränare Per Oleg Midtfjeld. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Ferrari B.R. och hästens tidigare tränare Per Oleg Midtfjeld. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Svenskfödde Calle Crown (e. Great Challenger) har haft Tomas Malmqvists stora, franska filial som bas sedan hösten som fyraåring. Nu har han hunnit bli sex år och årets säsong är på väg att bli karriärens bästa. Hästen inledde 2020 stark med seger och andraplats på Vincennes, samt seger i Cagnes-sur-Mer i februari-mars och med ett par lopp i kroppen börjar han varva upp inför ännu ett vintermeeting på Vincennes.

På onsdag startar hästen, som tjänat 3,5 miljoner kronor, i grupp III-loppet Grand Prix Anjou-Maine (€75.000) tillsammans med Adrien Lamy och ställs mot exempelvis fem (!) hästar tränade av Jean Michel Bazire.

Den franske championtränaren och kusken väljer själv att köra norskfödde Ferrari B.R. (e. Muscles Yankee), som gör debut i sin nya regi efter att tidigare ha tränats hela karriären av Per Oleg Midtfjeld. Bazire har ytterligare ett norskt kort i loppet i Maharajah-sonen Noble Superb.

Här är startlistan till onsdagens storlopp:

Fokustema
Gran Premi Nacional
Läs senare

Pallplatser för From Above

Det spanska travderbyt för treåringar har en lång tradition och första upplagan av Gran Premi Nacional (€100.000) hölls redan 1934. Årets vinnare på Son Pardo-banan blev Hiper Coktail för Antonio Frontera i ett lopp där avkommor till From Above var tvåa och trea.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Hiper Coktail.

Bakom Hiper Coktail slutade Hoppla (e. From Above) på 1.16,1 och samma tid noterade måltrean Heli Pou Rafal (e. From Above).

Italienska modern Farfalla Barb (e. Remington Crown) kom aldrig till start. Hon är undan Nelaz (e. Zebu), 1.19,1/€31.411, som också är mor till Zerman (e. Friendly Face), 1.14,9/€68.737, Ivory Barb (e. Herschel Walker), 1.14,9/€64.604, och Bush Barb (e. Campo Ass), 1.15,8/€57.579.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Tolv miljoner på en månad!

Goop vassare än Redén för en dag... Här finns Sveriges vinstrikaste hästägare. En ”hygglig” trippel. Två nya euromiljonär, auktioner i trikolorens land, Italien och Sverige. Vann championtitel i sista loppet. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Redén efter segern med Missle Hill igår på Solvalla. Bara under september har stallet dragit in över tolv miljoner. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Daniel Redén efter segern med Missle Hill igår på Solvalla. Bara under september har stallet dragit in över tolv miljoner. Foto: Adam Ström/stalltz.se

1 Daniel Redén hade en grym lördag – Björn Goop var ännu vassare! Hela 5.597.500 kronor sprang hans hästar in på Solvalla, medan Daniel Redén fick nöja sig med 4.998.500 kronor. Å andra sidan vann Redén det största loppet – Brambling inkasserade fyra miljoner för segern i Svenskt Travkriterium.

Men Daniel Redéns resultat under september slår ingen i historien – i alla fall inte på svensk mark. Över tolv miljoner – ja, Ni läste rätt! – har hans hästar sprungit in!

***

2 Två av Sveriges vinstrikaste hästägare finns i Daniel Redéns stall. Stall Zet toppar med 29.094.600 kronor och följs av Srf Stable med 11.174.400 kronor.

Jublade efter Bramblings seger gjorde Lennart Ågren. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Den senare – Lennart Ågren – hade all anledning att jubla i lördags på Solvalla sedan hans uppfödning Brambling vunnit Svenskt Trakriterium och fyra miljoner kronor. Dessutom kan Ågren räkna in ytterligare 800.000 kronor i uppfödarpremier för segern.

Fem-i-topp

Namn – Resultat – Prispengar

  1. Stall Zet – 265 st: 86-41-29 – 30.219.600
  2. Easy KB, Uppsala – 1.151 st: 150-125-118 – 13.091.600
  3. Srf Stable – 345 st: 61-44-46 – 11.204.900
  4. Stall T.Z. – 719 st: 44-64-74 – 10.384.600
  5. Stall Courant – 153 st: 39-23-14 – 7.385.950
    Fotnot: siffrorna upptar bara resultat i Sverige.

***

3

Brambling som föl. Foto: privat

Vad har Kriterie-vinnaren Brambling, Oaks-ettan Eagle Eye Sherry och norska Kriterie-segraren High Flyer gemensamt? Jo, alla är uppfödda hos Erik och Loes Dragt på Haras de Corneville i Les Authieux-Papion i Frankrike. En hygglig trippel…

***

4 Fransk travsports nya euromiljonär – nummer 39 bland stona – heter Bahia Quesnot (e. Scipion du Goutier-Queen Ines) och hon passerade den gränsen lite i skymundan när hon vann Prix Georges Socias (€37.000) i Hyères i lördags för Jean-Christophe Sorel på 1.15,1/2.875 meter. Triumfen var värd 16.650 euro och på bankboken hos det nioåriga stoet står det 1.012.296 euro.

Ny euromiljonär (€1.040.410) blev också femårige hingsten Feeling Cash (e. Ready Cash-Royale Star) när han tog hem Prix des Elites (€170.000) på Vincennes igår.

***

5 Auktionerna avlöser varandra runt om i världen. Kriterieauktionen har kört fyra av fem dagar och avslutas på torsdag med Menhammars och flera av Stefan Melanders uppfödningar. Ikväll drar ITS Yearling Sale igång i Italien och imorgon har Arqana Trot auktion på Vincennes och även ASVT bjuder på nätauktion.

***

6 Halmstad (första start 18.20) står i centrum i trav-Sverige idag med huvudnumret Hallandsmästaren med 125.000 kronor till vinnaren på menyn.

Här ställs bland annat femåringarna Stoletheshow (e. Dream Vacation) och Zarenne Fas (e. Varenne), som duellerade i Jubileumspokalen, mot äldre etablerade stjärnor som Pastore Bob (e. From Above), Ultra Bright (e. Zola Boko), Heart of Steel (e. Cantab Hall) och Slide So Easy (e. Quite Easy). Dessutom dyker färske norske Kriterietvåan Custom Cheval (e. Farifant) upp i ett treåringslopp.

Lunchtävlingarna avgörs på Umåker (12.20), medan kvällens saxbana är Färjestad (18.30).
Här är startlistorna till måndagens tävlingar. 

***

7 Det krävdes tre segrar för Jimmy H Andersson om han skulle lugga Ulf Ohlson på championtiteln på Dannero igår.

Jimmy H Andersson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Efter ha vunnit med Flight Danseur och Rönningsgutten höll sig Jimmy H till sista loppet med att fullborda sin trippel, vilket betydde att han plockade hem championatet på Dannero.

Från ledningen vann han bakom Lars Bäckströms Splendid Choice med tre längder och förpassade därmed Ulf Ohlsson till andraplatsen.

Krönika