Fokustema
Hästförväxling
Läs senare

Fel häst startade i Bollnäs?

Fel häst verkar ha startat i ett kallblodslopp på Bollnästravet igår. Anders Wallins debutvinnande treåring Ulvsåsen var anmäld till dagens sjunde lopp och spelad som favorit till 23 för tio. Men det framstår som att det var ostartade stallkamraten Ulvsås Philip som var med i loppet istället, och galopperade kort efter start.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

– Jag har blivit uppmärksammad nu på morgonen att det kan ha skett en hästförväxling vid våra tävlingar igår. Svensk Travsport är inkopplat och det är under utredning, säger Bollnästravets chef Stefan Samuelsson.

– Jag har inga kommentarer om detta under pågående utredning. Vi får avvakta den, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson.

Ulvsåsen (e. Åsajerven – Ulvsås Anna) vann debuten på 1.32,8/2.160 på Gävletravet 11 november. Igår skulle hästen göra sin andra start, i Bollnäs lunchtrav, och var spelad till favorit.

Dock tycks det som att det var ostartade stallkamraten Ulvsås Philip (e. Åsajerven – Ulvsås Svarta), vilken kvalade på 1.38,4 i juni, som var med i loppet istället. Båda tränas av Anders Wallin, som inte var hemma igår eftersom han var med på Bergsåkers tränarförenings resa till Budapest. Båda hästarna har samma ägare (Bengt Eklund, med flera), båda är svartbruna. Men den ena (Ulvsåsen) är hingst och den andra (Ulvsås Philip) valack.

Det som dock skiljer hästarna åt är teckningen. Ulvsåsen har strimbläs, Ulvsås Philip stjärn. Ulvsåsens högra framkota är vit medan Ulvsås Philips vänstra framkota är vit. Den häst som som syns på ATG:s löpningsvideo (se här) innan den galopperar (nummer 15, körd av Per Linderoth, vilken även körde Ulvsåsen vid debutsegern) har mycket riktigt stjärn, inte bläs, och vit framkota.

– Tyvärr talar det mesta för att det var fel häst som startade. Det är naturligtvis väldigt olyckligt i så fall. Tidigare var det så att när en häst skulle starta första gången på en bana var identifiering obligatorisk, och om det fortfarande gällt hade vi sannolikt fångat upp om det var fel häst som kom hit från Anders Wallins stall. Men nu är det andra regler. Så det är inte i våra rutiner, eller hos våra funktionärer, det brustit, säger Stefan Samuelsson.

– Nu identifieras hästar när de går premielopp eller kvalar, och sedan stickprov som ingående bland de som varje tävlingsdag tas ut till kontroll av hästhälsan, säger Petter Johansson.

ATG:s omsättning på de olika spelformer där Ulvsåsen alltså var klar favorit var: 512.918 kr på V5 där Ulvsåsen hade streckprocenten 48,90, 53.613 kr på vinnare, 20.601 kr (plats), 61.440 (tvilling), 48.910 (trio).

Fotnot: Sulkysport har sökt tränaren Anders Wallin, som via sms meddelar att han inte gör några uttalanden om hästarna tills vidare. Per Linderoth, som körde Ulvsåsen vid debutsegern på Gävletravet och även igår (fast det då sannolikt var ostartade Ulvsås Philip han körde), hänvisar till Anders Wallin.

Fokustema
Kallblod
Läs senare

Ny kusk bakom Odd Herakles

Tom Erik Solberg har varit Odd Herakles ordinarie kusk i två omgångar i karriären.
Men om det blir start i Bollnäs nästa vecka får Norges snabbaste kallblod ny kusk.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Odd Herakles och Tom Erik Solberg. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Odd Herakles och Tom Erik Solberg. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Odd Herakles (e. Moe Odin) har varit världens bästa kallblod de senaste säsongerna och i år som tioåring har han varit bättre än någonsin. Nio starter och nio segrar är hans prickfria facit.

Bland triumferna finns Elitkampen på Solvalla, Alm Svartens Äreslopp på Bjerke och Norskt Mästerskap på Sörlandet. Totalt har han sprungit in över 1,4 miljoner norska kronor.

Dessutom har han tagit plats i historieböckerna som Norges snabbaste kallblod genom tiderna, då han noterade 1.18,4a/1.609 meter vid segern på Bjerke.

Kontio kör för första gången

Om allt är som det ska med hästen väntar ett nytt besök i Sverige nästa torsdag när Bollnästravets Elitsprint med 125.000 kronor i förstapris avgörs på hälsingebanan.

Det sker i så fall utan Tom Erik Solberg, som kört i de 16 senaste starterna (15 vinster!), i sulkyn. Den norske toppkusken är sedan länge uppbokad på en längre laxfiskeresa, skriver norska Trav- og Galopp-Nytt.

Istället har tränaren Lars O Romtveit och ägaren Paulsen hittat en minst sagt duglig ersättare. Nordens segerrikaste kusk Jorma Kontio hoppar upp i vagnen bakom superkallblodet, enligt TGN.

Anmälningarna till Bollnäs tävlingar den 13 augusti sker på fredag morgon.

Fokustema
Grand Prix de l'U.E.T.
Läs senare

18 svensktränade mot Ecurie D.

18 svensktränade hästar är kvar efter sista insatsen i fyraåringsloppet Grand Prix de l’U.E.T. Och de kommer att få tampas med Ecurie D.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Kungappokalsvinnaren Aetos Kronos är en av de som kvarstår i Grand Prix de l'U.E.T. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Kungappokalsvinnaren Aetos Kronos är en av de som kvarstår i Grand Prix de l'U.E.T. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Efter Ina Scots ära på Mantorp i maj, som den fram till Hugo Åbergs Memorial för en vecka sedan obesegrade Ecurie D. (e. Infinitif – To Soon) tog hem, uppmärksammade sulksyport.se att nu finns en bakväg in i Grand Prix de l’U.E.T. Det går att efterinköpa sig för 20.000 euro före den 1 augusti när hästarna är fyra år – då sista insatsen på 500 euro ska betalas – om första insats, då hästarna är två år, betalats.

Ecurie D., som inte är anmäld till några danska stora årgångslopp, hade den chansen, alltså att efterinköpa sig, och har som första häst i UET-loppet tagit den. Det bekräftas nu slutgiltigt på Svensk Travsports sajt travsport,se

Uttagningarna till Grand Prix de l’U.E.T. körs på Solvalla den 27 september, Kriteriehelgen, för de nordisktränade fyraåringarna och på Vincennes den 29 september för de kontinentala. I uttagningarna på Solvalla är det 200.000 kronor i förstapris, och i de på Vincennes 30.000 euro. Finalen, med 200.000 euro till vinnaren, körs på Vincennes (lilla banan) fredag 16 oktober.

Anmälda svensktränade hästar i Grand Prix de l’U.E.T.

 • Aetos Kronos – tränare: Jerry Riordan
 • Aramis Bar (italienfödd) – Björn Goop
 • Belker – Robert Bergh
 • Don Fanucci Zet – Daniel Redén
 • Dwayne Zet – Daniel Redén
 • Exodus Brick – Jörgen Westholm
 • Fort Knox – Björn Goop
 • Galantis – Johan Lejon
 • Green Manalishi – Stefan Melander
 • Gulfstream Am – Conrad Lugauer
 • Guzz Mearas – Johan Untersteiner
 • M.T.Oscar – Tomas Malmqvist
 • Power – Robert Bergh
 • Starbec’s A.to Z. – Anders Svanstedt
 • Ubiquarian Face – Adrian Kolgjini
 • Ultion Face – Adrian Kolgjini
 • Upset Face – Adrian Kolgjini

Valacker får inte vara med i Grand Prix de l’U.E.T.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Ready för nya segrar

Tre segrar – alla på 1.15-tider – har Ready Tonight inlett sin karriär med. Igår tog treåringen hem sin största prispott när han vann ett bonuslopp i Breeders Course-serien för Peter Untersteiner på Jägersro.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Peter Untersteiner vann med obesegrade Ready Tonight igår. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Peter Untersteiner vann med obesegrade Ready Tonight igår. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Trots att endast fyra hästar (!) kom till start utmanades Peter Untersteiners häst i omgångar, men det spelade mindre roll. På upploppet gick Ready Tonight (e. Muscle Hill-Fleetfoot Hanover) ifrån med 1,5 längder och landade på 1.15,6/2.140 meter efter drygt 1.13 sista rundan.

Ägaren Leif Bergwall kunde inkassera 125.000 kronor och på tre starter har den Peter Untersteiner-tränade hästen dragit in 225.000 kronor.

Modern Fleetfoot Hanover (e. Andover Hall), 1.09,9ak/2.338.731 kr, tävlade några säsonger i Untersteiners regi. Hon vann tre V75-lopp och däribland ett silverförsök och dubbla Stoeliten. Det var kanske inte så konstigt att Untersteiner föll för hingsten på Sweden International Yearling Sale för två år sedan.

Kostade 1,3 miljoner

Klubban slogs på 1,3 miljoner kronor och Ready Tonight var den femte dyraste ettåringen tillsammans med Holy Ground som såldes på auktion i Sverige 2018.

Fleetfoot Hanover är undan Firefly Annie (e. S.J.’s Photo), 1.14,7ak/$6.290, som var betydligt billigare när hon såldes 2010 på Harrisburgs mixedauktion – dräktig med Explosive Matter – för 1.000 dollar. Fem avkommor fick hon i Nordamerika och förutom Fleetfoot Hanover har hon också lämnat Fire Opal Hanover (e. Windsong’s Legacy), 1.13,9/$22.348.

Fakta

Ready Tonight

Mörkbrun hingst 3 år e. Muscle Hill-Fleetfoot Hanover e. Andover Hall
Rekord: 1.15,0m*
Prissumma: 225.000 kr
Resultat: 3 st: 3-0-0
Ägare: Leif Bergwall AB, Glumslöv
Uppfödare: Skeie Stable AS, Norge
Tränare: Peter Untersteiner, Halmstad
Körsven: Peter Untersteiner, Halmstad

Expandera

Senare importerades Firefly Annie till Sverige – året var 2011 – och av hennes svenskfödda avkommor toppar Fire Hooves (e. Celebrity Secret), 1.13,5ak/158.350 kr. I år har Firefly Annie fått en dotter efter Andover Hall

Firefly Annie är helsyster med Geeen Dot, 1.11,4ak/$415.409, och i samma syskonskara ingår också Mercury Broline (677.600 kr) och Kouros Broline (623.394 kr). Det kan också nämnas att Firefly Annies mor Warrawee Anken (e. Balanced Image) är mormor till Johan Untersteiners toppsto Dear Friend (3.341.321 kr), Gliding Senorita ($156.260) och Greenpeace (€116.600).