Fokustema
Pd'A-helgen
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Felfri hade han kvalat in till Pd’A”

BOISSY-SAINT-LEGER. Ron Kuiper har varit stationerad på Grosbois sedan 2001 och har sju hästar till start under helgen.
Av
Cecilia Kristoffersson
Ron Kuiper hade en vinnare i Frankrike idag. Foto Mia Törnberg
Ron Kuiper hade en vinnare i Frankrike idag. Foto Mia Törnberg

– Jag var hos Stefan Hultman i åtta år och lärde då känna Johan Untersteiner. Det var så det kom sig att vi samarbetar nu, säger Ron Kuiper.

Johan Untersteiner har på söndag både Dear Friend (e. Orlando Vici) och Unrestricted (e. Muscles Yankee) till start i Prix Helen Johansson. Själv kör han Unrestricted medan Dominik Locqueneux kör Dear Friend.
– Dear Friend kom till mig precis innan den senaste starten och hon var duktig som tvåa då. Hon var fantastiskt fin i dagens intervaller. Unrestricted kom ner i natt tillsammans med Kash Brodda och de kom för att se hur det fungerar för dem här och så får vi se om det finns några passande lopp åt dem efter helgen, säger Kuiper.

Kash Brodda (e. Ready Cash) är inte anmäld i helgen och tränas av Peter Untersteiner som har en duo ut ändå. Staro Ivy League (e. Make It Happen) i amatörloppet på lördag och Generaal Bianco (e. Ufo Kievitshof) i Prix Jean Rene Gougeon med Johan i sulkyn på söndag.
– Staro Ivy League är en fin häst, men det kanske blir tufft att vinna på Vincennes för honom. Han var duktig vid segern senast och även om det var längesedan han startade och han nog behöver loppet kan det nog räcka en bit i alla fall. Generaal Bianco har varit här länge nu och har gjort det bra utan att ha haft det rätta flytet i loppen. Han har varit väldigt fin i alla de lopp han gjort här.

Stefan Melanders Qahar Q.C. (e. Scipion du Goutier) gör på söndag sin fjärde start på fransk mark, men hittills har han inte lyckats få med sig några pengar hem. Denna gång blir det debut under sadel för honom och Matthieu Abrivard sitter upp..
– Det viktigaste på söndag är att han sköter sig och travar.

Även Sir Q.C. (e. Raja Mirchi) har anslutit till Kuipers stall och han får Franck Nivard i sulkyn på lördag.
– Han kom i början av veckan och har bara joggat lite lugnt.

I Prix du Luxembourg på lördag startar Day Or Night In (e. Muscle Hill).
– Han är väldigt bra för dagen, men bakspår är inte optimalt. I Prix de Belgique senast blev han lite störd och därav galoppen, men felfri tror jag att han skulle kvalat in till Prix d’Amérique… Han var riktigt fin i gårdagens jobb, avslutar Ron Kuiper.

Fokustema
V86 Solvalla/Åby
Läs senare

Bra spurtare hade helkväll

En rad SM-lopp körs på Åby på lördag. Därför hade silverdivisionsförsöket flyttats till onsdagens V86:a. Martin de Bos stod svårt till men hann fram till vinst. Överhuvudtaget var det en kväll där glada spurtare var lyckosamma.
Av
Lars G Dahlgren
Martin de Bos och Peter Untersteiner. Foto Sidmakarn
Martin de Bos och Peter Untersteiner. Foto Sidmakarn

Elftespår över sprinterdistans i så hög klass som silverdivisionen är inget vinstläge, och nu hamnade dessutom Peter Untersteiner i kön samtidigt som det inte gick fortare än 1.12 första varvet. Den Petri Puro-tränade femåringen efter Maharajah och snabba stoet Dicey Spicey avslutade dock skarpt längst ut i banan och hann fram till första årssegern på 1.11,8a/1.640.

Fakta

Spelfakta

Rätt V86-rad:
3–1–6–1–6–4–12–9
Utdelning:
Åtta rätt: 2.907.769 kr
Sju rätt: 8.712 kr
Sex rätt: 575 kr
Omsättning: 45.028.859 kr

Expandera

– Han var loj hela vägen, men gick när jag sade till honom och det är ju en bra egenskap, sade Peter Untersteiner som körde hästen för första gången.

Loj, det var det minsta Keycard (e. Pine Chip – Beastar) var för Emilia Leo i Solvallas Diamantstoförsök. Emilia såg ut att ha allt sjå i världen att hindra att Keycard sprang över framförvarande konkurrenter, och det var därför förvånande att det sexåriga stoet kunde ha krafter kvar att avsluta till rätt säker seger på 1.12,8a/2.140.

– Hon hade krafter sparade senast (i Diamantstofinalen Kriteriehelgen, reds.anm.) och det fick vi igen idag. Det känns som att hon fått en nytändning hos Fredrik Wallin, tre segrar där nu, konstaterade Emilia Leo.

Keycard har funnits hos Fredrik Wallin sedan november förra året.

Vinci I.M. (e. Cantab Hall – Lindy’s Got Back) såg också pigg ut en bit när hon övertog ledningen på första långsidan för Peter Untersteiner i Diamantstoförsöket på Åby, men lugnade sedan ned sig och höll undan säkert på 1.14,9a/2.140.

Niky Flax (e. Love You – Stay With Us) fick en vilsam resa vid sargen medan Whipped Eggs drog i stenhårt tempo i kryckig aktion i ledningen i Åbys långlopp. Johan Untersteiner använde open stretch för att avgöra säkert på 1.13,1a/2.640 till Niky Flax fjärde årsseger. De 70.000 kronorna i förstapris räckte precis för att peta sexåringen över miljonstrecket i insprunget.

Det var en stor jackpotomgång på V86-spelet med 45 miljoner kronor i omsättning och många system hamnade på vingel när en av omgångens mest streckade hästar, Danilo Brick, ströks efter defileringen. Katja Melkko-tränade Mas Capacity (e. Conway Hall – Muscles Darling) anförde det loppet i pigg stil hela vägen för Torbjörn Jansson och kom hem på 1.13,0a/2.140.

Bear A Perfection (e. Aperfectyankee – Garbo Tilly) spurtade vasst i Åbys treåringslopp för Kevin Oscarsson och det räckte till säker seger på 1.14,5a/2.140. Jim Oscarsson tränar vinnaren, och hade även pappan Aperfectyankee.

I Solvallas treåringslopp på V86-spelet spurtade Stefan Melander-tränade Intercepted (e. Scarlet Knight – Digital Stamp) på liknande sätt till seger för Örjan Kihlström, på 1.15,3a/2.140.

44-oddsaren Avantis Red Witch (e. Turbo Sund – Unni Born) fick en drömlöpning i rygg på ledaren och avgjorde för Tomas Pettersson sista biten på 1.14,1a/2.140. Jenni H Åsberg tränar Avantis Red Witch.

 

A Good Point höll undan

 

Goop nådde 7.000

 

Fokustema
Kuskjubileum
Läs senare

Goop nådde 7.000

Björn Goop nådde milstolpen 7.000 segrar ikväll på Solvalla. Vapnet var Diederik Meilink-tränade sexåringen Reverend Wine.
Av
Lars G Dahlgren
Björn Goop. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Sonen till Pastor Stephen och Fox Valley Lover blev samtidigt miljonär på kuppen när han som jättefavorit fick bestämma i lågt tempo i ledningen i ett sexhästarsfält.

– Jättekul. Det jag har fått uppleva med alla hästar och människor i den här sporten är värt allt man lägger ner alla dagar i veckan, sade Björn Goop.

Som topptre i karriären räknar Björn Goop Timokos andra Elitloppsseger, Readly Express i Prix d’Amérique och Conny Nobell i Derbyt.

– De tre har betytt oerhört mycket för mig, sade Björn, som också hyllade sin pappa Olle som den stora orsaken till att han kommit till den toppnivå som han nått.

Björn Goop erövrade sin första seger med Scotch Ville på Axevalla den 11 januari 1994 och drygt 25 år senare är han Sveriges segerrikaste kusk med 7.000 vinster. Ifjol – den 8 oktober – puttade han ner pappa Olle (6.744) från den tronen. Jorma Kontio har fler segrar, men som svensklicensierad hela karriären är son och far Goop de segerrikaste,

Tolv gånger har Björn blivit allsvensk kuskchampion och han håller rekordet för antalet segrar under ett år av en svensk kusk: 501 från 2006.

Björn Goops väg till 7.000:

1: Scotch Ville – 11 januari 1994 på Axevalla
1.000: Tex Dynamite – 5 mars 2003 på Solvalla
2.000: Rapkin – 11 februari 2006 på Åby
3.000: Finest Kemp – 19 mars 2008 på Solvalla
4.000: Charm Hammering – 28 september 2010 i Eskilstuna
5.000: Caterina Murino – 3 juni 2013 i Årjäng.
6.000: Celebreightr – 15 december 2016 på Axevalla
7.000: Reverend Wine – 9 oktober 2018 på Solvalla

Fokustema
Pocono Downs
Läs senare

Hypnotic Am kvalade på 1.11,1

Marcus Melanders obesegrade Hypnotic Am stod över Lexington-meetinget och valde istället att ta det lugnt efter finalsegern i New York Sire Stakes ($225.000) den 14 september och idag kvalade hon på Pocono Downs.
Av
Claes Freidenvall
Hypnotic Am kvalade för Brian Sears idag på Pocono Downs. Foto: Lisa Photo
Hypnotic Am kvalade för Brian Sears idag på Pocono Downs. Foto: Lisa Photo

Från spets utklassade Hypnotic Am (e. Chapter Seven-Daydream Am) sina konkurrenter med 11,5 längder och det tvååriga stoet kom hem på 1.11,1/1.609 meter för Brian Sears.

Anders ”Courant” Ström har fött upp och äger Hypnotic Am. Hon har vunnit alla sina sju starter och i hennes segerskörd ingår också försök- och finalsegern i Jim Doherty Memorial ($310.700) samt fyra försöksvinster i New York Sire Stakes. Totalt har hon tjänat 386.457 dollar och travat 1.10,2 som snabbast.

I samma lopp startade auktionsdyringen Fifty Cent Piece (e. Muscle Hill-Thatsnotmyname) och Mattias Melander satt bakom det tvååriga stoet. Fifty Cent Piece gjorde sitt tredje kval och noterade 1.13,7. Ifjol köptes hon på Harrisburg-auktionen av Lennart ”Srf Stable” Ågren för 500.000 dollar.