Fokustema
Hästförväxling
Läs senare

Fel häst startade i Bollnäs?

Fel häst verkar ha startat i ett kallblodslopp på Bollnästravet igår. Anders Wallins debutvinnande treåring Ulvsåsen var anmäld till dagens sjunde lopp och spelad som favorit till 23 för tio. Men det framstår som att det var ostartade stallkamraten Ulvsås Philip som var med i loppet istället, och galopperade kort efter start.
Av
Lars G Dahlgren

– Jag har blivit uppmärksammad nu på morgonen att det kan ha skett en hästförväxling vid våra tävlingar igår. Svensk Travsport är inkopplat och det är under utredning, säger Bollnästravets chef Stefan Samuelsson.

– Jag har inga kommentarer om detta under pågående utredning. Vi får avvakta den, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson.

Ulvsåsen (e. Åsajerven – Ulvsås Anna) vann debuten på 1.32,8/2.160 på Gävletravet 11 november. Igår skulle hästen göra sin andra start, i Bollnäs lunchtrav, och var spelad till favorit.

Dock tycks det som att det var ostartade stallkamraten Ulvsås Philip (e. Åsajerven – Ulvsås Svarta), vilken kvalade på 1.38,4 i juni, som var med i loppet istället. Båda tränas av Anders Wallin, som inte var hemma igår eftersom han var med på Bergsåkers tränarförenings resa till Budapest. Båda hästarna har samma ägare (Bengt Eklund, med flera), båda är svartbruna. Men den ena (Ulvsåsen) är hingst och den andra (Ulvsås Philip) valack.

Det som dock skiljer hästarna åt är teckningen. Ulvsåsen har strimbläs, Ulvsås Philip stjärn. Ulvsåsens högra framkota är vit medan Ulvsås Philips vänstra framkota är vit. Den häst som som syns på ATG:s löpningsvideo (se här) innan den galopperar (nummer 15, körd av Per Linderoth, vilken även körde Ulvsåsen vid debutsegern) har mycket riktigt stjärn, inte bläs, och vit framkota.

– Tyvärr talar det mesta för att det var fel häst som startade. Det är naturligtvis väldigt olyckligt i så fall. Tidigare var det så att när en häst skulle starta första gången på en bana var identifiering obligatorisk, och om det fortfarande gällt hade vi sannolikt fångat upp om det var fel häst som kom hit från Anders Wallins stall. Men nu är det andra regler. Så det är inte i våra rutiner, eller hos våra funktionärer, det brustit, säger Stefan Samuelsson.

– Nu identifieras hästar när de går premielopp eller kvalar, och sedan stickprov som ingående bland de som varje tävlingsdag tas ut till kontroll av hästhälsan, säger Petter Johansson.

ATG:s omsättning på de olika spelformer där Ulvsåsen alltså var klar favorit var: 512.918 kr på V5 där Ulvsåsen hade streckprocenten 48,90, 53.613 kr på vinnare, 20.601 kr (plats), 61.440 (tvilling), 48.910 (trio).

Fotnot: Sulkysport har sökt tränaren Anders Wallin, som via sms meddelar att han inte gör några uttalanden om hästarna tills vidare. Per Linderoth, som körde Ulvsåsen vid debutsegern på Gävletravet och även igår (fast det då sannolikt var ostartade Ulvsås Philip han körde), hänvisar till Anders Wallin.

Fokustema
Paris
Läs senare

Rushmore Face bäst av svenskarna

Fem svensktränade hästar startade i Prix Melusina (€35.000) på Vincennes ikväll och bäst gick det för Adrian Kolgjinis Rushmore Face.
Av
Pär Gustafsson

Minnestads El Paso, som tränas av Dennis Palmqvist, spetsade i händerna på Björn Goop i Frankrike-debuten. Första halvan travades i 1.14-temp, men in på upploppet var sexåringen slagen. Loic Peschets Domino Dream (e. Blue Dream) spurtade till lätt seger på 1.13,5a/2.100 meter och tjänade 15.750 euro. Hästen kördes av Yoann Lebourgeois.

Tvåa slutade Giovanni Bianco (e. Armbro Embellish) och Jules van den Putte Jr efter resa i mestadels rygg ledaren. Bäst av de svensktränade hästarna blev Adrian Kolgjinis Rushmore Face (e. Joke Face), som inledde i dödens och kom tillbaka starkt över upploppet i händerna på Dominik Locqueneux. Han noterade 1.13,9 och tredjepriset var värt 4.900 euro.

Femma blev Jörgen Westholm-tränade Flash Hammering, han tjänade 1.750 euro. Sju slutade stallkamraten Diaghilev, som fick 350 euro. Minnestads El Paso och Pasi Aikios Uppohoppa gick lottlösa.

”Jag blir förbannad varje gång”

Fokustema
Syrakusa
Läs senare

Orsi Mangelli-trea på Sicilien

På Syrakusas 1.400-metersbana avgjordes treåringsloppet Gran Premio Mediterraneo (€40.040) idag och längsta strået drog Aramis Ek för Alessandro Gocciadoro.
Av
Claes Freidenvall
Alessandro Gocciadoro var i farten med storloppsseger idag. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Alessandro Gocciadoro var i farten med storloppsseger idag. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Aramis Ek (e. Nad Al Sheba-Freedom Ek) segrade på 1.13,1a/1.600 meter och bakom Alessandro Gocciadoros travare slutade Antony Leone (e. Libeccio Grif) tvåa och Akela Pal Ferm (e. Maharajah) trea på 1.13,2 respektive 1.13,4.

Aramis Ek håller undan till seger.

Ledande Akela Pal Ferm, skuggad av Americo Jet, hade 30 meter ner till Aramis Ek på sista bortre långsidan, men efter ha öppnat första kilometern på 1.13,5 började Aramis Ek hämta in meter för meter. På upploppet avgjorde Aramis Ek säkert mot ledande Akela Pal Ferm och höll också undan för duktigt spurtande Antony Leone.

Vinnarens mor Freedom Ek (e. Bon Vivant), 1.14,9/€19.855, är helsyster med duon Caballero, 1.14,6/€162.572, och Diuk Ek, 1.14,5*/€82.590.

Själv har Freedom Ek varit framgångsrik med avkommor som Gran Criterium-trean Zelante Ek (e. Saxo de Vandel), 1.13,4/€83.847, Pinky Ek (e. Varenne), 1.13,5/€55.366, Skylark Ek (e. Everest Ås), 1.13,9/€48.850, och Ubi Ek (e. Varenne), 1.13,3*/€40.754.

Aramis Ek har fått ihop drygt 90.000 euro och dagens seger i Gran Premio Mediterraneo är hans första GP-triumf. Totalt har det blivit sex vinster på 20:e starter i karriären.

Fokustema
Österrike
Läs senare

Framgångsrik uppfödare ur tiden

Österrikes mest framstående uppfödare under 2000-talet Johann Hochstaffi – mannen bakom Venus-hästarna – har gått ur tiden. Han dog igår 77 år gammal.
Av
Claes Freidenvall

De senaste elva åren har Johann Hochstaffi varit ledande uppfödare i Österrike. Nu kommer hans son Andreas se till att verksamheten i Ledenice, nära gränsen till Tjeckien, fortsätter att drivas.

Johann Hochstaffi.

Förra året drog Johann Hochstaffi in 48.394 euro i uppfödarpremier i Österrike, medan tvåan Alois Moser kom upp i 5.484 euro.

Bland många av Johann Hochstaffis uppfödningar ska Xea Venus (e. Charmy Skeeter-Xea Lobell), 1.11,4/€247.563, nämnas i första hand. Hon är Österrikes vinstrikaste och snabbaste sto genom tiderna med vinst i Stoderbyt och flera andra unghästlöpningar av rang i sitt hemland, men också en vinnare på Vincennes i Prix Titania.