Fokustema
Pd'A-helgen
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Felfri hade han kvalat in till Pd’A”

BOISSY-SAINT-LEGER. Ron Kuiper har varit stationerad på Grosbois sedan 2001 och har sju hästar till start under helgen.
Av
Cecilia Kristoffersson
Ron Kuiper hade en vinnare i Frankrike idag. Foto Mia Törnberg
Ron Kuiper hade en vinnare i Frankrike idag. Foto Mia Törnberg

– Jag var hos Stefan Hultman i åtta år och lärde då känna Johan Untersteiner. Det var så det kom sig att vi samarbetar nu, säger Ron Kuiper.

Johan Untersteiner har på söndag både Dear Friend (e. Orlando Vici) och Unrestricted (e. Muscles Yankee) till start i Prix Helen Johansson. Själv kör han Unrestricted medan Dominik Locqueneux kör Dear Friend.
– Dear Friend kom till mig precis innan den senaste starten och hon var duktig som tvåa då. Hon var fantastiskt fin i dagens intervaller. Unrestricted kom ner i natt tillsammans med Kash Brodda och de kom för att se hur det fungerar för dem här och så får vi se om det finns några passande lopp åt dem efter helgen, säger Kuiper.

Kash Brodda (e. Ready Cash) är inte anmäld i helgen och tränas av Peter Untersteiner som har en duo ut ändå. Staro Ivy League (e. Make It Happen) i amatörloppet på lördag och Generaal Bianco (e. Ufo Kievitshof) i Prix Jean Rene Gougeon med Johan i sulkyn på söndag.
– Staro Ivy League är en fin häst, men det kanske blir tufft att vinna på Vincennes för honom. Han var duktig vid segern senast och även om det var längesedan han startade och han nog behöver loppet kan det nog räcka en bit i alla fall. Generaal Bianco har varit här länge nu och har gjort det bra utan att ha haft det rätta flytet i loppen. Han har varit väldigt fin i alla de lopp han gjort här.

Stefan Melanders Qahar Q.C. (e. Scipion du Goutier) gör på söndag sin fjärde start på fransk mark, men hittills har han inte lyckats få med sig några pengar hem. Denna gång blir det debut under sadel för honom och Matthieu Abrivard sitter upp..
– Det viktigaste på söndag är att han sköter sig och travar.

Även Sir Q.C. (e. Raja Mirchi) har anslutit till Kuipers stall och han får Franck Nivard i sulkyn på lördag.
– Han kom i början av veckan och har bara joggat lite lugnt.

I Prix du Luxembourg på lördag startar Day Or Night In (e. Muscle Hill).
– Han är väldigt bra för dagen, men bakspår är inte optimalt. I Prix de Belgique senast blev han lite störd och därav galoppen, men felfri tror jag att han skulle kvalat in till Prix d’Amérique… Han var riktigt fin i gårdagens jobb, avslutar Ron Kuiper.

Fokustema
Rekordfest
Läs senare

Power i egen klass

SUNDSVALL. De äldre konkurrenterna kunde inget göra åt Robert Berghs Power i Nahars lopp då han tog hem segern på nytt svenskt rekord.
Av
Cecilia Kristoffersson
Power enkelt i Nahars lopp. Foto Simon Hagen
Power enkelt i Nahars lopp. Foto Simon Hagen

Robert Bergh tog omgående hand om ledningen med treårige Power (e. Googoo Gaagaa) vilken stod på start i Nahars lopp med 250.000 kronor i förstapris.

Via 1.15,9 första 1.000 meterna och 1.14,5 2.000 meter kunde Bergh glida ifrån över upploppet med en avslutning på1.09,9 sista 500 meterna och enkelt vinna med 1,5 längd på 1.13,3 på Kriteriedistansen 2.640 meter, tillika nytt svenskt rekord.

Tvåa blev Fredrik Wallins Criterion (e. Jocose) på 1.13,4/2.640 meter och trea blev Jerry Riordans fyraåring Zarenne Fas (e. Varenne) på 1.12,4/2.640 meter.

Fokustema
Bergsåker
Läs senare

Banrekord för Badman

SUNDSVALL. Ledning nästan hela vägen på nytt banrekord för Daniel Wäjerstens Global Badman i Breeders Crown för tvååringar på Bergsåker i kvällens tredje lopp.
Av
Cecilia Kristoffersson
Global Badman vann enkelt Breeders Crown på nytt banrekord. Foto Simon Hagen
Global Badman vann enkelt Breeders Crown på nytt banrekord. Foto Simon Hagen

Global Badman (e. Yield Boko – Karalta Bye Bye) gjorde karriärens andra start och precis som i debuten blev det seger för den Daniel Wäjersten-tränade tvååringe hingsten.

Första 500 meterna avverkades på 1.13,3 och varvet fick dämpas till 1.15. Björn Goops Custom Cheval (e. Farifant) gjorde sitt bästa för att utmana över upploppet, men Wäjerstens häst sträckte rejält på sig och vann enkelt.
– Även om det gick snabbt fanns det krafter kvar i honom och han sprang och vinglade lite över upploppet. Det där klart att det är lätt att vara efterklok, men jag har hela tiden sagt att detta är en bra häst. Han är anmäld till allt och vi får se vart han startar härnäst, sade en glad Daniel Wäjersten efter loppet.

Förstapriset uppgick till 175.000 kronor och segertiden på 1.14,1a/1.640 meter var nytt banrekord.

Fokustema
Svenskt Travderby
Läs senare

Belgare bakom Smokin Joe

Adrian Kolgjini kvalade in två hästar till Svenskt Travderby nästa söndag och han har redan gjort sitt val och sätter sig själv upp bakom Kennedy, medan hans andra kuskval inte var givet på förhand.
Av
Claes Freidenvall
Dominik Locqueneux kör i Svenskt Travderby för tredje gången nästa söndag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport


Dominik Locqueneux
Dominik Locqueneux kör i Svenskt Travderby för tredje gången nästa söndag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport Dominik Locqueneux

Lite mer överraskande är valet av kusk bakom Smokin Joe. Från Frankrike hämtar han hem belgaren Dominik Locqueneux. Det meddelar Adrian Kolgjini på twitter.

Det är inte första gången som Dominik Locqueneux dyker upp i Derbyt. 2010 satt han i sulkyn bakom Zorro Photo vid hans andraplats efter Lutfi Kolgjinis Joke Face och året efter var Locqueneux sexa med Åke Svanstedt-tränade Gitano.